print header

איך נכון לשים כלים במדיח – 7 טיפים וטריקים

אין בית שלא רבים בו על דברים מסוימים באופן קבוע, ואם יש ריב מסוים שמתנהל לעיתים קרובות במטבח, בבתים רבים הוא ככל הנראה על הדרך שבה נכון להכניס כלים למדיח. לכל אחד יש דוקטרינה משלו עם היגיון שנשמע מוצדק, אך מי באמת צודק? והאם בכלל אכן יש דרך אחת נכונה להכניס כלים למדיח? ובכן, מסתבר שכן, והיום אתם תגלו מי הכי חכם בבית ואיך נכון לשים כלים במדיח. מה שחשוב באמת זה שהכלים יצאו בסופו של דבר נקיים, אז גם אם גיליתם שטעיתם, זו ההזדמנות שלכם ללמוד משהו חדש ולהקל לעצמכם על החיים. 
 

לפני שמתחילים – בואו נבין איך בדיוק עובד המדיח

רוב המדיחים עובדים באופן די דומה, כך שזה לא משנה איזה דגם יש לכם, סביר להניח שהוא עובד כך בתוכנית הבסיסית ביותר שלו:

1. ניקוז

ראשית מתבצע שלב הניקוז, שמסלק נוזלים ושומנים שמטפטפים מהכלים שלכם טרם התחילה השטיפה עצמה.
טיפים לשטיפת כלים במדיח: שטיפת כלים במגירת מדיח

2. שטיפה מקדימה

המדיח שוטף את הכלים בכ-4 ליטר מים שיוצאים ממתזים שעל זרועות מסתובבות – קצת כמו ממטרות. בדרך כלל יש כמה מתזים שכאלה בחלקים שונים – בבסיס המדיח, מתחת למגירה העליונה ולעיתים גם מעל כל הכלים. המים שבהם נעשה שימוש עוברים סירקולציה פנימית, משמע אלו הם אותם 4 ליטר לאורך כל תהליך השטיפה, אולם חתיכות מזון שהתנתקו מהכלים וגודלם גדול מ-½ מ״מ לרוב מסוננים בזמן השלב הזה. כעבור 2-10 דקות של שטיפה המים האלה מנוקזים דרך פתח הניקוז של המדיח.

3. שטיפה עיקרית

בשלב זה המדיח משתמש בכ-4 ליטר מים חדשים, אולם הפעם בחום של 50-60 מעלות. יחד איתם נפתחת גם המגירה שבה שמתם את נוזל הניקוי או הטבלייה, וכשחומר הניקוי מגיע לתחתית המדיח, הוא מתחיל להתמוסס, והממטרה התחתונה מתחילה לפזר אותו מעלה על הכלים, יחד עם מים. בחומר הניקוי יש מספר כימיקלים שמסייעים לתהליך הניקוי:
  • כימיקלים שמטרתם למוסס את השומנים במים.
  • אנזימים שמשחררים את המזון שנתקע בכלים ומפרקים אותו.
  • חומרי הלבנה שמטפלים בכתמים שנתקעו בכלים, כמו כתמי תה או עגבניות.
כעבור 20-60 דקות השטיפה העיקרית מסתיימת והמים המלוכלכים מנוקזים.

4. שטיפה אחרונה

המדיח שוטף שוב את הכלים, הפעם עם מים חמים ונקיים, ללא חומר ניקוי, וגם הם מנוקזים. המים שבהם משתמש המדיח הם חמים, כך שהכלים מתייבשים מהם מעצמם בסופו של דבר, אך יתכן ששמתם לב שזה לא מה שקורה עם כלי פלסטיק, וזאת מכיוון שהם לא מתחממים כמו הכלים האחרים שבמדיח. יש מדיחים שבהם נעשה גם שלב ייבוש שהופך את הלחות העודפת שנותרה לאדים, וזהו – כאן המדיח סיים את העבודה.
טיפים לשטיפת כלים במדיח: כלים מלוכלכים במדיח

7 טיפים וטריקים לשטיפת כלים במדיח

אז עכשיו אחרי שהבנו איך המדיח עובד, הגיע הזמן להבין כיצד עלינו לעזור לו לעשות את עבודתו על הצד הטוב ביותר. הנה 7 טיפים שכדאי לזכור לקראת הפעם הבאה שתשימו כלים במדיח.

1. אין צורך לשטוף את הכלים בכיור

רבים דוגלים בכך שצריך לשטוף את הכלים בכיור לפני שמכניסים אותם למדיח, אך כפי שזכור לכם, המדיח מבצע בעצמו שטיפה ראשונית שכזו, לכן השלב הזה די מיותר ומבזבז מים שלא לצורך. מה שכן צריך לעשות זה להשתמש בכף או אביזר דומה כדי לגרד מהכלים חתיכות מזון גדולות אל תוך פח האשפה, כדי שלא יחסמו את הצינורות של המדיח. 

2. הפנו את הכלים כלפי מטה

זוכרים את המתזים שבמדיח? הם נמצאים בתחתית שלו ומתחת למגירה העליונה, וכדי שיישטפו כמו שצריך את הכלים, יש להפנות את הצד המלוכלך של הכלים לעבר המתזים האלה, משמע עליכם להניח את הכלים עם הלכלוך כלפי מטה, או לכל הפחות לא כלפי מעלה. כל כלי שייפנה כלפי מעלה ילכוד עליו מים מלוכלכים שלא ינוקזו.

3. שימו את הכלים המלוכלכים ביותר בתחתית המדיח

לא כל המתזים נוצרו שווים, ובדרך כלל המתזים שבתחתית המדיח משחררים לחץ מים חזק יותר מזה שיוצא מהמתזים שמתחת למגירה העליונה. לכן מומלץ לשים את הכלים המלוכלכים ביותר בתחתית המדיח, כך שיקבלו את לחץ המים החזק ביותר שיסייע לשחרר מהם לכלוך ביעילות. כלים עדינים – כמו כוסות זכוכית למשל – צריכים להיות במגירה העליונה, שם הזרם מעט פחות חזק.
טיפים לשטיפת כלים במדיח: אישה שמה כלים במדיח

4. בדקו את חוברת ההפעלה של המדיח

רבים מתעלמים מאוסף הדפים והאותיות הקטנות האלה, אך תתפלאו לגלות שבחוברת ההפעלה של המדיח שלכם יש לרוב איורים שמראים כיצד נכון להציב בתוכו כלים. האמת היא שאין דרך אחת נכונה להכניס כלים למדיח, מכיוון שהכל תלוי במבנה המגירות והמתזים שלו, לכן הדבר הבטוח והנכון ביותר שאתם יכולים לעשות זה לבדוק בחוברת ולפעול על פי ההוראות שבה. ברוב המקרים מומלץ להצמיד את הכלים אחד לשני כדי לחסוך במקום ולהכניס כמה שיותר כלים למדיח, אך זאת מבלי שיחסמו אפשרות של מעבר מים ביניהם, כלומר יש להשאיר מספיק מרווח כך שלא ייגעו אחד בשני.

5. אל תחסמו את תנועת המתזים

כלים גדולים מדי, כמו למשל מגשי אפייה, מחבתות או כלי הגשה גדולים, עלולים לחסום את תנועת המתזים ובעיקר את תנועתו של המתז שמתחת למגירה העליונה. שימו לב לכך והימנעו מהכנסת כלים למדיח שעלולים לעשות זאת. אם הכלי נוגע במתז, זה סימן לכך שהוא חוסם את האפשרות שלו להסתובב, מה שבסופו של דבר ישאיר לכם כלים מלוכלכים. שימו לב גם שהכלים לא חוסמים גם את מגירת הסבון, כך שתוכל להיפתח כמו שצריך כשיגיע הזמן לזה במהלך השטיפה.

6. אל תניחו סכו״ם קרוב מדי אחד לשני

האם הסכו״ם צריך לפנות מעלה או מטה? האמת היא שזה כלל לא משנה, ומה שכן משנה זה שכלי הסכו״ם לא יהיו צמודים אחד לשני. כשאתם מאחסנים אותם במגירות, אין בעיה להציב את המזלגות והכפות אחד על גבי השני כך שיחסכו מקום ויישבו יפה, אך בתוך המדיח, כדאי להציב אותם בתפזורת, ואפילו עדיף שחלקם יהיו כלפי מעלה ואחרים מטה. טיפ נוסף שיסייע לשטוף את הסכו"ם היטב הוא להניח כמה סוגים של בכל תא שבסלסלת הסכו״ם, וכך למעשה תצמצמו את האפשרות ששתי כפות או מזלגות יהיו צמודות אחת לשנייה ולא יישטפו כמו שצריך. 

7. אם כל זה לא עובד – בדקו אם יש בעיה במדיח

אם עקבתם אחרי כל הטיפים האלה ועדיין יוצאים כלים מלוכלכים מהמדיח שלכם, יתכן שאחד החלקים שבמדיח לא עובד כמו שצריך. למשל יתכן שיש סתימה במשאבת המים עקב פריטים שהכנסתם עם הכלים ולא היו אמורים להיות בהם, כמו לדוגמה חרצן של זית או קיסם שיניים. סיבה נוספת לסתימה שכזו יכולה להיות צינור ניקוז שהתעקם, וכל מה שצריך לעשות זה ליישר אותו. אם נשבר כלי זכוכית בתוך המדיח, בדקו את משאבת המים שבתחתיתו כדי לוודא שלא נתקעו בה זכוכיות.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.