print header

5 טעויות שאתם עושים בזמן מדיטציה

פעם, כשהייתי צעיר וציני יותר, חשבתי שמדיטציה זה קשקוש גמור. למעשה אפילו צחקתי על אנשים שעסקו בה, כי חשבתי שיש דרכים הרבה יותר טובות, יעילות ופחות "מתנשאות" להירגע בחיים. עם הזמן וככל שהתבגרתי, גיליתי שאותן דרכים הן לאו דווקא בריאות כפי שחשבתי, ואחרי שעברתי משבר מסוים החלטתי לוותר על הציניות ולנסות פעם אחת לבצע מדיטציה. למזלי היה לי חבר ששימש כמורה ומדריך נהדר, והוא לימד אותי כיצד לעשות זאת ומאילו טעויות כדאי לי להימנע. אני בטוח שאם לא הייתי שומע על אותן טעויות הייתי מוותר מאוד מהר, אך היום אני יכול להגיד בגאווה שאחרי התמדה רבה, מדיטציה הפכה לחלק בלתי נפרד בחיי שאני לא מוכן לוותר עליו. אני ממליץ גם לכם להתחיל לעסוק במדיטציה, אך חשוב לי מאוד שתדעו מאילו טעויות כדאי לכם להימנע כדי שלא תבזבזו את זמנכם ותחוו תסכול מיותר, לכן הבאתי 5 מהן לפניכם.
 
טעויות מדיטציה: איש יושב בטבע

1. אתם מנסים להשתיק את המחשבות

אף על פי שרבים עוסקים במדיטציה כדי להפסיק את רצף המחשבות הבלתי פוסק שמציף את הראש במהלך היום, זה לא יעזור אם תנסו לעשות זאת באופן פעיל לאורך המדיטציה. במצב שכזה, אנחנו מנסים להשתיק את המוח במקום שהוא יעשה זאת בעצמו, וההשפעה של פעולה שכזו היא כמו להגיד לאדם שאינו רגוע להירגע. מכאן שהתנהגות שכזו לא באמת תועיל לכם, אלא תגרום לכם לחוות מאבק פנימי שיחמיר את אי השקט.
 
כדי להתמודד עם הבעיה הזו עליכם להבין שאתם פשוט צריכים לעשות כלום. פשוט שבו ותנו למחשבות לחלוף, בלי להתמקד בהן אך בלי להילחם בהן. היו סבלניים ופאסיביים, ודמיינו שהמחשבות שלכם הן עננים שחולפים על פני שמיים שהם הנפש שלכם. אחרי כמה דקות של התבוננות פאסיבית שכזו אתם תיכנסו למצב של מודעות אמיתית, והטרור שהמחשבות שלכם מטילות על המוח ייפסק.

2. אתם עושים יותר מדי מוקדם מדי

אנשים רבים שרק מתחילים לעסוק במדיטציה מאמינים שהם יהפכו למאסטר זן תוך יום אחד, או מכיוון ששמעו שממליצים לבצע שעה של מדיטציה ביום, הם מנסים לעשות זאת כבר מההתחלה. עם זאת, כבר בדקות הראשונות הם מתחילים לחוש חוסר נוחות, בין אם בשל התחושות, המחשבות והזיכרונות שעולים בהם ובין אם בשל חוסר סבלנות, והם מוותרים מהר ונשבעים שלא ינסו זאת שוב.
 
אל תעשו את זה לעצמכם! עבור המוח, מדיטציה לא שונה מהרמת משקולות, ואם תנסו לעשות יותר מדי על ההתחלה אתם רק תפגעו בעצמכם. בשבוע-שבועיים הראשונים ערכו מדיטציה למשך 2 דקות ולא יותר, וכל שבוע לאחר מכן הוסיפו עוד דקה או שתיים עד שתגיעו ל-20 דקות ביום – זה מספיק. זכרו שזו לא תחרות, וכדי לעשות זאת כמו שצריך יש להתחיל לאט ולתת למוח להתרגל לפעילות הזו.
טעויות מדיטציה: מגדל אבנים

3. אתם מוותרים מהר מדי

אז הגענו ל-20 דקות מדיטציה ביום ועשינו זאת כך כבר למשך מספר ימים, אבל אנחנו עדיין לא מרגישים משהו מיוחד – המוח עדיין נודד למחשבות שמכבידות עליו ולא נותנות לו מנוחה, ואנחנו חשים בעיקר תסכול. אט אט אנחנו מתחילים להאמין שזה בזבוז זמן ושסתם נפלנו בפח של פעילות ניו אייג' שלא באמת עושה דבר. בשלב זה הדבר האחרון שאתם צריכים לעשות זה לוותר למוח שלכם.
 
