print header

10 עובדות מסקרנות במיוחד על חקר החלל ואסטרונאוטים

"אל האינסוף ומעבר לו" הוא המשפט שהייתה חוזרת ואומרת דמות בובת האסטרונאוט באז שנות אור בסרט "צעצוע של סיפור". זה אמנם נשמע מצחיק, אך הסיסמה הזו בהחלט תופסת את האוזן ונדמה שאסטרונאוטים, חוקרי חלל וכל מי שהנושא המרתק הזה נמצא בדמו יסכימו עם התפיסה שאנחנו צריכים לשאוף לחקור ולגלות כל חלק של היקום המופלא שלנו. חקר החלל הוא עניין רחב אופקים, תרתי משמע, שקיבל דחיפה גדולה במאה ה-20 ונשאר רלוונטי עד ימינו אנו, כשגם חברות פרטיות - כמו SpaceX של אילון מאסק ובואינג - נרתמו למענו. מעשרות שנות המחקר המתקדם של החלל ושליחת אסטרונואוטים אליו הצטברו להן כמה וכמה עובדות שמעניין לדעת בנושא הזה, ואנחנו אספנו עבורכם 10 שנראו בעינינו כמסקרנות ביותר.

1. חברה פרטית הוציאה מיליון דולר על פיתוח עט שעובד בחלל

בעבר רווחה שמועה שנאס"א הוציאה מיליוני דולרים בניסיון לפתח עט במיוחד לשימוש בחלל, בעוד שסוכנות החלל הרוסית שלחה את האסטרונאוטים שלה למשימה עם עיפרון פשוט ותו לו. האמת היא שזה לא בדיוק נכון – עפרונות יכולים להיות מסוכנים בחלל החיצון – הגרפיט שבהם הוא חומר דליק, ואם הם נשברים בחללית וניצתים הם יכולים להוות סיכון מיותר. לכן, חברה פרטית אמריקאית בשם "פישר עטי חלל" - שנוסדה על ידי ממציא אמריקאי בשם פאול פישר, השקיעה יותר ממיליון דולר כדי לפתח עט חלל שעובד בריק מוחלט, כלומר באפס כוח משיכה; לבסוף מכרה החברה 400 יחידות מהפיתוח שלה לנאס"א, תמורת רק 2.95 דולרים לכל עט.

עובדות מעניינות על חקר החלל: עט חלל מתוצרת פישר

2. האוכל בחלל מוגבל – אבל יש מבחר רחב של רטבים

זה לא סוד שתזונתם של אסטרונאוטים מוגבלת למדי; מכיוון שיש מקום מאוד מצומצם בחללית, כל חוקר חלל אמיץ צריך להסתפק ב-1.70 ק"ג של מזון מדי יום בלבד. האוכל כמובן מיוצר מראש בכדור הארץ, והאסטרונאוטים רק צריכים להוסיף לו מים או להרתיח אותו כדי להחזיר אותו למצב מוכן לאכילה. פירות וירקות טריים למשל, לא יכולים להיות מאוחסנים במקרר בחלל, ולכן הם צריכים להיאכל תוך ימים מן ההמראה. אך החדשות הטובות הן שלאסטרונאוטים יש מבחר די רחב של רטבים שהם יכולים לקחת איתם, כך שאם האוכל בחלל החיצון תפל מדי לטעמם, הם לפחות יכולים לפזר עליו קצת טבסקו או חרדל.

3. הבדלי התזונה בין האסטרונאוטים האמריקאים לרוסים כמעט גרם לסכסוך

תחנת החלל הבינלאומית שהושקה ב-1998, נחשבת לפרויקט מוצלח למדי שנולד משיתוף פעולה בין סוכנויות ממספר מדינות, כולל אלו של ארה"ב ושל רוסיה. אך השמועות אומרות שהבדלי התזונה בין האסטרונאוטים האמריקאים ששהו בתחנה ובין עמיתיהם הרוסיים כמעט גרמה לפריצתו של סכסוך רב מתחים בין הצוותים. זאת לאחר שהתברר כי התזונה של האסטרונאוטים הרוסים, הכוללת רכיבים כמו ג'לי דגים, גרמה לסתימות חוזרות ונשנות בצנרת השירותים של התחנה, מה שמנע מהאמריקאים להשתמש בבתי השימוש החלליים. לא נעים...

