print header

טיפול פורץ דרך לשליטה במינון כמות האינסולין למען חולי סוכרת

לאחר שהצליחה לפתח מערכת על בסיס בינה מלאכותית, המאפשרת שליטה במינון כמות האינסולין המוזרקת לגוף, שקיבלה את אישור ה-FDA וזכתה להצלחה בארצות הברית ובאירופה, נכנסת D-NAV גם לישראל, במטרה לשפר את הבטיחות והאפקטיביות של השימוש באינסולין.
 
הסוכרת באוכלוסייה הבוגרת ברחבי העולם כמעט הכפילה את עצמה בעשורים האחרונים. מספר הסובלים מהמחלה עלה מ-108 מיליון איש בשנת 1980 ל-451 מיליון בשנת 2017, ומשוער כי הוא עלול להגיע לכ-578 מיליון (10.2%) בשנת 2030 ולכ-700 מיליון (10.9%) בשנת 2045. כך עולה מדו"ח שפרסם משרד הבריאות לרגל יום הסוכרת הבינלאומי בנובמבר 2021. ההערכה היא כי בשנת 2019, 463 מיליון איש בני 20-79 בעולם היו חולים בסוכרת, שככל הנראה תגרום ל-4.2 מיליון חולים למות מהמחלה וסיבוכיה.
 
מוצר חדש וייחודי בשם D-NAV מקבוצת מובמנט, שאושר ידי ה-FDA ומיועד לשינוי מינון הזרקה של אינסולין כתחליף לביקור רופא/ה, נכנס בימים אלו לישראל. המערכת מבוססת על טכנולוגיה פורצת דרך ועושה שימוש בבינה מלאכותית, במטרה לשפר את הבטיחות והאפקטיביות של השימוש באינסולין.
 
טיפול לשליטה במינון כמות האינסולין: אישה בודקת סוכר בדמה

אינסולין - תרופה מיוחדת עם אפקט טיפולי מובטח

הטיפול בסוכרת תלוי בסוג המחלה ובגורם לה. ככלל, האינסולין הוא הטיפול העיקרי, מכיוון שהוא מחליף את ההורמון שהגוף לא מסוגל לייצר או מייצב את רמות הסוכר בדם. אינסולין היא תרופה מאוד מיוחדת, והאפקט הטיפולי שלה מובטח בזכות היכולת לטפל גם ברמת סוכר גבוהה במיוחד. זאת בנוסף לשינוי אורח החיים ונטילת תרופות מסוימות שיכולות להשפיע על מצב החולה ולשמש גם כן כטיפול אפקטיבי. האינסולין מוחדר לגוף באמצעות זריקה יומית, או כאשר רמות הסוכר בדם לאחר הארוחה אינן מאוזנות. אחד האתגרים של הטיפול מתייחס לסוכרת סוג 2 ונקרא הסינדרום המטבולי, המאפיין חולים המפתחים עמידות לאינסולין. אתגר נוסף הוא שמירה על המינון הנכון, במטרה לאפשר רמות סוכר תקינות, גם כאשר הלבלב מייצר כמות גדולה מהרגיל של אינסולין.

איך יודעים כמה אינסולין להזריק? הכל אודות המינון

מחקרים שנערכו בנושא הראו שהמינון ה'נכון' של אינסולין הוא נכון לרגע זה, ולא לאורך זמן. צריכת האינסולין משתנה משמעותית עם הזמן, ולכן טיפול בטוח ואפקטיבי של אינסולין מצריך שינויי מינון תכופים. אם מזריקים אינסולין ורמות הסוכר בדם נשארות גבוהות, זו אינדיקציה שהמינון אינו מספיק. מצד שני, מינון יתר של אינסולין יגרום בוודאות לתת-סוכר (היפוגליקמיה); תופעה לא נעימה שללא טיפול מיידי, כמו שתיית מיץ תפוזים, עלולה להיות מסוכנת. חברות התרופות שמייצרות את האינסולין ממליצות למטופל להתייעץ עם רופא/ה על בסיס שבועי, כדי לוודא שימוש במינון הנכון.
 
כדי לתת מענה לסוגיה זו, פותחו בשנים האחרונות מספר מערכות של לבלב מלאכותי. מדובר במערכת מסוג חוג-סגור בה מד סוכר רציף מחובר למשאבה שמזריקה אינסולין באופן רציף, ורמת הסוכר משמשת לשינוי מינון האינסולין בכל חמש דקות. המערכת פועלת מצוין ברוב המקרים ויחד עם זאת, היא מורכבת ומצריכה שימוש במשאבת אינסולין. עבור כ-90% מהאנשים שמטופלים באינסולין ומזריקים אותו באופן ידני בעזרת מזרק או עט אינסולין, הלבלב המלאכותי אינו ישים.
 
טיפול לשליטה במינון כמות האינסולין: סובר ומכשיר בדיקת דם

הפתרון: חדשנות וטכנולוגיה פורצת דרך

בעשור האחרון חלה מהפכה טכנולוגית בטיפול בסוכרת בעזרת אינסולין, וכאן נכנסת לתמונה הטכנולוגיה פורצת הדרך של d-Nav, מערכת שפותחה על ידי חוקרים ישראלים באוניברסיטת מישיגן בארצות הברית. היות ואנשים שמזריקים אינסולין צריכים שינוי מינון כפעם בשבוע ורוב המטופלים לא יכולים להגיע פיזית לרופא/ה בתדירות זו, פיתחו דוקטור ישראל הודיש ודוקטור ערן בשן מערכת בינה מלאכותית שתוכל לפתור את הבעיה. לאחר למעלה מ-10 שנות מחקר וחמישה ניסויים קליניים, בשנת 2019 ה-d-Nav אושרה ידי ה-FDA לשינוי מינון הזרקה של אינסולין כתחליף לביקור רופא/ה. מדובר במכשיר הראשון והיחיד עד כה, שמצליח לשנות את מינון התרופה באמצעות בינה מלאכותית ולטפל ישירות בחולה. החל משנת 2021, האגודה האמריקאית לסוכרת החלה להמליץ על d-Nav כדי לשפר את הבטיחות והאפקטיביות של הטיפול באינסולין.

d-Nav, הטיפול החדשני בניטור אינסולין

אחרי מספר שנים בהם d-Nav נמצאת בשימוש במרפאות מובילות בארצות הברית ובריטניה, ולאחר שאושרה גם על ידי משרד הבריאות לטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2 בכדי לשפר את הטיפול באינסולין, חברת מובמנט גאה להביא את המערכת לישראל. "היום, רוב החולים שלי במישיגן מטופלים בעזרת d-Nav ובתור ישראלי אני שמח שמובמנט הביאה את d-Nav לארץ", אומר ד"ר הודיש. מעתה גם בישראל יוכלו חולי סוכרת ליהנות מהטיפול החדשני בניטור אינסולין ולחוות שיפור דרמטי בתוצאות הטיפול תוך חיסכון בעלויות.
 
למידע נוסף על הפתרון שיעזור לכם לייעל את השימוש באינסולין מלאו פרטיכם:
 
 

מקור תמונה: shutterstock

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.