header

מתכון לסביח

הסביח הוא מאכל יהודי-עיראקי המורכב מפיתה שבתוכה: חציל, ביצה קשה, סלטים, מטבלים... את הסביח יהודי עיראק נהגו לאכול בשבת בבוקר לאחר החזרה מבית הכנסת. המנה המסורתית מוגשת במגש, tl בישראל נהוג לאכול את הסביח בעיקר בתוך פיתה. יש הטוענים כי שם המנה הגיע מהשפה הערבית, בגלל שהמנה הוגשה בבוקר אז שמה מגיע מהמילה סאבח שפירושה בוקר. טענה נוספת היא שהמנה קיבלה את שמה בהשראת צבי חלבי ששם הכינוי שלו היה ״סביח״, והיה הראשון שמכר את המנה בארץ בשנות ה-60, ולעומת כל אלו יש הטוענים שהשם הוא בכלל ראשי התיבות של "סלט, ביצה, יותר חציל".

סביח

כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים סביח:

פיתה: את המנה נהוג להגיש בפיתה אבל אפשר כמובן לאכול גם בצלחת, לחם פרנה, לאפה... רצוי לרכוש (או להכין) פיתות חזקות שיוכלו להכיל בצורה טובה את תכולת המנה, ולא כאלה דקות שיקרעו.

חציל: מומלץ לבחור חצילים קלים יחסית, חצילים אלו בד"כ פחות מרירים ויש בהם כמות זרעים קטנה יותר. את החצילים ניתן לטגן בשמן חצי עמוק במחבת פסים או לאפות בתנור, לבחירתכם. 

ביצים קשות: במנה המסורתית הביצים קשות וחומות, כיוון שהמנה הוגשה בשבת לצד חמין שבו הן התבשלו. אפשר כמובן להכין גם עם ביצים רגילות.

תפוח אדמה: בישול תפוחי האדמה עם הקליפה יסייע לשמור על צורתם וימנע מהם להתפרק במהלך הבישול. אפשר להוסיף לתיבול גם מעט כורכום בנוסף למלח ולפלפל שבמתכון. אפשר להחליף את תפוחי האדמה בכרובית.

טחינה: ניתן להחליף את הטחינה בחומוס או לשלב גם וגם. הנה מתכון קל הכנה לטחינה.  

הפיכת המנה לטבעונית: החליפו את הביצים בטופו.

שדרוג והחרפת הטעם: הוסיפו פלפל חריף ירוק, צ'ילי, אריסה, סחוג.

 

זמן הכנה: 20 דקות
כמות סועדים: 8
רמת קושי: קל
מתכון לסביח
רכיבים לסביח:
שמן זית - 3 כפות
מלפפונים חמוצים - 5 (לא חובה)
פטרוזיליה - חופן עלים
לימון כבוש - לפי הצורך (לא חובה)
מלח - לפי הצורך
פלפל שחור גרוס - לפי הצורך
טחינה - לפי הצורך
עמבה - לפי הצורך (לא חובה)
פיתות - 6-8 (לפי כמות הסועדים)
אופן הכנת הסביח:
  1. פורסים את החצילים לאורך, מניחים על משטח עם נייר סופג, ממליחים ונותנים להם "לנוח" כחצי שעה, כך המרירות יוצאת והחצילים בהמשך לא יספגו הרבה שמן.
  2. מנגבים את החצילים (או שוטפים במים ומייבשים היטב), ממליחים, מזלפים ומורחים אותם היטב בשמן זית בעזרת הידיים או מברשת משני הצדדים.
  3. צולים בתנור שחומם מראש ל-220 מעלות כ-20 דקות, עד שהחצילים משחימים ומתרככים, או מטגנים במחבת עם שמן זית או קנולה.
  4. מבשלים את תפוחי האדמה עם הקליפה בסיר עם מים ומעט מלח, עד לריכוך מלא.
  5. מסננים את תפוחי האדמה מהמים, מקלפים, חותכים לפרוסות, ומתבלים במלח פלפל.
  6. מבשלים את הביצים במים כ-10 דקות, מקלפים ופורסים.
  7. חותכים את הירקות: מלפפונים, מלפפונים חמוצים, עגבנייה ובצל סגול, לסלט או לחתיכות גסות, מתבלים במלח ופלפל, וקוצצים את הפטרוזיליה ללא הגבעולים.
  8. הרכבת המנה: מורחים בנדיבות בכל פיתה טחינה, מניחים בפנים חצילים, תפוחי אדמה, ביצה קשה, מלפפונים, עגבנייה, בצל סגול, לימון כבוש, פטרוזיליה.
  9. מזלפים מעל טחינה ועמבה (לא חובה), מחזיקים היטב בשתי ידיים ונותנים ביס גדול.
טיפ השף:
אפשר להחליף את החציל בקישוא.
קבל עדכונים על מתכונים חדשים ישירות לתיבת המייל שלך!
התכוונת ל:
קבל עדכונים על מתכונים חדשים ישירות לתיבת המייל שלך!
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.