print header

7 תועלות בריאותיות שבאכילת גרעיני חמנייה וכמה חסרונות שכדאי להכיר...

אין כמו לפצח גרעינים שחורים מול משחק כדורגל, בין אם אתם צופים בו עם חברים או לבדכם. בשנים האחרונות גרעינים אלו, שמקורם בחמנייה, הפכו להרבה יותר מנשנוש, ורבים משלבים אותם במאכלים שונים ובעיקר במאפים כמו לחמים ועוגות. כעת עולה ממחקרים שונים שפיצוחים מסוג זה הם לא רק טעימים במיוחד, אלא גם מכילים מרכיבים נהדרים שעשויים להפוך אתכם לאנשים בריאים יותר. אם תאכלו 50 גרם גרעיני חמנייה, שהם חופן אחד בלבד, גופכם יודה לכם על כל הטוב הזה שאתם מכניסים לתוכו. במדריך הבא נכיר לכם 7 יתרונות בריאותיים מדהימים שנובעים מאכילת גרעיני חמנייה, וגם מה עלול לקרות לכם אם תגזימו בצריכתם...
יתרונות וחסרונות באכילת גרעיני חמנייה: שתי ידיים מלאות בחופן גרעיני חמנייה

יתרונות בריאותיים שכדאי להכיר:

כאמור לעיל, חופן של גרעיני חמנייה הוא לא רק טעים, אלא גם כולל יתרונות בריאותיים כמו ה-7הבאים:

1. הורדת רמות כולסטרול

האם ידעתם שאין בכלל כולסטרול בגרעינים שאתם נוהגים לפצח? זוהי אחת הסיבות שבגללן פיצוחים אלו פשוט לא יכולים להעלות לכם את רמות הכולסטרול הרע בגוף. ממחקר שפורסם בשנת 2012 והתמקד בחולי סוכרת, עולה כי גרעיני חמנייה מורידים את שני סוגי הכולסטרול – הטוב והרע. סיבות אפשריות לכך הן ערך קלורי גבוה ושפע בחומצות שומן, שעשויים לזרז תחושת שובע ובכך לבטל את הצורך בחטיפים ובמטעמים משמינים ועתירי כולסטרול רע. למרות שנדרשים מחקרים נוספים בתחום כדי להוכיח בוודאות את הדברים, ניתן לומר על בסיס המחקר הקיים כי אם אתם סובלים מרמות כולסטרול רע גבוהות, עדיף שתפצחו גרעינים שחורים מאשר שתאכלו חטיפים אחרים שמסוכנים לכם. 

2. שמירה על בריאות הלב

רמות נמוכות של כולסטרול רע שאודותיהן פרטנו בסעיף הקודם, יכולות לסייע בהורדת הסיכון להיווצרות טרשת עורקים ומחלות לב אחרות. כמו כן, שמירה על בריאות הלב נעשית בעזרת מרכיבים שונים המסייעים בהורדת לחץ דם וקיימים בשפע בגרעיני חמנייה. תרכובות חשובות הכלולות בגרעינים, כמו למשל ויטמין E ומגנזיום (325 מ"ג ל-100 גרם), נלחמות ברדיקלים חופשיים שנמצאים בדם. אליהן מצטרפים חלבונים (כ-21 גרם ל-100 גרם) שחוסמים אנזים מיוחד שעלול לגרום לכיווץ כלי הדם וכתוצאה מכך להעלות את לחץ הדם. ממחקר משנת 2018 עולה כי חומצה שומנית שנמצאת בגרעינים אלו ונקראת חומצה לינולאית, מסייעת לגוף בדרך עקיפה בהרגעת הוורידים והעורקים, ובכך מורידה את לחץ הדם. לכן, אם אתם סובלים מבעיות בעורקים ומלחץ דם, הכניסו 50 גרם של גרעינים שחורים לתפריט היומי שלכם.
יתרונות וחסרונות באכילת גרעיני חמנייה: לב אדום מצויר על דף משובץ

