print header

סיפורן של 8 פירמידות מיוחדות במצרים

מהו פלא העולם מעשה ידי אדם המדהים ביותר שקיים באזור המזרח התיכון? לשאלה הזאת יכולות להיות תשובות רבות, אך אין ספק שיותר מ-100 הפירמידות המופלאות, שהתגלו עם השנים במצרים שכנתנו - יכולות בקלות לזכות בתואר הזה, והן כנראה גם יזכו בתואר הפלא העתיק ביותר באזור. במצרים ישנם יותר מ-10 אתרי פירמידות הפרוסים לאורך כל המדינה, שבתחומם פירמידות בצורות, גבהים ומצבי שימור שונים, ובהן טמונים חלק לא קטן מסודותיה המרתקים של מצרים העתיקה. אחרי שנציג בפניכם כמה פירמידות יוצאות דופן, נתייחס לאחת מהשאלות הגדולות ביותר שקשורות אליהן ואל העם היהודי... 

1. הפירמידה המדורגת של ג'וסר

הפירמידות במצרים: הפירמידה של ג'וסר
 

הפירמידה של ג'וסר – השוכנת כ-25 ק"מ מקהיר במתחם הפירמידות סקארה  היא מהקדומות שבפירמידות במצרים ואחד המבנים העתיקים בעולם שנבנו מאבן מסותתת, מה שללא ספק הופך אותה לנקודת ציון מרתקת במיוחד. האדם שעל שמו נקראת הפירמידה, המלך ג'וסר, נחשב לפורץ הדרך שהיה לשליט המצרי הראשון שנקבר במבנה שכזה. עד לתקופת מלכותו מלכי מצרים היו נקברים במבנים שטוחים, ומרשימים הרבה פחות, בשם מסטבה.  

הפירמידות במצרים: הפירמידה של ג'וסר

2. הפירמידה במיידום

הפירמידות במצרים: הפירמידה במיידום

כפי שאתם יכולים לראות, גם הפירמידה הנישאת במיידום רחוקה מאוד ממראה המשולש המושלם של הפירמידות המוכרות לנו, וזאת מאחר שהיא נבנתה בתקופה מוקדמת יותר להן. עקב תכנון לקוי הפירמידה במיידום לא שנרה על צורתה למשך שנים כמו המבנים האחרים שברשימה הזו. קירותיה החיצוניים נשחקו וקרסו עם הזמן וכיום מה שנותר ממנה הוא רק המבנה הפנימי של הקבר, מה שמקנה לה מראה של מגדל והופך אותה לאחת הפירמידות הייחודיות ביותר בנוף המצרי.  

הפירמידות במצרים: הפירמידה במיידום

3. הפירמידה הנוטה

הפירמידות במצרים: הפירמידה הנוטה

אם חשבתם שמבנה נטוי מפורסם יש רק בפיזה שבאיטליה, אז הפירמידה הנוטה שבדחשור, אתר הפירמידות השני בחשיבותו במצרים אחרי גיזה, כנראה תשנה את דעתכם. פירמידה זו קיבלה את שמה מאחר ובסיסה מוצב ב-54 מעלות, בעוד כשזוויתו של החלק העליון שלה עומד על 43 מעלות, מה שבסופו של דבר משווה לה מראה מעוקם שנוטה על צידו. אך אל תראו בכך כישלון של מהנדסיה, מכיוון שהפירמידה הזאת עדיין הייתה פורצת דרך בזמנה, מאחר שהיא הייתה הראשונה להיות בעלת פאות חלקות לחלוטין. עד היום היא מהווה דוגמה ומופת לשיטת ציפוי הגיר שבה נעשה שימוש די להעניק למספר רב של פירמידות שנבנו לאחריה את המראה המוכר שלהן.

הפירמידות במצרים: הפירמידה הנוטה
 

4. הפירמידה בחווארה

הפירמידות במצרים: הפירמידה בחווארה

לא, לא מדובר בתל עפר שומם באמצע המדבר, אלא במקום קבורתו של אמנמחת השלישי, מאחרוני מלכי מצרים הפרעוניים. הסיבה למראה ההרוס של הפירמידה הזאת לא טמונה במהנדסיה, אלא דווקא בשודדיה – שבמהלך השנים פשטו על המקום, לקחו מחומרי הבנייה שהרכיבו אותו והותירו אותו ערום וחשוף. מפתיע לשמוע שמתכנני המבנה דווקא חשבו על הגנבים, אך הם התמקדו בהגנה על הדברים הנמצאים בתוך הפירמידה, לכן עיצבו את מעבריה הפנימים בצורת מבוך שאמור היה להקשות על הגנבים ולהתל בהם.

הפירמידות במצרים: הפירמידה של חווארה

5. הפירמידה של אל-לחון

הפירמידות במצרים:הפירמידה של אל-לחון

אם אתם הרפתקנים דייכם ורוצים לחוש כ"ציידי פירמידות" אמיתיים, נסו את מזלכם בהגעה אל אל-לחון, הפירמידה הדרומית ביותר במצרים, שרוב דרכי הגישה אליה נחרבו ונהרסו עם הזמן. אפילו בשנת 1840, כאשר ארכיאולוגים מכל העולם היו במרדף למצוא ולתעד כמה שיותר פירמידות ככל האפשר, לקח לחוקר הבריטי סר פלינדרס פטרי חודשים שלמים למצוא את פתח הפירמידה, מכיוון שהיה חבוי בתוככי החצר הדרומית של המבנה, בניגוד לפירמידות האחרות, שם הכניסה נמצאה בדרך כלל בצד הצפוני מסיבות דתיות.

הפירמידות במצרים: הפירמידה של אל-לחון

6. הפירמידה האדומה

הפירמידות במצרים: הפירמידה האדומה
כאן אתם ודאי אומרים לעצמכם "הו! הנה פירמידה כמו שאנחנו מכירים!" ואכן, הפירמידה האדומה שבאתר דוחשר היא הדגם המוצלח הראשון של פירמידה בעלת פאות חלקות שמזכיר את מראה הפירמידות המפורסמות בגיזה. על אף שאלו הפכו למפורסמות יותר ממנה והיא שקעה לאלמוניות יחסית, צריך לזכור כי עדיין מדובר בפירמידה בעלת הבסיס בגדול ביותר וגם השלישית בגודלה במצרים. הפירמידה הזאת נבנתה על ידי הפרעה סנפרו, ששלט במצרים במאה ה-25 לפני הספירה, ושמה נובע מאבן הסיד האדומה שבה השתמשו לשם הקמתה.
הפירמידות במצרים: הפירמידה האדומה

7. הפירמידה של יונס

הפירמידות במצרים: הפירמידה של יונס

למרבה הצער, תל העפר שאתם רואים פה לא משקף את צורתה המקורית של הפירמידה של יונס, שהתנשאה בעבר לגובה של 43 מטרים אך כיום חלקה החיצוני הרוס לחלוטין. למזלנו, חלקה הפנימי של הפירמידה לא נפגע באופן משמעותי שכזה, ולכן היא זכתה להפוך לפירמידה מיוחדת במינה. הסיבה לכך היא שזהו המבנה הראשון שבו התגלו לראשונה כתבים, תחריטים וקישוטים גרפיים המעטרים את חדר הקבורה וידועים כיום כ"כתבי פירמידות". הרעיון הזה, שהתפשט לאחר מכן לפירמידות בכל רחבי מצרים, החל ביונס - המלך האחרון מתוך שושלת הפרעונים החמישית –שביקש לחרוט על קברו מילות קסם שיסייעו לנשמתו במסע שלאחר המוות, רעיון בו האמינו המצרים הקדמונים.

הפירמידות במצרים: הפירמידה של יונס

8. פירמידת מנכאורע

הפירמידות במצרים: פירמידת מנכאורע

כשכותבים על פירמידות במצרים, כנראה שאין דרך להתחמק מגיזה – אתר הפירמידות המפורסם במדינה. אך בעוד שאת הבכורה במקום תופסות הפירמידות המפורסמות של חופו וחאפרו, הפירמידה של מנכאורע – הנמוכה מן השאר – נותרת לעיתים מעט בצד, מרוחקת מהמוני התיירים השוטפים את האתר, וחבל שכך - כי מדובר באתר היסטורי ראשון במעלה, שאל לכם לפספס בביקורכם כאן. נספר רק כי הבקע האנכי והמסתורי שאתם יכולים לראות בחלקה הקדמי של הפירמידה, נוצר עקב ניסיונותיו של עות'מאן בן יוסף, בנו ויורשו של המצביא המוסלמי צלאח א-דין, לפרק את הפירמידה – ניסיון שלמזלנו לא צלח, אך הותיר חותם במבנה.

הפירמידות במצרים: פירמידת מנכאורע

אז מי בנה את הפירמידות?

כולנו מכירים את ספרוני הגדות הפסח השונים, המעוטרים בציוריהם של בני ישראל עומלים בבניית הפירמידות במצרים – אך מתברר כי מדובר במיתוס שגוי מיסודו. במקורותינו מתואר אמנם שבני ישראל, בשבתם כעבדים במצרים בתקופת הממלכה החדשה (בסביבות שנת 1,300 לפני הספירה), היו מעורבים בבניית ערי המסכנות פיתום ורעמסס, אך אין שום קשר בין אלו לבין הפירמידות המפוארות, שהאחרונות שביניהן נבנו בסביבות שנת 1640 לפני הספירה, זמן רב לפני שבני ישראל בכלל הגיעו למצרים.

אז אם כך, מי כן בנה את הפירמידות אתם שואלים? על פי העדויות שאספו ההיסטוריונים, הסברה הרווחת היא שבוני הפירמידות לא היו עבדים כלל וכלל, אלא פועלים בשכר מכל מעמדות החברה העתיקה. מפתיע אולי לשמוע, אך התמריץ העיקרי של החברה המצרית העתיקה לבניית המבנים ההנדסיים המורכבים להפליא הללו לאו דווקא הייתה כספית, אלא דתית  – הפרעונים נחשבו במצרים כאלים של ממש, מה שמהווה הסבר סביר למדי להשקעה הבלתי נתפסת הזאת.

מקור התמונות: Dennis JarvisCharlesjsharpCharlie PhillipsOlaf TauschLexieJMCC1Einsamer SchützeRoland Ungerlienyuan leeV ManninenMusikAnimal

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.