print header

מדוע הצמחים שלכם מתים וכיצד למנוע זאת - מדריך חובה לכל חובב גינון

מי לא אוהב את ביתו פורח, מלבלב וקורן בשפע צבעים? ואין יותר טוב מלהשיג את התחושה הזאת באמצעות גידולם של צמחים בעציצים או באדניות, בכל רחבי הבית והגינה. אך מה גדול צערנו כשאנחנו מוצאים יום אחד את הצמחים האהובים שלנו, שטיפחנו וגידלנו בהתמדה, קמלים ומתים, ולא תמיד אנחנו מצליחים להבין כיצד הם הגיעו למצב הזה או מה יכולנו לעשות על מנת להצילם. כדי למנוע מכם את המצב הזה, הכנו עבורכם מדריך המפרט את 6 הגורמים השונים והנפוצים ביותר לקמילתם של צמחים ביתיים, שגם יסביר לכם כיצד תוכלו לזהות אותם בזמן ואיך ניתן לטפל בצמח כדי לשקמו בכל אחד מן המקרים. קראו את המדריך הזה בעיון, עקבו אחר ההוראות, ותוכלו לגרום לביתכם להמשיך וללבלב במשך כל השנה.

1. השקיית יתר

דברים שגורמים לצמחים שלכם לגווע: השקיית פרחים
 

רבים מאיתנו חושבים שהדרך להביא לשגשוגו של הצמח שלנו היא השקיה מרובה ואספקה של כמה שיותר מים לשורשיו, אך זה יכול להיות משגה חמור. בכל הקשור להשקיה, לכל צמח יש את הצרכים שלו – ישנם צמחים הנוטים להתייבש לחלוטין בין ההשקיות ורק לאחריהן הם פורחים לתפארת, בעוד אחרים זקוקים למנה יומית קבועה של מים על מנת להישאר בחיים. לכן, עליכם לבדוק מהי כמות המים המומלצת לכל אחד מן הצמחים שלכם, ולדאוג שלא לחרוג ממנה באופן משמעותי.

כיצד מזהים ומה עושים? במקרה שהשקתם את הצמח שלכם יתר על המידה, המים העודפים יכולים להצטבר בתחתית העציץ ולגרום לריקבון של השורשים, דבר שכמובן עלול להוביל למותו המהיר של הצמח. התסמין העיקרי שיצוץ על פני השטח במקרה הזה הוא הצהבת העלים, שיהפכו גם לרכים מאוד במרקמם. אם אתם שמים לב לסימן זה על הצמח שלכם, בדקו ראשית את האדמה שסביבו כדי לוודא שאכן מדובר בבעיה זאת: הכניסו לתוכה את אצבעותיכם כ-2-3 ס"מ, ובדקו אם היא יבשה או לחה.

במקרה שהיא לחה, הדבר יכול בהחלט להצביע על כך שהיא הושקתה יותר מדי, וכדי לטפל בצמח ולמנוע את מותו, הוציאו אותו בעדינות מתוך האדמה, שטפו אותו מעט בכיור והניחו לו להתייבש לגמרי. לאחר מכן ניתן להחזיר אותו למקומו, שם יוכל להמשיך לצמוח בשלווה בזמן שאתם משקים אותו בכמות הנכונה והמומלצת של מים.

2. חוסר השקיה והתייבשות

דברים שגורמים לצמחים שלכם לגווע: צמח יבש

מה יותר גרוע ומזיק לצמח מהשקיית יתר? ניחשתם נכון – מחסור בהשקיה. אחת הטעויות הנפוצות ביותר שבעלי צמחים עושים היא להשקות אותם יתר על המידה ממש בהתחלה ולאחר מכן לזנוח אותם לחלוטין ולעשות את ההיפך הגמור, במעין מחשבה של "כבר השקתי אותו מספיק". זאת כמובן טעות חמורה וכפי שאמרנו גם בסעיף הקודם, נשוב ונזכיר כי עליכם להבין שהמפתח לגידול מוצלח של צמחים הוא הקפדה על השקיה מתאימה, על בסיס מתמשך ובזמנים וקבועים.

כיצד מזהים ומה עושים? כאשר הצמח סובל ממחסור במים עליו מצהיבים ולאחר מכן מתכהים עד שצבעם הופך לחום, ומרקמם לפריך ומתפורר. אמנם לא פשוט להציל צמח שעומד לנבול עקב אי השקיה, אבל זה בהחלט אפשרי. הפתרון הוא פשוט ואין מקום לתירוצים: ראשית בררו מהי צריכת המים המומלצת עבור הצמח שלכם – לכל אחד מסוגי הצמחים השונים יש כמות מים שונה הדרושה לשגשוגו, ואל תהססו לבדוק במדויק מהי הכמות הדרושה עבור הצמח הגוסס שלכם.

לאחר מכן התמידו בהשקיה נכונה ומסודרת שמותאמת לצרכיו של הצמח במשך מספר שבועות ואל תשכחו גם להשקות את האדמה שסביבו. ודאו שהצמח אכן מקבל את כמות המים הדרושה לו ושחורי הניקוז הנמצאים בתחתית העציץ יבשים. אם בכל זאת הצמח שלכם לא הצליח לשרוד, או שפשוט מצאתם אותו יום אחד נבול ומת לחלוטין – אל תאמרו נואש, בעזרת השיטה הנפלאה הזאת תוכלו להשיבו לחיים.

3. מזיקים

דברים שגורמים לצמחים שלכם לגווע: טפילים על צמח

בלי שום קשר למידת ההשקיה והטיפוח, הצמח שלנו עלול להינזק ולמות מבעיה אחרת לגמרי – שלל טפילים, מזיקים ומטרדים שיכולים למצוא בו בית ולגרום לו לנזק קשה עד לכדי קמילתו ונבילתו. אם אתם מחזיקים בביתכם מספר צמחים זה ליד זה, דעו לכם שמספיק רק צמח אחד נגוע במזיקים על מנת להדביק את כל שאר החבורה ולגרום להרס כולל – לכן, אם אתם שמים לב שצמח אחד נפגע, בודדו אותו במהירות מכל השאר, טפלו בו כפי שמיד ננחה אתכם לעשות ומנעו את הדבקתם של כל היתר.

כיצד מזהים ומה עושים? כאמור, ישנם שלל מזיקים ומטרדים שמולם מתמודדים הצמחים, וניתן למצוא כמה סימני זיהוי לנפוצים ביותר ביניהם. האקריות למשל, הן מטרד זעיר הטווה קורי משי סביב הצמח. כנימות המגן, סוג נוסף של מזיק קטן ממדים, הן בעלות צבע כהה ונדבקות לעלי וגבעולי הצמח. כמו כן גם כנימות עש הטבק, שצבען לבן והן מתחבאות מתחת לעלים, עלולות להביא להרס רב. אם שמתם לב לאחד או כמה מהסוגים הללו מקננים בצמח בביתכם או בחצר, ראשית כאמור בודדו אותו משאר הצמחים ולאחר מכן פעלו בשיטה הבאה: דללו מעט אלכוהול לחיטוי במים (2 כוסות מים עם כפית אלכוהול לצמחים קטנים עד בינוניים בגודלם) ומרחו בעזרת מטלית את האלכוהול המדולל על עליו וגבעוליו של הצמח, למשך כ-3 שבועות ברצף, במהלכם הקפידו להרחיקו משמש וחום. לאחר סיומו של הטיפול ודאו כי המטרדים אכן סולקו מהאזור והם אינם נראים עוד, והחזירו את הצמח למקומו. 

שיטה נוספת להבראת הצמח והרחקת המטרדים היא להתיז עליו מעט מים מעורבבים בשמן הנים  חומר הדברה אורגני לחלוטין שניתן למצוא בחנויות הטבע השונות, והוא גם בעל סגולות טיפוליות עבור הצמח. כדי להכיר טוב יותר את מגוון המחלות והמזיקים שעלולים לתקוף את הצמח שלכם ולדעת כיצד להתגונן מפניהם, לחצו כאן

4. תאורה לא נכונה

דברים שגורמים לצמחים שלכם לגווע: עציץ לצד חלון מול קרני השמש
כל הצמחים, כמעט ללא יוצא מן הכלל, צריכים אור כדי להתקיים, אך רמות האור שהם זקוקים לו משתנות בין סוג לסוג. צמחים ביתיים, כמו אלוורה, קקטוס, שרכי בוסטון, חלבלוב קוצני ועוד אחרים דורשים הרבה מאוד אור לגידולם, כשצמחים כדוגמת מונסטרה, בגוניות ואפיפילום זקוקים למעט מאוד תאורה על מנת לפרוח ולשגשג. מיקום הצמח בפינה לא נכונה, שבה הוא אינו מקבל את כמות האור הנדרשת עבורו, יכולה ללא ספק להביא לקמילתו המהירה ולמותו בטרם עת.

כיצד מזהים ומה עושים? בעניין זה, הצמחים נוהגים "לבטא" את מורת רוחם מחוסר בתאורה נכונה באופן מהיר וברור מאוד. מצד אחד, כאשר הצמח מקבל אור יתר על המידה, העלים שלו משנים את צבעם לחום ונראים שזופים לחלוטין, ומצד שני, אם אתם שמים לב שהצמח שלכם כמו "מותח את צווארו" אל עבר מקור האור, ומייצר עלים קטנים וחיוורים, זה סימן שהוא מקבל מעט מדי אור שמש.

