כמעט כל אחד היה רוצה לעלות על מכונת זמן ולחזור אחורה לתקופה כזו או אחרת בהיסטוריה כדי לראות איך באמת התנהלו החיים בה. אנחנו אולי לא יכולים לעשות זאת עדיין כי אין בידינו מכונה שכזו, ואי אפשר להבטיח שגם בני הדורות העתידיים ימציאו אחת שכזו, אך אנחנו כן יכולים לספק לאלו שיבואו אחרינו רגע קטן מהעולם והתרבות שלנו בעזרת קפסולת זמן. מה זה בדיוק קפסולת זמן, איך היא משמשת כמעין 'תחליף' למכונת זמן, ואילו קפסולות זמן קיימות כיום וישמשו את דורות העתיד – על כל זה תוכלו ללמוד מהכתבה הבאה.
קפסולת זמן היא לרוב מכל העשוי מחומר עמיד, שלתוכו מכניסים אלו היוזמים את טמינתו פריטים וחפצים בעלי חשיבות תרבותית מהזמן בו הם חיים, ואז אוטמים וטומנים אותו במקום בטוח. לקפסולה יש תאריך עתידי מוגדר שבו היא מורשת להיפתח, ואז יוצאו ממנה הפריטים שנשמרו ויוכלו ללמד את האנשים שיצרו אותה על תמצית התרבות והזמן שבה היא יוצרה.
הרעיון לקפסולה שכזאת נהגה לראשונה ככל הנראה בתחילת המאה ה-20 בעיר דטרויט בארה"ב - אז נטמנה בעיר קופסת נחושת קטנה ובה מכתבים ותצלומים שתיעדו את התקופה. קפסולה זאת נפתחה בשנת 2000, אך מאז המצאתה ועד היום נקברו בעולם כולו, אפילו כאן בישראל, עוד קפסולות זמן רבות, שחלקן נועדו להיפתח עשרות ומאות שנים בעתיד. לפניכם סיפוריהם של 8 קפסולות זמן מרתקות שכאלו, שנטמנו בארץ ובעולם, ויפתחו רק בעוד שנים רבות.
אם הייתם ילדים במהלך שנות ה-80 וה-90', או אפילו הכרתם את עולם הבידור של אותן שנים – כנראה שקפסולת הזמן של ערוץ הילדים ניקולודאון, שנקברה ממש בחזית האולפנים שלהם בשנת 1992, היא זאת שהייתם רוצים לפתוח. למה בדיוק, אתם שואלים? כי היא מכילה בדיוק את כל מה שילדי שנות ה-80'-90 הכי אהבו בעולם, כמו למשל מכשיר גיים בוי של נינטנדו, קלטת וידאו של הסרט "שכחו אותי בבית", זוג רולרבליידס, סקייטבורד, אלבום הלהיט Dangerous של מייקל ג'קסון, ועוד שלל פריטים שכל צעיר בתקופה הזו רק חלם עליהם והיום הם נוסטלגיה מתוקה שמעוררת געגועים.
אך לצער כל מי מכם שכבר התחיל לתכנן איך הוא מגיע לאולפני שבקליפורניה וחוטף את קפסולת ההפתעות הזו – נספר לכם שהיא שמורה היטב מתחת לאדמה, ורק ב-30 באפריל 2042, כ-50 שנה לאחר שנקברה, יהיה ניתן על פי ההוראות להוציא את קפסולת הזמן הזו מקברה ולפתוח אותה. תודו שאתם רוצים להיות שם כשזה יקרה!
קפסולת הזמן הזו מרתקת במיוחד – כי אף אחד לא ממש יודע בוודאות מה יש בה! מדובר בתעלומה לא קטנה, שתיפתר רק בעוד כ-20 שנים. הקפסולה הזו נטמנה בשנת 1940, רגע לפני שארה"ב נכנסה לתוך מלחמת העולם השנייה וכל מה שידוע שיש בתוכה הוא עותק מנאום שנשא הנשיא המוערך פרנקליו דלאנו רוזוולט באוניברסיטת פנסילבניה, שמתחתיה נקברה הקפסולה.
אז מה כל כך מיוחד בקפסולה שמה שיש בה זה בסך הכל עותק של נאום? העובדה שהיא שוקלת לא פחות מ-205 ק"ג, עובדה שבהחלט מרמזת על כך שיש שם עוד משהו. מה בדיוק יכול להיות הדבר הזה? אולי מדובר בסודות צבאיים חסויים מאותה התקופה, אולי באינספור פחיות בשר משומר, מי יודע... רק ב-2040, 100 שנים לאחר שנקברה, יהיה אפשר לפתוח את הקפסולה הזו ולנפץ את המסתורין שאופף אותה.
את מה שיש בתוך צמד קפסולת הזמן לא אנחנו נזכה לראות, וכנראה שגם לא ילדינו, נכדינו או ניננו. במקרה הטוב, רק צאצאי צאצאינו יהיו על כדור הארץ בעת פתיחתה – אי שם בשנת 6939. כן, ראיתם נכון, ההוראות שהוצמדו לשתי הקפסולות האלו - שהוטמנו בפארק הפלאשינג מדוז בניו יורק ביוזמת תאגיד האלקטרוניקה האמריקאי וסטינגהאוס בשני זמנים שונים: אחת בשנת 1939 והשנייה בשנת 1965 – מתירות את פתיחתן רק כ-5,000 שנים מרגע הטמנת הקפסולה הראשונה.
ומה בדיוק יש בקפסולות שרוצים להחביא אותם כל כך הרבה עידנים? תמצית זמן, אפשר לומר. בקפסולה שהוטמנה ב-1939 ישנם מספר יומני חדשות קולנועיים מאותה תקופה, זרעים, קופסת סיגריות קאמל, קטלוג של רשת הקמעונאות האמריקאית סירס, רובק ושות', ומסר שכתב לא אחר מאשר אלברט אינשטיין. הקפסולה משנת 1965 מכילה מברשת שיניים אלקטרונית, מספר חבילות של מזון קפוא, אלבום של הביטלס וחפיסת גלולות למניעת הריון.
אם אתם רוצים לדעת איך כמה מהאנשים המפורסמים והידועים בעולם בשנות ה-60' העריכו כיצד יראו החיים שלנו והמדע באמצע המאה ה-21, תצטרכו לחכות עוד קצת יותר מ-40 שנה כדי לגלות את המידע המסקרן הזה, שמסתתר בקפסולת הזמן של קונצרן מערכות הביטחון האמריקאי ג'נרל דיינמיקס.
בתוך הקפסולה הזאת, שיוצרה ונטמנה בשנת 1963 לרגל ציון יום הולדת 5 למפעל ג'נרל דיינמיקס בסן דייגו, מתחבאת חוברת שבה כתבו אסטרונואטים ידועי שם, מנהיגי עולם, חוקרים ומפקדי צבא את התחזיות שלהם לגבי עתיד העולם ומצב חקר החלל בשנת 2063. האם מישהו מהם צדק? נצטרך לחכות לתשובה שתגיע בעוד כ-4 עשורים.
זו לא קפסולה סטנדרטית – זהו חדר שלם, שנבנה מתחת לאוניברסיטת אוגלת'רופ בעיר ברוקהייבן שבג'ורג'יה, ארה"ב, בהשראת התאים הסודיים שנמצאו בפירמידות המצריות. החדר הזה הוסב מבריכת שחייה לאולם תת קרקעי בין השנים 1936-1940 וננקטו בו כמה טכניקות לשימור ארוך טווח, כמו למשל ציפוי קירותיו באמייל. אל תוך האולם הכניסו כמה מהיצירות המכוננות של האנושות, כפי שראו אותם בעת ההיא. יש שם את כל ספרי הקודש, העתקים של יצירות ספרות וקולנוע אייקוניות, התסריט המקורי של הסרט "חלף עם הרוח", והקלטות של מנהיגי עולם מאותה תקופה (רוזוולט, סטלין, מוסליני ואפילו היטלר).
תאריך היעד לפתיחתו הוא כמעט בלתי נתפס: שנת 8113, כ-6,177 שנים לאחר סגירתו ואטימתו של החדר הזה. ומה אם בני האנוש, או שמא החייזרים, שיגלו את האולם ויפתחו אותו לא ידעו לקרוא אנגלית ולא יבינו במה מדובר? אל דאגה, המדענים חשבו על הכל – והציבו בחזית "מתאם שפה", מכונה שנועדה לעזור לחושפי המקום להבין את ייעודו.
לילדי שנות ה-70 שקצת מקנאים בילדי ה-80 וה-90 שקיבלו קפסולת זמן של הזיכרונות שלהם על ידי ניקולודיאון, הקפסולה הזו יכולה להיות הנחמה שלכם. היא יוצרה בלוס אנג'לס בשנת 1976, לכבוד יום ההולדת ה-200 של עיר המלאכים, והיא מכילה את תמצית התקופה הזו – לפחות כפי שהעיר ההוליוודית ראתה אותה. יש בה שמלה שלבשה לא אחרת מאחת מגדולות זמרות התקופה – שר, את חולצת המשחק המקורית של ג'רי וסט – אחד מטובי השחקנים של קבוצת הכדורסל לוס אנג'לס לייקרס מליגת ה-NBA, ופריטים פופולאריים נוספים מאותם זמנים.
את הקפסולה עצמה, שבה טמנו את כל פרטי הערך האלו, יצרו במקור כמכל דלק ששימש עבור רובוט החלל מרינר 9, שנשלח על ידי נאס"א למשימה במאדים בשנת 1971. כך אפשר לסמוך שהמכל האטום ישרוד עוד דור או שניים קדימה עד שיפתח, בשנת 2076 כמתוכנן.
נעבור אל הזווית המקומית בכל מה שקשור לקפסולות זמן, כי גם כאן בישראל נטמנה קפסולת זמן שאמורה ללמד את הדור שיפתח אותה בעוד זמן רב משהו על העבר שלהם. ממש רגע לפני סיום המילניום, ב-30 בדצמבר 1999, נטמנה במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב קפסולת הזמן הישראלית, שהוקמה על ידי המגזין "מסע אחר" ומכילה בתוכה שלל חפצים, תמונות, קולות וטקסטים שמספרים את סיפורה של ישראל מראשיתה ועד סיום המאה ה-20.
הכל נדחס לתוך קפסולה בגובה 130 ס"מ ובקוטר 50 ס"מ, שיוצרה במפעל "סולרד" שביקנעם במיוחד כדי שתוכל להישמר במשך הזמן וגם לשרוד רעידות אדמה אם יהיו. היא קבורה מתחת לפרמידת שיש בקרבת הפלנטריום של המוזיאון, והיא אמורה להיפתח כ-100 שנים לאחר שנקברה – כלומר לקראת סיומה של המאה ה-21.
צפו בסרטון המסביר על על קפסולת הזמן הישראלית ומסכם את פרויקט עשייתה:
ולסיום – עוד קפסולה מקומית עדכנית, שנקברה בשנת 2017. הקפסולה הזו יוחדה לעולם המדע והטכנולוגיה הישראלי ולתגליות ופיתוחים של מדענים ויזמים ישראליים. הקפסולה נטמנה ביסודות הבניין החדש של הספרייה הלאומית בירושלים באירוע ליל המדענים שנערך בה ביוזמת משרד המדע והטכנולוגיה.
בשנת 2077, כאשר יפתחו הישראלים העתידיים את הקפסולה המרתקת הזאת, הם ימצאו שם את תמצית ההתקדמות המדעית שישראל עשתה בזממנו. בין הדברים שנטמנו בקפסולה הזו ניתן למצוא מוטציה גנטית שפותחה לאריכות ימים, רובוט מורה ללימוד מדעים, שיטה חדשנית להפעלת תאים חיסוניים בסרטן ועוד ועוד.
צפו בסרטון הבא שמתאר את הטקס שבו הוכנסו הפריטים לקפסולה, במעמד השר אופיר אקוניס:
מקור התמונות: מרחבי הרשת
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: