print header

9 עצות מנזיר לשעבר – איך להשלים עם מחשבות מעיקות

מהרעש שבחוץ אנחנו תמיד יכולים להתגונן בדרך כזו או אחרת – לסגור את החלון, להשתמש באוזניות ולהפעיל מוזיקה – אך מה בנוגע לרעש שמתחולל בתוך ראשנו? לפעמים המחשבות שלנו רועשות יותר כל דבר אחר, ואנחנו מרגישים שאין לנו שום דרך לשלוט עליהן, אך בהחלט יש משהו שניתן לעשות כדי להשלים איתן, לקבל אותן ולהיות שלווים, על אף נוכחותן. על טכניקות שכאלה עובדים אנשים כמו ריצ'רד פטרסון – נזיר לשעבר שכיום מנהל בלוג אותו הוא מקדיש לסיוע לאנשים שרוצים להשתחרר מהכבלים של מוח שפעיל יתר על המידה על מנת שיוכלו להגיע לשלווה, אושר ותחושת סיפוק בחיים. לפניכם 9 עצות חשובות שלו שיעזרו לכם להתמודד עם מחשבות רועשות שלא מניחות לכם.
 
עצות מנזיר כיצד להשלים עם מחשבות מעיקות: נזיר יושב על צוק ומסתכל על נוף הררי

1. קבלו את העובדה שהמוח שלכם פעיל

הידעתם שהמוח הממוצע מעלה כ-70,000 מחשבות מדי יום? זה הרבה מחשבות, לכן לא פלא שהוא פעיל כל כך. אפילו אנשים נינוחים יחסית "שומעים" הרבה מחשבות בין אוזניהם, לכן אל תתפלאו מכך שהמוח שלכם לא שקט. 
 
אל תיצרו שכבה חדשה של סבל על ידי כך שתרגישו שמשהו בכם לא בסדר – אם תצפו שהמוח שלכם יהיה שקט, זה כמו שתצפו שהדשא שגדל בגינתכם לא יהיה ירוק. תנו למוח לדבר כמה שהוא רוצה וכמו שטבעי לו לעשות, ואל תצפו שיהיה שקט – מוח שקט נמצא רק אצל המתים והטיפשים.

2. אתם בוחרים האם לשוחח עם המוח שלכם

ריצ'רד טוען שאחד הדברים שהשפיעו הכי הרבה על תפיסתו כנזיר בנוגע לשלום עצמי ושלווה, הוא ההבנה שההחלטה האם להיות באינטראקציה עם המחשבות שלו נתונה לגמרי לבחירתו. אלו הן לא המחשבות שגורמות לכם לסבל, אלא ההתעסקות בהן כך הוא מספר. אתם לועסים אותן כמו מסטיק ומקדישים להן יותר תשומת לב וזמן ממה שצריך. 
 
ריצ'רד ממליץ שתיתנו למוח שלכם לרקוד ולשיר, ואל תנסו להתערב בכך. זה אמנם נשמע כמו עצה סתמית שלא אומרת או עוזרת הרבה, אך זה יהיה הרבה יותר ברור ופשוט כשתבינו את הטיפים הבאים שלו.
עצות מנזיר כיצד להשלים עם מחשבות מעיקות: איור של אישה על רגל אחת וידיה הופכות לעץ

3. בחנו את המחשבות שלכם מרחוק

כדי לשחרר את עצמכם מסבך המחשבות הטורדניות שמציק לכם, אתם צריכים לתפוס מהן קצת מרחק. רוב המחשבות שגוזלות מאיתנו את השלווה נוצרות מעצמן, כשהמוח על טייס אוטומטי, ולכן הן מגיעות יום אחרי יום כשאנחנו עושים דברים שגרתיים. המחשבות האלה הופכות להיות מנהג שלנו בלי שאנחנו אפילו שמים לב לכך. 
 
המפתח הוא לפתח מודעות לגבי הדפוס החוזר הזה. זה מה שעושים שלומדים כיצד לעשות מדיטציה – לומדים איך לקחת צעד אחורה ולהסתכל על המחשבות בצורה אובייקטיבית, עם סקרנות וקבלה ולא עם שיפוטיות וביקורתיות.