כאשר אתם רואים שהצמח שלכם מתנהג באחת משתי הדרכים האלו, הפתרון הטוב ביותר הוא להעבירו לנקודה אחרת בבית או בגינה – כזאת שתהיה מוארת יותר או מוצלת יותר, בהתאם לתסמינים. כדאי לבדוק מהי כמות האור המומלצת עבור סוג הצמח המסוים שנמצא בביתכם, וכמובן לפעול בהתאם להוראות כדי להשאירו חי ופורח.

5. מזג אוויר בלתי מתאים או יובש באוויר 

דברים שגורמים לצמחים שלכם לגווע: צמח ליד מכשיר לסינון אוויר
בכל הקשור לטמפרטורה הקיימת סביבם, עליכם לדעת שצמחים נוטים להעדיף מזג אוויר דומה לזה שרובנו מחבבים – כשלא חם מדי ולא קר מדי, בסביבות ה-18-21 מעלות. אם יש עציצים או אדניות בסמוך לחלון ביתכם, דעו שהעונות המשתנות והמעלות המטפסות מעלה בקיץ או צונחות מטה בחורף, בהחלט יכולות להשפיע על הצמחים שלכם ולגרום אפילו למותם. הנזק הכבד ביותר בכל הנוגע למזג האוויר יכול להיגרם לצמחים רבים במקרה שהאוויר מסביבם יבש מדי למשך זמן ארוך מדי, אם זה פשוט עקב המיקום בו הם נמצאים ואם זה בשל העובדה שאתם מרבים להפעיל תנורי חימום או מזגנים המייבשים את האוויר בסביבתם.
כיצד מזהים ומה עושים? אם הצמח נראה יבש לחלוטין, העלים אינם רעננים ואתם עצמכם מרגישים שהאוויר באזור בו עומד הצמח דל, אז סביר להניח כי מדובר בבעיה הזו. על מנת לפתור אותה, דאגו למקם ראשית את הצמח בסביבה שבה הוא לא יחווה את שינוי מזג האוויר באופן כה קיצוני. בנוסף, אם הצמח סובל מן האוויר היבש, תוכלו להוסיף לו לחות ורעננות באמצעות התזה קבועה של מים על העלים, או לחלופין להפעיל לידו מפזר אדים. תוכלו גם ליצור "מגש לחות" שיספק לצמח את הלחות הנדרשת: הצטיידו במשטח קטן המתאים להנחה תחת העציץ, מלאו אותו בחלוקי נחל ומעט מים והניחו עליו את הצמח.

6. אי ריענון של אדמת הצמח

דברים שגורמים לצמחים שלכם לגווע: ידיים אוחזות בצמח בתוך סיר קטנטן
קניתם צמח חדש, הבאתם אותו הביתה רענן ויפה, שמתם אותו במקום מואר עם טמפרטורה נוחה, השקתם וטיפחתם אותו בדיוק לפי ההמלצות ושמרתם עליו מפני מזיקים, ובכל זאת לאחר זמן מה מצאתם אותו נבול לחלוטין. כנראה ששכחתם דבר חשוב מאוד – לרענן את אדמתו. האדמה שבעציץ מכילה שורה ארוכה של חומרים מזינים החיוניים לגדילת הצמח ושגשוגו, אך לאחר שהצמח צורך אותם היא נותרת "יבשה" לחלוטין, מה שגורם לצמח לגווע לאיטו.

כיצד מזהים ומה עושים? במקרה של חוסר ברכיבים טבעיים באדמה, עלי הצמח שלכם יראו "עייפים", כלומר חסרי רעננות לחלוטין, והאדמה עצמה תראה יבשה וברמה נמוכה. כדי לתקן בעיה זאת פשוט רכשו ממשתלה או מאחת מחנויות מוצרי הגינון תערובת אדמה טרייה לשתילה ולזריעה, והוסיפו שכבה דקה ממנה אל אדמת העציץ, בחלק העליון או התחתון שלה (אחרי שהרמתם את הצמח בעדינות). לפני שאתם קונים את תערובת האדמה, בררו מהי התערובת המומלצת עבור הצרכים של הצמח שלכם – ישנם כאלו הזקוקים לאדמה דחוסה וסמיכה, וכאלו הזקוקים לאדמה המתייבשת במהירות עם מעט חול וחומרי דישון. הקפידו על החלפה וריענון אדמת הצמח בכל שנה עד שנתיים. 

מקור התמונות: Your Best DigsDavid Cappaert

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.