print header

הסיבות העמוקות שגורמות לדחיינות וכיצד ניתן להתמודד איתן

קרה לכם פעם שקיבלתם משימה בעבודה, בלימודים או בחיים עצמם עם תאריך יעד לביצוע ודחיתם אותה עד שהגעתם קרוב לאותו מועד? אם כן, כנראה שאתם סובלים מדחיינות, ואתם לא לבד. הסיבות לדחיינות יכולות להיות פשוטות - או שאתם לא רוצים לבצע את המשימה המוטלת, או שאתם כל הזמן מוסחים מביצועה - אך לעיתים הן גם יכולות להיות מורכבות יותר. בין אם אתם מפחדים מכישלון או שאתם מרגישים חסומים מחשבתית, לרוב אתם לא יודעים מה מעכב אתכם ומה גורם לכם לדחות את ביצוע המשימות המוטלות עליכם. לשם כך אספנו עבורכם את 5 הסיבות העיקריות והנפוצות שגורמות לדחיינות, וכך תוכלו לזהות את הסיבה שלכם וללמוד איך להתמודד איתה כדי שכבר מחר תקומו עם תחושת מסוגלות ותבצעו את המוטל עליכם בצורה הטובה ביותר.
 
הסיבות לדחיינות: נערה שוכבת על ענף מעל מים וספר מכסה את ראשה

1. תפיסת הזמן שלכם מוטעית

אחת הסיבות שאנו נוטים לדחות דברים היא מפני שתפיסת הזמן שלנו לא נכונה, ובאופן ישיר תפיסת הזמן שלנו משפיעה על מידת היצרניות שלנו בביצוע משימותינו. אם המועד האחרון לעשיית דבר מה בעבודה הוא רחוק, סביר להניח כי אנו נדחה את המטלה, אך אם התאריך קרוב יותר אנו לרוב נשקיע את כל כולנו בביצוע המשימה - פסיכולוגים מכנים תופעה זו כ"תופעת הדד-ליין". הדד-ליינים, שהם מועדים אחרונים לביצוע והגשה, אשר מיועדים לשנה הנוכחית למשל, ייראו לכם הרבה יותר דחופים מאשר אלו שמתועדים לשנה הבאה, גם אם קיים הבדל של כמה חודשים בודדים בין סוף השנה הנוכחית לתאריך האחרון לביצוע. באופן דומה, אם תינתן לכם משימה לביצוע בעוד חודש ימים היא תדרוש מכם יותר תשומת לב מאשר משימה שמתוארכת לעוד שלושה חודשים. איך פותרים את זה? החכמה היא לקבוע מטרות אישיות קטנות יותר לביצוע – תנו לעצמכם משימות שבועיות או חודשיות לקראת המטרה הסופית, וכך תוכלו לסיים את עבודותיכם בהדרגה. על ידי כך תיצרו לעצמכם משימות עכשוויות והן ייראו לכם הרבה יותר חשובות מאשר תאריך הדד-ליין.

2. אתם מרגישים חסומים מחשבתית

תחושה זו בה אתם מרגישים כי אינכם מצליחים לחשוב בבהירות בעקבות עומס במשימות ולא מסוגלים לסדר אותן כך שתעמדו בהן, היא אחת הסיבות לתופעת הדחיינות. אמנם בסעיף הקודם טענו כי להגדיר משימות שבועיות וקטנות היא אחת הדרכים לפתרון דחיינות, אך ישנם אנשים, לרוב אלו בעלי המוח היצירתי, שזה יוצר אצלם עומס מחשבתי וגורם להם להרגיש כי ביצוע המשימות אינו אפשרי. על ידי ריבוי משימות אתם לא מצליחים לסדר את המחשבות שלכם וכתוצאה מכך אתם לא מסוגלים לבצע אותן. לכן, כל שעליכם לעשות זה לנצל את החשיבה היצירתית שלכם כדי למצוא דרכים מיוחדות לפתרון אותן המשימות, גם אם זה אומר ביצוע משימה אחת בכל פעם. אתם תופתעו לגלות כי בזכות החשיבה היצירתית שלכם אתם תבצעו את המשימות אפילו ברמה גבוהה יותר מאשר אם הייתם ניגשים אליהן לחוצים וחסומים מחשבתית. אתם יכולים גם ללחוץ כאן כדי ללמוד על הכללים שיעזרו לכם לנקות את המחשבות, ועל ידי כך להיות מסוגלים לבצע את משימותיכם השונות.
הסיבות לדחיינות: גבר יושב ליד שולחן עבודה עם מחשב ומסמכים כשידיו מכסות את פניו

3. אתם מפחדים להיכשל

אחת הסיבות הנפוצות ביותר לדחיינות היא הפחד מכישלון - רובנו מפחדים להיכשל, אבל את חלקנו פחד זה יכול לשתק ולהתיש. הדחף הטבעי הוא להאשים את עצמנו, אבל אם נוכל לשנות את צורת החשיבה הזו נוכיח לעצמנו כי רק דרך חווית כישלונות נצליח ללמוד ולהשתפר להבא. היכולת להודות בסיכוי שלנו להיכשל מעידה על כך שאנו מסוגלים להודות בחסרונות שלנו שעלולים להוביל אותנו לשם. למעשה, לא הרבה אנשים מסוגלים לעשות זאת, אך זו ראשית הדרך לפתרון הבעיה. כדי לכבוש את הפחד מכישלון עליכם לעצב מחדש את התפיסה שלכם לגבי כישלונות, כלומר ללמוד להבין שהחיים ממשיכים גם אחריהם ושיש עוד זמן לשפר ולהשתפר למרות ובגלל הכישלונות שלכם. במקום להרגיש כי עולמכם חרב עליכם, התחילו לחשוב על הצעדים הראשונים לעשייה לאחר כל כישלון והעמידו את עצמכם מחדש על הרגליים באמצעות הטיפים שיעזרו לכם להפוך כל כישלון להצלחה.

4. אתם מפחדים להצליח

באופן מפתיע ואולי אף פרדוקסלי, החשש מהצלחה יכול להיות אחד מהגורמים הנוספים לתופעה של דחיינות. הצלחה משמעה קבלת אחריות נוספות, ציפיות גבוהות יותר ומשרות מורכבות הרבה יותר בעתיד – לא כולנו מרגישים מוכנים לרמת אחריות שכזו, ולכן אנו עלולים לדחות את השלמת המשימות שהינן בעלות חשיבות גבוהה. גם כאן הפתרון הוא שינוי דרך החשיבה שלכם והאופן שבו אתם מסתכלים על הדברים. אמנם יהיו לכם יותר תחומי אחריות ויצפו מכם ליותר, אבל באותה מידה גם התדמית, קורות החיים והניסיון שלכם ישתפרו וישתדרגו בצורה משמעותית. אתם לא צריכים לפחד מעבודה קשה, משום שרק דרכה תזכו לחוש ביטחון עצמי גדול שיעזור לכם לתפקד בעתיד בצורה טובה הרבה יותר, כל זאת אם תחכימו להצליח במשימותיכם העכשוויות. לחצו כאן כדי לקרוא משל מעורר השראה שיגרום לכם להפסיק לדחות ולפחד מסיבה כזו או אחרת.
הסיבות לדחיינות: אישה יושבת על הרצפה ונשענת על ספה כאשר ידיה מכסות את פניה

5. אתם מקשים על עצמכם יותר מידי

אחת הסיבות הנוספות לדחיינות היא שאנו נוטים להיות קשים עם עצמנו יתר על המידה. ברוב הפעמים רובנו לא נהיה מוכנים לסיים את משימותינו בתאריכי היעד שנקבעו, אלא אם נהיה בטוחים במאת האחוזים כי העבודה נעשתה ברמה גבוהה. תופעה זו נקראת פרפקציוניזם, דבר שיכול להיות נהדר כאשר העבודה אכן מתבצעת באופן הטוב ביותר, אבל באותה מידה עלול להקשות עלינו להתחיל אותה מלכתחילה. הפחד מלעשות טעויות ולא להיות מסוגלים להגיע לרמת ביצוע מושלמת יכול להיות קשה באותה מידה כמו הפחד מכישלון, ולכן עלינו ללמוד להיות קצת יותר סלחניים כלפי עצמנו ולאפשר מקום לטעויות וזמן לתיקונים. כל שעליכם לעשות כדי להתמודד עם הפרפקציוניזם האישי שלכם הוא להגדיר לעצמכם מרווח תמרון לקראת תאריכי היעד שבהם תוכלו לעבור מחדש על משימותיכם על מנת לזהות ולתקן טעויות, או כל דבר אחר שאולי לא בסדר לטעמכם - הידיעה שיש לכם זמן מתוכנן לתיקונים ומעבר נוסף יכולה לעזור לכם להתחיל בקלות רבה יותר את משימותיכם השונות.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.