עובדות מעניינות על חקר החלל: אדם בחליפת אסטרונאוט יושב בבית שימוש מפורק

4. האסטרונאוטים הראשונים השאירו לבני המשפחה שלהם תמונות חתומות למכירה כביטוח

האסטרונואטים האמריקאיים הראשונים שטסו לחלל לא הצליחו למצוא חברת ביטוח שתהיה מוכנה לבטח את נסיעתם – באופן מובן למדי לאור הסיכון העצום שהם לקחו על עצמם. אז כדי להבטיח את עתיד משפחתם ואת רווחת אהוביהם גם במקרה שמשימתם בחלל תכשל והם לא יצליחו לחזור – רבים מהם פשוט העניקו לקרוביהם תמונות חתומות של עצמם, שתוכלנה להימכר במכירה פומבית במקרה הצורך אם יתרחש אסון. למרבה המזל, עבור מרבית הגיבורים האלו, כמו ניל ארמסטרונג למשל, מעולם לא היה צריך להשתמש באותם תצלומים.

5. המסורת של לקיחת דגל ארה"ב בחלל החלה בזכות תלמידי בית ספר יסודי

כולנו וודאי זוכרים את התמונה המפורסמת של ניל ארמסטרונג נועץ את דגל ארה"ב באדמת הירח, אך מעניין לדעת שהמסורת של לקיחת הדגל האמריקאי לחלל לא החלה כהוראה רשמית, אלא בעקבות מעשה של לא אחרים מתלמידי בית ספר יסודי. בשנת 1961, כשהאסטרונאוט האמריקאי הראשון אלן שפרד המריא אל החלל, רכשו עבורו ילדי בית הספר קוקו ביץ' שבפלורידה את הדגל הלאומי ומסרו לו אותו כדי שייקח אותו איתו לסיפון החללית – ואכן כך היה: הדגל גולגל והונח בין הכבלים שמעל ראשו של שפרד לאורך כל טיסתו.

עובדות מעניינות על חקר החלל: ניל ארמסטרונג מצדיע לדגל ארה"ב על הירח

6. משימת ההגעה לירח עלתה יותר מ-100 מיליארד דולר

אחד המכשולים הגדולים ביותר שעומדים בפני משימת גילוי מערכת השמש כולה על ידי האדם, היא העלות האסטרונומית של הפרויקטים האלו. משימת אפולו 11, המשימה השישית במספר להטסת אדם לירח – וזו שגם עבדה, כשניל ארמסטרונג ובאז אולדרין היו הראשונים לדרוך על הכוכב – עלתה לא פחות מ-25.4 מיליארד דולר דאז, שבחישוב למונחי השוק של היום שווים כ-135 מיליארדים.

מאז כמובן ההתפתחויות הטכנולוגיות הרבות הפכו את הטיסה לחלל להרבה פחות יקרה. אך עדיין, כשלוקחים בחשבון שחליפת חלל אחת מסוג EMU - זאת שאסטרונאוטים לובשים כשהם יוצאים לטיול מחוץ למעבורת - עולה 12 מיליון דולר, מגיעים למסקנה שגם היום לא מדובר בעסק זול בשום אופן, איך שלא מסתכלים על זה.

7. הזמר הראשון בחלל ומשלם המיסים הראשון

יורי גגארין הרוסי היה האדם הראשון בהיסטוריה ששהה בחלל, אלן שפרד היה האמריקאי הראשון שעשה זאת והיו עוד כמה וכמה חלוצים נוספים שעשו היסטוריה משמעותית בתחום החקר הזה. אך יש עוד כמה אסטרונאוטים שביקשו להיות ראשונים בתחומם בחלל – גם אם "השיאים" שלהם לא ממש היסטוריים, אלא יותר מעלים חיוך.

