print header

9 מונחים מתחום האינטרנט שכל אחד צריך להכיר את משמעותם

עבור רבים מאיתנו כיום, אין כמעט דבר שאנחנו לא משתמשים באינטרנט עבורו: משמירת קשר עם חברים ומשפחה, דרך קבלת מידע בכל התחומים וקניות של פריטים מכל הסוגים, ועד אפילו ניהול חשבון הבנק שלנו. לכן זה לא מפתיע שבכל בית כיום שומעים מילים כמו: דפדפן, כתובת אתר, מחשוב ענן, ספאם ועוד. אך היו רגע כנים עם עצמכם, האם אתם יודעים מה אומרות המילים האלו בכלל? אם אתם לא אנשי היי טק או בני הדור הצעיר שקולטים כבר את כל העניין בטבעיות, אז יש סיכוי סביר שהתשובה שלכם היא ממש לא. בשביל זה בדיוק אנחנו כאן – כדי לפשט ולהבהיר לכם 9 מושגים נפוצים מתחום הרשת שאולי כבר שמעתם עליהם, שכנראה גם השתמשתם בהם, אבל שמשמעותם לא ברורה לכם בדיוק. אז היכנסו ללא חשש אל נבכי האינטרנט עם הסברים שיאירו את עיניכם ויאפשרו לכם להבין טוב יותר את הטכנולוגיה שמשמשת אותנו יום יום.

1. דפדפן

מונחים מתחום האינטרנט: דפדפן פתוח על מחשב נייד

בכל פעם שאתם ניגשים לאינטרנט לחפש משהו בגוגל, לבדוק משהו באיזה אתר שאתם מכירים או לעיין בכתבות של בא-במייל, אתם למעשה משתמשים בדפדפן. המושג הזה מתייחס בעצם לתוכנה המותקנת על מחשבכם או על הסמארטפון שלכם, ומטרתה לאפשר לכם לגלוש ולנווט את דרככם בקלות בין אינספור אתרי, עמודי ודפי האינטרנט השונים הקיימים בעולם. מרבית הדפדפנים מוצעים באופן חופשי, כלומר אתם יכולים להשתמש בהם ללא שום תמורה או תשלום, וניתן גם להתקין ולהשתמש בכמה דפדפנים שונים על גבי המחשב שלכם, הטאבלט או הסמארטפון.

בין הדפדפנים הפופולאריים ביותר כיום ניתן למנות את כרום של גוגל, פיירפוקס של מוזילה, אינטרנט אקפסלורר (אדג' בווינדוס 10) של מיקרוסופט, ספארי של אפל ואופרה של Opera Software.

2. URL (מען משאבים אחיד)

מונחים מתחום האינטרנט: דפדפן שבו מוצג ה-URL של גוגל

כפי שלכל אדם בעולם יש שם וכתובת, כך גם לכל אתר. אמנם באינטרנט אין לנו מספר רחוב ומיקוד, אך יש רצפים של תווים המשמשים לייצוג מיקומו של אתר ברשת האינסופית. לכתובת הזו קוראים בשפה הטכנולוגית URL, והיא משמשת את הדפדפן שלכם (אותו הזכרנו בסעיף הקודם) כדי לאתר את עמוד האינטרנט שאליו ברצונכם לגשת, ולנווט אליו.

כתובת URL ממוצעת לרוב תתחיל כך https://www., כשלאחר קידומת זו יבוא שם האתר המסוים, שמנתב את הדפדפן אל העמוד הרצוי. הסיומת של ה-URL משתנה מאתר לאתר, ולרוב נקבעת על פי המקור והייעוד שלו: co.il – לאתרים מסחריים בישראל, .com לאתרים מסחריים שונים מחו"ל, .net – לאתרים הקשורים לספקיות רשת ולעוסקים בטכנולוגיות אינטרנט, .org – לאתרים של ארגונים, עמותות ותנועות, וכך הלאה.

3. http ו-https

מונחים מתחום האינטרנט: איור של שדה כתובת, ובו URL המתחיל ב-https

זוכרים את קידומת הכתובת HTTP שהזכרנו בסעיף הקודם, ומלווה למעשה כל URL שקיים? אם תהיתם מה המשמעות שלה, אז דעו ש-HTTP הם למעשה ראשי תיבות של Hypertext Transfer Protocol – תקן כלל-רשתי שמטרתו להבטיח שכל התוכן והמידע שנמצא בעמוד האינטרנט המסוים שאליו גלשתם יוצג בהתאם ויעבוד כמו שצריך בדפדפן שלכם. HTTPS הוא גרסה משופרת של התקן הזה, שהוספה לה שכבת הצפנה, המגנה על כל הפרטים האישיים שאתם מזינים באתר ועל הסיסמאות שלכם מפני גישה מצד גורמים עוינים ומזיקים, ולמעשה מעלה את רמת האבטחה של האתר מפני גניבות ודליפות מידע.

תקן ה-HTTPS המשופר חשוב במיוחד באתרי מכירה אלקטרוניים, באתרים ממשלתיים ובאתריהם של בנקים ושירותי כספים למיניהם – מכיוון שבאתרים האלו אתם לרוב תצטרכו להזין פרטים אישיים, סיסמאות ואמצעי תשלום, והם מכילים מידע פרטי עליכם, שאתם מעוניינים שלא ידלוף החוצה. לכן, כאשר אתם נכנסים לאתרים אלה וכאלו שדומים להם, הקפידו להיכנס בעזרת כתובת הכוללת את הקידומת Https:// במקום Http:// - ואם הוא לא עובד לכם כך, סימן שהוא לא מוגן ומוצפן כהלכה.

4. מדיה חברתית

מונחים מתחום האינטרנט: לוגואים של שירותי מדיה חברתית מוצגים על מסך סמארטפון
מדיה חברתית היא למעשה כל כלי רשת שמעודד תקשורת ואינטראקציה בין משתמשיו; האתרים והשירותים הללו הם לרוב חינמיים ודורשים רישום מוקדם ופתיחת פרופיל אישי על מנת להצטרף לקהילת המשתמשים, שלעיתים יכולה לכלול מאות אלפים עד מיליוני בני אדם מכל רחבי תבל. בין המדיות החברתיות הגדולות בעולם ניתן כמובן למנות את פייסבוק – הרשת החברתית המשמעותית הראשונה, שלה כבר כמעט 3 מיליארד משתמשים המתקשרים באופן יומיומי זה עם זה; אינסטגרם – המתמקדת בשיתוף תמונות וסרטונים וצברה תאוצה ענקית בשנים האחרונות, ואפילו יו-טיוב – שעל אף שהיא מפורסמת קודם כל כשירות וידאו, מתפקדת כיום כמדיה חברתית לכל דבר ועניין, ומאפשרת למשתמשים בה לתקשר זה עם זה.

מלבד האפשרות לשוחח ולשמור על קשר עם חברים ואנשים אחרים, המדיה החברתית מציעה עוד סוגים רבים של כלים או תכנים מעשירים ומבדרים, ואפשרות להעברת מידע ותקשורת בין גופים שונים – ציבוריים, מסחריים ופרטיים – לבין קהל הלקוחות או המתעניינים שלהם. כך כיום ניתן למצוא במדיות החברתיות השונות פרופילים ועמודים של משרדי ממשלה, עיריות, חברות, תאגידים וגם ארגונים חברתיים, המפרסמים תוכן על פעילותם עבור הציבור, ומתקשרים עימו באופן קבוע ומתמשך דרך הרשת.

