הכינוי של היצור הקטן והבוהק הזה הוא קוליברי הדבורה והוא אמנם לא בגודל החיה הצהובה-שחורה הזו, אך הוא לא רחוק משם... אורכו של הקוליברי הזעיר המצוי כ-5 עד 6 ס"מ ומשקלו כ-1.6 עד 2 גרם. זהו בעל חיים אנדמי ליערות הצפופים של האי המרכזי של קובה ולא תמיד קל לראות אותו, בעיקר משום שרוב הזמן הוא בתזוזה; הוא מרבה לעוף ממקום למקום וכדי לעשות זאת עליו להזיז את כנפיו כ-80 פעמים בשנייה, כל כך מהר שלעין האנושית לפעמים קשה לראות אותן בבירור. בתוך המקור הדק של הציפורים האלו מסתתרת לשון ארוכה שבעזרתה הן אוספות צוף למאכל וגם חרקים קטנים. המעבר של הקוליברי הזעיר המצוי מפרח לפרח בזמן חיפושו אחר מזון, בכ-1,500 פרחים ביום, הופך אותו ל"סוכן הפצה" חשוב של זרעים בסביבת המחייה שלו.
אתם אולי מכירים אותו כ"ג'אקו", אך שמו האמיתי מבוסס על כך שזן האפרור הזה מצוי ביערות הגשם של אפריקה, בעיקר במרכז ובמערב היבשת. יש ציפורים רבות שנחשבות לחכמות מאוד; עורבים, תוכים מסוג ארה, קקדואיים ועוד, אך האפרור האפריקני מצליח לבלוט אפילו בתוך הרשימה הזאת. הנה מספר סיבות לכך: האפרור נחשב לתוכי בעל כושר החיקוי הטוב ביותר ויכול ללמוד עד ל-700 מילים. בתוך תא המשפחה, האפרור נקשר לאדם שמטפל בו הכי הרבה והוא מפגין אליו נאמנות והעדפה ברורים. ציפורים אלו מסוגלות לזהות לחץ, פחד ורגשות שליליים דומים, ואף לפתח אותם בעצמן בעקבות זאת. כאשר אפרור אפריקני משועמם, מוזנח או לא מקבל מספיק תשומת לב, הוא מפתח דיכאון שבא לידי ביטוי במריטת נוצות, פציעה עצמית ואפילו עקרות. כושר החיקוי של הציפורים האלה לא כולל רק מילים או צלילים של בני אדם, ויש מקרים של אפרורים שמסוגלים לחקות חיות אחרות ואפילו לעשות אפקטים מיוחדים! לכן ככל הנראה אפשר להגיד שזהו זן הציפורים החכם ביותר בעולם.
רוב הציפורים לא חיות למשך הרבה מאוד זמן, אך שחפית הקוטב היא יוצאת דופן, כשלרוב היא מגיעה לגיל 20, ותועדו גם פרטים בני 34. אך השחפית היא לא שיאנית אריכות הימים, היא פשוט צריכה לחיות במשך זמן רב כדי להצדיק את מסעות הנדידה העצומים שלה... מדי שנה שחפיות קוטב נודדות משטחי הרבייה הצפוניים באזור הארקטי עד האוקיינוס הדרומי שסביב אנטארקטיקה, וחזרה. זוהי הנדידה המחזורית הארוכה ביותר בין כל בעלי החיים - 19,000 קילומטרים לערך. כדי שתבינו מה זה אומר לאורך זמן, ניתן להגיד שפרט בוגר ממוצע של שחפית הקוטב, עובר במהלך חייו מרחק הדומה באורכו לזה שנחוץ עבור מסע מכדור הארץ לירח, ובחזרה!
נכון שהוא לא בעל הכנף הכי גדול בעולם, אבל באופן מילולי ביותר, לאלבטרוס הנודד יש את הכנפיים הכי גדולות בעולם; ממוצע מוטת כנפיים של 3 מטרים ו-10 ס"מ, ומקרי קיצון מגיעים לאורך של 3 מטרים ו-70 ס"מ. בזכות שטח הפנים שרוחב הכנפיים העצום הזה יוצר, כאשר אלבטרוס נודד דואה, יחס הגלישה שלו עומד על 1:22, כלומר, הוא מתקדם באוויר 22 מטרים אופקית בזמן שהוא מנמיך את גובהו רק במטר. בזכות המאפיין הזה, הוא יכול להישאר באוויר במשך שעות ארוכות ללא מנוחה, תוך נפנוף מועט בכנפיו. האלבטרוסים הנודדים ניזונים בעיקר מדיונונים, מדגים קטנים ומשאריות בעלי חיים אחרים שצפות על פני המים באזור תפוצתם, באוקיינוס הדרומי מסביב לקוטב הדרומי.
אין ספק שציוץ ציפורים נחשב בעיני רבים לצליל נפלא ומרגיע, אבל יש כמה מקרים שבהם זה ממש לא המצב. המקרה הבולט ביותר הוא כאשר מדובר בציפור הפעמונית הלבנה, שבשנת 2019 תועדה שוברת את שיא עוצמת הקול של ציפור שאי פעם הוקלטה – 125 דציבלים, חזק יותר מבכי של תינוק, צעקה חזקה או מוזיקה רועשת. כל הרעש הזה מגיע מציפור קטנה יחסית, באורך 28 ס"מ בלבד, שמצויה בעיקר במרכז אמריקה ובכמה מדינות נוספות מדרום. נקבות הציפורים האלו הן לרוב בצבע זית עדין והזכרים לבנים כמעט לחלוטין. את ההקלטה של הקריאה שוברת השיאים אתם מוזמנים לראות בסרטון הבא, רק נזכיר לכם לפני כן לוודא שעוצמת השמע שלכם מונמכת...
מקור התמונות: Carlos Delgado, JJ Harrison, Andreas Trepte, MathKnight, Pedro Szekely, L.Miguel Bugallo Sánchez, Charles J Sharp
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: