print header

טריקים לפתירת תרגילי חשבון ומתמטיקה

יש אנשים - ילדים וגם מבוגרים - ש"יש להם ראש" למספרים, בשעה שאחרים עלולים למצוא את עצמם לפעמים מסתבכים בלי סוף בניסיון לפתור תרגילי חשבון ומתמטיקה שונים. אם אתם שייכים לסוג השני או שאתם רואים שהילדים שלכם חווים תסכול רב משיעורי הבית שלהם במקצועות האלו, אנחנו רוצים להציג בפניכם מספר טיפים חכמים שעוזרים להפוך חישובים שונים להרבה יותר פשוטים. הטריקים האלו יכולים לעזור מאוד בכל מצב שבו אין לכם זמן או אפשרות לשלוף את הטלפון החכם ולהפעיל מחשבון, וככל שמתרגלים אותם יותר כך הם הופכים לקלים ומהירים יותר לביצוע. נסו זאת בעצמכם ותופתעו לגלות עד כמה!

פירוק תרגילי חיבור וחיסור לאחדות, עשרות, מאות ועוד

זהו טריק מהיר וקל ליישום עבור ילדים קטנים שחיבור וחיסור מספרים גדולים מרתיע אותם. כדי לפשט תרגילים שכאלה ניתן לפרק אותם לכמה תרגילים נפרדים, כפי שניתן לראות בדוגמה. את תוצאות התרגילים המפורקים יש לצרף זו לזו, וכך מתקבל הפתרון לתרגיל המקורי. כאשר מדובר בתרגילי חיסור אשר עלולים להוביל לתוצאות שליליות יש לנהוג כך; ניקח לדוגמה את 179 - 442, שאתו ניתן לפרק ל-3 תרגילים: 100 - 400, 70 - 40, 2 - 9. התוצאות של 2 מהתרגילים האלו שליליות וניתן לחבר (כלומר להחסיר) אותן בקלות מהמאות לעשרות ואז לאחדות: 270 = 30 - 300 ואז להוסיף 7- לתוצאה כדי לקבל את התשובה הסופית, 263.
טריקים לתרגילי חשבון ומתמטיקה: פירוק תרגילי חיבור וחיסור לאחדות, עשרות, מאות ועוד

עיגול ל"מספרים יפים"

תרגילי חשבון עם מספרים עגולים שנגמרים ב-0 לרוב נחשבים לקלים מאוד, אך הם יהיו רק חלק קטן מהבעיות שהילדים שלנו יתקלו בהן בבית הספר ובחיים. אך למרות זאת, בעזרת הטריק הבא אפשר להפוך כל מספר ל"ידידותי" יותר ולעגל אותו כדי לפתור תרגילי חיבור, חיסור וכפל. במקרה שבתמונה הוסיפו 4 ל-596 כדי לעגל את המספר ואחר כך מחסירים מהתוצאה את ה-4 שהוסף ומקבלים את התוצאה הסופית. אם מדובר בתרגילי כפל, למשל 38 * 3, ניתן לעגל את 38 ל-40 ולפתור את התרגיל ה"ידידותי" יותר: 40 * 3, שתוצאתו 120. את התוספת למספר 38 מכפילים גם כן בשלוש, ומקבלים 6 (2 * 3). משום שהוספנו 2 למספר 40, עכשיו יש להחסיר את ההפרש, 6, מהתוצאה של התרגיל המעוגל ונקבל 114 (6 - 120).
טריקים לתרגילי חשבון ומתמטיקה: עיגול ל"מספרים יפים"

פישוט תרגילי חיבור ארוכים

תרגילי חיבור ארוכים עלולים לגרום לילדים להתבלבל וללכת לאיבוד, לכן מומלץ ללמד אותם איך להתמודד איתם בצורה שיטתית ויעילה. אחד מהדרכים לעשות זאת היא בעזרת פירוק וסידור מחדש של התרגילים האלו למשוואות עם שני מספרים שמניבות תוצאות של מספרים עגולים. ניתן לראות דוגמה לכך בתמונה הבאה, שמציגה איך תרגיל שתחילה נראה מורכב הופך בשני צעדים למשחק ילדים.
טריקים לתרגילי חשבון ומתמטיקה: פישוט תרגילי חיבור ארוכים

הכפלה מימין לשמאל

ילדים וגם מבוגרים רבים נוהגים לפתור תרגילי כפל משמאל לימין, אך דווקא הכיוון ההפוך הוא במקרים רבים הרבה יותר נוח, במיוחד אם מפרקים את התרגיל המקורי לתרגילי אחדות, עשרות ומאות בדומה למה שכבר הומלץ בטיפ קודם. בצורה הזו תרגיל כפל מורכב הופך לתרגיל עם מספרים עגולים וידידותיים יותר כפי שניתן לראות בתמונה הבאה. אם מדובר בכפל של שני מספרים עם שתי ספרות, למשל 34 * 12 ניתן לפרק את התרגיל ככה: (34 * 10) + (34 * 2). את התרגיל הזה ניתן לפתור או להמשיך לפרק ככה: (30 * 10) + (4 * 10) + (30 * 2) + (4 * 2).
טריקים לתרגילי חשבון ומתמטיקה:הכפלה מפורקת משמאל לימין

שינון טבלת החזקות

במקרה הזה אין שום טריק מיוחד בבסיסי הטיפ, אלא פשוט תזכורת לכך שבדומה ללוח הכפל, גם את טבלת החזקות כדאי מאוד לילדים להכיר היטב ואפילו לשנן. היכרות טובה עם חזקות המספרים 1-20 הופכת פעולות כפל רבות לעניין אוטומטי שכלל לא דורש מאמץ, למשל כפל של שני מספרים דו ספרתיים בין 10-20. נניח לדוגמה שצריך לחשב כמה זה 14 * 18, תחילה יש למצוא את המספר הממוצע בין שניהם, במקרה הזה 16. אם משננים את טבלת החזקות יודעים שהחזקה של 16 היא 256, מהמספר הזה מחסירים את ההפרש בין המספר הגבוה יותר בתרגיל לבין הממוצע (16 - 18), מעלים אותו בחזקה (2 בחזקת 2) ומחסירים את התוצאה של החזקה הזאת מהחזקה של 16 (4 - 256 = 16 * 18 = 252).
טריקים לתרגילי חשבון ומתמטיקה: טבלת חזקות

פישוט תרגילי אחוזים

כדי למצוא 10% מכל מספר אפשר פשוט להעביר נקודה עשרונית "מקום אחד" לשמאל; 10% של 7 זה 0.7, 10% של 172 זה 17.2 וכן הלאה. אם יש צורך במציאת מספר אחר - כמו למשל 15% של 40, כפי שמוצג בתמונה - ניתן קודם כל למצוא את הערך של 10% ואז לבסס עליו את התוספת הנדרשת עבור 5% נוספים. משום ש-5% הם בדיוק חצי מ-10%, ניתן לחלק את הערך של 10% ב-2, להוסיף את התוצאה לחישוב 10 האחוזים וככה לגלות מהם 15% של 40. 
טריקים לתרגילי חשבון ומתמטיקה: פישוט תרגילי אחוזים

חיסור שברים ממספרים שלמים

המעבר בין תרגילים עם מספרים שלמים לשברים עלול לבלבל ילדים מסוימים, במיוחד כאשר יש לחסר שבר ממספר שלם. אם גם הילדים שלכם נתקלים בקושי שכזה, אפשר לעזור להם להתגבר עליו בעזרת הטריק הבא. הצעד הראשון הוא "להפריש" (כלומר להחסיר) 1 מהמספר השלם ולהציג אותו בצורת שבר (1/1) כפי שנראה בתמונה הבאה.
טריקים לתרגילי חשבון ומתמטיקה: חיסור שברים ממספרים שלמים
בשלב הבא את השבר שהוספנו יש "לתרגם לשפת" השבר המוחסר, 5/5, 8/8 או 3/3 כפי שניתן לראות בדוגמה. את חיסור שני השברים ניתן להציג כתרגיל חיסור במונה של השבר, כאשר המכנה נשאר זהה (3). כעת מוסיפים את תוצאת תרגיל חיסור השברים למספר השלם ממנו החסרנו 1 בשלב הראשון - וקיבלנו את התוצאה הסופית של החישוב.
טריקים לתרגילי חשבון ומתמטיקה: חיסור שברים ממספרים שלמים

פתירת תרגילי עשרות במהירות

כאמור, תרגילים עם מספרים עגולים הם ידידותיים מאוד וקל לבצע אותם כאשר מדובר בפעולות חיבור, חיסור, כפל וחילוק:
  • חיבור: ניתן להתעלם מכל האפסים המשותפים של המספרים בתרגיל, לחבר את המספרים שנשארו ולהוסיף את כל האפסים ש"השארתם בצד":  850 + 120 --> 85 + 12 = 97 ואז מוסיפים 0 משותף אחד שהונח בצד ומקבלים 970.
  • חיסור: שיטה זהה לחיבור, רק עם חיסור המספרים נטולי האפסים: 700 - 1000 --> 7 - 10 = 3 ואז מוסיפים את 2 האפסים המשותפים כדי לקבל 300.
  • כפל: יש להתעלם לחלוטין מכל האפסים בתרגיל ולהוסיף לאחר מכן את כולם, לא רק את המשותפים בין המספרים: 50 * 3000 --> 5 * 3 = 15 ואז מוסיפים את 4 האפסים שנשארו בצד כדי לקבל 150,000.
  • חילוק: יש להסיר מהמספרים שבתרגיל את כל האפסים המשותפים ואין צורך להוסיפם אחר כך: 12,000 / 60,000 --> 12 / 60 = 5, שזו גם התשובה לתרגיל המקורי.
טריקים לתרגילי חשבון ומתמטיקה: פתירת תרגילי עשרות במהירות

מקור התמונות: wikihow.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.