print header

6 דברים שכדאי לדעת לפני שאדם שאוהבים הולך לעולמו

מוות זה נושא שלא כולם ששים לדבר עליו, אך הוא חלק מהחיים, ובסופו של דבר כולנו מתמודדים איתו, בין אם אדם שאנחנו מכירים ואוהבים ילך לעולמו ובין אם יגיע היום שבו יגיע זמננו. כמו כל נושא בחיים, ככל שיודעים יותר על המוות כך הוא נהיה מפחיד פחות, ואמנם לא נצליח להפיג לחלוטין את החשש מפניו, אך לפחות נוכל להגיע אליו מוכנים יותר. בין אם אדם שאתם מכירים חולה במחלה סופנית או נמצא על ערש דווי, ובין אם אתם חוששים מפני היום שבו זה יקרה לכם, הנה 6 דברים שכדאי לדעת על מה שקורה לפני שאנחנו הולכים לעולמנו.
 

1. מוות זה לרוב תהליך ולא רגע אחד קטן

יש גורמים רבים למוות, ועל אף שהוא יכול להתרחש ברגע, ברוב המקרים הוא תהליך שנמשך זמן מה. בין אם עקב מחלה ובין אם מזקנה, יש סימנים שמעידים על כך שהוא עומד להגיע בקרוב, והם כוללים האטה בקצב הנשימה, היחלשות והאטה של הדופק, ירידה בלחץ הדם ושינוי בצבע העור. התהליך הזה והסדר שבו מופיעים התסמינים משתנה בין אדם לאדם, אך לרוב העור ראשית נהיה חיוור, האצבעות מתחילות להתקרר ולקבל גוון כחול, מרגישים שהדופק נחלש ואז הנשימה נהיית לא סדירה.
דברים שכדאי לדעת על המוות: אישה על ערש דווי

2. כשהנשימה מאטה, המוות ככל הנראה קרוב

כשאדם שגוסס עומד למות, יש רגעים שבהם נראה כאילו שהוא מפסיק לנשום למשך 15-20 שניות. ברגעים שכאלה המשפחה והחברים שסביבו מתחילים לדאוג שהמוות כבר הגיע, אך חשוב להבין שזה תהליך טבעי של המוות, וזה עדיין לא מסמל מיד על הסוף. עם זאת כשזה קורה, זה אולי הזמן להתחיל להגיד מילים אחרונות, מכיוון שאי אפשר לדעת מתי אכן תתרחש הנשימה האחרונה.

3. למוות יש 2 שלבים

השלב הראשון הוא מוות קליני, בו הלב מפסיק לפעום והנשימה נפסקת לחלוטין. 4-6 דקות לאחר מכן מתחילים למות תאי המוח עקב מחסור בחמצן, ואז מגיע המוות הביולוגי, שהוא למעשה השלב שבו מוחו של האדם מת ואיתו גם האדם. חשוב להבין את זה, מכיוון שלאורך השלב הראשון וקצת אחריו עוד ניתן להציל את האדם מהמוות בעזרת החייאהיחד עם זאת, אם המוח נכנס כבר לשלב השני של המוות, סביר להניח שהחייאה לא תצליח, מכיוון שאי אפשר להחזיר לחיים את תאי המוח המתים.

4. החייאה לא תמיד יעילה ועובדת כמו שרואים בסרטים

סדרות שמתרחשות בבתי חולים גורמות לנו להאמין שהחייאה זה תהליך די קצר שלרוב מסתכם בהצלחה, אך המציאות היא די שונה, ובמיוחד כשזה נוגע לאנשים שסובלים ממחלות כרוניות. לפי מחקר שפורסם בשנת 2020 אחוזי ההצלחה של פעולות ההחייאה של אנשים שעברו התקף לב עומדים על 12% מחוץ לבית החולים ו-24-40% כאשר ההליך נעשה בבית החולים. חשוב אם כן להבין שהחייאה היא לא פתרון קסם, גם כשנעשית בזמן, ואחוזי ההצלחה שלה הם לא גבוהים כמו שרבים נוטים לחשוב.
דברים שכדאי לדעת על המוות: החייאה

5. להחייאה יכולות להיות השלכות שליליות

על אף שהחייאה מסייעת להחזיר אדם לחיים, לעיתים החיים שחוזרים אליהם הם לא בדיוק אותם חיים שהיו לפני כן. ראשית, פעולות ההחייאה עצמן עלולות לשבור את הצלעות, מה שמוביל לשיקום ארוך בבית החולים. ישנם סיבוכים נוספים שיכולים להיות לכל מערכת הפה והנשימה, שכוללים שיניים שבורות, נזק לבית הקול שבגרון וזיהומים בדרכי הנשימה. זאת ועוד, בהתאם למשך הזמן שבו המוח לא קיבל חמצן, עלולות להיגרם בעיות קוגניטיביות, כך שאחרי ההחייאה מוחו של האדם לא יתפקד באותה מידה כמו לפניה.

6. שמיעה היא בדרך כלל החוש האחרון שדועך

מחקר שפורסם בשנת 2020 ונערך על חולים סופניים במרכז לטיפול תומך, הראה שהתגובה של מערכת השמיעה שלהם הייתה זהה לזו של אנשים בריאים עד שעות ספורות לפני המוות. כשנראה שהאדם מתחיל ללכת לעבר עולמו, חשוב לדעת שהוא ככל הנראה עדיין יכול לשמוע אתכם, כך שגם אם מצבו נראה כבר חמור, אל תחששו להגיד מילים אחרונות ולבטא את אהבתכם, רגשותיכם ומחשבותיכם – הוא זקוק לתמיכתכם, והוא שומע אתכם. 
 
כמה מילים לסיכום
המוות הוא נושא שקשה לדבר עליו, אבל אם לא שמעתם מעולם על הדברים שקראתם כאן, כעת אתם יודעים קצת יותר על הדרך אליו. יתכן שחלק מהסעיפים האלה אף עודדו אתכם במעט, ואולי חלקם, כמו אלו שנוגעים להחייאה, הראו לכם דווקא צדדים שליליים שקיימים גם למשל להצלחת החזרת אדם לחיים. כך או כך, אלו הם דברים שחשוב לדעת כדי להתכונן היטב למוות ולמה שהוא מביא איתו. אנחנו מאחלים לכם וליקירי ליבכם שנים ארוכות של בריאות איתנה ואם אתם מכירים מישהו שיכול להיעזר במידע הזה כדי לעבור התמודדות קשה, שתפו איתו את הכתבה הזו.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.