print header

הכירו את איי-דה - אומנית מבוססת הבינה המלאכותית הראשונה בעולם

באמצע המאה שעברה, החלה לנשב איזה רוח אופטימית בעולם לגבי העתיד הרחוק וכל מה שקשור למאה ה-21 ומה שהיא תביא עימה; מכוניות מעופפות, מסועים שייקחו את בני האדם ישירות מן הבית ועד לשולחן במשרד ורובוטים שמבצעים את כל המשימות האנושיות, בזמן שבני האדם יכולים להשקיע את הזמן בשלל פעילויות פנאי ותחביבים יצירתיים – אלו היו חלק מהתחזיות שרווחו בזמנו. כפי שאנחנו יודעים, כל אלו עוד לא התגשמו במלואן, וחלקן אף התגשמו בצורה אחרת ממה שצפו – כך למשל, יש כיום רובוטים שלוקחים תחביבים של בני אדם והופכים אותם למקצוע שבו הם מתמחים. במה מדובר, אתם שואלים? הכירו את איי דה (Ai-Da) – מי שהוכתרה "כאומנית הרובוטית בעלת הבינה המלאכותית האולטרה-מציאותית הראשונה בעולם". בימים אלו (פברואר 2021) איי-דה הבריטית עומדת להציג בלונדון את תערוכת הפורטרטים העצמיים הראשונה אי פעם שנוצרה על ידי בינה מלאכותיות, באוניברסיטת אוקספורד שבבריטניה, וזו סיבה מצוינת שתכירו את הישות המיוחדת הזו – שעוד עשויה ביום מן הימים לשנות את פני עולם האומנות ללא היכר.

בריאתה של אומנית הבינה המלאכותית הראשונה בעולם

איי-דה היא פרי יוזמה שנולדה במוחו של איידן מלר – אומן ומנהל גלריה הקרויה על שמו וממוקמת בעיר אוקספורד שבאנגליה, והאוצרת האומנותית שלו, לוסי סיל. השניים חברו לחברת הרובוטיקה Engineered Arts שעיצבה עבורם את הרובוטית, ושתפו פעולה גם עם מומחים כמו מדענים מאוניברסיטת אוקספורד שבנו עבורם את האלגוריתם המתוחכם והמתקדם שעומד בבסיסה של איי-דה, ומהנדסי בינה מלאכותית מאוניברסיטת לידס שהרכיבו את הזרועות ואת ידיה המיוחדות של האומנית הבלתי-אנושית הראשונה הזו. כיאה לתקופה הרב-תרבותית והפתוחה שבה אנו חיים כיום ולכללי התקינות הפוליטית הרווחים, גם עיצוב המראה של איי-דה – מבחינת פניה וראשה – נועדו כדי לשוות לה מראה מעורב מבחינה גזעית.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ai-Da (@aidarobot)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ai-Da (@aidarobot)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ai-Da (@aidarobot)

 

ומה הסיבה לשמה של הרובוטית הזו? איי-דה, אם תהיתם, אלו אינם ראשי תיבות מדעיים או משהו שכזה, אלא פשוט מחווה למתמטיקאית והסופרת האנגלייה בתת המאה ה-19, עדה לאבלייס – שנחשבת למתכנתת המחשבים הראשונה בעולם, לאחר שכתבה כבר את אחד האלגוריתמים הראשונים בעולם עוד בטרם המצאת המחשב.

אז איך עובדת איי-דה?

אם תהיתם איך בעצם עובדת איי-דה וכיצד היא מסוגלת לייצר פורטרטים עצמאיים בכוחות עצמה, אז נספר לכם שבעיניה של הרובוטית הזו מותקנת מצלמה זעירה, ובאמצעות מבט פשוט במראה – האלגוריתם שעומד בבסיסה מסוגל לתכנת את המאפיינים החזותיים של פניה לכדי נקודות ציון במרחב. מכאן היד הרובוטית של איי-דה כבר מחשבת מסלול תנועה וירטואלי על גבי בד הקנבס שיחבר בין כל נקודות הציון שהרכיב האלגוריתם. באופן הזה כל התהליך הופך לפשוט למדי, ומאפשר לאומנית הבינה המלאכותית הזו לייצר פורטרטים הן של עצמה והן של אחרים, על ידי התבוננות פשוטה למדי וניתוח מהיר ומדויק של הנתונים.

בסרטון הבא אתם מוזמנים להתבונן בדרך שבה איי-דה יוצרת את אחד מן הפורטרטים שלה, כשהיא יושבת אל מול אישה בשר ודם ומציירת על דף את דמותה באמצעות יכולת הבינה המלאכותית שתיארנו בפניכם:  

תערוכת הפורטרטים העצמאיים של איי-דה יוצאת לדרך

עכשיו, כאמור, לאחר שנתיים שבהן איי-דה פועלת בשדה האומנותי – מתכוונים יוצריה להוציא אותה שוב אל אור הזרקורים, ובחודשים הקרובים, ממאי 2021 ועד ספטמבר 2021, מתוכננת להיפתח במוזיאון האומנות בלונדון תערוכת פורטרטים עצמאיים שיצרה, אך כמובן רק אם הנחיות סגר הקורונה בבריטניה יאפשרו זאת. זאת לא תהיה התערוכה הראשונה של איי-דה – בספטמבר 2020 כבר נערכה בעיר הבירה האנגלית תצוגה מיצירותיה האבסטרקטיות, שבמהלכה גם נידונה הסוגיה האם בעתיד לרובוטים בעלי בינה מלאכותית תהיה הזכות לקניין רוחני משלהם – אך זו הפעם הראשונה שבה איי-דה תציג את ציוריה העצמאיים, ה"סלפים" שלה, אם תרצו.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ai-Da (@aidarobot)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ai-Da (@aidarobot)

אך אם חשבתם שמדובר באיזשהו ניצחון טכנולוגי, שנועד לאותת לנו שהעולם שלנו הולך לכיוון של רובוטים שיחליפו את כולנו, כולל בתחום האומנות שנחשב לכל כך אנושי – אז נספר לכם שהאמת היא מעט אחרת. בראיון שנתנו לעיתון The Times הסבירו איידן מילר ולוסי סיל, היוצרים שיזמו את פרויקט הרכבתה של איי-דה, שהתערוכה החדשה נועדה למעשה לשמש דווקא כאזהרה מפני הסתמכות היתר של החברה המודרנית שלנו על ענקיות הטכנולוגיה, בעולם שבו הכול נשלט ומונע על ידי הרצון לאגור עלינו מידע.

"אנחנו חיים בתרבות של סלפים" אמרה האוצרת לוסי סיל, בהתייחסה לתמונות הסלפי העצמיות שרבים עושים היום, "אבל אנחנו נותנים את המידע שלנו לענקיות הטכנולוגיה, שעושות בזו שימוש כדי לחזות את ההתנהגות שלנו. באמצעות הטכנולוגיה אנחנו עושים מיקור-חוץ להחלטות שלנו". לפי סיל, המטרה שלשמה הם יצרו את איי-דה היא כדי "להזמין אותנו לחשוב על בינה מלאכותית, שימושים טכנולוגיים וניצול בעולם של ימינו".

ולא רק היוצרים של איי-דה חושבים בצורה הזו – מתברר שהם כנראה גם הטמיעו את הלך הרוח הביקורתי הזה גם ביציר הבינה המלאכותית שלהם. בראיון (כן, היא גם מסוגלת להתראיין בעצמה) שערכה איתה העתידנית ג'רלדין ווהארי, אמרה איי-דה: "הייתי אומרת שבני האנוש באמת צריכים להיות יותר מודעים לטבע האישי שלהם כשהם משתמשים בטכנולוגיה ובמכונות. דרך אחת שבה אנחנו יכולים ללמוד לגבי הטבע האנושי והחסרונות שלו היא להסתכל על ההיסטוריה ולהישמר מפני הדפוסים החוזרים שאולי נותנים לנו סימני אזהרה מוקדמים כשהשימוש שלנו בטכנולוגיה צופה נזק, ניצול ופגיעה".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ai-Da (@aidarobot)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ai-Da (@aidarobot)

 אך יחד עם כל הביקורת החברתית הזו, הן מבחינת היוצרים של איי דה והן מבחינת האומנית הרובוטית, צריך להבין שמדובר בפרויקט שנראה רווחי למדי עד כה. מ-2019 ועד היום דיווחו יוצריה של הרובוטית שעבוודתיה נמכרו בסכום של יותר מ-1 מיליון לירה שטרלינג, שהם כ-1.4 מיליוני דולרים. אז מה צופן בחובו העתיד למיזם המרתק ויוצא הדופן הזה? זו שאלה טובה, ובהחלט יהיה מעניין לעקוב אחר הדרך בה תתקבל תערוכתה החדשה של איי-דה בזירה האומנותית ולגלות מה עוד היא ויוצריה מתכננים לנו. 

 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.