המוח שלכם הוא כמו בריון מעצבן שדורש תשומת לב, אך בדיוק כמו שאנחנו אומרים לילדינו – "אם תתעלמו ממנו הוא יפסיק". כשתעשו מדיטציה אתם אולי לא תחוו שקט נפשי מוחלט, אך אם תתנו לעצמכם להיכנס לזה כמו שצריך, אתם תחוו מרווחים קטנים של דממה, שהם למעשה סימן לכך שהמוח שלכם התעייף מלנסות למשוך את תשומת הלב שלכם ללא הצלחה. אם אינכם רואים תוצאות מיד, זה בסדר, כי הן יגיעו לאיטן בהמשך.

4. אתם מנסים לשחזר את מה שחוויתם במדיטציה קודמת

במהלך המדיטציה אתם יכולים לחוות דברים רבים ושונים; ייתכן שתראו אורות או צבעים, תשמעו צלילים, תחוו אושר עילאי, חלומות בהקיץ או חוויה חוץ-גופית, תקבלו מסרים מסוימים, תהיו באופוריה ועוד ועוד... כל אלו הן תופעות שיכולות לקרות, אך אין לכם באמת שליטה עליהן, ולכן מומלץ שלא תנסו לשחזר אותן.
 
אם חוויתם את אחד מהדברים האלה ואתם כמהים לתחושה הזו שוב, זה אומר שהמוח שלכם הגיע לרמת תודעה מסוימת, וזה בהחלט יכול למכר. זה קצת כמו לטוס לחו"ל עם המוח בלבד ולחוות משהו חדש שאתם לא חווים במהלך זמן הערות הרגיל שלכם. אך כמו כל חופשה, גם התחושה הזו מגיעה לסופה וצריך לפנות מקום לחופשה חדשה במקום שונה ובזמן אחר. פשוט תנו למה שיגיע להגיע, ותיהנו ממנו כל עוד הוא שם.
טעויות מדיטציה: אישה יושבת על עננים מול כדורים פורחים

5. אתם מפתחים ציפיות בנוגע למה שתחוו או תרגישו

כנראה שיש סיבה שבגללה התחלתם לעשות מדיטציה – אתם רוצים להרגיש טוב יותר, למצוא קצת סדר בחיים שלכם, להתגבר על אובדן מסוים או פשוט להירגע מהלחץ היומיומי. יש בכם ציפייה לכך שהמדיטציה תהיה התרופה שתספק מזור למכאוב שלכם. המוח לא אוהב משהו שקשור לחיים שלכם, והוא מעוניין להרגיש טוב יותר, אך כמו שאמרנו קודם – המוח עצמו והמחשבות שהוא מייצר הם הבעיה, לכן הוא נמצא במעין מלחמת משיכה בחבל נגד עצמו.
 
כל ציפייה שיש לכם בנוגע למדיטציה תמנע מכם לחוות את מה שאתם צריכים לקבל ממנה. עליכם לא לדרוש ממנה דבר, והיא תיתן לכם את הכל. ככל שיהיו לכם פחות ציפיות, כך יהיו לכם פחות קונפליקטים פנימיים, מה שיסייע לכם להגיע לשלוות הנפש הנדרשת למדיטציה. אל תוסיפו עוד דלק למחשבות שבוערות במוחכם – הירגעו ותנו למדיטציה לעשות את שלה.

כמה מילים לסיום

אין ספק שמדיטציה זה לא בשביל כל אחד – צריך להיות בהלך הרוח הנכון ולהגיע לבגרות מסוימת כדי לעסוק בה. עם זאת, אם החלטתם שזה מה שאתם רוצים לעשות, כדאי שתלמדו כיצד לעשות זאת נכון.
 
הפעילות הזו רק דורשת מכם לשבת לבד עם עצמכם ולנסות להתבונן במחשבות שלכם מהצד, בלי לשפוט אותן, עד שהן ירגישו לכם כמו מחשבות של אדם אחר או כרעש רקע לבן שמקיף אתכם מבלי להטריד. אל תתנו לטעויות שהצגתי בפניכם להוות לכם מכשול, ואני מבטיח שגם אתם תבינו בסופו של דבר למה כל כך הרבה אנשים בעולם נהנים ממדיטציה ומפיקים ממנה דברים כה נהדרים.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.