4. תנו למחשבות שלכם את החופש לבוא וללכת

אם אתם רוצים להרגיע שור זועם, הדבר האחרון שכדאי לכם לעשות זה לרדוף אחריו ולנסות לקשור את רגליו – זה רק יכעיס אותו יותר ואתם לא תצליחו להשתלט עליו. הדרך הטובה יותר היא לתת לו לרוץ בשדה פתוח ללא שום התנגדות, שם הוא כבר ישחרר אנרגיות עד שיתעייף, ואותו הדבר נכון גם לגבי המחשבות שלכם. 
 
המחשבות עצמן לא גורמות לצרות; אם עוזבים לנפשן הן מופיעות בתודעה, נשארות לכמה רגעים ומתפוגגות. הבעיה מתחילה כשאנחנו מנסים לשלוט בהן או כשאנחנו מתייגים אותן כרעות או כבלתי מקובלות – אז אנחנו מתחילים לסבול. תנו למחשבות להתרוצץ בשדה הפתוח של התודעה שלכם, ועד מהרה הן יכלו את האנרגיה שלהן. אם המחשבות שם בלאו הכי, עדיף שתתיידדו איתן מאשר שתאבקו בהן.
עצות מנזיר כיצד להשלים עם מחשבות מעיקות: ילדה עומדת מול שור

5. אל תיקחו את המחשבות שלכם באופן אישי

ריצ'רד טוען שזה הדבר השני החשוב ביותר שלמד בתחום הזה במהלך תקופתו כנזיר; כשרוב האנשים חשים קנאים, מפוחדים או עצבניים, הם מלקים את עצמם על כך, מאמינים שהם אחראיים למחשבותיהם ורגשותיהם ובטוחים בכך שמשהו לא בסדר איתם. אך הכל בסדר – אתם לא הסופרים שכותבים את מחשבותיכם. שימו לב שהמחשבות פשוט צצות מעצמן, כאילו משום מקום.
 
כשנזירים מתאמנים על טכניקות מיינדפולנס הם משתמשים באנלוגיה "הנהר הזורם שמתחת לגשר", כדי להסביר את היחסים עם המוח. הנהר הזורם הוא זרם המחשבות והרגשות שעוברות דרך התודעה, ואילו אתם נמצאים על גשר מעליו. רוב האנשים לעומת זאת מרגישים שהם נמצאים בתוך הזרם ונאבקים בו כמו משוגעים, כשכל ניסיון להשתלט עליו מועד לכישלון. אפילו אם הזרם גועש, כל עוד אתם על גשר מעליו, יהיה לכם הרבה יותר קל לחוות שלווה בסביבתו.

6. הכירו את ההבדל בין מחשבות שצצות לבין חשיבה מודעת

אף על פי שאין דבר שתוכלו לעשות בנוגע למחשבות שצצות בראשכם, חשיבה מודעת היא דבר אחר לחלוטין. ניקח לדוגמה את המחשבה שצצה ואומרת: "הבוס שלי שונא אותי". המחשבה הזו יוצרת לאחר מכן דיאלוג בתוך הראש שנמשך בסגנון, "הוא בטוח הולך להתעלם ממני כשיגיע הזמן לקדם מישהו, וזה כל כך לא הוגן. עבדתי הרבה יותר קשה מכולם, אבל הוא מעדיף לקדם את מי שקרוב אליו. אני אף פעם לא אצליח להתקדם בעבודה, החיים שלי כאלה חסרי מזל".
 
תהליך חשיבה שכזה גורם לסבל רב והוא נמצא לגמרי בשליטתכם. אם תספרו לעצמכם שוב ושוב על העתיד הקודר שלכם ותתבוססו בצער, אתם הם אלו שתגרמו לעצמכם לחוות סבל באופן מודע, וניתן להימנע מכך בדיוק כפי שנזירים עושים זאת. כשאתם קולטים שעולה בראשכם מחשבה שלילית ומתחילים לבנות תסריטים לגביה, עצרו מיד! שום דבר לא יגרום לכם להמשיך אם תתפסו את עצמכם בזמן ותחליטו שאתם לא מעוניינים בכך. בסעיף הבא תלמדו מה עליכם לעשות במקום.
עצות מנזיר כיצד להשלים עם מחשבות מעיקות: אישה עושה מדיטציה

7. בחרו לחיות בהווה

אחד הדברים החשובים שצריך להבין כשמתאמנים על מדיטציה זה שהמודעות שלנו יכולה להיות רק במקום אחד בכל זמן נתון. אם אתם הולכים לאיבוד בתוך מחשבותיכם, אינכם יכולים בה בעת להיות מודעים למה שקורה סביבכם. באותה מידה, אם תהיו מודעים לרגע הנוכחי, המחשבות שבראשכם יפסיקו. 
 
