print header

4 עצות של מטפל מקצועי לשמירה על העיניים והראייה

חשבו לרגע על איזה מהחושים שלכם לא תוכלו לוותר. אם אתם חושבים כמו רוב האנשים – כנראה שהתשובה לכך היא הראייה. זה נכון בכל רחבי העולם וגם במחקר של אוניברסיטת ג'ון הופקינס בארצות הברית נמצא שעיוורון הוא המצב הרפואי שרוב האנשים הכי חוששים ממנו. בעוד שברור לכולנו שעלינו לעשות הכל כדי לשמור על העיניים, רובנו לא בדיוק מקפידים על כך באופן קבוע. המסכים שאנחנו מבלים מולם שעות ארוכות בכל יום מגבירים את היובש, האדמומיות והגירוי בעיניים, בעוד שגם הרגלים כמו עישון, איפור או אפילו תפריט לא בריא – פוגעים בהן ומסכנים את בריאותן.
 
שמירה על הראייה בתקופת הקורונה: ילדה עם עיניים יפות
בתקופה האחרונה, בעקבות משבר הקורונה ששינה את החיים של כולנו, מצב העיניים שלנו למרבה הצער רק הולך ומתדרדר. רבים מבלים יותר זמן מול מסכים, סובלים מלחץ נפשי שנותן את אותותיו גם בהיבט הזה ואף נדרשים לעטות מסכות שמשפיעות באופן מפתיע ולא צפוי על בריאות האיבר החיוני הזה.  למרכיבי המשקפיים לדוגמה, עטיית מסיכה יכולה להיות לא נוחה במיוחד כי היא גורמת לכיסוי העדשות באדים ומשבשת את הראייה. לכן, רבים מהם מרכיבים עדשות מגע, שמגבירות את הגירוי והיובש וגורמות להם לגעת יותר בעיניים ולשפשף אותן. במצב כזה, הסיכון לחדירת זיהומים לעיניים, בהם נגיף הקורונה, עולה במידה ניכרת.
 
אז מה עושים? קודם כל מגבירים את המודעות לחשיבות של השמירה על האיבר הכל כך חשוב הזה. בהמשך לכך, הנה כמה עצות פשוטות שיעזרו לכולנו לשפר את בריאות העיניים – ודרכן גם לחזק את שאר חלקי הגוף, בתקופה הרגישה, המוזרה והמטלטלת הזאת.

1. קחו הפסקה מהמסכים 

בימי הקורונה, כשרבים מעדיפים להימנע מפעילויות המוניות ובוחרים לבלות יותר בבית – הפיתוי להעביר את רוב זמננו מול המסכים גדול אפילו יותר מהרגיל. עם זאת, מלבד העובדה שהשהייה מול מסכים משפיעה לרעה על המצב הנפשי ובתוך כך על מפלס הלחץ והחרדה – היא גם פוגעת בעיניים הרבה יותר משאתם חושבים. 
 
"תסמונת ראיית המחשב" היא תופעה שהוצגה לראשונה על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) בתחילת שנות ה-2000 והיא מתייחסת לשורה ארוכה של השפעות מזיקות של המסכים על הבריאות של כולנו. על פי ארגון האופטומטריסטים האמריקאי, כ-90 אחוזים מהאנשים שמשתמשים במחשבים או במסכים אחרים סובלים מלפחות חלק מהתסמינים המזיקים האלו, שכוללים בין היתר צריבה, יובש ודמעות בעיניים, כמו גם רגישות לאור, עייפות או אפילו אודם בעיניים. עם זאת, השפעת המסכים לא מסתכמת רק בעיניים, היא עלולה לגרום לכאבי ראש, קשיי ריכוז, כאבי כתפיים ועוד.
שמירה על הראייה בתקופת הקורונה: בחורה עובדת עם מחשב נייד
לכן, למרות הפיתוי לרבוץ מול המסכים כל היום – כדאי ואפשר לנצל את הזמן הזה גם כדי לעשות דברים אחרים שיגרמו לנו להרגיש טוב, לחזק את הנפש ולחדד את המוח. אפשר לדוגמה לבצע פעילות גופנית גם בתוך הבית, לתרגל יוגה ומדיטציה, לפתח תחביבים שתמיד רציתם, ללמוד לנגן על כלי מסוים, לקרוא (ספרים אמיתיים, הם עדיין קיימים), או לשחק במשחקי קופסה עם שאר בני הבית.

