print header

איך יודעים אם אפשר לתרום דם ואיפה עושים את זה?

לדם אנושי אין תחליף, ואם אדם איבד דם, הדרך היחידה להחזיר לו את הנפח שנדרש לו היא על ידי תרומת דם מאדם אחר. התרומות האלה מסייעות לאנשים שסובלים מאנמיה, סרטן או בעיות במחזור הדם, כמו גם לאלו שעוברים ניתוחים וכמובן אנשים שנפגעו כתוצאה מתאונות או לחימה ואיבדו כמויות גדולות של דם. דעו לכם שכל מנת דם שאתם תורמים עוזרת להציל לא אדם אחד, אלא 3, אך עם זאת, לא כל אחד יכול לתרום דם, מאחר שדרך הדם עלולים לעבור מחלות או חומרים שקיימים בתרופות שהתורם נוטל, והתהליך אף עלול להיות מסוכן לתורם עצמו. לכן עוד לפני שאתם ניגשים למוקד שמאפשר תרומת דם, מומלץ שתבדקו האם אתם עומדים בקריטריונים, ואספנו עבורכם כאן את כל המידע שנדרש כדי להבין האם אתם יכולים לסייע או לא, וכמובן איפה אפשר לתרום דם.

באיזה גיל אפשר לתרום דם?

אם מעולם לא תרמתם דם וזו הפעם הראשונה שלכם, אתם יכולים לעשות זאת בין הגילים 17-60, אולם לנערים בגילים 17-18 נדרש אישור מההורים, אותו ניתן להדפיס כאן. אם עברתם את גיל 60 וזו תרומת הדם הראשונה שלכם, או אם עברתם את גיל 65 וזו אינה התרומה הראשונה, עליכם לקבל אישור מהרופא המטפל שלכם – האישור תקף לשנה.
מידע על תרומות דם: איש תורם דם

כל כמה זמן אפשר לתרום דם?

ביכולתכם לתרום דם פעם ב-3 חודשים, אולם אם בפעם הקודמת הייתה לכם תגובה קשה מאוד (למשל אם איבדתם הכרה או סבלתם מהתכווצויות), מומלץ שלא תתרמו דם שוב. לנשים כדאי לדעת שאין שום בעיה לתרום בעת המחזור החודשי.

למי אסור לתרום דם?

כפי שכבר ציינו, בתרומת הדם יכולות לעבור מחלות או שאריות של תרופות שאתם צורכים, ויתכן גם שהתרומה עצמה תהיה מסוכנת לכם. לכן מומלץ שתעברו על התנאים הבאים ותוודאו שאינם תקפים לגביכם לפני שאתם ניגשים לתרום דם:

  • משקל התורם הוא מתחת ל-50 ק"ג.

  • התורם סובל ממחלה חריפה – לחצו כאן לצפייה ברשימת המחלות.

  • התורם נוטל אנטיביוטיקה או תרופות שאינן מאפשרות תרומה – לחצו כאן לצפייה ברשימת התרופות.

  • התורם עבר טיפול שיניים אצל שיננית 24 שעות טרם התרומה, טיפול שורש או עקירת שן שבוע טרם התרומה, או השתלת שיניים חודש טרם התרומה.

  • התורמת היא אישה בהריון, או שעוד לא עברה חצי שנה מאז הלידה שלה.

  • התורם נמצא 12 שעות לפני טיסה, צלילה, ספורט אתגרי או כל עיסוק במקצוע שדורש הרבה ריכוז (למשל נהג תחבורה ציבורית או משאית).

מידע על תרומות דם: יד של איש שתורם דם
  • התורם קיבל עירוי דם/מרכיבי דם, או ביצע קעקוע, פירסינג, איפור קבוע או אנדוסקופיה עם ביופסיה לפני פחות מ-4 חודשים.

  • התורם קיים יחסי מין אנאליים או בהשפעת סמים ועוד לא חלפו 3 חודשים מהמגע המיני האחרון (ניתן לתרום גם במשך זמן זה במסגרת תכנית הפלסמה הקפואה, בה מנת הפלסמה תוקפא ותישמר – אם יתרום שוב 3 חודשים לאחר מגע מיני שכזה והבדיקות יצאו שליליות, המנה שתרם קודם לכן תינתן גם היא לחולים ומטופלים).

  • התורם ביקר במדינה אנדמית למלריה ועוד לא עברה שנה מאז שעזב אותה, או אם חי בה למשך יותר מ-6 חודשים ועוד לא עברו 3 שנים מאז שעזב אותה, או אם שהה למעלה משנה במדינה שבה ישנה שכיחות גבוהה לאיידס ועוד לא עברו 3 חודשים מאז שעזב אותה. לחצו כאן לצפייה ברשימת המדינות האנדמיות למלריה ואיידס.

  • התורם סבל מנגיף טרופי כמו זיקה, דנגה או צ'יקונגוניה ועוד לא עברו 4 חודשים מאז החלמתו. אם שהה במדינה שבה ישנה סכנה למחלה שכזו, אסור לו לתרום למשך 4 שבועות מאז שעזב את המדינה.

  • התורם קיים יחסי מין עם האנשים שתוארו ב-3 הסעיפים הקודמים ב-3 החודשים האחרונים.

  • התורמת קיימה יחסי מין עם גבר ששהה באזור אנדמי לזיקה במשך 3 החודשים לאחר שעזב את המדינה – ביכולתה לתרום לאחר 4 שבועות מאז המגע המיני.

  • התורם קיבל טיפול בהורמון גדילה ממקור אנושי, או עבר השתלה של קרומי מוח או קרנית ממקור אנושי.

  • לתורם יש היסטוריה במשפחה של מחלת קרויצפלד-יעקב, או שהוא יודע שיש סיכון למחלה זו במשפחתו.

מידע על תרומות דם: אנשים שתרמו דם עם תחבושת על אזור הדקירה ולב עליה

איפה אפשר לתרום דם?

ישנן תחנות קבועות לתרומת דם, כמו תחנות מד"א, וכן תחנות תרומת דם ניידות שמשנות את מיקומן באופן יומיומי ברחבי הארץ. שימו לב שגם בתחנות מד"א מועדי התרומה אינם קבועים, לכן אינכם פשוט יכולים להגיע על דעת עצמכם כדי לתרום, ועליכם לקבוע תור. תוכלו ללחוץ כאן כדי לצפות במפה של נקודות התרומה המעודכנות ועל מנת למצוא את הנקודה הקרובה ביותר אליכם, ולאחר מכן תוכלו ללחוץ כאן כדי לקבוע לעצמכם תור טרם ההגעה לתחנת התרומה.
 
כמה מילים לסיום
כל תרומת דם היא חשובה, ואם אתם יכולים לתרום, אין סיבה שלא תעשו זאת. כל עוד אתם בריאים ועומדים בקריטריונים, תוכלו לתרום דם מדי 3 חודשים, וראוי לעשות זאת אם אפשר, מכיוון שמנות הדם אינן יכולות להישמר לאורך זמן רב, וצריך לחדש את המלאי על בסיס קבוע ולוודא שלא יפחת מקצב הצריכה. שתפו את הכתבה החשובה הזו עם חבריכם ועודדו כל אדם שאתם מכירים לתרום דם – זה יכול להציל חיים!
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.