print header

13 מיתוסים שחשוב לגינקולוגים להפריך

אנחנו הנשים שמענו כל כך הרבה "עובדות מוכחות" מכל מי שסובב אותנו, למשל, שצורת הבטן של אישה בהיריון מעידה על מין הילוד, ושיש להרים את הרגליים כדי לזרז הפריה. כמובן, בל נשכח את התירוץ המושלם שכולנו כנראה אמרנו בזמן ההיריון, "אני אוכלת בשביל שניים!" או "אני בהיריון, לכן מותר לי לאכול כמה שבא לי!". אך האם "העובדות המוכחות" האלו באמת נכונות? היום נעשה לכן סדר בדברים, ונגלה לכן 13 אמיתות שחשוב לגינקולוגים שלכן שתדעו. התכוננו לניפוץ כמה מיתוסים מוכרים במיוחד...
 
מיתוסים מעולם הגניקולוגיה: אחות ובחורה יושבות בחדר עם מוניטור

1. צורת הבטן בהיריון מעידה על מין העובר

כמה פעמים שמעתן מהשכנה או מהדודה שהבטן ההריונית הגבוהה שלכן מעידה על כך שאתן מצפות לבת? ובכן, לפי המיילד והגינקולוג ד"ר ג'ון ברטרנד מדאלאס, ארצות הברית, אין אמת בקביעה המוכרת הזו. צורת הבטן לא מעידה על מין היילוד, זאת מכיוון שהעובר – בין אם הוא זכר או נקבה – בכל מקרה יורד בשליש השלישי להיריון, לקראת הלידה. אם אתן מחפשות סימן כלשהו בצורת הבטן, דעו שהיא קשורה יותר למשקל ולגודל העובר, ולכן יכולה להעיד על שני אלו. בנוסף, אם שמעתן שצרבת גם יכולה להעיד על מין העובר, דעו שגם בטענה הזו אין כל שחר, ושצרבות נובעות מכך שהרחם שלכן דוחף את הקיבה כלפי מעלה. רוצות לדעת מה מין הילוד שלכם? לא חסרות דרכים מדעיות ומבוססות לגלות זאת, ותוכלו ללמוד עליהן בקלות על ידי התייעצות עם הגינקולוג שלכן...

2. יוגורט מרפא דלקות בנרתיק

נשים רבות שסבלו מדלקת כלשהי באזור הנרתיק, כמו פטרת הנרתיק, כנראה שמעו שמריחת יוגורט עם מרכיבים פרוביוטיים על איבר המין הנשי עושה פלאים. אז אמנם תרופה שכזו לא תגרום לכן לנזק כלשהו, אבל גם לא נמצאו הוכחות מדעיות ליעילותה כטיפול לדלקות שכאלו, כך לפי ד"ר ניקול וויליאמס, גינקולוגית ומייסדת המכון לגינקולוגיה בשיקגו. בכל מקרה, אם אתן סובלות מדלקת כלשהי, פנו קודם כל אל רופא נשים, ובדקו עימו אילו תרופות ופתרונות מוכחים עשויים לעזור לכן.

3. עמידה על הראש או הרמת רגליים מעלות את הסיכוי להיכנס להיריון

כל מי שניסתה להיכנס להיריון ודאי שמעה את הטיפ המוכר לפיו לאחר קיום יחסי מין, צריך לעמוד על הראש, להרים את הרגליים או למקם כרית מתחת לישבן בעת ישיבה או שכיבה. מאחורי העצות האלו עומד עיקרון מאוד הגיוני, שהדרכים האלו תעזורנה לזרע להגיע למקום יעדו, שהוא בדרך כלל מעל הנרתיק. עם זאת, חשוב לזכות שאין צורך לעבור לתנוחות המוזרות האלו, כי הזרעים יודעים לשחות, ולכן יגיעו לאן שהם צריכים בכל מקרה, כך לפי ד"ר לינדה גירגיס.
מיתוסים מעולם הגניקולוגיה: בחורה מבצעת עמידת ראש בחוף הים

4. כדי להיכנס להיריון, צריך לקיים יחסי מין בזמן הביוץ

רוב הנשים חושבות בצורה שגויה למדי, שכדי להיכנס להיריון, יש לקיים יחסי מין ביום הביוץ או מיד אחריו. עם זאת, לפי המיילדת והגינקולוגית ד"ר מארי ג'יין מינקין, "כדי להעלות את הסיכויים לקליטת זרע, כדאי לערוך יחסי מין רגע לפני הביוץ", או ליתר דיוק, יום-יומיים לפני כן. הסיבה לכך היא שהזרע יכול לשרוד עד 6 ימים בתוך ריר צוואר הרחם, והמועד הטוב ביותר עבורו להפרות את הביצית הוא כ-2-6 שעות לאחר הביוץ, ולכן קיום יחסים בימים שלאחר מכן – לא באמת יועיל להפריה. מכאן שאם אתן מחפשות מועד שבו תוכלו להיכנס להיריון, נצלו את הימים שלפני הביוץ.

