print header

3 נושאים מרתקים שנחקרים בתחום השינה והחלום

לאורך כל ההיסטוריה האנושית, בני האדם רותקו על ידי הרעיון שמשהו מסתתר מאחורי החלומות שלנו. יש שטענו שהם מנבאים את העתיד, אחרים גרסו שהם מספרים דבר מה על עולמנו הפנימי, וכיום חוקרים מאמינים שהם מהווים את דרכו של המוח לשמר זיכרונות, להעביר לנו סימולציות של מצבים שאיתם אנו מתמודדים במציאות, וישנן עוד תיאוריות שונות ומשונות לגבי טיבם וייעודם. אנחנו אולי עוד לא יודעים במאה אחוז מה המשמעות של החלומות או מה המטרה האמיתית שלהן למוח ולנפש, אך זה לא מונע מאיתנו לחקור אותם בדרכים אחרות. אילו דרכים? אתם מוזמנים לגלות 3 נושאים מרתקים למחקרים על חלומות שיראו לכם מה אפשר לעשות עם החלומות שלכם בעתיד ואפילו עכשיו.
 

1. האם אפשר להקליט חלומות?

אף על פי שרובנו חווים 4-6 חלומות מדי לילה, אנחנו שוכחים 90% מהם תוך 10 דקות אחרי שהם נגמרים. אנטוניו זדרה, פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת מונטריאול, טוען שהחלומות שלנו מיועדים להישכח, מכיוון שחשוב מאוד למוח להבדיל בינם לבין המציאות. ובכל זאת ישנם חלומות שהיינו רוצים להיזכר בהם לפרטי פרטים שוב, ואף לחוות אותם מחדש או לצפות בהם כמו בסרט, ותתפלאו לגלות שייתכן כי זה אפשרי  ומדענים עובדים על זה פיתוח שכזה במלוא במרץ. 
 
אחד מאותם מדענים הוא דניאל אולדיס, חוקר חלומות שעובד יחד עם חוקרים מאוניברסיטת טקסס באוסטין על הקלטת התנועה והדיבור בזמן חלום. אף על פי שאנחנו לא זזים בזמן חלום, אולדיס מסביר כי "האותות העצביים שבמוח עדיין מגיעים לאותם שרירים". על ידי חיבור אלקטרודות ממכשיר אלקטרומיוגרף (EMG) לרגליים, לזרועות ולסנטר, הוא הצליח יחד עם החוקרים האחרים להראות תנועות פשוטות שנעשות בחלום, כמו הליכה, הרמת חפצים, לחיצת ידיים וכדומה, ולהציג אותן בעזרת דמות ממוחשבת.
במקום אחר בעולם – ביפן – פרופסור יוקיאסו קמיטני מאוניברסיטת קיוטו עובד על שחזור תמונות מתוך מחשבותיו של האדם. אמנם הטכנולוגיה הזו לא יושמה עדיין על אדם שחולם, אך לפי קמיטני, "הגישה שלנו יכולה לשחזר שלל מצבים סובייקטיביים, כמו אשליות, הזיות וחלומות, ועל ידי כך מספקת חלון לתוכן הפנימי של המוח". למעשה, השימוש שהוא עושה במכונת למידה ונתוני fMRI מתבצע על תשתית של מחקר אחר משנת 2013 שנערך על החוויות החזותיות שמתרחשות במוח במהלך שינה.
פרט לכל אלה, מוראן סרף, עוזר פרופסור לשיווק באוניברסיטת נורת'ווסטרן, חוקר יחד עם צוות של מומחים את האפשרות לביצוע ניתוח מוח, בו מוחדרות אלקטרודות ישירות לתוך המוח כדי "להאזין לפעילות של תאים פרטניים". סרף מסביר שהטכנולוגיה הזו תאפשר לדעת על מה אנחנו חולמים, אך לא מה ראינו בחלום; "אנחנו יכולים להגיד למשל שאדם חלם על אימא שלו, אך לא מה היא לבשה", הוא מסביר. 
 
אם משלבים את כל שלושת האפשריות המהפכניות האלה יחדיו, בסופו של דבר ניתן יהיה להרכיב את התוכן של החלום, להציג אותו או אף לחוות אותו מחדש בזמן ערות, וזה בהחלט רעיון מרתק.

2. האם אפשר לנהל שיחה עם אדם שנמצא בתוך חלום?

כדי לנהל שיחה עם אדם מסוים, עליו לנתח את המילים שאנחנו אומרים לו, לפענח את מחשבותיו בנוגע אליהן ולהחזיר לנו תשובה. האם המוח שלנו מסוגל לעשות את כל אלה בזמן שאנחנו חולמים? רוב המומחים היו אומרים שלא, אך מחקר שנערך בפברואר 2021 מראה שזה דווקא אפשרי בהחלט.
 
במחקר השתתפו אנשים עם ניסיון בחלימה מודעת, כשביכולתם להפוך למודעים לכך שהם נמצאים בתוך חלום (על כך נרחיב עוד בהמשך). אותם אנשים התאמנו עם החוקרים על צורת תקשורת שיוכלו להשתמש בה בזמן החלום: שליטה על הבעות הפנים שלהם ותנועות העיניים כדי לענות על שאלות ואיתותים שונים שיקבלו בעזרת קול, אורות מהבהבים או מגע. למרבה ההפתעה, הנחקרים אכן הצליחו לענות על שאלות "כן או לא" ולהגיב לאיתותים שקיבלו בזמן החלום.
מחקרים על חלומות: עדויות ממחקר על תקשורת בזמן חלום
המשתתפים חולקו ל-3 קטגוריות: אנשים שמנוסים בחלימה מודעת, אנשים עם ניסיון מועט בחלימה מודעת אך כאלו שעברו אימונים שיעודדו אותה, ומשתתף אחד עם נרקולפסיה - שחווה לעיתים קרובות חלימה מודעת. בכל אחת מקבוצות המחקר היו יחידים שהצליחו לתקשר עם החוקרים בזמן החלום באופן שהתאמנו עליו – עם הבעות פנים ותנועות עיניים. המשתתפים אמנם התאמנו מראש על צורת התקשורת הזו כמענה על שאלות, אך לא ידעו אילו שאלות ישאלו אותם החוקרים בזמן החלום.
 