האסטרונאוט הקנדי כריס הדפילד למשל, ביצע גרסת כיסוי משלו לשיר Space Oddity של דיוויד בואי כאשר שהה בתחנת החלל הבינלאומית בשנת 2013 ובכך היה לאסטרונאוט הראשון שהקליט שיר בחלל. באותה שנה הקוסמונאוט הרוסי פאבל וינוגרדוב היה הראשון לשלם את המיסים שלו מהחלל, כשהוא משתמש ברשת האינטרנט ומבצע זאת דרך הפורטל של רשות המס הרוסית.

עובדות מעניינות על חקר החלל: "האסטרונאוט המזמר" כריס הדפילד

8. מדענים פיתחו פתרון לאסטרונואטים החוזרים מהחלל – על בסיס הביולוגיה של הג'ירף

אחד האתגרים הקשים ביותר שאיתו התמודדו חוקרי החלל הוא שאלת חזרת האסטרונאוטים לכדור הארץ. היעדר כוח משיכה בחלל גורם לכלי הדם של האסטרונאוטים להתכווץ, מה שעלול להוביל לבעיות בריאותיות חמורות כאשר הם שבים לאטמוספרה של כדור הארץ. את הפתרון לסוגיה המדאיגה הזו שאבו המדענים מהביולוגיה של בעל חיים מפתיע – הג'ירף.

כאשר גור גי'רף נולד עליו לעבור מיידית מן הסביבה שבה היה מצוי ברחם לעולם שבו פועל כוח משיכה. התגובה הביולוגית של הג'ירפים הצעירים היא לעבות את כלי הדם ברגליים שלהם, מה שמאפשר להם להתחיל ללכת שעות ספורות לאחר לידתם. חקירת המנגנון הזה אצל הג'ירפים עזרה למדענים ולחוקרי החלל לפתח את "מכשיר הלחץ השלילי לגוף התחתון", שכשמו כן פעולתו - הפעלת לחץ על פלג הגוף התחתון של האסטרונאוטים השבים, מה שמעבה את ורידיהם שהצרו בחלל ומאפשר להם להתאקלם בחזרה במהירות.

עובדות מעניינות על חקר החלל: ג'ירף

9. טביעת רגל על הירח לא תימחק לעולם

12 אנשים בסך הכל הלכו עד היום על הירח, והם נכנסו בשל כך לדפי ההיסטוריה לנצח, פשוטו כמשמעו. מכיוון שבירח לא קיים אותו הסחף שיוצרים רוחות, מים ופעילות געשית כמו בכדור הארץ, כל סימן שנוצר על פני השטח של הכוכב יוותר שם לעד – או לפחות עד שפגיעת מטאוריט תשנה כליל את פני הקרקע הירחית. אך עד שדבר יוצא דופן שכזה יקרה, כל מי שזכה - וגם כל מי שעוד יזכה - להניח שם את כף רגלו, יכול להתהדר בעובדה שסימן טביעת הנעל שלו לא ייעלם או יטשטש אי פעם.

עובדות מעניינות על חקר החלל: תביעת הנעל של באז אולדרין על הירח

10. קישוא שהוטס לחלל "ניהל" יומן מסע משלו

"החלק שלנו במשימה כמעט והושלם והצוות החדש משתלט עלינו. אני קצת מודאג לגבי הברוקולי, החמנייה ולגביי. אם הגננים יעזבו, מי ידאג לנו?" - כך חתם קישוא שהוטס לחלל את יומן המסע שכתב. מה זאת אומרת יומן מסע של קישוא, אתם שואלים? אז נספר לכם שבשנת 2012 שלחה נאס"א זרעי קישוא לחלל כחלק מניסוי שבא לבחון איך צמחים שונים גדלים בתנאי חלל. עם הקישוא נשלח גם אסטרונאוט בשם דון פטי, שהחליט להיות הביוגרף הפרטי שלו – וכתב יומן מסע מנקודת מבטו של הירק הירוק שמוכיח שגם בחלל אין מחסור בקצת הומור בריא.

מקור תמונות: Cpg100Elekes Andor

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.