2. תחזקו את העיניים – דרך הבטן

מגיל קטן לימדו אותנו שאם רוצים לחזק את בריאות העיניים – כדאי לאכול גזר והרבה ממנו. אז האמת היא שגזר אכן תורם את חלקו לשיפור בריאות העיניים, אך בשיעור נמוך יותר משאנשים חושבים. בפועל, יש מגוון רחב של מאכלים נוספים עשירים בוויטמינים, מינרלים וחומרים מזינים אחרים שעשויים לשפר את בריאות העיניים. בייחוד בתקופה הזאת, מומלץ להוסיף לתפריט מזונות כמו דגים, גבינות, אבוקדו, תרד, קייל ובטטה. כל המזונות האלו מגבירים את השיעור של ויטמין A בגופנו, שכידוע תורם רבות להגנה על העיניים ולמניעת מחלות כמו קטרקט, גלאוקומה או ניוון מוקולרי. אם אתם עדיין לא מבינים כמה הנושא הזה חשוב, מחקרים הראו כי מחסור בוויטמין A הוא הגורם המרכזי לעיוורון ברחבי העולם.
 
בנוסף, מומחים ממליצים להגביר את הצריכה של רכיבים בשם לוטאין וזקסנטין, כמו גם אומגה 3, אומגה 6, ויטמין C, ויטמין E ואבץ. את הרכיבים האלו תוכלו למצוא בין היתר בעלים ירוקים, אפונה, תירס מתוק, ענבים, שמן חמניות, גויאבה, פלפל, פטרוזיליה, תפוז, לימון, פפאיה, פירות יער ועוד. אם תוסיפו רק חלק מהמאכלים האלו לתפריט שלכם – אתם תשפרו לא רק את בריאות העיניים אלא גם היבטים נוספים ורבים במצב הגוף והנפש.

3. הימנעו מהמאכלים שהכי פוגעים בכם

אחרי שהבנו אלו מאכלים כדאי להוסיף לתפריט, בואו נכיר את המאכלים שדווקא מזיקים לעיניים ולמערכות אחרות בגוף. מאכלים עתירי סוכר, או מאכלים מעובדים שעשירים בנתרן (מלח) או מונוסודיום גלוטמט, יכולים להגביר את לחץ הדם, דבר שפוגע בזרימת הדם לעין ומגדיל את הסיכון למחלות ניווניות. לכן, בייחוד בתקופה הקרובה אך גם בהמשך הדרך – מומלץ לחשוב איך אתם מצמצמים את הצריכה שלהם כדי להאריך את החיים וגם לשמור על העיניים באותה ההזדמנות.
שמירה על הראייה בתקופת הקורונה: המבורגר וצ'יפס

4. תשקיעו בחיזוק העיניים שלכם

כמו שרבים הולכים לספא ומורחים תכשירים שונים על הפנים כדי להיראות צעירים ובריאים יותר – כך חשוב שנשקיע גם בעיניים שנחשבות כל כך חיוניות לתפקוד השוטף שלנו. לדוגמה, אם אתם מרגישים שהעיניים יבשות, צורבות ומגרדות, מומלץ בהחלט להשתמש בטיפות עיניים או בתחליפי דמעות כדי להפחית את התחושות האלו ולמנוע מגע מיותר בעין וחשיפה אפשרית לקורונה.
 
מומלץ גם לבצע תרגילי מצמוץ כמה פעמים לאורך היום – פשוט עצמו את העיניים למשך שתי שניות, לאחר מכן כווצו בחזקה את העפעפיים למשך שתי שניות נוספות ולסיום פקחו את העיניים ל-5 שניות. ככל שתבצעו את התרגיל הזה יותר פעמים במהלך היום – כך תקלו על העיניים שלכם ותשפרו את בריאותן, בייחוד אם אתם מבלים מול מסכים במשך רוב שעות היום. 
 
ולסיום, ניתן גם לשקול שימוש במכשירי אדים, בייחוד בתקופות וסביבות במיוחד, על מנת להוסיף ללחות לאוויר ובכך להימנע מיובש בעיניים שיגביר את הרצון לגעת בהן ולשפשף אותן במהלך השהייה הממושכת בתוך הבית. 
 
כותב המאמר הוא איתי שרף, מנהל קליניקת Clear לטיפול במחלות עיניים באמצעות הרפואה הסינית
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.