5. דואר ספאם ומסנני אימייל

מונחים מתחום האינטרנט: אצבע לוחצת על אייקון של מעטפת דואר

ספאם הוא מושג הקשור לרוב לתיבת הדואר האלקטרוני שלכם, ומתאר מיילים לא רצויים, המגיעים אליכם בדרך כלל ממקורות עסקיים כאלו ואחרים שברצונם לשכנע אתכם לרכוש דבר מה או לשווק לכם שירות כזה או אחר. ספאם שיווקי הוא דבר נפוץ ואף מקובל, אך יש מקרים שבהם הוא פשוט מסוכן – למשל כאשר המיילים לא מגיעים מעוד איזה גוף שרוצה לפרסם עצמו, אלא מנוכלי רשת שמעוניינים לגנוב מכם מידע אישי וסיסמאות.

למזלנו, לרוב שרתי המיילים כיום – כמו ג'ימייל והוטמייל – יש מערכת אוטומטית שתפקידה לסנן את הספאם מכלל המיילים הרגילים שמגיעים אליכם, ולשלוח אותו לתיקיות ייעודיות הנקראות "ספאם" או "דואר זבל". עם זאת, יש להדגיש כי מערכת הסינון של השרתים אינה מושלמת לחלוטין, כך שלעיתים אתם יכולים למצוא מיילים רגילים שנשלחו אליכם והועברו בטעות אל תיקיית הספאם, או לחלופין – דברי ספאם שלא סוננו כהלכה, ומופיעים בתיבת המיילים הנכנסים שלכם כאילו הם כשרים ותקינים. לכן, תמיד כדאי להשגיח בשבע עיניים על תיבת המייל שלכם, וגם אם מגיעים אליכם מסרים שנראים כמו מיילים רגילים מן הבנק או ממישהו שאתם מכירים – ודאו שזה אכן נשלח מהמקורות המזוהים הללו לפני שאתם נכנסים אליהם וטרם שאתם מזינים את הפרטיים האישיים שלכם.

6. אימות זהות והצפנה

מונחים מתחום האינטרנט: אדם יושב מול המחשב ועל המסך מופיע מנעול גדול ומאחוריו קודים מוצפנים

בכל פעם שאתם נכנסים לחשבון המייל שלכם או מתחברים לפרופיל שלכם ברשת חברתית או באתר כזה או אחר, אתם למעשה עוברים דרך תהליך שנקרא אימות זהות. על פניו, נראה התהליך הזה בעיניכם קל ופשוט – הזנתם שם משתמש וסיסמה ואתם בפנים, אבל מאחורי הקלעים של האתר עובדת מערכת מורכבת שמטרתה להגן על המידע והפרטים האישיים שלכם ולמנוע מאחרים להתחבר בשמכם.

מנגנון ההגנה הזה נקרא הצפנה, והוא עובד בדרך כזו שמתרגמת את המידע האישי שלכם לכדי דפוסים מתמטיים שרק המערכת של האתר המסויים אליו אתם מנסים להיכנס יודעת לקרוא ולפענח; כך המידע שלכם נשמר מוגן מפני פצחנים (האקרים) ושאר נוכלי רשת. אתרים עסקיים ואתרי מדיה חברתית עושים שימוש נרחב בהצפנה, שלרוב מאפשרת לכם להשתמש בהם בראש שקט, בידיעה שיש מי ששומר שהמידע שהזנתם לא ידלוף.

7. מחשוב ענן

מונחים מתחום האינטרנט: איור של מחשבים מחוברים לענן ובתוכו סמל רשת האינטרנט
המושג 'מחשוב ענן' הפך לנפוץ מאוד בשנים האחרונות, והוא מתייחס לכל תוכנה או שירות אחסון המתקיימים באופן מקוון, ואתם אינכם צריכים להוריד ולהתקין אותם במחשב שלכם כדי להשתמש בהם. למעשה, כשאתם מתחברים לחשבון המייל שלכם לדוגמה ומקבלים דרכו מיילים, אתם משתמשים במחשוב ענן - מכיוון ששרתיו יושבים במקום מרוחק מכם ומאחסנים עבורכם את כל החומר, בלי שאתם צריכים להוריד את המיילים למחשבים שלכם כדי לקבל גישה אליהם, אלא רק להתחבר לחשבון בקלות דרך הדפדפן במחשב או בסמארטפון.

באמצעות שירותי מחשוב ענן כמו למשל Google Drive או iCloud אתם יכולים לאחסן על גבי הרשת תיקיות שונות, קבצים, מסמכים תמונות ושאר חומרי מדיה, והכל במרחב אחסון וירטואלי המוקצה שלכם; כך נחסך מכם הצורך להותיר מקום ייעודי במחשבכם הפרטי ולהעמיס על המשאבים שלו. מעבר לכך, מחשוב הענן הופך את כל עניין הגישה אל הקבצים שלכם לפשוט ונוח הרבה יותר עבורכם, מכיוון שהוא מאפשר לכם להגיע אליהם מכל מכשיר בעל חיבור לרשת.

8. חומת אש

מונחים מתחום האינטרנט: איור של חומת אש

אל תוכנות האנטי וירוס הידועות רובנו כבר התרגלנו, אז כיצד המונח "חומת אש" קשור לעניין הזה, אתם שואלים? התשובה היא שמדובר למעשה במערך אבטחת רשת המשלים את פעולת האנטי וירוס, ומאפשר לנטר ולחסום התקשרויות בלתי רצויות אל המחשב ואל רשת האינטרנט הביתית שלכם. זאת אומרת שהמערכת הזו - שמסוגלת לספק הגנה גם לרשתות רחבות וגם לרשת הפרטית הקיימת בביתכם - מגבילה את הגישה של תוכנות ואנשים אל המחשב שלכם דרך האינטרנט, מסייעת בקביעת תחומי וגבולות האבטחה של הרשת שלכם ומאפשרת לכם לגונן על מחשבכם באופן מלא מכל איום חיצוני שעלול להזיק לו.

חברות טכנולוגיה רבות, כמו למשל צ'קפוינט הישראלית וסיסקו האמריקאית, מייצרות מערכות חומת אש, והטכנולוגיה הזו משולבת גם בתוכנות אנטי וירוס נפוצות ביותר. כדאי לכם לוודא שעל מחשבכם מותקנת חומת אש, אם כחלק מתוכנת האנטי וירוס שיש ברשותכם ואם כתוכנה עצמאית, ובמקרה שאין לכם אחת כזו מומלץ מאוד להצטייד בה.

9. עוגיות (cookie)

מונחים מתחום האינטרנט: איור של קודים רצים על רקע מסך שחור, והכיתוב Cookies חוזר בגדול

לא, לא מדובר במאפים הקטנים והמתוקים שאנחנו מכינים בתנור הביתי או רוכשים בקונדיטוריות, אלא במעין מחרוזות אינטרנטיות של אותיות או מספרים, שאתרים בהם אתם גולשים משתילים בדפדפן שלכם כדי לגרום לו לזכור שביקרתם באתר ולשמור מידע עליכם ועל העדפות המשתמש שלכם. בעזרת העוגיות הללו - הגלויות לרוב רק לאתר שהשתיל אותן בדפדפן - יכול האתר לעקוב אחר ההתנהלות שלכם בו ולהתאים את עצמו אליה. בנוסף, העוגיות משמשות את האתר כדי לזהות אם כבר התחברתם אליו בעבר ולאפשר לכם גישה מחודשת בלי הצורך להזין שם משתמש וסיסמה בכל פעם מחדש.

על אף היתרונות שבשימוש בעוגיות, עלו גם הרבה מאוד ביקורות עליהן מצד גולשים וגורמי אכיפה שונים, וזאת בהקשר של שמירת הפרטיות באינטרנט ומניעת מעקב בלתי הוגן של אתרים אחרי משתמשיהם. כדי להגן על הגולשים, ישנן מספר מדינות וגופים בעולם - כמו ממשלת ארה"ב והאיחוד האירופי למשל – שחוקקו חוקים מיוחדים המגבילים את השימוש בעוגיות.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.