print header

מחקר: הקשר שבין חומצות שומן לבין מערכת החיסון ומלחמתה בזיהומים ודלקות

שומנים – יש לא מעט כאלו מבינינו שכבר לשמע המילה הזו נרעדים מדאגה ומקשרים אותם ישר עם עלייה במשקל, השמנה ושלל בעיות בריאותיות. אך האמת דווקא רחוקה מכך – ישנם סוגי שומן שונים בגופנו, חלקם יכולים לתרום לנו לא מעט וכדאי להיות מודעים לזה. כך למשל תוצאות מחקר אחד מעניין שהתפרסם בדצמבר 2021 הצליחו לחשוף מנגנון המאפשר לגוף להילחם בדלקות וזיהומים ומונע בקצב מוגבר על ידי חומצות שומן חיוניות במיוחד. אז מה בדיוק הצליחו להראות החוקרים במחקר הזה ומדוע הממצאים האלו עשויים להוביל לפריצות דרך בעתיד בכל הנוגע למאבק בזיהומים? גלו בכתבה הבאה.

סלמונלה – הזיהום הטורדני והנפוץ שמטופל על ידי גופנו באופן מיוחד

ראשית כל נספר לכם על אחד הזיהומים הכי נפוצים שעלולים לפשוט בנו - הסלמונלה; לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן שבארה"ב – כ-1.35 מיליון אמריקאים חוטפים מדי שנה זיהום הנגרם מן החיידק הזה, מה שמסתכם בלא פחות מ-26,500 אשפוזים בבתי חולים ו-420 מקרי מוות. ב-CDC מעריכים כי מזון נגוע אחראי ל-94% ממקרי הסלמונלה האלו, כשגורמים נוספים הם בין היתר שתיית מים נגועים וליטוף בעלי חיים חולים. תסמיני זיהום סלמונלה כוללים:

  • בחילות
  • הקאות
  • התכווצויות בבטן
  • קלקולי קיבה
  • אלחי דם

ומה קורה בגוף בתגובה לאותו זיהום טורדני? כיצד הוא נלחם בו? התשובה היא שבעיקר על ידי שחרור מספר רב של תאי גזע המטופויטים (HSC) במח העצם. התאים הללו אחראים למעשה להמופייזיס – תהליך היוצר את כל סוגי תאי הדם: טסיות, תאי דם אדומים ותאי דם לבנים, הכל במטרה להילחם בדלקת. המדענים לא יודעים בדיוק להגיד איך הדלקת גורמת להמופייזיס לקרות, אך מה שהם כן יודעים זה שתאי ה-HSC – שבדרך כלל אינם פעילים - מגיבים למצב הדלקתי בזריזות, מתעוררים מהר ועוזרים מאוד בהגברת ייצור תאי הדם הלבנים. מה שמעניין במיוחד זה שבמחקרים נמצא כי תאי ה-HSC משתמשים בחומצות שומן חופשיות ממאגרי הגוף כמקור אנרגיה על מנת להגיב לדלקת במהירות.

חומצות שומן נגד סלמנולה: יד מחזיקה צלחת פטרי ובה תאי חיידקי סלמנולה

חומצות שומן כמקור אנרגיה לתאי HSC

חומצות שומן הן למעשה אבני הבניין של השומן בגופנו, ועל אף השם הרע שאולי יצא לשומנים - דעו שכל סוגיהם משחקים תפקיד חשוב בגוף שלנו, אם כי חלקם יותר מהאחרים בכל הקשור לבריאותנו בטווח הארוך. כך למשל במחקר שנערך בהובלתו של ד"ר סטיוארט ראשוורת'  פרופסור עמית בבית הספר לרפואה נוריץ' שבאוניברסיטת מזרח אנגליה בבריטניה  שפורסם בכתב העת Nature Communications ובוצע על קבוצת עכברים שהודבקו במכוון בסלמונלה למטרת הניסוי, נמצא שמספר תאי ה-HSC בהם גדל משמעותית ב-72 השעות הראשונות שלאחר ההידבקות ושתאיהם הכילו יותר שומן מאשר התאים שנבדקו בקבוצת הביקורת של עכברים שלא הודבקו בחיידק.

התוצאות של המחקר הזה מצביעות על כך שתאי HSC אכן עשויים להשתמש בחומצות שומן חופשיות על מנת להפיק אנרגיה שתסייע להם להגביר את הפעילות התאית בזמן שהם נלחמים בזיהום חיידקי. "הלחימה בדלקות לוקחת הרבה אנרגיה, ומצבורי השומן הם מרבצים ענקיים של אנרגיה, המספקת דלק לתאי הגזע שבדם להתניע את התגובה החיסונית" אומר ד"ר ראשוורת'.

חומצות שומן נגד סלמנולה: קערת שמן לצד כף עץ

מנגנון הקליטה של חומצות השומן

גם הקשר שמתקיים בין תאי ה-HSC לחומצות השומן הוא דבר מעניין שעלה מתוצאות המחקר ושווה להתעכב עליו לרגע: CD36 הוא חלבון המצוי על גבי פני השטח של כל תא HSC והוא זה המניע את חומצות השומן לתוך התא. ברגע שהן נכנסות פנימה, החומצות נודדות אל "תחנת הכוח" של התא, המיטוכונדריה, שבה מתחרשת הפעולה שהופכת אותם לאנרגיה.

במחקר עצמו המדענים הזריקו מראש לחלק מן העכברים חומר המעכב את התפתחות ה-CD36 לפני שהובילו להידבקותם בחיידק הסלמונלה. תוצאות המחקר הראו כי לעכברים שטופלו בחומר זה היו מינונים פחותים של חומצות שומן בגוף ורמה ירודה של פעילות תאית, כך שגופם לא הצליח להעלות את קצב ייצור התאים לזה הנדרש כדי להתמודד בהצלחה עם הזיהום.

המדענים שהיו מעורבים במחקר סיכמו אותו בדרכים משלהם; אחת החוקרות, הפוסט-דוקטורנטית ג'יינה מיסטרי, צייצה בטוויטר: "הראנו שזיהום סלמונלה מניע את קליטת חומצות השומן על ידי תאי ה-HSC, תהליך חיוני בתגובה החיסונית לזיהום". ד"ר ראשוורת' אמר בנוגע לעתיד שעליו מצביעות התוצאות כי הוא "מקווה שהממצאים שלנו יעזרו לשיפור הטיפול באנשים פגיעים וזקנים שלקו בזיהומים, על ידי חיזוק מערכת החיסון שלהם".

חומצות שומן נגד סלמנולה: איור של תא גוף נפתח ומתוכו יוצאת כפפת אגרוף על קפיץ

לסיכום

בשורה התחתונה ניתן לומר שמהחקר נותן לנו הבנה ברורה יותר כיצד מתנהגים תאי ה-HSC המצויים במח העצם כאשר הגוף נלחם בזיהומים ודלקות ואיך חומצות השומן עוזרות להם לבצע נאמנה את פעולתם – ממצאים שמעוררים בנו את התקווה שיהיה ניתן להשתמש בהם כבר בעתיד הקרוב על מנת לפתח עוד טיפולים לזיהומים חיידקיים. אז אם חשבתם ששומן הוא רק רע ושלילי לגופנו – יש לנו עוד הוכחה לכך שההיפך הוא הנכון; עוד ראיות לכך תוכלו למצוא בכתבה הבאה, שתחשוף בפניכם 9 מאכלים עתירי שומן שהם בעצם בריאים לגופנו. עוד על סוגים שונים של שומנים, יתרונות, חסרונות והמלצות תזונתיות שונות לפיהם תוכלו למצוא כאן.

מקור התמונות: canva.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.