print header

12 פריצות דרך מדעיות גדולות שקרו בשנת 2019

במהלך שגרת יומנו, רובנו עסוקים במשימות בעבודה, ניהול משק בית, חינוך הילדים ועוד שלל מטלות שגרתיות לחלוטין. אך במקביל חלקנו אולי מודעים לכך שבמקום אחר ממש באותו הזמן ישנם מדענים וחוקרים שעובדים קשה כדי להגיע לתגליות מרעישות שיהפכו את החיים של כולנו לטובים ואיכותיים יותר. היום אתם הולכים להכיר את 12 פריצות הדרך המדעיות שקרו בשנת 2019, ובזמן שחלקן אולי יראו לכם כהזויות, כל תגלית ותגלית יכולה ללמד אותנו הרבה על עצמנו ומה עלינו לעשות ולשנות כדי לשמור על החיים של כולנו בכדור הארץ.
 
פריצות דרך מדעיות בשנת 2019: מכשיר מדעי למחקר

1. הענק במעמקים

דיונון ענק צולם מול חופי ארה"ב בשנת 2019 בפעם השנייה בה הוא נצפה בסביבתו הטבעית והעמוקה של האוקיינוס. המצלמה המיוחדת שבה עשו שימוש כדי להביא את התיעוד המרתק הזה הצליחה לרדת לעומקי האוקיינוס ולתעד את הדיונון שאורכו כ-3.7 מטרים, אבל לפי הסברה, הוא עתיד לגדול עד לאורך של 18 מטרים! מעט מאוד ידוע על דיונונים ענקיים, לכן החוקרים החליטו לצאת למשימה החשובה הזו שממנה הם חזרו עם תיעוד נדיר. 

2. ראיית אינפרה-אדום

בשנת 2019 מדענים העניקו לעכברי מעבדה ראיית אינפרה-אדום על ידי הזרקה של תאי גזע לעיניהם, וכך אפשרו להם לראות אורכי גל שהם בדרך כלל בלתי נראים עבורם. השפעתה של הזריקה נמשכה לאורך פרק זמן של 10 שבועות ללא תופעות לוואי מתמשכות. המדענים אשר הגיעו לפריצת דרך זו מקווים כי ניתן יהיה לפתח את הטכנולוגיה בעתיד בכדי לרפא עיוורון צבעים ולאפשר לבני האדם לראות מעבר ליכולות הטבעיות שלנו.
פריצות דרך מדעיות בשנת 2019: עכבר לבן מוחזק ביד

3. מים על מאדים

לאורך ההיסטוריה נאספו עדויות רבות לצד סברות כי היו מים שנצברו על פני שטח כוכב מאדים, אבל רק בשנת 2019 הצליחה הגשושית מארס אקספרס למצוא סימנים של מערכת מי תהום עתיקה ורחבת כוכב לכת. הגשושית גילתה כי אחד מהאגמים התת קרקעיים הללו עדיין מכיל בתוכו מים, מה שגורם להתרגשות רבה בקרב החוקרים, כיוון שזה יכול להעיד על כך שהיו בעבר חיים במאדים ואולי אף ישנם חיים תת קרקעיים על הכוכב האדום כיום!

4. הדפסת איברים ביולוגיים בהתאמה אישית

התחום של הדפסה בתלת ממד זינק בשנת 2019 למקומות גבוהים במיוחד. הרי כולנו שמענו שניתן להדפיס דברים שונים החל מציוד משרדי ועד חלקי רכבים, אבל השנה הייתה פריצת דרך מדעית בתחום כאשר מהנדסי רקומות הצליחו להדפיס שתלי עור ולב זעיר באמצעות "ביואינק" – תאים חיים שניתן להזין למדפסות תלת ממד כדי ליצור איברים. החוקרים מסבירים כי השאיפה היא להמשיך ולהתקדם בתחום עד למצב בו יוכלו להדפיס איברים שלמים.
פריצות דרך מדעיות בשנת 2019: מדפסת תלת מימד

5. דובוני מים

אנחנו לא יודעים אם שמעתם על הטרדיגרדה המיקרוסקופים – מערכת בעלי חיים קטנים שזכתה לכינוי החביב "דובוני מים", אבל הם ידועים בקרב חוקרים רבים כיוון שהם מסוגלים לשרוד מגוון רחב של תנאים קיצוניים, אפילו ריק בחלל. בשנת 2019 מדענים חשפו כיצד חלבון ייחודי מגן על התאים שלהם מפני צילומי רנטגן מזיקים, והם מקווים שיום אחד יוכלו להשתמש בו כדי להגן על אנשים העוברים טיפול בקרינה. 

6. היפוך שכחה הנגרמת מאלצהיימר

על מחלת האלצהיימר כולנו שמענו כיוון שהיא כה נפוצה בעולם – כ-24 מיליון אנשים סובלים ממנה. המחלה הנוירו-ניוונית הזו גורמת לאובדן זיכרון וירידה ביכולת הקוגניטיבית, ואף יכולה להיות קשורה למחסור בשינה, חשיפה לגורמי סיכון גנטיים ואף השפעה שלילית על הורמונים נשיים. עם זאת, בשנת 2019 הייתה פריצת דרך בתחום, כיוון שחוקרים המציאו מכשיר אשר משדר כמות גדולה של גלים אלקטרומגנטיים אל המוח, מה שגורם לאובדן הזיכרון להתהפך ולמעשה לא להחמיר את המצב הקיים.
פריצות דרך מדעיות בשנת 2019: איזה מבוגרת מגרדת בראשה

7. תחיית הממותות

בשנת 2019 חוקרים ומדענים יפנים "העירו" שברי תאים שהוצאו משרידי ממותות צמריות בנות למעלה מ-28 אלף שנים, על ידי הזרקתם לתאי עכברים. אף על פי שה-DNA נפגע לאורך השנים ולא אפשר לתאים להתחלק כרגיל, המחקר הוא צעד חשוב ביותר בדרך לשיבוט הממותה והוא מספק כלי חשוב לחקר התאים של מינים אחרים שנכחדו, אולי אפילו מניעת הכחדה בעתיד. 

8. בנייה מחדש של זגוגית השן

פריצות דרך ברפואת שיניים אינן נחשבות ברוב המקרים למהפכניות, אך זו אשר התרחשה בשנת 2019 מבטיחה לשנות לחלוטין את האופן בו אנו מתקנים ומגנים על השיניים שלנו. מדענים סיניים גילו דרך ליצור ולבנות מחדש את אמייל השיניים, המוכר בשפה העברית כ"זגוגית השן", זאת באמצעות מינרלים שהונחו במבנה גבישי מורכב. בעוד שפריצת דרך זו עדיין מקדימה את זמנה, הטכניקה יכולה יום אחד להחליף את טיפולי הסתימות ולסייע במלחמה בעששת.
פריצות דרך מדעיות בשנת 2019: רופא שיניים מטפל במטופל

9. הכחדה המונית

אנחנו לא יודעים אם אתם מודעים לכך, אבל ממש עכשיו מתפתחת הכחדה המונית, שישית במספרה, על פני כדור הארץ. זו הסיבה לכך שמדענים החליטו השנה לכמת את המספרים לפי מינים שונים: בצפון אמריקה בלבד, אוכלוסיות הציפורים צנחו בשלושה מיליארד מאז 1970 ושני שליש מהמינים נמצאים בסכנת הכחדה; בקרב צמחים, קצב ההכחדה קפץ ב-500% מאז המהפכה התעשייתית; באשר לחרקים, יותר מ-40% ממיני החרקים ברחבי העולם נמצאים בסכנת הכחדה ועלולים להיעלם בעוד מספר עשורים. פריצת הדרך המדעית הזו יכולה לעזור למדענים למצוא דרכים יעילות שיעזרו למנוע או להפחית את תהליך ההכחדה ההמונית של מינים שונים.

10. מים מתוקים

מאחר שבצורות ודלילות במי תהום מביאים למחסור במים ברחבי העולם, מדענים הצליחו לפתח טכניקת התפלה חדשה שמסוגלת לפתור שתי בעיות עיקריות בבת אחת: יצירת מים מתוקים בשפע על ידי הוצאת מלח מ-"תמלחת היפר-מלוחה" – מוצר לוואי תעשייתי רעיל ביותר שיכול לזהם אגמים ומי תהום. המדענים מעידים כי טכניקה חדישה זו יעילה ביותר, ניתנת ליישום בקנה מידה רחב ויכולה להיות מופעלת ברציפות ללא הפסקה.
פריצות דרך מדעיות בשנת 2019: תמלחת

11. מקורות החיים

צוות מדענים מצא כי תרכובות אורגניות פשוטות שנמצאו בעבר במטאורים ולדעת רבים הן היו קיימות בכדור הארץ הקדום – יכולות להרכיב את עצמן כדי ליצור טיפות מובנות הדומות מאוד לתאים ראשוניים, מה שמספק סברה כימית מתקבלת על הדעת להופעתם של חיים. כמו כן, תרכובות אלו נמצאו גם באזורים בחלל החיצון הרחוקים 450 שנות אור מאיתנו – רמז לכך שחיים יכולים להתקיים גם מעבר לכדור הארץ.

12. לראות את הבלתי נראה

ההנחה שהייתה קיימת שנים רבות שצפייה בחור שחור איננה אפשרית, קיבלה תפנית מרעננת בשנת 2019. למעלה מ-200 חוקרים ומדענים בינלאומיים שיתפו פעולה והצליחו לתעד לא רק חור שחור, אלא גם שזירה קוונטית – מה שאלברט איינשטיין הגדיר כ"פעולה מפחידה שמתרחשת רחוק". החוקרים שהשתתפו בגילויים המפתיעים העידו כי זהו האירוע הנדיר ביותר שהיו עדים אליו, כזה אשר גם הצליחו לתעד אותו.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.