5. גלולות למניעת היריון גורמות להשמנה ומעלות סיכון לסרטן

כמה מכן נרתעו מנטילת גלולות למניעת היריון, מחשש לעלייה במשקל או מהגברת הסיכון לסרטן? היום נרגיע אתכן, ונגלה לכן שמחקרים רבים, כמו זה שפורסם בשנת 2012 ונערך בקרב נערות מתחת לגיל 18, הוכיחו כי נשים שנוטלות גלולות שכאלו – משמינות בדיוק כמו כאלו שלא נוטלות אותן כלל. כמו כן, נמצא כי נטילתן לאורך תקופה ארוכה עשויה להוריד את הסיכון לסרטן השחלה וסרטן רירית הרחם – בלא פחות מ-50%! מכאן שאתן יכולות ליטול גלולות ללא חשש, זאת תוך התייעצות עם רופא הנשים שלכן, כמובן.

6. הפוריות חוזרת כ-3 חודשים לאחר הפסקת נטילת גלולות למניעת היריון

בניגוד למה שכנראה שמעתן, הפוריות שלכן שבה אליכן ברגע שאתן מפסיקות ליטול גלולות, ולא כ-3 לאחר מכן. אין זה אומר שתוכלו להיכנס להיריון מיד עם תום נטילתן – יש כאלו שמופרות רק שנה לאחר מכן, אך כדאי לדעת שהשפעת הפסקת השימוש בגלולות היא מידית. כמובן שבמקרה שבו סיימתן ליטול גלולות לאחר שגמרתן חפיסה חודשית, הפוריות שלכן תשוב אליכן עם תום הווסת וכשהמחזור יחזור לסדרו. לכן אל תניחו שהגוף שלכן "זוכר" שלקחתן גלולות, ודעו שבאופן תיאורטי, אתן יכולות להיכנס להיריון כבר יום לאחר תום נטילת גלולות אלו.
מיתוסים מעולם הגניקולוגיה: חפיסת גלולות למניעת הריון

7. סרטן ונשים – מיתוסים שכדאי להכיר

ישנם כמה מיתוסים הקשורים לנשים וסרטן, כשהראשון הוא שסרטן השד הוא סיבת המוות הנפוצה ביותר בקרב בנות המין היפה. סרטן השד הוא אמנם המחלה הממארת השכיחה ביותר בארץ ובעולם המערבי, וסוג הסרטן הנפוץ ביותר, אך הגורם העיקרי למוות בקרב נשים מעל גיל 40 הוא בכלל מחלות לב. בנוסף, נשים רבות חושבות שהן "חסינות" מפני סרטן השד, זאת מכיוון שהמחלה הזו לא נפוצה במשפחתן. במקרה הזה, חשוב לדעת שישנם גורמים נוספים למחלה, כמו גיל ומין, סביבה ואורח חיים, טיפולים הורמונליים וגורמים מיילדותיים כמו גיל הווסת הראשון. בשל כך, גינקולוגים רבים כמו ד"ר רונית שוגר מפילדלפיה, ימליצו לכן לערוך ממוגרפיה ובדיקות שד כדי לוודא שאין לכן את המחלה.

8. התקן תוך-רחמי הוא מסוכן

נשים רבות חוששות להשתמש בהתקן תוך-רחמי, זאת מכיוון שהתפתחה סביבו תדמית שלילית. עם זאת, אם תשאלו גינקולוגים אודותיו, הם יגידו לכן שהוא יעיל במניעת היריון ב-99% מהמקרים, מה שהופך אותו לפתרון היעיל ביותר בתחום. לפי המלצות האיגוד הגינקולוגי הישראלי, התקן שכזה מומלץ לנשים בכל גיל בשנות הפוריות, והוא יעיל, בטוח וקל לשימוש. כמובן שמומלץ להתקין אותו לאחר התייעצות עם רופא.

9. לאחר שמפסיקים להביא ילדים – אין צורך לראות רופא נשים

חושבות שאין לכן צורך ללכת לגינקולוג שלכן משום שכבר מזמן סיימתן להביא ילדים? ובכן, זו לא סיבה מספיק טובה להפסיק לבקר אותו. גינקולוגים לא עוסקים רק בכל הקשור להריונות ולידה, אלא גם במחלות של אברי הרבייה הנקביים ובבריאות הכללית של נשים, לרבות לחץ דם, משקל, ומתן הפניות לבדיקות הקשורות לאיתור גושים סרטניים. לכן אל תוותרו על הביקור השנתי אצל הגינקולוג שלכן.
מיתוסים מעולם הגניקולוגיה: רופא יושב במשרד

10. נשים במערכת יחסים ארוכה לא צריכות בדיקות פאפ

בשנים האחרונות, רופאי נשים רבים מציעים למטופלות שלהם לבצע בדיקת משטח צוואר הרחם (פאפ), כדי לזהות שינויים תאיים טרום ממאירים בתאי צוואר הרחם ולאבחן דלקות נרתיקיות. עם זאת, מטופלות רבות מעדיפות לוותר על כך בטענה שהן נשואות שנים רבות, לא קיימו יחסי מין כבר תקופה ממושכת, או תמיד מקבלות תוצאות טובות בבדיקה הזו ולכן אין טעם לבצע אותה שוב. אף על פי כן, גינקולוגים רבים ימליצו לכל הנשים בגילאים 30-65 לבצע אותה פעם בכמה זמן, ולוודא שלא התפתח אצלן בחלוף הזמן סרטן צוואר הרחם.

11. אין צורך להשתמש בקונדום אם בן הזוג אובחן כנקי ממחלות מין

בן הזוג שלכן ערך בדיקות לאיתור מחלות מין ונמצא "נקי"? נשים רבות כנראה יטענו שזו סיבה טובה ובטוחה לקיום יחסי מין ללא קונדום, אך האמת היא שונה. לפי ד"ר שרי רוס, מיילדת וגינקולוגית מקליפורניה, ישנן עדיין מחלות שונות שיכולות לעבור דרך פעילות מינית וקשה לאתר בבדיקות שכאלו, כמו נגיף הפפילומה והרפס. לכן בעת קיום יחסי מין, אל תוותרו והתעקשו להשתמש בקונדום, שהוא מהווה את הדרך הטובה ביותר להגן על גופכן מפני מחלות מין – גם אם בן זוגכן כ"נקי" מהן.

12. הקשר בין ספורט להיריון ולידה

נשים רבות, ואולי גם אתן, מאמינות שאם הן בריאות, פעילות ובכושר גופני, יהיה להן קל להיכנס להיריון – אך האמת רחוקה מכך, מכיוון שגם הן עלולות לסבול מבעיות פוריות. מנגד, הריוניות רבות מנצלות את מצבן החדש כדי להימנע משמירה על כושר, מחשש שספורט יזיק להן. עם זאת, לפעילות שכזו יש יתרונות רבים עבור נשים בהיריון, כמו העלאת רמת האנרגיה והורדת לחצים ובעיות בריאותיות שנפוצות בהיריון, לרבות בעיות לחץ דם וסוכרת. ממחקרים רבים עלה גם כי הצירים עצמם קלים וקצרים יותר בקרב נשים שערכו ספורט בזמן ההיריון. מכאן, במקום לנצל את חודשי ההיריון כדי להתעצל – התחילו להתאמן!
מיתוסים מעולם הגניקולוגיה:

13. נשים בהיריון אוכלות בשביל שניים

מי מאיתנו לא ניצלה את חודשי ההיריון בשביל לאכול יותר, בתואנה שהיא "אוכלת בשביל שניים" או שמותר לה לאכול כעת כל מה שבא לה? למרות שכנראה היינו רוצות שהסיבות האלו יהיו נכונות, הן רחוקות מהמציאות. לפי ד"ר דיאנה רמוס, מיילדת וגינקולוגית, באופן עקרוני צריך לאכול עוד 300-350 קלוריות במהלך הטרימסטר הראשון והשני של ההיריון, ו-500 קלוריות יותר מהרגיל בטרימסטר השלישי. כמובן שהכמויות האלו משתנות ותלויות במשקל ובפעילות שעורכות הנשים ההריוניות. אכילה מוגזמת ועלייה מופרזת במשקל בתקופה זו עלולה לסכן את האם בסוכרת היריון ובסיבוכים אחרים, ולהעלות את הסיכוי לניתוח קיסרי. מכאן, הגיע הזמן שתפסיקו להשתמש בהיריון כתירוץ לאכול הרבה...
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.