print header

טיפים לחינוך ילדים על שימוש בכסף בגילים שונים

אם יש משהו שכולנו למדנו מהמשבר הכלכלי שהגיע בעקבות מגפת הקורונה, זה שהתנהלות כלכלית חכמה ושימוש מושכל בכסף הם שני דברים עם חשיבות עצומה שאנחנו כנראה לא משקיעים בהם מספיק. כדי לשנות את המצב הזה חשוב להתחיל כבר בגיל צעיר, ועבורנו זה אולי כבר קצת מאוחר מדי, אבל אנחנו יכולים ובהחלט צריכים להשקיע בדור הצעיר. לכן בין אם הם בני שנתיים ובין אם הם בני 12, יש שורה של צעדים שמומלץ לנקוט בהם כדי להראות לילדים איך העולם הכלכלי פועל, ללמד אותם על אופן השימוש בכסף ולהפוך אותם בהדרגה לחלק מהמשפחה גם בכל מה שנוגע לניהול התקציב. העצות הבאות, שמותאמות לתקופות שונות בחיי ילדים קטנים עד גדולים, יאפשרו לכם לעשות זאת באופן הדרגתי ויעיל, שבסופו של דבר יעזור להם להפך להיות אנשים בוגרים שיודעים כיצד להשתמש בכסף שלהם בחכמה. 
 
טיפים לילדים על שימוש בכסף לפי גילאים: צנצנת מטבות וערמות מטבות בגבהים שונים

ילדים בני 2-3

ילדים בשלב מוקדם זה של חייהם עוד לא מפותחים מספיק כדי להבין את עיקרון השימוש בכסף, אך זהו זמן מומלץ כדי להתחיל להניח יסודות לעתיד. מתוך סקרנותם הטבעית סביר להניח שילדים יתעניינו במה שיש בתוך הארנק של ההורים והסבים שלהם, ישאלו שאלות וירצו לגעת בשטרות ובמטבעות. רצוי לתת להם להתנסות בכך ואפילו לעודד אותם לשחק עם צעצועים דמויי כסף - בשלב מתקדם יותר ניתן לשלב גם שטרות ומטבעות אמיתיים. כאשר תעשו זאת, חשוב מאוד לוודא שהם נקיים ולהשגיח על הילדים כל הזמן ומקרוב כדי שלא יכניסו שום דבר לפה.
 
שני סוגי המשחקים המומלצים ביותר הם "חנות" ו"התאמות". בחנות, הילדים הקטנים הם מוכרים ואתם הלקוחות ש"רוכשים מוצרים" ותוך כדי למעשה מתארים ומסבירים את אופן ההתנהלות של תהליכי קנייה ומכירה. אל תקפידו על היגיון מספרי, ילדכם עשוי לבקש על כוס קפה דמיונית אלף דולר או להחזיר עודף חלקי על "רכישה". בשלב הזה של חייו לא שווה להתעקש על הדברים האלו, רצוי רק לציין אותם ברוגע ולתת למשחק להמשיך לזרום כדי להרגיל את הילד לאופי ההתנהלות הזה. התאמות הוא משחק שדורש קצת הכנה, אך בסופו של דבר מה שעל הילדים לעשות זה להתאים בין מטבעות גדולים או שטרות עם ערך גבוה (שטרות משחק כמובן) לצעצועים או לפריטים שונים. למשל, מטבע קטן או שטר בערך נמוך "מתאימים" לכוס פלסטיק פשוטה, והרבה מטבעות או שטרות בערך גבוה "מתאימים" למכונית צעצוע או כתר. 
 
טיפים לילדים על שימוש בכסף לפי גילאים: כלי משחק של מונופול

ילדים בני 4-5

אחרי ששיחקתם בחנויות ביחד, בשלב הזה של החיים ילדים יכולים לקחת חלק גם בדבר האמיתי בכל פעם שאתם יוצאים איתם לקניות. כדי להפוך את השינוי הזה להדרגתי עבורם, ניתן להכין מראש "קופונים" עבור הילדים בשביל חלק מהדברים שהולכים לקנות, שלא צריכים להיות מורכבים יותר מפתק ועליו ציור של הפריט או קלף ממשחק כזה או אחר עם תמונה שלו. הכינו להם קופונים עבור מלפפונים, שוקולד אהוב ומוצרים דומים, וכאשר תגיעו למעבר המתאים בחנות, בקשו מהילדים לתת לכם את הקופון ובכך בעצם "לקנות" את הפריט ולהכניס אותו לעגלה. במקביל, תוכלו להמציא כסף פרטי משלכם מכפתורים, פקקי בקבוקים וכדומה, ולהתחיל לבסס הבדלים וערכים (פקק ירוק שווה יותר מאדום, ששווה יותר מכחול וכדומה).
 
הצעה נוספת שרצוי לקחת בחשבון בשלב הזה של חיי הילדים היא להדגיש בפניהם את נושא התשלום בשיחות ובמשחקים שלכם באופן כללי. למשל, אחרי משחק של "ארוחה במסעדה" צריך לשלם חשבון, ואם הילדים מציגים בפניכם הצגה, צריך "לשלם" להם בסופה. במקביל גם הדגישו בפניהם וספרו להם על כך שאתם משלמים על שירותים ומוצרים שונים. למשל, "כבר נצא מכאן, אבל קודם צריך לשלם לרוקח שנתן לנו את התרופות האלה".
טיפים לילדים על שימוש בכסף לפי גילאים: ילדות קונות ממתקים

ילדים בני 6-8

אם זה עדיין לא קרה, טווח הגילים הזה הוא זמן שבו כדאי מאוד כבר לתת לילדים שלכם קופת חיסכון אישית שבה הם יכולים להתחיל לשמור כסף אמיתי. תוכלו להפוך אותה למוקד של מספר פעילויות משותפות כמו ספירת כסף אחת לכמה חודשים, הכנת "רשימת משאלות" של דברים שהילדים רוצים לקנות עם הכסף, הצגה של מטבעות או שטרות ישנים וגם כאלה ממקומות שונים בעולם אם יש לכם וכדומה. זהו גם השלב שבו תוכלו לקחת ילדים קטנים לבנק ולהסביר להם מה המטרה שלו, מדוע אנשים נעזרים בו ולנסות לענות על שאלות כאלה ואחרות. אם אתם לא יודעים את התשובה לכל אל תנסו להסתיר זאת, אלא פשוט בררו את העניין מול אנשי הבנק או באופן אישי. אם תרצו לעשות זאת, ביקור שכזה גם יכול להיות הזדמנות טובה להתחיל תוכנית חיסכון עבור העתיד של הילדים שלכם ולדבר איתם על הנושא הזה.
 
בכל מה שנוגע לדחיית סיפוקים, בגיל הזה אתם כבר יכולים לצפות מילדים קטנים להפגין מידה מסוימת של שליטה עצמית, ורצוי לעודד זאת וכך ללמד אותם שיער חשוב לחיים על התנהלות כלכלית. דרך יעילה ומומלצת לעשות זאת היא באמצעות דמי הכיס שאתם אולי בוחרים להעניק להם. תוכלו לתת להם מעט כסף באופן מצטבר שיעודד את הילדים שלכם לחשוב קדימה ולדחות סיפוקים. איך עושים זאת? לצורך הדוגמה נניח שדמי הכיס של ילד הם 10 שקלים לשבוע. אפשר לתת לו אפשרות בחירה; לקבל אותם מדי מוצ"ש בכל שבוע, או לקבל אחרי 4 שבועות 50 שקלים במקום 40. במקביל, אל תשכחו להמשיך לדבר על נושאים כלכליים ולהפגין דוגמה אישית שבלעדיה הילדים שלכם כנראה לא יכבדו או יחקו דבר ממה שתגידו להם. לטיפים נוספים בנושא הענקת דמי כיס לילדים לחצו כאן.
טיפים לילדים על שימוש בכסף לפי גילאים: קופת חיסכון וכסף

ילדים בני 9-12

בתקופה הזאת של חייהם ילדים כבר מבינים היטב את עולם המספרים, מסוגלים לבצע פעולות חשבון שונות, לקרוא תוויות מחיר ולהבין מבצעים ומסגרות רכישה שונות. תוכלו לנצל את הידע הזה ולאתגר את הילדים לעזור לכם לבצע רכישות שונות, החל מנייר טואלט ועד לכלי כתיבה לבית הספר. העלו בפניהם שיקולים של עלות מול תועלת ואל תחששו לתת להם להתנסות בשני מוצרים שונים כאשר הדבר אפשרי כדי לאפשר להם להגיע למסקנה המתבקשת בקשר למוצר העדיף. אם זה מתאפשר, אתם גם יכולים לשתף אותם בהחלטות כלכליות גדולות שלכם ולעזור להם להבין את השיקולים שלכם, רק שימו לב שצריך להיות ברור שההחלטה בסופו של דבר היא אך ורק שלכם.
 
ילדים בגילאים האלו מתחילים להוציא הרבה יותר כסף בעצמם, אמנם לרוב על דברים קטנים, אך זה לא אומר שזה פחות חשוב להם. בתקופה הזאת רצוי לעבוד איתם על מציאת איזון בין שימוש בכסף למטרות שגרתיות לבין חיסכון עבור משהו משמעותי בעתיד. אם לילדים שלכם היו קופות חיסכון בעבר או שלימדתם אותם על דחיית סיפוקים כפי שתואר בסעיפים של תקופות מוקדמות יותר, יהיה לכם הרבה יותר קל לעשות זאת. אם אתם מרגישים שהילד שלכם מוכן לכך, תוכלו להציע לו לעשות עבודות מסוימות תמורת תשלום בבית, אצל קרובי משפחה, בשכונה וכדומה. רצוי להקפיד שאלו יהיו דברים שמחוץ לתחום האחריות הרגיל של הילד ושלא תפעילו עליו לחץ גם אם תחילה הוא התלהב מהרעיון והסכים אך אחר כך שינה את דעתו.
טיפים לילדים על שימוש בכסף לפי גילאים: בחורה צעירה עם כסף ביד

ילדים בני 12 ומעלה

החל מהגיל הזה הילדים שלכם כבר שוחים בכוחות עצמם בעולם הכלכלי, וברור שהם יצטרכו מכם עזרה בעתיד כדי להבין אין מתמודדים בפועל מול הבנקים או מה זה ביטוח לאומי, אך רוב עבודכם כבר נעשתה. אם הילדים שלכם מבזבזים את הכסף שלהם, עליהם להבין שהוא נגמר. היו החלטיים ועקביים בהחלטות שלכם לגבי הכסף שאתם נותנים להם , ואל תשכחו שעדיין לדוגמה האישית שלכם יש חשיבות רבה מאוד. יחד עם האחריות הזאת הדגישו לילדים שיש גם יתרונות מסוימים. מתבגרים סקרנים יכולים לקחת חלק בשיחות על הוצאות משפחתיות גדולות או על ניהול התקציב השגרתי וכך למשל לקבוע שהחודש לא קונים בגדים חדשים, אבל אפשר לצאת לארוחה משפחתית במסעדה שהם רוצים לבקר בה כבר זמן רב.
 
עצה חשובה נוספת היא להעניק לילדים כרטיס אשראי נטען ומוגבל לפני שהם יקבלו את "הדבר האמיתי". בעזרת הכרטיס הזה תוכלו להעניק להם תחושת הישג והתקדמות בחיים מבלי להסתכן בשימוש חסר אחריות בכסף, ואם מסיבה כזו או אחרת זה לא מתאים לכם, יש מגוון של כלים אחרים שכדאי לשקול. העיקר הוא שבשלב מסוים תבינו שהילדים שלכם יוצאים מתחת לכנפיים שלכם בגילים האלה והם מתחילים להתנהל לבד. במקום להגביל אותם או לבקר אותם יותר מדי, דברו איתם על מציאת עבודה ועל איך שהם רוצים שהעתיד שלהם יראה, השאר כבר יהיה בידיים שלהם.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.