10. מנזר מור גבריאל (Mor Gabriel Monastery) - טורקיה
נפתח את הרשימה הזאת בכנסייה הסורית-אורתודוקסית הכי עתיקה בעולם ששרדה עד היום, והיא הוקמה ככל הנראה בשנת 397. היא ממוקמת בטורקיה של ימינו, בדרום מזרח המדינה, שם לפי הסיפורים היו 3 גושי אבן גדולים שנגלו לנוצרי סגפן בשם שמואל בחזון שהוענק לו על ידי מלאך, כדי שיידע היכן עליו להקים בית תפילה. לאורך השנים המקום שימש בית לנוצרים קופטים רבים - זרם שהוא חלק מהנצרות האוריינטלית שבסיסה במצרים. גם היום עדיין יש נזירות ונזירים במקום וניתן לבקר בו במהלך שעות היום, אך לא אחרי רדת הלילה.
9. מנזר אנטוני הקדוש (Monastery of Saint Anthony) - מצרים
זרם הנצרות הקופטית אחראי גם למספר 9 ברשימה הזאת, שלוקח אותנו למצרים, אל נווה מדבר קסום מזרחית לנהר הנילוס שם אפשר למצוא את המבנה המרשים הזה. שמו מוקדש לאנטוניוס הגדול, קדוש מצרי שמוכר גם בשמות אנטוניוס הקדוש מן המדבר, או אנטוניוס אב כל הנזירים. המנזר הוקם על ידי חסידיו של הנזיר הזה, ועד היום הוא נחשב למוקד השפעה ומרכז רוחני משמעותי עבור נוצרים במצרים (כ-15% מתושבי המדינה). מתחם המנזר כיום כולל 5 כנסיות, גנים, בתי מגורים לאנשיו, מאפייה, גנים, שלל ציורים צבעוניים שחלקם שרדו מהמאה ה-7 לספירה על הקירות ושער כניסה מרשים. המתחם עבר שיפוצים רבים לאורך השנים, אך חוקרים סבורים שהוא הוקם סביב שנת 300 לספירה, עם כי הוא לא בהכרח נחשב לבית דת עד שנוצרים החלו לברוח אליו בעקבות רדיפה דתית מצד בדואים וברברים (אימאזיגין) בין השנים 400-800.
8. סנטה מריה אין טרסטוורה (Santa Maria in Trastever) - איטליה
הכנסייה הראשונה שהוקמה במיקום זה ברומא, בירת איטליה, בשנת 220 הייתה למעשה בית פרטי של משפחה נוצרית ורק בשנת 340 נוסדה בו הכנסייה, שבסופו של דבר הפכה לבזיליקה הזאת. זוהי ככל הנראה אחת מהעתיקות ביותר מבין כנסיות רומא והראשונה בה נערכו בגלוי טקסים דתיים נוצריים שונים, ובהם טקס המיסה. הכנסייה שופצה במאה החמישית ובמאה השמינית, ונבנתה מחדש על יסודותיה המקוריים בין השנים 1140–1143. מבחוץ היא לא ממש מרשימה, אך כאשר נכנסים אפשר לחזות בה ביצירות אומנות מרהיבות כמו למשל פסיפסי הקיר והתקרה, שניתן לראות בתמונה הבאה.
7. קתדרלת פטר הקדוש בטריר (Trier Cathedral) - גרמניה
להבדיל מהבזיליקה בסעיף הקודם, השיפוצים שעברה בעבר קתדרלת פטר הקדוש בטריר הפכו אותה למבנה מרשים מאוד וליעד תיירותי שזכה בתואר אתר מורשת עולמית, אך ימיו המוקדמים היו שונים מאוד. לפי מקורות היסטוריים שונים, קיסר רומא קונסטנטינוס הגדול הורה על הקמת המבנה במקום שבו היה בעבר ארמונה של אימו, הלנה הקדושה, סביב שנת 340. הכנסייה הושמדה על ידי פרנקים במאה הרביעית ושוב על ידי ויקינגים בשנת 882, אך בכל פעם נבנתה מחדש, שודרגה וכיום היא אטרקציה תיירותית מובילה למבקרים בעיר טריר ויש בה מיצגים שונים, כולל מסמר שלפי האמונה שימש כדי להצמיד את ישו לצלב ושרידים מהבגדים שהוא לבש זמן קצר לפני כן.
6. כנסיית המולד (Church of the Nativity) - בית לחם
הכנסייה הזאת ממוקמת בעיר בית לחם, שם היא נבנתה במאה ה-4, מעל המערה שבה על פי המסורת הנוצרית ישו נולד. הכנסייה הראשונה הוקמה על ידי בישוף העיר ירושלים מקאריוס (Makarios) בשנת 325, בהנחיית הלנה, אמו של הקיסר הרומי קונסטנטינוס. המבנה המקורי נהרס בשנת 539 במהלך מרד השומרונים והוקם מחדש כמה שנים מאוחר יותר. לאורך ההיסטוריה השליטה בכנסייה עברה בין הזרמים השונים של הנצרות, והיא גם הייתה סיבה משמעותית למחלוקות רבות ביניהם; כיום השליטה מחולקת בין הכנסייה הקתולית, הכנסייה היוונית-אורתודוקסית והכנסייה הארמנית. מתחם הכנסייה מתפרש על כ-12,000 מ"ר שכוללים את כנסיית המולד, כנסיית קתרינה הקדושה וגם מבני מנזרים של העדות השונות. הכניסה אל הכנסייה היא דרך דלת קטנה באורך של 78 ס"מ ובגובה של 130 ס"מ, המכונה "דלת הענווה" משום שהיא מאלצת את המבקר להתכופף כדי לעבור בה. במזבח שנמצא במערת המולד עצמה יש כוכב כסף עם 14 קודקודים שמסמל את המקום המדויק שבו לפי האמונה ישו נולד.
5. כנסיית הקבר (Church of the Holy Sepulchre) - ירושלים
גם לירושלים שלנו יש נציגה מכובדת ברשימה הזאת - כנסיית הקבר העתיקה והחשובה, המקום אותו רואות מרבית המסורות הנוצריות כאתר צליבתו, קבורתו ותחייתו של ישו. הכנסייה מוקמה על תוואי רחוב ה"קארדו", הנמתח משער שכם אל שער ציון, ובנייתה התנהלה בשנים 326–335. בדומה לכנסיית המולד, גם המבנה הזה עבר ידיים רבות לאורך השנים, שופץ, שוקם הורחב והיה מוקד של פרשיות דתיות ומדיניות. מבנה הכנסייה היום מבוסס על השיפוץ הצלבני שהחל אחרי שאלו כבשו את ירושלים בשנת 1099, והוא כולל את חמש התחנות האחרונות של דרך ויה דולורוזה. באזור הכנסייה יש מתחמים שונים, חלקם מוקדשים לאחד משלושת הזרמים הנוצרים ששולטים במקום (העדה היוונית אורתודוקסית, העדה הארמנית והמסדר הפרנציסקני המייצג את הוותיקן ואת הנצרות הקתולית) בהם ניתן למצוא את אבן המשיחה עליה נערכה ההכנה לקבורתו של ישו, את קפלת המסמור לצלב, קפלת הלנה הקדושה ועוד.
4. בזיליקת פטרוס הקדוש (St. Peter's Basilica) - איטליה
המבנה המרכזי של קריית הוותיקן בלב רומא הוא לא רק מבנה הדת הנוצרי הגדול בעולם, שבו יש מקום לכ-60,000 איש, אלא גם אחד מהעתיקים שבהם. בזיליקת פטרוס הקדוש המודרנית אינה הראשונה שהוקמה במקום זה בנקרופוליס של רומא העתיקה, לפניה הייתה בזיליקה עצומה בגודלה (באיחוד לאותה התקופה) שכיום מכונה "בזיליקת פטרוס הקדוש הישנה". היא נחנכה ב-323 לספירה על ידי הקיסר קונסטנטין ושרדה במשך כ-1,200 שנה עד שהוחלט לחדש אותה בשל מצב הנדסי בעייתי. כיום זהו יעד חובה למבקרים ברומא ויש בה מספר עצום של חפצי אומנות ושרידים עתיקים. משום שקשה לתאר ולהתרשם מהיופי הזה בעזרת מילים, אתם מוזמנים ללחוץ כאן ולצאת לסיור וירטואלי במקום בעצמכם.
3. מנזר סטברובוני (Stavrovouni Monastery) - קפריסין
גם לקפריסין הקטנה ששוכנת במרחק קצר מחופי ישראל יש נציג ברשימה, והוא אחד מהקדומים שבהם. המנזר הזה הוקם בשנים 327-32. הוא ונותר פעיל עד היום, וזהו אחד מהמקומות היחידים בעולם שבהם ניתן לראות שרידים של הצלב הקדוש מחוץ למוקדי האמונה המרכזיים, כמו ירושלים או הוותיקן. לפני כמה עשרות שנים המנזר עבר שיפוץ מקיף והיופי של חזיתו שוקם על ידי צייר ידוע שם בעולם הנוצרי, שהוא במקרה גם נזיר מהמנזר עצמו, ושמו Kallinikos Stavrovouniotis. למבקרים במקום כדאי לדעת שנשים לא מורשות להיכנס לתוך המנזר עצמו, אך עדיין יכולות להתרשם ממנו מבחינה חיצונית, ומשום שהוא ממוקם בראש הר קטן גם ליהנות מנוף נהדר של האי קפריסין. בנוסף, יש במתחם כנסייה קטנה שפתוחה לציבור הרחב.
2. כנסיית פנאגיה אקאטונטפיליאני (Panagia Ekatontapiliani) - יוון
בתוך המבנה הצנוע הזה מסתתרת כנסייה ביזנטית עתיקה ומרהיבה, שכדי לראותה בעצמכם תצטרכו להגיע לאי פארוס ביוון. היא הוקמה בשנת 326 וככל הנראה נעשה בה שימוש לפני שהנצרות בכלל הפכה לדת הרשמית של האימפריה הרומית. משמעות שם המקום היא "הכנסייה עם 100 הדלתות" והיא מקושרת לאגדה לפיה במבנה המקורי היו 99 דלתות, ועוד אחת סודית שתיפתח רק כאשר כנסיית איה סופיה בקונסטנטינופול (טורקיה של היום) תהייה בשליטת הנצרות היוונית-אורתודוקסית. אך המבנה המקורי הזה נפגע קשות מרעידת אדמה שהתרחשה במאה ה-18 ומאז שוקם בהדרגה. למרות החזית הצנועה, פנים הכנסייה מספק מראה מרהיב של קישוטי זהב, נברשות ענק ורהיטי עץ עתיקים הממלאים אולם שיש אפור ומלכותי המעוטר בתגליפים שונים.
1. קתדרלת אצ'מיאדזין (Etchmiadzin Cathedral) - ארמניה
לדעת מומחים רבים, קתדרלת אצ'מיאדזין שנבנתה בין השנים 301-303 היא הקדומה ביותר מסוגה בעולם. במקור, הכנסייה נבנתה על מקדש פגאני זמן קצר לאחר שהנצרות אומצה כדת הרשמית על ידי שליט ארמניה טירידאטס השלישי, אך כעבור זמן קצר המבנה קרס. במהלך המאות שלאחר מכן היו קריסות נוספות, תיקונים הרחבות ובניות מחודשות, מה שהוביל לכך שבמבנה הבזיליקה כיום ניתן לראות תערובת מרתקת של סגנונות אדריכלות ועיצוב שונים. היא ניצבת במרכזו של מתחם מדשאות ומבנים מודרני, ובתוכה מוצגים פריטים מיוחדים במינם כמו חתיכה מתיבת נוח, הרומח הקדוש שדקר את ישו בזמן צליבתו, חפצים אישיים של יוחנן המטביל ועוד - כך לפחות לפי האמונה הנוצרית. גם אם אין אמת בטענות האלו, אין ספק בכך שהכנסייה הזאת היא שריד מדהים מהעבר, וכאשר מבקרים בה אי אפשר שלא לשים לב למשקל ההיסטוריה שעומד באוויר...
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: