print header

7 דרכים ועצות לפיתוח חוסן נפשי אצל ילדים

לאור כל האירועים שעברו עלינו לאחרונה ובראשם מגפת הקורונה שהכניסה אותנו לסגר עם המשפחה, לא יהיה מופרך לקבוע שאחת היכולות החשובות ביותר שעלינו להקפיד לפתח בקרב ילידנו היא חוסן נפשי. נכון, לא מדובר במשימה פשוטה – כולנו ראינו כיצד אירועי הזמן האחרון הצליחו לערער את כולנו במידה כזו או אחרת, אך לכן חשוב שבעתיים שנוכל להנחיל לילדינו את היכולת להכיל את הקשיים והאתגרים שהחיים מציבים, בין אם הם צפויים ובין אם מפתיעים, ולהתמודד איתם כראוי. אז מה הן הדרכים הנכונות והיעילות לפיתוח חוסן נפשי אצל ילדים? אספנו עבורכם 7 עצות שמגובות בדעת מומחים שיעזרו לכם במשימה ההורית החשובה הזו.

פיתוח חוסן נפשי אצל ילדים: ילד עושה שכיבת סמיכה

1. התנגדו לדחף לגונן עליהם

בניגוד למה שאנחנו חושבים, שהורה טוב צריך לגונן על ילדיו בכל מצב ולדאוג שיהיו בטוחים, טוען הפסיכולוג הקליני ג'ון מאייר את ההיפך הגמור: "הורים יכולים לעזור לילדיהם בצורה עצומה כך שלא 'יגוננו' עליהם". נכון, זה לא פשוט בכלל לראות את הילד שלך נאבק, נלחם ואולי אפילו נכשל, אבל חשוב לזכור שהוא צובר מכך ניסיון רב ערך – ולכן חשוב שלא לשמור על ילדים רחוקים מכל אתגר או הרגשה קשה, אלא לתת להם להתמודד איתם.

משבר הקורונה והסגר שהגיע יחד איתו לימדו אותנו גם שיעור חשוב בנוגע לזה. בזמנים שכאלו אנחנו אמנם אמורים לספק לילדינו מעטפת מגינה ומכילה כמובן – גם מבחינה בריאותית וגם מבחינה נפשית – אבל גם לעודד אותם למצוא פתרונות משלהם למצב. כך למשל אומר ג'ון מאייר: "הורים עם כוונה טובה יוצאים מגדרם כדי לספק לילדיהם סדר יום גדוש בפעילויות כדי לשמור עליהם פעילים ועסוקים כל הזמן. הפסיקו עם זה! תנו לילדים שלכם לגלות דרכים משלהם להתמודד עם זה. זה יאפשר להם צמיחה רגשית ובניית כישורים לעתיד".

2. התמקדו בתמיכה במקום בהגנה

במקום למהר ולקפוץ לתקן כל בעיה כשילדיכם משתעממים מהצעצועים שלהם או חסרי מוטיבציה לעשות שיעורי בית למשל, תנו להם לחוש את הרגשות שלהם תוך כדי שהם מתמודדים עם האתגרים. המפתח כאן הוא להקשיב להם ולעודד אותם כך שהם ירגישו בנוח לקחת את השליטה לידיים שלהם.

ג'נבייב פון לוב, פסיכולוגית ומחברת הספר "הורה שמח, ילד שמח", טוענת ש"ישנה ליבה של חסינות בכל אדם צעיר, והם מסוגלים להרבה יותר משאנחנו חושבים". עם זאת, היא ממשיכה ומסבירה כי "הם יכולים לגלות זאת אם מאפשרים להם להתמודד עם הרגשות הפגיעים שלהם, ואנחנו ממשיכים לבטוח בהם שהם יכולים לעבור את זה. ככל שנוכל לתמוך בילדינו ולעודד אותם להתמודד עם הרגשות שלהם ולא לברוח מהם, כך הם יגדלו להיות חסינים רגשית, בטוחים בעצמם ומסתגלים".

פיתוח חוסן נפשי אצל ילדים: זוג הורים וילדתם על שפת הים מול הגלים

3. אל תהססו לדבר איתם על רגשות

קלי אורירד, מטפלת משפחתית ומייסדת של מותג חינוכי המתמקד בלמידה רגשית, ממליצה לכולנו לתת מרחב ומקום לכל הרגשות והתחושות שאנחנו והקטנים שלנו חשים; "חוסן נפשי אין משמעותו 'הכל מעולה עכשיו' כל הזמן. המשמעות של זה היא לשים לב לתחושות המבעבעות ולהיות כנה לגבי זה". כהורים, אתם יכולים לקדם את ההתפתחות הרגשית של ילדיכם באמצעות עידודם לדבר עליהם, לעזור להם לזהות אותם ולאשר אותם.

"היכולת של אדם לזהות, להבין ולנהל את הרגשות שלו היא המפתח לחוסן נפשי" אומרת דניס דניאלס, מומחית להתפתחות ילדים, "כמעט כל רגע בחייו של ילד יכול לספק הזדמנות ללמד אותו כישורים רגשיים כדאגה, הקשבה, אמפתיה, פתרון בעיות, וויסות עצמי וחוסן נפשי". היכולת לדבר על רגשות קשים היא מנגנון התמודדות חזק וחשוב מאוד, אבל כזה שבהחלט דורש אימון והתנסות כדי להתרגל אליו – לכן כדאי לעשות את הצעדים הראשונים בזה אט אט.

4. שימו את הדגש על מה שבידיים שלהם

במצבים כמו זה שאנו נמצאים בהם עכשיו – כאשר אנו אמנם חוזרים אט לשגרה אך מתבקש כי נמשיך להקפיד על הוראות הריחוק החברתי ושמירת ההיגיינה, כדאי מאוד להציג בפני הילדים את הדברים שנמצאים ביידים שלהם על מנת לפתח בהם איתנות נפשית. נהה נאבאסריה, פרופסורית לפסיכיאטריה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון, מסבירה כך: "על מנת למנוע מהם תחושת חוסר אונים, הורים צריכים להסביר לילדיהם מה הם יכולים לעשות כדי לשחק תפקיד בסיוע למניעת המחלה, כמו שימוש במסיכה והקפדה על ריחוק חברתי. באופן הזה מלמדים את הילדים כישורי פתרון-בעיות; כשילדים מתחילים לפתח מפת דרכים לפתרון בעיות, יש להם תחושה טובה יותר של פעלתנות ושליטה – ואלו תורמים מאוד לפיתוח חוסן נפשי".

כדי לקדם את התחושה הזו שאתם שמים דברים בידיים שלהם, השתדלו לשוחח עם ילדיכם על שיטות שונות להתמודדות עם מצבים שונים – ולא רק בנוגע למגפת הקורונה – ואפילו סדרו אותם ברשימה ברורה. נאבסריה מבהירה ש"קל לשכוח שילדים זקוקים לכך שתהליכים מורכבים שכאלו יפורקו עבורם לחלקים קטנים, מובנים ומשמעותיים. קיומו של שיח עם הילדים בנוגע לדרך שבה הם הציגו למעשה חוסן נפשי כשהם זיהו דרכי התמודדות עם מצבים פחות מסובכים שצצו בעבר, זה מקום מצוין להתחיל בו".

