print header

כל מה שצריך לדעת על דלקת ריאות: הגורמים, התסמינים ודרכי הטיפול

דלקת הריאות היא מחלה זיהומית נפוצה שעלולה לתקוף כל אחד ואחת ובכל גיל. היא מלווה בקשיי נשימה, חום גבוה ושיעול חריף, ועלולה להביא את האדם הלוקה בה לשהייה של מספר ימים בבית החולים ואפילו לתלות במכונת ההנשמה. עונת החורף שנמצאת בפתח מסמלת את אחת התקופות בשנה שבה מחלה זו משגשגת ומסכנת רבים מאיתנו. אז כדי שתוכלו להתגונן כראוי בימים הקרים שעוד לפנינו, החלטנו לרכז עבורכם את כל המידע החיוני שאתם צריכים לדעת על המחלה - מהתסמינים והגורמים לה ועד דרכי הטיפול הטבעיות והצעדים למניעתה שיבטיחו לכם חורף בריא ונעים.

מהם התסמינים והסיבוכים של דלקת הריאות?

תסמיני המחלה עלולים להופיע במהירות, אך במקרים מסוימים - בדומה למחלות נשימתיות אחרות (כמו נגיף הקורונה) - לוקח להם זמן רב יותר להתפתח ולבוא לידי ביטוי. המהירות בה הם מופיעים תלויה במידה רבה בהיקף וחומרת הדלקת, הגורמים לה ובריאותו הכללית של האדם החולה. מבין התסמינים הנפוצים ניתן למנות:

  • תחושת עייפות כללית
  • חום
  • קשיי נשימה
  • שיעול
  • האצה בקצב הנשימות והדופק
  • צמרמורות
  • כאבים בחזה
דלקת ריאות - תסמינים, גורמים, טיפול והימנעות: אישה משתעלת
כשהמחלה היא קשה כלל התסמינים הללו עלולים להופיע יחד, אך כשמדובר בדלקת קלה יחסית אלה מהם שיבואו לידי ביטוי הם בעיקר השיעול והחום הגבוה. התסמינים הללו נובעים בחלקם מפעילותה של מערכת החיסון, שמשקיעה מאמצים רבים למלחמה בדלקת וכתוצאה מכך שואבת הרבה מאוד אנרגיה מהגוף ומפחיתה את זרימת האוויר לרקמות - דבר שמוביל לקשיי הנשימה ולתחושת העייפות שאתם עלולים לחוות. כאשר הדלקת הופכת חמורה יותר, הגוף התשוש מתקשה לספוג חמצן ביעילות ועלולים לצוץ סיבוכים שונים, כמו: מורסה ריאתית (נמק שיוצר חלל מוגלתי בריאה), תפליט פלאורלי (הצטברות של נוזלים במעטפת הריאה), היפוקסמיה (מחסור של חמצן בדם) ואף היפוקסיה (חוסר חמצן בתאי הגוף). בכל המקרים הללו נדרשת התערבות רפואית לטובת בדיקות מעמיקות ומתן אנטיביוטיקה לחיסול החיידקים.

מחוללי דלקת הריאות לפי קבוצות גיל

למעלה מ-100 פתוגנים שונים עלולים לחולל את דלקת הריאות אצל בני האדם, כאשר השכיחים שבהם נוטים להשתנות - בעיקר בהתאם לגורמים שונים, שאחד מהם הוא הגיל. כך למשל, תינוקות עלולים להידבק במחוללי מחלה שונים מאשר ילדים או מבוגרים, ולהיפך. לעתים הם אף עלולים להידבק בדלקת ריאות עוד טרם לידתם, כתוצאה ממי שפיר מזוהמים, מזיהומים שונים שנמצאים בחלל הרחם או אפילו מנגיפים שעברו מן האם לילוד. כשהם מתבגרים ונחשפים למיקרואורגניזמים חדשים, מחוללי המחלה שלהם משתנים בהדרגה עד ההגעה לגיל 5 - שזהו הגיל בו גורמי המחלה הופכים קרובים יותר לאלה של המבוגרים.
 