3. הגנה מפני דלקות וחיידקים

גרעיני חמנייה והשמנים המופקים מהם ידועים ביכולותיהם האנטי דלקתיות, זאת בזכות מרכיבים שונים שנמצאים בהם; ממחקר סיני שפורסם בשנת 2017, עולה כי אכילת גרעיני חמנייה עשויה להקל על אנשים הסובלים מדלקת מפרקים מסוגים שונים. סיבה אפשרית לכך היא הכמות הגדולה של ויטמין B6 שנמצאים בפיצוחים האלו, ויכולה להוריד גורמים דלקתיים שמקושרים לדלקת פרקים שיגרונית. מתוצאות מחקר מ-2014, ניתן לראות כי כמות גדולה של ויטמין E כמו זו שמצויה בשפע בגרעינים אלו, יכולה לסייע למבוגרים עם בעיות זיכרון ומחלות כמו אלצהיימר. בנוסף לכל אלו, יש בפיצוחים אלו מרכיבים חיוניים כמו טאנינים ואלקלואידים, שיכולים להתערב במחזור התא ובתהליכים המקושרים לחלבונים, ובכך להרוג חיידקים ופטריות שמזיקים לגופנו, כמו סלמונלה.

4. שמירה על רמות סוכר תקינות בדם בקרב חולי סוכרת

גרעינים שחורים הם נטולי כולסטרול ובעלי ערך גליקמי נמוך, ולכן לא מקפיצים באופן חד את רמות הסוכר בדם, אלא מעלים אותן באופן מתון שלא מזיק. בזכות כך, הם מהווים חטיף מומלץ במיוחד לאנשים הסובלים מסוכרת. ממחקר שנערך בניו זילנד ופורסם ב-2012 עולה כי אכילת 30 גרם של גרעינים ביום עשויה להוריד את רמות הסוכר בדם בכ-10% בתוך חצי שנה בלבד. בנוסף, פיצוחים אלו מונעים היפוגליקמיה, מצב שמקושר לסוכרת ובו רמות הסוכר בדם יורדת באופן קיצוני מהנורמה, וכתוצאה מכך פוגמת בתפקוד מערכות רבות בגוף. בשל כך, צריכתם מסייעת בשמירה על איברים נחוצים כמו כבד ולבלב. מרכיבים נוספים שנמצאים בגרעינים שחורים ושומרים על רמות סוכר תקינות בדם הם חלבונים ושומנים, אשר מאטים את האופן שבו הקיבה מתרוקנת, ובכך מסייעים לשחרור מתון יותר של סוכר בגוף.
יתרונות וחסרונות באכילת גרעיני חמנייה: כפית עם סוכר שלידה סוכר שהתפזר על השולחן ותותים

5. הקלה על עצירויות ושלשולים

ב-100 גרם של גרעינים תמצאו 9 מ"ג של סיבים תזונתיים, מרכיב חיוני שניתן למצוא בפירות ובירקות, וגם בפיצוחים שונים. סיבים תזונתיים הם רבי-סוכרים שמתנפחים בגוף וסופחים אליהם חומרים שונים במערכת העיכול; כך הם מזרזים את תהליך התרוקנות המעיים ומשחררים עצירויות, משפרים את תהליך העיכול ובסופו של דבר מנקים את מערכת העיכול ומשפרים את תפקודה . כדי לזכות ביתרונות אלו, מומלץ לכם לצרוך 25-30 גרם של סיבים תזונתיים ביום, שאותם ניתן להשלים גם בעזרת אכילת פיצוחים אלו. אם תשתו מים בעת צריכת גרעינים, תיהנו מיכולותיהם של מרכיבים אנטי-דלקתיים שיש בהם ומסוגלים להקל על סבל שנובע מתסמונת המעי הרגיז. 

6. הגנה מפני מחלות מסוכנות כמו סרטן

גרעיני חמנייה עשירים במולקולות בשם פיטואסטרוגנים, שבנויות כמו הורמונים אחרים כדוגמת אסטרוגן וטסטוסטרון. הן משפיעות על תהליכים מטבוליים כמו חלוקת והתמיינות תאים, יצירת כלי דם, שינוע סידן ותפקוד תקין של הורמוני גדילה. בנוסף, מולקולות אלו יכולות לעזור להילחם במחלות שונות, כשאחת מהן היא סרטן השד לאחר גיל המעבר, כפי שעולה ממחקר גרמני משנת 2012. אכילת גרעינים אלו, שמכילים שפע של פיטואסטרוגנים כמו ליגנאנים ואיזופלבונים, יכולה לסייע במלחמה במחלות נוספות כמו סרטן הערמונית, דלדול העצם והפרעות שונות שעלולות לצוץ לאחר גיל המעבר. 

7. שמירה על תקינות ה-DNA

גרעיני חמנייה עשויים לסייע בשמירה על DNA, מולקולת ענק שמאחסנת בתוכה מידע תורשתי שדרוש לבניית חלבונים בתא. פיצוחים אלו עושים זאת בזכות שני מרכיבים חשובים, כשאחד מהם הוא סלניום, מינרל שידוע ביכולותיו למנוע נזקים שעלולים להיגרם לתאי ה-DNA. אליו מתווסף המגנזיום, שלפי מחקר מ-2001, מסוגל לסייע ביצירת DNA ומעורב במערכות הקשורות לעיבוד יעיל של מולקולה. כמו הסלניום, גם המגנזיום מסייע בהגנה על ה-DNA מפני נזקים סביבתיים שונים וכאלו שנגרמים משכפול גנטי. 
יתרונות וחסרונות באכילת גרעיני חמנייה: מולקולות DNA בצבע כחול

חסרונות שנובעים כתוצאה מצריכה מוגזמת:

כאמור לעיל, הכמות המומלצת לצריכת גרעיני חמנייה היא חופן אחד הכולל 50 גרם. אם מגזימים ואוכלים הרבה יותר מכך, עלולים לסבול מאלרגיות שונות, כמו גם מהתופעות הבאות:
 
  • עצירות ושלשולים חמורים – בעיקר בעת צריכת הגרעינים עם קליפתם.
  • החמרת פצעי בגרות – גרעיני חמנייה מכילים כמות גבוהה של שומנים שעלולים לסתום נקבוביות ולהחמיר אקנה, ולכן צריכת פיצוחים אלו לא מומלצת למתבגרים הסובלים ממחלה זו.
  • השמנה – 100 גרם של גרעינים מכילים 584 קלוריות, כמות הדומה לזו שיש במשולש פיצה.
  • העלאת רמת הנתרן בגוף – קליפת הגרעינים שרבים מאיתנו אוהבים ללקק בעת פיצוחם מכילה כ-8,000 מ"ג נתרן, כמות הגדולה בערך פי 4 מהכמות הכמות היומית המומלצת לצריכת מינרל. מכיוון שכמות מוגזמת של נתרן עלולה להזיק לגופנו, כדאי להרגיע עם צריכת גרעיני חמנייה.
  • נזק לכליות – בגרעינים שחורים יש קדמיום, מתכת כבדה שעלולה להזיק לכליות כאשר נחשפים לכמויות גדולות שלה למשך תקופה ממושכת. 
  • היווצרות חיידקים כתוצאה מצריכת גרעינים מונבטים – חלקנו אוכלים גרעינים מונבטים משום שיש להם ערכים תזונתיים גבוהים יותר. עם זאת, מומחים ממליצים להימנע מגרעינים שמחוממים בפחות מ-50 מעלות, לרבות אלו המונבטים, מכיוון שהם עלולים להכיל חיידקים כמו סלמונלה.

כמה מילות סיכום...

בשל כל היתרונות שהרחבנו אודותיהם, כדאי לכם להמשיך לפצח גרעיני חמנייה מול הטלוויזיה או אפילו להכניסם לתפריטכם היומי, אך כשאתם עושים זאת – ודאו שאינכם חורגים בכמויות, כדי שלא תצטרכו להתמודד עם החסרונות שציינו. לשם כך, אל תיקחו עמכם את כל שקית הגרעינים לסלון בעת שאתם רוצים לאכול מהם, אלא הכינו מראש רק חופן של 50 גרם שיהפוך אתכם לבריאים יותר.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.