print header

מיתוסים, דרכי אבחנה וגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם

מהם הגורמים לסרטן צוואר הרחם? האם יש דרך למנוע אותו? והאם גם גברים נמצאים בסכנה? בימים אלה (16-21 בינואר 2022) חל שבוע המודעות לסרטן צוואר הרחם, ולרגל המאורע החשוב הזה החלטנו כאן ב"בא במייל" להביא לכן ולכם את כל המידע החיוני בנוגע למחלה עצמה, להדגיש את חשיבות ההיכרות עימה, לענות על שאלות חשובות ולהציג את הדרכים השונות לאיתורה המוקדם. אתם ואתן כנראה שמעתם על המחלה הזאת לא מעט לאורך השנים, אך לא כל מה שאתם יודעים הוא בהכרח נכון. ד"ר ישראל יולס, רופא מומחה וראש תחום רפואת נשים במחוז המרכז של שירותי בריאות כללית, שיתף איתנו 11 מיתוסים שגויים שחשוב לדעת על סרטן צוואר הרחם. אחרי שתקראו את דבריו ותכירו את כל האמת על המחלה, נזמין אתכם גם לצפות בסרטון של מומחה נוסף, ד"ר שגיא שלומי, מנהל מחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי בני ציון.

1. סרטן צוואר הרחם הוא "כוח הגורל", בדיוק כמו כל הגידולים האחרים

לא נכון! סרטן צוואר הרחם נגרם על ידי וירוס הפפילומה. לפיכך, בדיקה תקופתית של צוואר הרחם (משטח PAP שנלקח עד לאחרונה) או בדיקת הימצאות וירוס הפפילומה (HPV), יכולות לגלות הימצאות תאים טרום סרטניים ולעצור את התקדמות והתפתחות המחלה לסרטן. בנוסף, קיים חיסון נגד וירוס הפפילומה, ובהיעדר שגשוג של וירוס זה, לא יתפתח סרטן צוואר הרחם.

2. אם כך, כדאי להיבדק כל חודש ולוודא שאין לי את הווירוס

לא נכון! מחקרים מראים שלאחר בדיקה שלילית לווירוס הפפילומה, ובהיעדר תסמינים קליניים, מספיקה בדיקה כעבור 5 שנים. אם מופיעים סימנים מחשידים אחרים, כגון: דימום שלא בזמנו או דימום לאחר קיום יחסי מין - יש לפנות לייעוץ רפואי, במסגרתו הרופא ישקול האם יש צורך לצמצם את הטווח שבין בדיקה לבדיקה.
 
מיתוסים, דרכי אבחנה וגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם: רופאה

3. סרטן צוואר הרחם נדיר בישראל, לכן אין מה למהר לבדוק אותו

לא נכון! על פי נתוני משרד הבריאות, 1,200-2000 נשים מאובחנות מדי שנה עם שינויים טרום ממאירים בצוואר הרחם וכ-180 נשים עם סרטן צוואר הרחם. זהו מספר קטן יחסית, אך מאחר שמספר החולים עולה כל שנה ושהגידול הזה הוא בר מניעה, הן בזכות החיסון נגד וירוס הפפילומה והן בשל יכולת הגילוי המוקדם (על ידי בדיקת סקר משטח צוואר הרחם), מדובר במספר גבוה יחסית.

4. הווירוס פוגע רק בנשים

לא נכון! וירוס הפפילומה יכול לגרום גם לסרטן באברי המין של הגבר ובלוע.

5. כל מקרה של הימצאות הווירוס בגוף דורש טיפול

לא נכון! אחוז ניכר מהווירוסים ייעלמו ללא טיפול. חלק ניכר מזני וירוס הפפילומה הם בעלי פוטנציאל ממאירות נמוך ורק מיעוטם הם בעלי סיכון גבוה.

6. כדאי לדחות את החיסון ככל האפשר

לא נכון! המערכת החיסונית של ילדים "לומדת" לטווח ארוך יותר, ולכן חיסון בגיל צעיר נגד וירוס הפפילומה יוצר "זיכרון חיסוני" לטווח הארוך. בנוסף, במקרים מסוימים, התחלת קיום יחסי המין אינה בהכרח צפויה או מתוכננת, ולכן עדיף להתמגן על ידי מתן החיסון טרם החשיפה האפשרית לוירוס הפפילומה.
 
מיתוסים, דרכי אבחנה וגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם: אמא וילדה יושבות מול רופאה

7. החיסון מונע סרטן בלבד אצל מקבל החיסון

לא נכון! החיסון מפחית בצורה ניכרת את שיעור היבלות שעלולות להתפתח של אברי המין, שהן למעשה אחד התסמינים של וירוס הפפילומה.

8. אחרי קבלת החיסון ניתן להימנע משימוש באמצעי מניעה במהלך קיום יחסי מין

לא נכון! החיסון נותן הגנה כמעט מרבית מפני וירוס הפפילומה, אבל כמו שאתם כבר מנחשים, כמעט ואין חיסונים שיכולים להבטיח 100% של חסינות והגנה. בנוסף, החיסון אינו מגן מפני מחלות מין אחרות ובוודאי שלא מפני הריון, ועל כן אמצעי המניעה הם חשובים והכרחיים כדי למנוע תקריות לא רצויות ומחלות.

9. החיסון מפחיד בשל תופעות הלוואי שלו

עד היום התקבל מידע על מאות מיליוני חיסונים עם שיעור תופעות לוואי מזערי למדי, כאשר רובן היו תופעות נקודתיות וחולפות. בסופו של דבר, בשיקולי עלות ותועלת, החיסון נחשב בטוח ויעיל מאוד. בכל מקרה של ספק, למשל בשל אלרגיות או הריון, יש להיוועץ ברופא טרם קבלת החיסון.
 
מיתוסים, דרכי אבחנה וגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם: אישה לפני חיסון

10. באם מתגלה וירוס חשוד, או תלונה קלינית, יש לפנות לרופא ולבצע בדיקת מומחה לצוואר הרחם (בדיקת קולפוסקופיה)

נכון לזמן כתיבת שורות אלה, במקרה שישנה תלונה קלינית, רופא הנשים לרוב יפנה את המטופלת לבדיקה של צוואר הרחם (קולפוסקופיה) שתתבצע על ידי מומחה לצוואר הרחם. בתחום זה עומדת להיכנס לשוק שיטה מהפכנית של בדיקה ויזואלית של צוואר הרחם, באמצעות מכשיר חדשני שפותח על ידי חברה ישראלית בשם Illumigyn. זוהי מערכת המאפשרת לאתר, לאבחן ולקיים תיעוד של צוואר הרחם שלא על ידי רופא מומחה. בימים אלה עומדת המערכת בפני ניסוי קליני רחב היקף בישראל ויכול שלהיות שבעתיד היא תשנה את אופן הטיפול בתלונות.

11. בשורה התחתונה, מה צריך לעשות?

כל אישה צריכה להקפיד לבקר אצל רופא הנשים שלה פעם בשנה, לברר לגבי בדיקת סקר לצוואר הרחם וכן לגבי חיסון נגד וירוס הפפילומה. כל זאת יש לעשות לצד התנהגות מינית נכונה, וכן, לא פחות חשוב מכך - הדרכת הדור הצעיר.
 
גילוי מוקדם של המחלה משפר באופן משמעותי את סיכויי ההחלמה! רוצים לדעת עוד על התסמינים ודרכי האבחון של סרטן צוואר הרחם? צפו בסרטון הבא בו ד"ר שגיא שלומי מציג עבורכם את כל המידע החיוני.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.