print header

באוניברסיטת אוקספורד נמצא החיסון לקורונה

בחודשים האחרונים כמעט כל חברת תרופות ממהרת להיות האחת שתביא את המזור האולטימטיבי למחלת הקורונה – לא רק עוד תרופה שתעזור להקל על התסמינים של המחלה, אלא חיסון שיעזור למנוע הידבקות בה. עד עכשיו היו לא מעט מועמדים טובים בתחום הטיפולי ונראה כי פיתוח חיסון הוא דבר שעוד רחוק מאיתנו, אך לא עוד. באוניברסיטת אוקספורד כבר החלו להיערך בחודש מאי 2020 ניסויים על חיסון חדש נגד קורונה שהמציאה חברת התרופות הבריטית-שוודית "אסטרהזניקה". כעת, יולי 2020, אסטרהזניקה ואוניברסיטת אוקספורד מאשרות כי שלבי הניסויים המוקדמים עברו בהצלחה, ושכבר השנה יהיה חיסון זמין נגד קורונה. איך עובד אותו חיסון והאם ישראל מתכוונת לרכוש אותו? כל זאת בכתבה הבאה.
 
חיסון לקורונה: כדור הארץ, מזרק ווירוסים

איך עובד החיסון נגד קורונה?

כדי להבין איך עובד החיסון, קודם כל צריך להבין איך עובדת המחלה עצמה ומה גורם לסיבוכים שלה. תוכלו לצפות בהסבר מפורט בסרטון הבאובקצרה פשוט נסביר שהבעיה הגדולה עם המחלה זה שהיא גורמת להדבקה גם של תאים שמגיעים ממערכת החיסון לטיפול בגופנו. אחד מסוגי מהתאים שמוזעקים במערכת החיסון הוא תאי T, שמטרתם היא להורות לתאים נגועים "להתאבד", אולם מכיוון שהם נדבקים בעצמם מווירוס הקורונה, הם נעשים "מבולבלים" ומורים גם לתאים בריאים להתאבד. כך המחלה יכולה להסתבך ולהחמיר עד כדי יצירת נזק בלתי הפיך לריאות. בו זמנית מגיעים לאזור הנגוע גם תאי B, שמטרתם היא להילחם בנגיף על ידי יצירת נוגדנים.
 
החיסון הזה נגד קורונה, כמו חיסונים רבים אחרים, מכניס לגוף חלבונים שנראים כמו וירוס הקורונה ובעצם מסייעים לגוף ללמוד כיצד לזהות אותו ולייצר לו נוגדנים, בלי שייווצר נזק לתאים. כתוצאה מכך, תאי ה-T לא משמידים את תאי הגוף השונים, ובמקביל, תאי B של מערכת החיסון מתחילים לייצר נוגדנים. כך אם וכאשר וירוס הקורונה יחדור לגוף, תהיה לו כבר מערכת הגנה שתתחיל לפעול לנטרול הנגיף, עוד לפני שיתחיל להיווצר נזק שידרדר כמו כדור שלג ויחמיר את מצב החולה.
חיסון לקורונה: רופא עם מזרק

מתי נראה את החיסון בישראל?

לעת זמן כתיבת שורות אלו, החיסון נמצא בשלב השלישי והאחרון שלו, בו נבדקת רמת הבטיחות והיעילות שלו באופן סופי. לאחר שיסתיים השלב הזה, כבר יתחיל הייצור ההמוני של החיסון, כשבממשלת בריטניה כבר הזמינו 100 מיליון חיסונים, וחברת אסטרהזניקה גם סיכמה עם ברית החיסונים האירופית (IVA) שתספק 400 מיליון חיסונים נוספים לממשלות צרפת, גרמניה, איטליה והולנד. זה כבר 500 מיליון חיסונים, והחברה צופה לייצר עוד מיליארד וחצי פרט אליהם, אותם ישווקו ברחבי העולם. הצפי הוא לשיווק החיסונים כבר עד סוף השנה.
 
אז מה יקרה בישראל? כבר במשך מספר שבועות משרד הבריאות מנהל מגעים עם חברת אסטרהזניקה לרכישת חיסונים נגד קורונה, אולם לעת עתה עדיין אין תשובה סופית ממנה. במקביל מקיים משרד הבריאות מגעים עם חברות אחרות שעובדות ליצירת חיסון לקורונה, כשכבר נחתם הסכם רכישה מול חברת "מודרנה". החיסון שלה פועל בשיטה קצת אחרת, כשהוא מונע מצורת החלבון של הקורונה להיצמד לתאי הגוף, וכך בעצם למנוע הדבקה שלהם. על פי מודרנה, החיסון שלה יעלה על פס הייצור כבר בסביבות אוקטובר-נובמבר. 
 
עם זאת, התקווה הגדולה עם החיסון של אסטרהזניקה היא שהוא יהיה מסוגל להגן על הגוף לטווח ארוך ולעזור למערכת החיסון לפתח זיכרון נגד הנגיף. לכן ישנה ציפייה גדולה מאוד להצלחת הניסויים של חיסון זה, מכיוון שאם אכן הוא יעבוד, הוא ככל הנראה יהווה את הפתרון והחיסון המושלם נגד וירוס הקורונה. אף על פי כן, זאת נדע בוודאות רק בעוד זמן רב, כשנראה האם בשנים הבאות יעבור הווירוס מוטציות שיצריכו להמציא נגדו חיסונים חדשים.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.