print header

11 דברים שנתחרט עליהם בעוד 20 שנה

לעתים קרובות אנחנו מאפשרים לתסכולים הקטנים שאנחנו חווים בחיי היום-יום להפריע למהלך התקין של החיים שלנו. כך, לאט לאט, אנחנו צוברים לאורך השנים עוד ועוד סיבות להיכנס ללחץ, לדיכאון ולחרדה, דבר שעלול לפגוע בערך העצמי שלנו ובטווח הרחוק גם ברמת הסיפוק שאנחנו חווים מהחיים. לעומת זאת, ככל שאנחנו מתבגרים וצוברים ניסיון, תפיסתנו לגבי החיים עוברת שינוי משמעותי, ולפתע אנחנו מבינים שהרבה מהדברים שהעסיקו והדאיגו אותנו בעבר הם למעשה בעלי השפעה מזערית למדי על הנקודה שבה אנחנו נמצאים היום. על כן, כדי לחסוך הרבה מאוד סבל ורגשות חרטה בעתיד, אנחנו רוצים לעזור לכם להגביר את המודעות לכל אותם דברים שאולי בעוד 20 שנה תתחרטו שעשיתם או התעכבתם עליהם - ולפרט בפניכם 11 מן המרכזיים שבהם, כדי שתדעו להשתחרר מהם כעת או להמליץ לצעירים מכם לעשות זאת.

1. להיכנס לדיכאון מכישלונות

לאורך החיים הצבנו לעצמנו מטרות ברורות, חישבנו את כל הסיכונים האפשריים והבאנו בחשבון כל דבר קטן שעלול לצוץ בדרך ולשבש את התוכניות - אבל גם אחרי שהקדשנו זמן רב ויקר כדי לעשות זאת, לא תמיד התוצאה התיישבה בקנה אחד עם ציפיותינו. מה שניתן להסיק מכך ולקחת להמשך הוא שאי אפשר להתחמק לא מהצלחות אבל גם לא מכישלונות, כיוון שגם אם נרצה וגם אם לא - הן חלק מחיינו. בגיל מבוגר אנחנו מבינים טוב יותר שכל הצלחה וכישלון בנו ועיצבו אותנו, ובכל אחת ואחד מהם יש לקח ושיעור חשוב לחיים.

2. להתאמץ לעשות הכל מושלם

בגיל מבוגר יותר, כשאנחנו מבינים את ההבדל המשמעותי בין ההשלכות של ציפיות ראליות לעומת פרפקציוניזם, אנחנו מצליחים לשחרר את האחיזה מהפנטזיות שלנו ולהתמקד בלשפר את התנאים שלנו במסלול החיים האמיתי. שלא תבינו לא נכון, אין שום פסול בלרצות לעשות משהו בצורה טובה, אבל לעתים פרפקציוניזם הוא הסיבה שמובילה ללחץ נפשי מיותר וחרדה כדי לשרת את הרצון "לעשות את זה מושלם". בפועל, ברוב המקרים זה פשוט מפריע למהלך התקין של החיים, משבש את הפעולות הבסיסיות שלנו וגורם לכך שגם הדברים הפשוטים לא נעשים בסוף.
11 דברים שלא יהיו חשובים לנו בעתיד: גבר משרטט על דף

3. לגשת לכל דבר עם ביטחון

הביטחון העצמי שלנו הוא הכלי שעוזר לנו להתגבר על הפחדים והחששות בדרכנו לבצע פעולה כלשהי, ועל כן רבים מאיתנו מייחסים לו חשיבות רבה ביום-יום. בשלבים מתקדמים יותר במסלול החיים, אנו מבינים שבכל פעם שאנחנו ניגשים למשהו חדש אין לנו באמת ביטחון גבוה לגביו, אך ככל שנתקדם ונתנסה בו יותר כך נצליח לבסס את יסודותיו של הביטחון הזה ולהחזיר אותו. טעות גדולה שרבים מאיתנו נוטים לעשות בגיל צעיר היא להמתין עד שנצבור מספיק ביטחון כדי לעשות דברים חדשים - אבל היום אנחנו כבר מבינים שזה לא עובד בצורה הזו, ושהצעדים הם אלה שבונים את הביטחון ולא להיפך.

4. לעשות הכל מהר

כשאנחנו צעירים נדמה לנו שמה שקורה מהר יותר הוא טוב יותר, ולכן אנחנו רוצים לעשות דברים גדולים שיובילו לתוצאות ניכרות. לעומת זאת, בגיל מבוגר אנחנו מעדיפים לפעול דווקא בצורה איטית, מתונה ויציבה יותר. שאלתם את עצמכם מדוע זה קורה? כיוון שהשנים שעוברות מלמדות אותנו שגם הדברים הקטנים שאנחנו עושים בחיים מתוך השקעה - כמו מחוות אהבה, התנהגות אדיבה כלפי הזולת או הירתמות לעזרה בשעת הצורך - הם לא סתם עוד פעולות חסרות משמעות ותכלית, אלא כאלו שטומנות בחובן תוצאות משמעותיות בעתיד. ניתן להמשיל כל פעולה כזאת לזרע קטן שאנחנו שותלים באדמה, שעם מעט טיפוח וסבלנות הוא מסוגל להניב לנו פרח יפהפה. אז אם נשכיל להבין כבר עכשיו שכדי להשיג משהו גדול צריך לדאוג לדרך ולא להסתפק ב"זבנג וגמרנו" נוכל לנהל את חיינו בצורה יעילה יותר.
 
11 דברים שלא יהיו חשובים לנו בעתיד: גבר עם תיק רץ

5. למלא את החיים בתוכניות ופעילויות

בשלבים מסוימים בחיים, בעיקר באלה שהרגשנו בהם בודדים או מדוכאים, גמלה בלב חלקנו ההחלטה למלא כל יום ויום בתוכניות ופעילויות שיעסיקו אותנו מבוקר ועד לילה. זה עזר לנו ברגעים מסוימים להיות בטוחים שלעולם לא נשקע במחשבות שליליות שנובעות מחוסר מעש. אך לא פחות חשוב מכך, מוטב לדעת שלפנות קצת זמן במהלך היום זה דבר חיובי, כיוון שזה מאפשר לנו להיות גמישים יותר ואולי אפילו לצפות להפתעות נעימות שלא חשבנו עליהן כלל קודם לכן. כשאנחנו מתבגרים אנחנו מבינים שההזדמנויות האלה היו יכולות להותיר זיכרונות טובים שהיינו אוצרים עד היום. לכן, רגע לפני שאתם ממלאים את היום שלכם בתוכניות, תשאירו קצת מרווח נשימה של כמה שעות במהלכו, שבו אולי יקרו חוויות חיוביות שלעולם לא תרצו לשכוח.

6. לשלוט בכל דבר בחיים

ככל שנוקפות השנים, כך אנחנו מבינים שההשפעה שלנו על החיים היא אינה מוחלטת, כיוון שלא משנה כמה התאמצנו להימנע ממשהו מסוים, תמיד ישנו היה הסיכוי שהוא היה מוצא דרך להתרחש בסוף. על כן, אין שום סיבה להוריד מהערך העצמי שלנו בכל פעם שדברים רעים ולא צפויים מתרחשים, כיוון שזה לא לגמרי בשליטתנו. בהקשר הזה, הגיל מעביר אותנו שיעור חשוב - עלינו לסמוך על מסע החיים והגורל שלנו ולפעמים לאפשר לעצמנו "להיסחף", גם אם לעתים אנחנו לא מבינים את העניינים עד הסוף. כישלון או טעות יכולים להתברר לנו פתאום כשיעור החשוב ביותר שנעבור במסע הזה, ודברים שלא ציפינו להם ולא חשבנו שהם לטובתנו - לפתע יראו לנו באור אחר לגמרי בעוד כמה שנים.
 
11 דברים שלא יהיו חשובים לנו בעתיד: אישה מוחקת מהלוח

7. "לזכות" באישור של אחרים

כשאנחנו עושים משהו גדול או קטן, זה תמיד כיף לקבל תגובה חיובית מהסביבה. אבל הבעיה מתחילה כאשר התגובות של הסביבה הן הדבר שמכתיב עבורנו האם מה שעשינו הוא טוב או לא. אם נסתכל לאחור, ממרום הגיל בו אנו נמצאים כיום, אנחנו עלולים להתחרט מאוד על כל צעד או שעל שבחרנו לוותר עליו רק כי חשבנו שהאחרים יגיבו אליו בצורה שלילית. בסופו של דבר, מה שקובע האם ההחלטה שלנו הייתה נכונה או לא זה מה שאנחנו מרגישים בתוך הלב.

8. לקחת הכל באופן אישי

אחד השיעורים החשובים שאנחנו למדים עם הגיל הוא שרוב האנשים עסוקים בעצמם - והרבה מהדברים שהם אומרים או עושים נועדו לשרת מטרה אישית שלהם ולאו דווקא כדי להרע לנו או לפגוע בנו. אך אם אנחנו לוקחים כל דבר שהאחר עושה באופן אישי, כנראה שחרצנו את גורלנו להיות פגועים רוב חיינו. אחרי שקראתם את זה אתם ודאי מבינים ששום דבר מזה לא שווה את התחושה הנוראה הזו. בשלב כלשהו בעתיד נבין שהאופן בו אחרים מתנהגים זה ה"חבילה" שלהם, ואילו תגובתנו היא שעלולה להיות הבעיה שלנו. נסו לזהות מתי פעולה או דיבור אכן מוכוונים אליכם באופן אישי ודורשים את תשומת לבכם, אך מנגד למדו מתי כדאי לתת דרור לנפשכם ולהוריד את תחושת העול מהכתפיים - כשאתם מבינים שהאחר בסך הכל מנסה להשיג מטרה אישית.
 
11 דברים שלא יהיו חשובים לנו בעתיד: מישהו חושד שמדברים עליו

9. לנצח בוויכוחים

חילוקי דעות הם דבר טבעי ואף בריא, כיוון שזה מעיד על כך שישנם שני צדדים חושבים, שמחזיקים בדעה מוצקה. אבל גם אם תחשבו על זה לעומק, כנראה שלא תמצאו משהו ששווה לריב עליו במשך תקופה ארוכה כל כך ולהסתכן בקלקול היחסים עם אנשים קרובים או מכרים. הדבר החשוב הוא להבין שמידת האינטליגנציה או הערך העצמי שלנו לא נקבעת בהתבסס על כמות הפעמים שהוכחנו שאנו צודקים או מספר הריבים שהצלחנו "להכריע" לטובתנו. בעתיד אולי תגלו דברים מסוימים שיגרמו לכם להתחרט על כל מקרה שכזה ועל השלכותיו - ולכן חשוב להזכיר לעצמכם ששום ריב לא שווה את הפגיעה ביחסים עם הזולת. 

10. לשפוט אחרים על מעשיהם

לכולנו יש ימים שבהם אנחנו פשוט לא מצליחים להיות במיטבנו, וככל שאנחנו מתבגרים וסופגים במהלך החיים, אנחנו מבינים את החשיבות הרבה בלתת לאדם שמולנו מנוחה מהטפות מוסר או לקחים, בדיוק כמו שאנחנו מקווים שיניחו לנו לנפשנו ברגעים הפחות מוצלחים שלנו. "מה ששנוא עליך, אל תעשה לחבריך", זוכרים? בגילוי לב, אנחנו לא באמת יודעים בדיוק מה חולף בראשו של האדם שמולנו או מהן התלאות שהוא עובר בחיי היום-יום שלו. לכן, מוטב שתמיד ננסה לשים את עצמנו לרגע בנעליו של האחר לפני שאנחנו זורקים מילים לאוויר, ונעדיף לעזור לאדם שעשה טעות מאשר לגרום לו להרגיש רע יותר - ואף לעצמנו, כשנעשה חשבון נפש בעתיד.
 
11 דברים שלא יהיו חשובים לנו בעתיד: אישה שמה ידיים על האוזניים

11. לחיות "מסוף שבוע לסוף שבוע"

כדרכו של הטבע, בעוד כמה שנים כולנו נגיע לנקודה שבה רוב מסע החיים מאחורינו ומלפנינו לא נותר עוד הרבה ללכת. בשלב שכזה, העתיד הרחוק צפוי פתאום להרגיש לנו חסר חשיבות, לעומת העבר שמסמל בעינינו את סיפור החיים שלנו. כשאנחנו צעירים יש לנו נטייה לחכות תמיד לתקופה טובה יותר שתגיע בעתיד - בין אם זו השעה המיוחלת של סיום יום העבודה או יום חמישי בערב שמסמל עבורנו את תחילת סוף השבוע. אבל מה שאנחנו לא תמיד מבינים הוא שהזמן שעובר בין לבין הרגעים הללו הוא למעשה רוב החיים שלנו, ואנחנו מבזבזים אותו בציפייה למשהו טוב יותר. אם נלמד להתייחס לכל רגע בחיים בפני עצמו וננסה להוציא ממנו את המרב, נוכל להפוך את רוב חיינו לטובים יותר - כך נבטיח שכשנגיע לנקודה הזו, שבה מרבית המסע כבר יהיה מאחורינו, נוכל להסתכל לאחור בעיניים בורקות ולומר בלב שלם שהיו לנו חיים טובים.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.