print header

כיצד הטלפון הנייד פוגע בזוגיות שלכם?

בסלנג האנגלי העכשווי יש מילה חדשה שמעידה על תופעה חברתית נרחבת מאוד - "פאבינג" (Phubbing); אמנם עדיין לא המציאו למונח הזה חלופה עברית הולמת, אבל הוא מתאר בעיה קשה שעלולה לפגוע בזוגיות של כל אחד ואחת מאיתנו. מילת הסלנג הזו מורכבת למעשה משתי מילים - "Phone" (טלפון) ו-Snubbing (התנהגות מזלזלת), והיא מתארת את תחושת העלבון הנגרמת לזולת כשאנו קוטעים את הקשב שלנו אליו לטובת התעסקות בטלפון הנייד. לתופעה הזו יש השפעה חברתית כוללת, כשהיא לא רק משליכה על יחסינו עם חברינו אלא אף עלולה לפגוע באחד הקשרים החשובים שיש לנו בחיים - עם בני או בנות הזוג. אם אתם יודעים על מה אנחנו מדברים, המשיכו לקרוא את הכתבה והשיגו את הכלים להתמודדות עם התופעה הרווחת והלא נעימה הזו.

4 סימנים מעידים ל"פאבינג" אצלנו או אצל בני הזוג

1. נטייה לבדוק את הסמארטפון בכל פעם שהוא משמיע צליל, גם אם זה באמצע שיחה פנים מול פנים עם אדם אחר.
2. שימוש בטלפון בכל מקום בבית - בסלון, על שולחן ארוחת הערב או אפילו בשירותים.
3. התייחסות בחצי קשב לאנשים הנוכחים בחדר, תוך כתיבת הודעות לאנשים שלא נמצאים בו.
4. שליפת הנייד בכל רגע נתון של שעמום או שתיקה כשנמצאים עם בני הזוג.

כיצד התופעה הזו פוגעת בזוגיות ובנפש שלנו?

אף אחד מאיתנו לא צריך להיות פסיכולוג או מומחה לתקשורת בין אנשים כדי להבין ששימוש בנייד באמצע אינטראקציה תקשורתית עם אדם אחר עלול להיות מעשה לא מכבד ואפילו חצוף. אך לצד זאת, לפעולה הקטנה הזו מתלוות משמעויות הרבה יותר גדולות ממה שאנו מדמיינים. במחקר שנערך בשנת 2017 באוניברסיטת שאנגחאי נמצא כי אנשים הנמצאים בזוגיות מפתחים נטיות לדיכאון ולחוסר סיפוק מחיי הנישואים כתוצאה משימוש קבוע של בן או בת הזוג בטלפון הנייד בצורה שפוגעת בתקשורת התקינה ביניהם.
ההשלכות של שימוש בנייד שמפריע לזוגיות ודרכי ההתגברות: אפליקציות של רשתות חברתיות במסך של טלפון חכם
כאשר צד אחד ביחסים הופך את התופע הזו להרגל, הצד השני בקשר עלול להרגיש מנותק מבחינה רגשית ולפתח בהדרגה תחושת בדידות ודחייה. לעתים הדבר גורם לו להחזיר באותו המטבע, והזוגיות נכנסת למרוץ של התעלמות והזנחה שצפוי רק לדרדר את היחסים. הרשתות החברתיות, שהן במקרים רבים הגורם העיקרי שמושך את תשומת הלב אל המסך, עלולות להכניס אותנו למלכודת של השוואות בין החיים שלנו לבין אלה של אחרים - וכתוצאה מכך, אנו מתחילים לחוש בהדרגה חוסר סיפוק מחיינו ומהזוגיות שלנו. בסקר שנערך באוניברסיטת ביילור בטקסס שבחן את תופעת ה"פאבינג" בקרב זוגות, עלו ממצאים שהראו כי 46.3% מהנשאלים חוו את התופעה מצד בני זוגם, 22.6% מהם טענו כי זה הוביל לחיכוכים וריבים ו-36.6% הצהירו כי חוו דיכאון כתוצאה מכך.
 
מעבר לדיכאון ולתחושת ההזנחה שתופעה זו עלולה להכניס לזוגיות, השימוש בטלפון הנייד באירועים חברתיים יכול אף לכרסם גם בכמה מהדברים הכי חשובים לנו בחיים. במחקר שנערך באוניברסיטת קנט בבריטניה בשנת 2017 התגלה כי אנשים שמרבים להשתמש בנייד במהלך אירועים חברתיים הופכים להיות דחויים ופחות רצויים מצד הסביבה, ולמעשה מסכנים את 4 הצרכים הכי חשובים ובסיסיים של כל אדם: תחושת השייכות, ההערכה העצמית, השאיפה לחיות חיים בעלי משמעות ולהיות בשליטה. 
 