כשאתם נמצאים ברגע הנוכחי, המוח שלכם נהיה שקט באופן אוטומטי, לכן ברגע שאתם קולטים שאתם חוזרים להרגל של דפוסי המחשבות השליליים, עצרו והפעילו את החושים שלכם. מששו דבר מה, הקשיבו לצלילים שסביבכם בצורה מודעת, הריחו את הריחות שמקיפים אתכם וכדומה. אם תהיו מודעים למה שקורה עכשיו, לא תוכלו לשקוע במחשבות טורדניות ומציקות.

8. אל תאמינו לכל דבר שהמוח שלכם מספר לכם

המוח שלכם הוא מבקר קשה מאוד שלא חושש להביע את דעתו, והביקורות שלו לרוב מגיעות מדברים ששמענו עוד בילדות, כשהיינו צעירים מדי כדי להבחין בין מה נכון ומה לא, ומה אמת ומה שקר. "אתה ילד רע!", "אתה לא טוב מספיק!", "לעולם לא יצא ממך כלום!", "אף אחד לא אוהב אותך!" ועוד דברים אחרים שאולי שמעתם בילדותכם משפיעים עליכם עד היום ונמצאים במחשבותיכם.
 
סביר מאוד להניח שדברים רבים שנאמרו לכם בילדות לא הגיעו לכם, ונאמרו על ידי הורים עם בעיות משל עצמם או ילדים אחרים שרצו לגרום לכם להרגיש רע. לכן התייחסו למחשבות שלכם עם ספקות, ואף אמרו להן שאינכם מאמינים להן. אנשים רעים באמת לא חווים מחשבות שאומרות להם שהם לא בסדר, וגם אם עשיתם דבר מה שגוי, תמיד יש לכם הזדמנות לכפר ולעשות להבא את הדבר הנכון.
עצות מנזיר כיצד להשלים עם מחשבות מעיקות: ילד עצוב נשען על אדן חלון

9. למדו כיצד לעשות מדיטציה

יש פתגם סיני שאומר: "כל אחד צריך לעשות מדיטציה למשך 20 דקות ביום. אם אתם עסוקים מדי, עליכם לעשות מדיטציה למשך שעה בכל יום". ואכן, תרגול מדיטציה הוא הנשק מספר אחד נגד אורח החיים המודרני והעמוס, שיחד אליו מתלוות לא מעט מחשבות שמעסיקות אותנו ללא הרף. המדיטציה עוזרת לנגוד את 2 הסיבות העיקריות שבגללן אנחנו סובלים מהמחשבות המציקות – חוסר המודעות והאמונה בכך שהמחשבות שלנו זה מי שאנחנו.
 
חשבו על זה כך – המחשבות שלכם הן עננים שחולפים על פני השמים, כשחלקם מאיימים ושחורים וחלקם האחר יפים ולבנים. לא משנה איזה ענן עובר, השמים עצמם נותרים כפי שהם, ללא שינויים – רק העננים שמשתנים. אתם השמים, וביכולתכם להיות תמיד בשלווה אם תתרגלו להתייחס כך למחשבותיכם בזמן שתעשו מדיטציה או בכלל.

כעת השליטה בתחושותיכם נמצאת אצלכם

המוח שלכם הוא לא ישות רעה, וכידוע לכם, לא הייתם יכולים לחיות בלעדיו. המוח הוא כלי, ואפשר להשתמש בו בצורה חכמה וטובה או באופן שגוי ומזיק – הכל תלוי במידת השליטה שלכם עליו, לכן בפעם הבאה שאתם מרגישים שהמוח שלכם שולט בכם, הזכירו לו שהוא הכלי שלכם ולא אתם הכלי שלו. הוא צריך לשרת אתכם, ולכם אסור לתת לו את הכוח להרוס את יומכם. כשצריך, קחו לעצמכם רגע, עצמו עיניים, היו נוכחים ברגע, זכרו מי אתם באמת והחזירו לעצמכם את השליטה.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.