פיתוח חוסן נפשי אצל ילדים: ילדה מחייכת ומציגה את כפות ידיה

5. הדגימו להם מהו חוסן נפשי בעצמכם

כמו הרבה יכולות אחרות שאנחנו רוצים להעביר לילדינו ולגרום להם לפתח בעצמם, גם בכל מה שקשור לחוסן נפשי – דוגמה אישית היא מרכיב מפתח בתהליך. הפסיכותרפיסט נואל מקדרמוט מתאר זאת כך: "לרוב אתם מלמדים ילדים את הדברים הללו על ידי כך שאתם עושים זאת לפניהם; לכן אם הורה לומד ומכיר טכניקות לפיתוח חוסן נפשי ומשתמש בהם, אז גם ילדיו יעשו זאת". כהורים, אנחנו יכולים להפגין חוסן נפשי בפני ילדינו ולהדגים להם איך אנחנו מתמודדים עם תחושות של תסכול אן עם אתגרי החיים באמצעות שימוש בטקטיקות כמו התבוננות עצמית, שיחת נפש, עיסוק בדברים שאנו אוהבים או פיתוח תחביב אומונותי. אפשר גם להתחיל מהכרת הכלים המוצגים בכתבה הבאה, שיעזרו לכם להבין כמה עקרונות מפתח בפיתוח התכונה הזו.

ויקטור קריון, פסיכיאטר המתמחה בטיפול בילדים ובבוגרים מאוניברסיטת סטנפורד מרחיב ואומר, שכהורים "אנחנו צריכים גם לשמש דוגמה לדאגה עצמית באמצעות התנהגות בריאה ואחראית, למשל באמצעות קיום תזונה בריאה, אימוץ הרגלי שינה נכונים, הימנעות מהתמכרות לשתייה חריפה, עישון וסמים והפקדה על אימון גופני ומנטלי".

6. למדו את ילדיכם לדחות סיפוקים

אחת מהמשמעויות של חוסן נפשי היא ההבנה שאתה לא תמיד יכול לקבל את מה שאתה רוצה ברגע שאתה רוצה אותו. זו תפיסה חשובה צריך לדעת כיצד להעבירה לילדיכם, בייחוד בעידן הזה – שהצורך המיידי תופס מקום כמעט בכל דבר בחיים שלנו. הפסיכולוגיה מלמדת אותנו שאנשים שיכולים לדחות סיפוקים חיים חיים שמחים ובריאים יותר, וללא היכולת הזו הילדים שלנו עלולים לאבד סיכויים משמעותיים לשמר ולשפר את רווחתם הנפשית.

אחת הדרכים הכי טובות ללמד בגיל צעיר את היכולת לדחות סיפוקים היא באמצעות משחקי לוח שונים. המשחקים הללו דורשים לרוב יכולת שליטה בדחפים, קבלת החלטות וגמישות מחשבתית. המשחק בהם מאמן ומפתח אצל הילדים את קליפת המוח – החלק שאחראי להיגיון ומעורב בתהליכי קבלת החלטות, וויסות רגשי וכן גם בפיתוח החוסן הנפשי, ולכן כדאי לשחק בהם עם הילדים.

פיתוח חוסן נפשי אצל ילדים: ילדים משחקים במשחק קופסה

7. הנחילו לילדיכם הרגלי שינה נכונים

זה וודאי לא סוד עבורכם שמחסור בשינה איכותית יכול בהחלט להוות פתח להופעת מתח ולחץ; לחוסר בשינה יש השפעה ברורה על יכולות הזיכרון, הריכוז, התפקוד הקוגניטיבי וקבלת ההחלטות – כל אותם דברים שכל כך משמעותיים לפיתוח החסון הנפשי אצל ילדים. לכן, אחד מהדברים שעליכם לקחת בחשבון לאורך הדרך לפיתוח חוסן נפשי אצל ילדיכם הוא איכות השינה שלהם, והצורך להנחיל להם הרגלי שינה נכונים ומספקים.

המדריך הבא יכול לעזור לכם להרדים טוב יותר את תינוקכם הרך כבר בשנות חייו הראשונות, וכך להרגילו לשינה טובה מתחילת הדרך. אצל ילדים מתבגרים יותר, חשוב להגביל את זמן המסך לפני שעת השינה שלהם, מכיוון שידוע כי האור הכחול הנפלט ממכשירים אלקטרוניים מעכב את השינה ופוגע באיכותה.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.