ההשלכות של שימוש בנייד שמפריע לזוגיות ודרכי ההתגברות: זוג מתחבק ומשתמש בנייד תוך כדי מאחורי הגב

שלושת ״מפתחות הזהב״ שיובילו אתכם להתגבר על התופעה

לפני שניגשים לדרכי המניעה, הדבר הכי חשוב הוא להכיר בבעיה, כי זהו הצעד הראשון בדרך לפתרון. לרוב ה"אסימון" נופל כאשר אנחנו מבינים שבני הזוג שלנו נאלצים להגיד לנו משהו יותר מפעם אחת, רק כי התעסקנו בנייד ולא היינו קשובים אליהם. בדיוק ברגע הזה אסור לנו לתת לזה לברוח, אלא לשנות הרגלים ולעצור את עצמנו כשזה עוד "חם".

1. צרו אזורים שבהם הנייד אסור לשימוש

אל תאפשרו לנייד לחדור לחלל שבו אתם ובני הזוג שלכם מבלים את זמן האיכות שלכם יחד. אם יצאתם לבילוי משותף מחוץ לבית, השאירו את הנייד על מצב שקט באוטו או בכיס; ואם אתם אוכלים ארוחת ערב רומנטית, תדאגו שהוא לא יהיה על השולחן. בכל פעם שהמסך נדלק כתוצאה מהתראה, עליכם לעשות מאמץ ולאזור כוח כדי להתעלם מכך - במקום זאת, תחשבו כמה טוב זה יעשה לבני הזוג שלכם.

2. "חסנו" את המכשיר שלכם

אם אתם מתקשים לעמוד בפיתוי של רטט או צליל שנפלט מהנייד שלכם, הדבר הכי יעיל הוא "לעקור" את הבעיה מהשורש. ברוב המכשירים הניידים היום תוכלו למצוא מעקב אחר הפעילות שלכם, שבאמצעותו תוכלו לגלות אילו אפליקציות נמצאות בשימוש הרב ביותר וכמה זמן כל אחת מהן גוזלת מזמנכם. אם אתם מזהים את האפליקציה שעושה לכם צרות צרורות, הפתרון האידיאלי הוא פשוט להסיר אותה מהנייד. אם זהו צעד קיצוני מדי עבורכם מאחר שהיישומון הזה משמש אתכם גם לדברים חשובים, תוכלו לבטל זמנית את ההתראות שהוא שולח לכם ב"דחיפה". הפעולות הקטנות האלה יפחיתו את הסחות הדעת, ינתקו אתכם מהמכשיר וימקדו אתכם בבני זוגכם.
 
ההשלכות של שימוש בנייד שמפריע לזוגיות ודרכי ההתגברות: התראה על אפיליקציית פייסבוק

3. הפכו את הגמילה למשחק זוגי

משחקים היא דרך מהנה להפוך כל פעולה מאתגרת או משעממת לכיפית ומלאת ניצוצות. כדי לטפל בהתמכרות שלכם תוכלו לקבוע כללים שאם תצליחו לעמוד בהם תרוויחו, אך אם תיכשלו תצטרכו לפצות עליהם. כך למשל, אם אתם ובני הזוג שלכם יוצאים לאירוע חברתי כלשהו, הקציבו מראש פרק הזמן שאסור לשניכם להשתמש בנייד. מי מכם שייכשל ויעשה שימוש בו טרם הזמן שהוקצב יאלץ לשטוף את הבית או הכלים בחודש הקרוב. זו כמובן רק דוגמה אחת, וגם אם היא לא בדיוק זו התאימה בעיניכם, זכרו שהתפקיד שלכם הוא להיות יצירתיים כמה שיותר, כי זה לא רק ירחיק מכם את הבעיה אלא גם יקרב אתכם אל בני זוגכם.
 
עד שימציאו לתופעת ה"פאבינג" שם בעברית ואולי היא תצליח לחלחל יותר למודעות כך שאפשר יהיה למנוע אותה, אתם יכולים להכיר עוד תחום שבו היא עשויה להשפיע על חיי המשפחה שלכם - והפעם מול הילדים, כפי שמצוין בכתבה הבאה.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.