maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

10 פרקים נבחרים מהסדרה "ארוחות שעשו היסטוריה" בהגשת גיל חובב

 אוכל הוא דבר יומיומי עבורנו וברוב המקרים אנחנו לא מקדישים תשומת לב מיוחדת לארוחות שלנו. אך יש גם כמה ארוחות שהתקיימו לאורך ההיסטוריה שהיו יוצאות דופן – הייתה להן חשיבות שלא הייתה לאחרות, הן היו ארוחות היסטוריות! באלו בדיוק התמקדה הסדרה המרתקת של איש האוכל, התרבות והטלוויזיה גיל חובב, "ארוחות שעשו היסטוריה" ששודרה במקור בערוץ 23 (הטלוויזיה החינוכית) בשנת 2013. בכל פרק בסדרה התמקד חובב בארוחה היסטורית אחרת מרחבי העולם, ביקר במקום בו התקיימה, חקר את תולדותיה ואת האישים המעורבים בה, שוחח עם מומחים וגם הדגים כיצד להכין מתכון למנה שהוגשה בה או קשורה אליה בדרך זו או אחרת. כדי שגם אתם תוכלו להיחשף אל התוכן המרתק הזה, איגדנו לכם באוסף הבא 10 מן הפרקים המומלצים של הסדרה הזו.


 

1. טביליסי - גאורגיה 

גאורגיה הפכה בשנים האחרונות ליעד אהוב מאוד על ישראלים, ובפרק הזה של "ארוחות שעשו היסטוריה" צולל גיל חובב להיסטוריה ולתרבות המרתקת שלה. הוא מבקר במצחתה, עיר הבירה הקדומה של גיאורגיה, המכונה "ירושלים השנייה", מלמד אותנו להכין סלט גאורגי מסורתי ורענן ומשוחח על ההיסטוריה הגאורגית עם הפרופסור ורה קפלן מאוניברסיטת תל אביב.

2. המצור על ירושלים

בפרק הזה של סדרתו, חובב לא מטייל בעולם אלא נשאר קרוב לבית – בירושלים, עיר הולדתו. הוא חוקר תקופות שונות בתולדות עיר בירתנו שבהן הוטל עליה מצור, ואת תזונתם של האנשים שחיו בתנאים הקשים הללו. בנוסף הוא ילמד אתכם כיצד להכין קציצות חוביזה, שהיו מאכל נפוץ בזמן המצור על ירושלים בתקופת מלחמת העצמאות.

3. ווינסטון צ'רצ'יל

ווינסטון צ'רצ'יל הוא אחד המנהיגים המפורסמים ביותר בהיסטוריה – ראש הממשלה שהוביל את בריטניה בשנים הקשות של מלחמת העולם השנייה והפך לסמל מאבק הבריטים מול הרוע הנאצי. בפרק הזה מבקר גיל חובב באחוזתו הכפרית של צ'רצ'יל, סוקר את תולדות חייו ומלמד אותנו להכין פילה חדקן ברוטב קוויאר ושמפניה – מנה אותה הגיש לצ'רצ'יל בפגישתם יוזף סטאלין, מנהיג ברית המועצות.

4. כל האמת על לואי ה-14

בפרק הזה חובב חוזר לאי שם במאה ה-17, אל ימיו אחד המלכים החזקים בהיסטוריה – לואי ה-14, מלך צרפת, שנודע גם כ"מלך השמש". חובב מבקר בטירת וו-לה-וויקונט, שהייתה שייכת לניקולה פוקה, שר הכספים של המלך, מחזיר אותנו אל הנשפים הגדולים שנערכו שם ומלמד אותנו להכין עוגת מזרין עם ריבת פטל, הקרויה על שם חשמן נוצרי שהיה ממקורביו של לואי ה-14.

5. נפילת גמלא

בפרק הזה שוב לא מרחיק חובב אל מחוץ לגבולות ארצנו – אלא נשאר פה וצולל אל פרק מעניין בהיסטוריה של עם ישראל: נפילת העיר היהודית גמלא שברמת הגולן בזמן המרד הגדול ברומאים. חובב מבקר ברמת הגולן, מתחקה אחר תעשיית היין באזור, ששורשיה בימי קדם אלו, משוחח עם ד"ר יובל שחר על ההתאבדות ההמונית המיוחסת ללוחמי גמלא, ומכין בקר בזיתים, שום ויין, בנוסח גמלא שלפני המצור.

6. ארוחת חג ההודיה

חג ההודיה הוא אחד החגים האמריקאיים המפורסמים ביותר, ושורשיו נטועים עמוק בהיסטוריה של ארה"ב ובימים שבהם הגיעו המתיישבים הבריטים הראשונים אל חופי ה"עולם החדש". בפרק הזה חובב מתחקה אחר צעדיהם הראשונים של חלוצי ארה"ב, בוחן את מנהגי חייהם, תזונתם, היחס שלהם לאינדיאנים המקומיים והמקורות לחגיגות ההודיה – ומלמד אותנו כיצד להכין מאפינס תירס.

7. איוטאיה - בנגקוק

בפרק הזה מרחיק גיל אל עבר מזרח אסיה – אל תאילנד האהובה, ואל בירתה בנגקוק. חובב צולל אל תרבותה של הבירה התאילנדית, החל מן ההיסטוריה של העיר ושורשיה הפורטוגזיים, ועד אל הקולינריה המפותחת שלה ושווקיה היפהפיים. יחד עם שף מקדנג, "הכהן הגדול של המטבח התאילנדי", לטענת חובב, מכינים השניים מתכון תאילנדי מסורתי עם השפעות פורטוגזיות: דלעת במילוי חביצה.

8. וינה: מלחמת העולם המתוקה

בפרק הזה מבקר חובב באחד מערי הבירה הקלאסיות ביותר באירופה – וינה, בירת אוסטריה. חובב מתחקה אחר אחד מהסמלים המתוקים של אוסטריה, עוגת השוקולד "זאכר טורט". לקינוח הנפלא והאהוב הזה היסטוריה ארוכה, המגיעה עד לבית המלוכה האוסטרי, וכולל מאחוריו גם מאבקים מרים וסיפורים מרתקים שנחשפים כאן. המנה שמלמד אותנו חובב להכין בפרק הזה היא לא דווקא העוגה הזו, אלא מנת בשר עשירה בשם ביף אסטרהזי.

9. טקס ההכתרה של לינקולן

אברהם לינקולן נחשב לאחד מהנשיאים המשפיעים ביותר בהיסטוריה האמריקאית. האיש שבתקופתו פרצה מלחמת האזרחים של ארה"ב, שהנהיג את הצד שפעל לביטול העבדות, ניצח ולבסוף נרצח, הוא מושא פרק זה, בו חובב מבקר באחוזתו של לינקולן ומתחקה אחר הארוחה שהוגשה בטקס ההכתרה שלו לנשיא ב-1865. בפרק הזה נלמד להכין את עוגת חלבוני הביצים של אשתו של לינקולן, מרי טוד.

10. הסעודה האחרונה

גם בפרק זה אנחנו חוזרים אל ירושלים בירתנו, ואל אחת מהארוחות היותר מפורסמות שהתקיימו בה במהלך ההיסטוריה – "הסעודה האחרונה", סעודת סדר פסח שערכו ישו ו-12 מתלמידיו, ימים ספורים לפני צליבתו של מי שיוכר אחר כך כמשיח הנוצרי. חובב מנפץ כאן כמה וכמה מיתוסים הקשורים לאותה ארוחה אייקונית; הוא עוסק במה בדיוק אכלו המשתתפים, בוחן מקרוב את הציור המפורסם של ליאונרדו דה וינצ'י המתאר את המאורע, ומלמד אותנו להכין ריבת טחינת קצח.

 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו