print header

מחקר: מה קורה למוח כשעובדים יותר מ-40 שעות בשבוע

האם אתם מרגישים שאתם עובדים יותר מדי שעות ביום? אם כן, אתם לא לבד, שכן בישראל עובדים בממוצע כ-40 שעות בשבוע, ועובדה זו מציבה את מדינתנו הקטנה בראש הדירוג של שעות העבודה השבועיות במדינות שחברות ב-OECD. מעסיקים רבים מסתכלים על המספר הזה ורואים תפוקה טובה, ואכן לאורך השנים התפוקה שלנו עולה ביחס לעשורים קודמים, בתי עסקים משגשגים וגם העובדים זוכים לתגמולים הולמים, אך האם יש לכך מחיר? חוקרים מאוסטרליה ויפן טוענים ששעות עבודה מרובות גורמות לתפקוד קוגניטיבי לקוי, כלומר ככל שאנו עובדים יותר, אנחנו פוגעים ביכולת שלנו לחשוב בצורה צלולה. אלו הן חדשות מטרידות, אך יתכן שיש מה לעשות כדי למנוע זאת. בכתבה הבאה תכירו את המחקר שנערך בנושא, את ממצאיו ואת הפתרונות האפשריים לבעיה.
 
אישה יושבת מול מחשב נייד ומכסה את פניה בידיה
 

מהלך המחקר

במחקר שנערך בין השנים 2016-2017, בשיתוף פעולה בין אוניברסיטאות מייסי ומלבורן שבאוסטרליה לבין אוניברסיטת קיו שביפן, ניתחו החוקרים את תנאי ההעסקה של 6,500 אוסטרלים שחולקו ל-3 קטגוריות: מובטלים/בפרישה, עובדים מתחת ל-40 שעות בשבוע ועובדים מעל ל-40 שעות בשבוע. בנוסף, ניתנו לנבדקים מבחנים קוגניטיביים שמטרתם הייתה לבדוק את התפקוד המוחי שלהם.
 
במחקר נוסף שנערך לפני המחקר הזה, נמצא כבר שככל שאנשים עובדים במשך יותר שעות, כך הם זוכים לתוצאות נמוכות יותר במבחני אוצר מילים, וכן ששעות עבודה רבות מדי משפיעות לרעה על הקוגניציה בגילאים מבוגרים. המחקר העדכני נשען על ממצאי המחקר הקודם ובא לבדוק עד כמה באמת נפגע התפקוד הקוגנטיבי עקב שעות עבודה מרובות.
 
ראשית, נבדק הקשר שבין שעות עבודה לתפקוד הקוגניטיבי. לאחר מכן ניסו החוקרים לבדוק כמה שעות בדיוק גורמות לנזק, וכמה שעות עבודה גורמות להשפעה ניטרלית או חיובית. התחומים העיקריים שנבדקו הם זיכרון, מהירות תגובה, חלוקת קשב ויכולת קריאה.
מוח עם הבזקי חשמל סביבו
 

תוצאות המחקר

את התוצאות הסביר פרופסור קולין מקנזי מאוניברסיטת קיו כך: "עבודה יכולה להיות חרב פיפיות בכך שהיא מעודדת פעילות מוחית, אך בו זמנית, שעות עבודה מרובות מדי עלולות לגרום לעייפות ולחץ, שבאופן פוטנציאלי עלולים לגרום לנזק לתפקוד הקוגניטיבי". במילים אחרות, העבודה יכולה לשפר את התפקוד הקוגנטיבי, אולם אם עוסקים בה שעות מרובות מדי, היא מזיקה בשל השפעתם השלילית של העייפות והלחץ שהיא גורמת להם. לאחר שניתחו את הממצאים, המדענים הגיעו למסקנות הבאות:
 
  • אנשים שלא עובדים כלל בשבוע (מובטלים או אנשים שיצאו לפרישה) הם בעלי הציונים הנמוכים ביותר מבחני התפקוד הקוגנטיבי.
  • האנשים שעובדים יותר מ-40 שעות בשבוע קיבלו ציונים מעט גבוהים יותר מאלו שלא עובדים כלל, אולם נמוכים יותר באופן משמעותי מאלו שעובדים פחות מ-40 שעות בשבוע.
  • אנשים שעובדים בעבודה חלקית, כלומר פחות מ-40 שעות בשבוע, הם בעלי התוצאות הגבוהות ביותר במבחני התפקוד הקוגנטיבי.
למרות שנראה כי לאנשים שעובדים יותר מ-40 שעות בשבוע יש תוצאות טובות יותר במבחנים מאשר אלו שלא עובדים כלל, החוקרים טוענים כי ההבדל ביניהם אינו משמעותי במיוחד, ורק אלה שעובדים בעבודה חלקית נהנים מתוצאות גבוהות באופן משמעותי. בנוסף לאלה, נבדקה גם קבוצה קטנה של אנשים שעובדים מעל 55 שעות בשבוע, ולהם היו התוצאות הנמוכות ביותר מבין כולם.
צללית של אדם מול שעון

מה אפשר לעשות בנידון?

על כל אחד מאיתנו להתייחס במלוא הרצינות לממצאי המחקר הזה, שכן התפקוד הקוגניטיבי שלנו צריך להיות בראש סדר העדיפויות שלנו ושל המעסיקים שלנו. זאת משום שגם כעובדים, היכולות שלנו נחלשות ככל שאנו מבלים שעות רבות יותר בעבודה. בנוגע לשעות העבודה שלנו אין לנו יותר מדי מה לעשות, שכן בתרבות שלנו עדיין מתייחסים לשעות מרובות כערובה לתפוקה גבוהה יותר, אך ביכולתנו לעזור לעצמנו לשמור על היכולות הקוגניטיביות שלנו בעזרת מספר דרכים, וחשוב שתכירו אותן אם אתם עובדים יותר מ-40 שעות בשבוע, או לחילופין לא עובדים כלל:

1. הכירו את הדרכים לשיפור ביצועי המוח

אם התפקוד הקוגניטיבי שלכם נפגע עקב שעות עבודה מרובות, עליכם לתפוס אחריות ולהחזיר למוח שלכם את יכולותיו לפני שנהיה מאוחר מדי. לשם כך, תוכלו ללחוץ כאן ולהכיר את 15 הדרכים הפשוטות לשיפור ביצועי המוח. רובן לא יצריכו מכם מאמץ מיוחד, אלא רק להכיר אותן ולבצע אותן במהלך היום, כמו למשל להפחית צריכה של שומנים רעים או ללמוד מילה חדשה מדי יום – אלו הם שינויים קלים ופשוטים שיכולים ליצור הבדל משמעותי.

2. שפרו את הזיכרון שלכם

אם קורה לכם שאתם לא מצליחים לזכור מילה שברחה לכם מהראש, או שאתם מסתובבים ברחבי החניון ולא מוצאים את הרכב שהחניתם בו לפני שעות ספורות, יתכן שאתם סובלים מבעיית זיכרון קלה. אין סיבה להיבהל, משום שתוכלו לשפר את יכולת הזיכרון שלכם אם תלחצו כאן ותכירו 9 דרכים יעילות לשיפור הזיכרון. מדובר בטריקים קטנים שיעזרו לכם להפסיק לשכוח ולהתחיל להיזכר בקלות רבה יותר, ואמנם הם לא תמיד מספקים פיתרון ארוך טווח, אך הם בהחלט יעזרו לכם להימנע ממצבים מתסכלים ולא נעימים.
ציור של מוח צבעוני מלא במספרים וצורות

3. בצעו פעולות שיעזרו לכם לשמר את יכולות המוח לאורך שנים

בין שאתם עובדים שעות רבות מדי במהלך השבוע ובין שלא, המוח שלכם מזדקן יחד איתכם ועקב כך נחלש עם הזמן מטבעו. עם זאת, ישנם דברים שתוכלו לעשות כבר היום, בבית ובמשרד, אשר יעזרו לכם לשמור עליו צעיר יותר למשך שנים רבות. לחצו כאן כדי להכיר 12 טיפים יעילים לשמירה על יכולות המוח למשך שנים.

4. אכלו מזונות שעוזרים לשמור על המוח שלכם

המוח הוא האיבר החשוב ביותר בגופנו, והדרך שבה אנו שומרים על הגוף היא הדרך שבה אנו גם שומרים על המוח. אם תאכלו נכון, המוח שלכם יקבל את החומרים שדרושים לו כדי לתפקד, אולם אם לא תזינו אותו כמו שצריך, אט אט הוא ייחלש, ואם אתם עובדים יותר מ-40 שעות בשבוע התהליך הזה יקרה מהר יותר ממה שאתם חושבים. כדי למנוע את הזדקנותו המוקדמת של המוח, לחצו כאן כדי להכיר את 16 המזונות הנפוצים שעוזרים לשמור על מוח חד ובריא. הוסיפו אותם לתפריט הקבוע שלכם ושמרו על בריאותכם – איש לא יכול לעשות זאת עבורכם פרט לכם.
 
אז עד שממצאי המחקר הזה יגיעו לאנשים הבכירים שקובעים את תרבות העבודה שלנו בארץ, אנחנו נמשיך לעבוד במרץ, אך לכל הפחות ולעת עתה, מומלץ לדעת מה המחיר שאנו משלמים על כך, וכן כיצד למנוע את תשלומו. אם תעשו שימוש בטיפים שקיבלתם אתם ללא ספק תאטו את הפגיעה של שעות העבודה המרובות במוח שלכם, ואם אתם יכולים, צאו להפסקות רבות יותר, נסו שלא להישאר יותר מדי שעות נוספות במקום העבודה שלכם וזכרו – הבריאות שלכם היא הדבר החשוב ביותר.

מקור התמונות: A Health Blog

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.