דלקת ריאות - תסמינים, גורמים, טיפול והימנעות: ילד חולה עם מד חום בפה
מבוגרים עלולים לחלות בדלקת ריאות כתוצאה מקשת גדולה ורחבה של גורמים - כאשר מחוללי המחלה העיקריים והנפוצים הם החיידקים, שמהווים את הרוב המוחלט של גורמי ההידבקות. כמו כן, מחוללי מחלה נוספים הם נגיפים (כמו לדוגמה וירוס הקורונה וסארס) והם מהווים כ-20% ממקרי הדלקת. אנשים בעלי גורמי סיכון או מחלות רקע, כגון מחלות ריאה כרוניות ובעיות במערכת החיסון, צפויים להיות בעלי סבירות גבוהה יותר להדבקות ואף למחלה קשה יותר.

האבחנה, הטיפול וההחלמה מדלקת ריאות

אבחנת הדלקת מתבצעת בכמה מישורים: תשאול מצד הרופא בנוגע לתסמינים, בחינת ממצאים של בדיקה גופנית וצילומי חזה. כמו כן, לעתים גם מתבצעות בדיקות דם כדי לאשש האם ישנו מצב דלקתי. בהנחה שהחולה אובחן עם דלקת ריאות, הטיפול בו לרוב מתבצע על ידי מתן אנטיביוטיקה לתקופה קצרה (דרך הפה או באמצעות הזרקה) מתוך מטרה לחסל את הפתוגן המחולל ולמנוע סיבוכים שהוא עלול לגרום. במקרים מסוימים ייתכן שבית החולים יקבל החלטה על אשפוז יום או שהייה למשך מספר ימים להשגחה; ובמצבים חמורים יותר המלווים בקשיי נשימה קשים, ייתכן שיוחלט על חיבור למכונת הנשמה. דגש חשוב הוא שמכונת ההנשמה לא נועדה לרפא את המחלה, אלא להקל על אספקת החמצן לריאות בזמן התרחשותה.
 
זמן ההחלמה מדלקת הריאות משתנה בהתאם להיקף המחלה וחומרתה - חולים קלים שלא הזדקקו לאשפוז וחוו תסמינים בודדים בלבד צפויים להחלים ברוב המקרים לאחר 5 ימים; אך כאלה שסובלים מדלקת חמורה וחויבו באשפוז וחיבור למכונת הנשמה צפויים לחוות תקופת החלמה ארוכה יותר שעלולה להגיע אף למספר שבועות.
 
דלקת ריאות - תסמינים, גורמים, טיפול והימנעות: הדמיה של ריאות

מהן הדרכים טבעיות להקל על תסמינים של דלקת ריאות?

הקלה על השיעול

במחקר שנערך בשנת 2011 נמצא כי לצמחים כמו נענע חריפה ואקליפטוס יש יכולת להקל על הגרון של אנשים הסובלים מדלקות בדרכי הנשימה העליונות. צמחים אלה, שניתן לצרוך אותם בתוך תה חם, מסייעים לפרק ביעילות גודש של ריר בריאות ומקלים על הדלקות שנגרמות כתוצאה מהמחלה. כמו כן, בסקירה מ-2018 התגלה כי זרעי גרגרנית יוונית (חילבה) מסוגלים גם הם לפרק ביעילות ריר, והכנת תה צמחים המבוסס על חילבה טחונה מסוגל להקל על שיעול.

הקלה על החום

כשיש לנו חום גבוה גופנו נוטה לפלוט נוזלים רבים, ולכן חשוב להקפיד על צריכת מים קבועה כדי למנוע התייבשות. כמו כן, מומלץ לטבול את הגוף באמבטיה או לעשות מקלחת עם מים פושרים - ובהקשר הזה, רצוי להימנע כלל האפשר מהפיתוי של מקלחת קרה, כיוון שהיא עלולה להגביר את הצמרמורות וליצור תחושה כללית לא נעימה. לעומת זאת, מקלחת במים פושרים תסייע לגוף להוריד את החום בצורה הדרגתית ובריאה יותר ותקל עליכם בימי המחלה.
 
דלקת ריאות - תסמינים, גורמים, טיפול והימנעות: אישה מחזיקה מד חום

2 דרכים להקל על קשיי נשימה

1. במחקר שנערך באוניברסיטת קיימברידג' בבריטניה התגלה כי שימוש במניפה או במאוורר יד חשמלי ישירות על הפנים או על הרגליים, הצליח להפחית בקרב משתתפי הניסוי את תחושת קוצר הנשימה.
 
2. צריכת קפאין בכמות קטנה יכולה לעשות פלאים לדרכי הנשימה שלכם. מתברר שתרכובת הקפאין זהה ביכולותיה לתאופילין - שהיא תרופה שמשמשת לטיפול באסתמה ובמחלות אחרות שחוסמות את דרכי הנשימה. השפעתו של הקפאין על התסמינים הריאתיים יכולה להימשך כ-4 שעות ולהקל משמעותית על תסמיני המחלה.

הקלה על כאבים בחזה

במחקר שנערך בשנת 2012 נמצא כי תה כורכום הוא בעל מאפיינים אנטי-דלקתיים שמסוגלים להקל על כאבים - על אף שהמחקר הזה לא הראה את השפעתו על כאבי חזה באופן ממוקד, ההערכה היא שיש ביכולתו להפחית גם אותם. כמו כן, כורכום בפני עצמו מצויד בנוגדי חמצון וביכולות אנטי-מיקרוביאליות, שכפי שאתם כבר יודעים אלה תכונות חיוניות במיוחד מאחר שחשיפה לחיידקים היא הגורם העיקרי שמוביל לדלקת ריאות.

האם ניתן להימנע מדלקת הריאות?

לצערנו, אין פתרון קסם שיכול להכריע את דלקת הריאות כיוון שהמפגש עם החיידקים המחוללים הוא כמעט בלתי נמנע. אך מתברר ששמירה על אורח חיים בריא עשויה להגן עלינו במידה מסוימת ולהפחית את הסיכוי שלנו לפתח מחלה קשה. מה כולל אורח חיים בריא?
 
1. הימנעות מעישון - עישון נחשב לאחד הגורמים העיקריים שמובילים להתפתחות של דלקת ריאות, והוא אינו מסכן רק את האדם המעשן אלא גם את הסובבים אותו שעלולים לפתח מחלות זיהומיות בדרכי הנשימה כתוצאה מחשיפה ממושכת לעשן. על כן, הימנעות מוחלטת מעישון תשפר את בריאותכם ותגן על הסובבים אתכם. לא יודעים כיצד להתחיל? הכירו את 18 הטיפים שלנו להימנעות מעישון
 
2. פעילות גופנית - אחד המרכיבים הבולטים של אורח חיים בריא הוא הקפדה על פעילות ספורטיבית סדירה, דבר שהוא נכון ומומלץ כמעט לכל שכבת גיל. פעילות כזו כוללת בעיקר ספורט אירובי/קרדיו (כמו: ריצה, הליכה, שחייה, רכיבה על אופנים ועוד) שמעלה את צריכת החמצן ומגביר את קצב הלב, ובטווח הארוך משפר את תפקוד הריאות, הלב והמערכת החיסונית. הכירו 13 תרגילי קרדיו נהדרים שיעזרו לכם להתחיל
 
דלקת ריאות - תסמינים, גורמים, טיפול והימנעות: אישה רצה
3. תזונה בריאה - הקפדה על תזונה מגוונת ועשירה במאכלים מן הצומח, כמו פירות וירקות, פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים, והפחתה בצריכת נתרן וסוכר, תאפשר לגופכם להיות חסון יותר ולהתמודד בהצלחה עם מחוללי מחלות שונים. רוצים לדעת כיצד ניתן לשפר את התפריט היומי? הכירו את 11 הסודות הגדולים ביותר לתזונה נכונה, על פי תזונאים.
 
4. שמירה על היגיינה - שמירה על היגיינה אישית תורמת במידה רבה להרחקת חיידקים שמקורם באזורים מזוהמים שבהם שהיתם, והיא גם עשויה לעזור לסביבה. הימנעו מלהתעטש לחלל האוויר והקפידו לעשות זאת אל תוך ממחטה כדי לא לפזר את החיידקים לכל עבר; וכן השתדלו לרחוץ את ידיכם בתדירות גבוהה, בייחוד לאחר מגע עם אזורים מזוהמים. רוצים להכיר את הטכניקה הנכונה לרחיצה יסודית של הידיים? לחצו כאן!

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.