החוקרים טוענים שהמחקר הזה יעזור להציע דרכים לטיפול באנשים שסובלים מסיוטים בלילה, וכן יסייע לשפר את יכולת פתירת הבעיות שלנו בזמן השינה. מחקר ההמשך יעסוק בעיבוד הזיכרון בזמן השינה, כשמטרת החוקרים היא לבדוק כיצד בדיוק החלומות שלנו משפיעים על עיבוד הזיכרונות שלנו מזמן הערות.

3. האם אפשר לשלוט בפעולותינו בזמן חלום?

בסעיף הקודם ציינו שהנחקרים היו מנוסים בחלימה מודעת – מצב שבו החולם מודע לכך שהוא נמצא בתוך חלום. יתכן שאפילו התנסיתם בצורת חלימה כזו בעצמם, כשלפי חוקרים מאוסטרליה, 55% מהמבוגרים חווים חלום מודע לפחות פעם אחת בחיים, ו-23% מהאנשים חווים אותם באופן קבוע לפחות אחת לחודש. הבעיה העיקרית היא שאיננו זוכרים את רוב החלומות שלנו, ולכן יתכן כי אתם לא זוכרים את החלימה המודעת שלכם - אך יש דרך להחיל אותה ולהתאמן עליה גם בחלומות שאתם כן זוכרים, ועל ידי כך לשלוט בפעולותיכם בזמן חלום באופן מודע.
מחקרים על חלומות: חלום
כדי להפוך למודעים בזמן חלום, עליכם לשאול את עצמכם במהלכו, "האם אני חולם?", לסקור את סביבתכם בחיפוש אחר ראיות לחלום, ולבסוף תדעו האם אתם נמצאים בחלום או לא. זה נקרא "בדיקת מציאות", ואותה אתם צריכים לעשות מספר פעמים במהלך היום, כך שתתרגלו לזה, ובסופו של דבר תגיעו למצב שבו תבצעו את זה באופן אוטומטי גם במהלך חלום ותתוודעו אליו. הנה כמה דוגמאות לבדיקות מציאות שתוכלו לערוך:
  • התבוננות במראה: בדקו האם ההשתקפות שלכם נראית כמו שצריך. אם לדוגמה אתם מסתכלים ישר על המראה ורואים את הפרופיל שלכם, סימן שאתם בחלום.
  • בדיקת חפצים: נסו לדחוף את ידכם דרך חפץ דומם וקשיח, כמו שולחן או קיר - אם היד שלכם עוברת דרכו, סימן שאתם בחלום. עשו זאת בעדינות בבקשה, למקרה שאתם לא באמת בתוככי החלומות, אלא בעולם האמיתי. 
  • בדיקת הידיים: התבוננו בידיים שלכם ובדקו האם הן נראות כמו שצריך. אם למשל יש לכם כמות גדולה יותר של אצבעות, סימן שאתם בחלום.
  • בדיקת זמן: בדקו מה השעה, ולאחר כמה שניות הסתכלו שוב על השעון. במהלך חלום, סביר להניח שהשעון יציג בכל פעם שעה אחרת והזמן בו ישתנה.
  • הפסקת נשימה: אטמו את האף עם האצבעות לכמה שניות ובדקו האם אתם עדיין יכולים לנשום דרכו. אם כן, סימן שאתם בחלום.
כמו בכל חלום, יתכן שבמהלך חלימה מודעת יתרחשו גם דברים לא נעימים או מפחידים ואתם תרצו להתעורר. כדי להתעורר מחלום מודע, בצעו את אחד הדברים הבאים:
  • קראו לעזרה: צעקה בזמן חלום גורמת למוח להתעורר.
  • מצמוץ: מצמוץ מהיר של העיניים מסמן למוח שלכם שאתם מוכנים להתעורר.
  • שינה: אם תלכו לישון בזמן החלום, אתם תתעוררו במציאות.
  • קריאה: נסו לקרוא שלט או ספר במהלך החלום – זה יפעיל חלקים במוח שלכם שאינם קשורים לשנת החלום, מה שיגרום לכם להתעורר.
מומלץ להיזהר עם חלימה מודעת, מכיוון שהיא עלולה גם לגרום לבעיות שינה, דיכאון ואפילו להפרעת דה-ריאליזציה, שבה העולם האמיתי נראה מוזר ולא ממשי. עם זאת, יש לה גם יתרונות מסוימים, כמו היכולת להתגבר על סיוטים, הפחתת חרדות ואף שיפור היכולות המוטוריות. אם אתם סובלים מפוסט טראומה, סיוטים בלילה או הפרעות שינה, תוכלו לדון על הנושא של חלימה מודעת עם רופא שמתמחה ברפואת שינה, כדי לדעת האם זה יכול לעזור לכם להתמודד עם בעיות אלה והאם זה מומלץ עבורכם.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.