print header

איך לעזור למתבגרים שלכם לתכנן את העתיד?

הצפייה בילדינו המתבגרים יוצאים מ"הקן הביתי" הבטוח אל העולם האמיתי משאירה רבים מאיתנו דרוכים ומתוחים לגבי גורלם - האם הם יסתדרו? האם הם מודעים לקשיים הרבים שבדרך? האם הענקנו להם מספיק כלים כדי להצליח בחיים? המחשבות האלה מובנות ומקובלות, הרי אחרי הכל הורים טובים הם כאלה שדואגים לעתיד ילדיהם. החדשות הטובות הן שגם בשלבים האלה של החיים שלהם, יש לכם - ההורים - כמה דרכים להשפיע לטובה על עתידם בעולם של המבוגרים, וללמד אותם כיצד לתכנן בביטחון וביעילות את עתידם.

עזרו להם למקד את רצונותיהם

האפשרויות הרבות שהעולם הגדול מציע גורמות לבלבול בקרב ילדינו המתבגרים ומקשות עליהם לקבל החלטה לגבי הדבר שהם הכי רוצים לעשות בעתיד. לאחר השירות הצבאי או הלאומי, ילדינו מוצאים את עצמם במצב שבו ישנן שנים רבות של עשייה לפניהם, אבל הם כמעט לא יודעים כלום לגבי מה שהולך לקרות בהן, והחוויה הזו היא מרגשת אך גם מרתיעה עבורם. כדי לפצות על זה, הדבר הראשון שהם שואפים לעשות כאזרחים מן המניין הוא לקבל תמונה ברורה יותר של עתידם, על ידי כך שהם מגישים מועמדויות לעשרות עבודות, תוכניות, מוסדות לימוד ועוד. בדיוק בנקודה הזו, תפקידכם הוא למקד אותם במה שחשוב, אבל לעשות זאת בצורה חיובית.
 
מה הכוונה "בצורה חיובית"? הרעיון הוא שתיצרו איזון בריא בין המעורבות שלכם לבין הרצון של הילדים להחליט על גורלם בעצמם. הסיוע יכול להתבטא בתמיכה בהחלטה מסוימת שהם ביצעו (בהנחה שאתם חושבים שהיא נכונה - בכך ניגע בסעיף הבא) ומתן הכוונה במידת הצורך על סמך הניסיון שלכם. כך לדוגמה, אם הילד חושב ללמוד תחום מסוים באוניברסיטה, תוכלו לייעץ לו בעצמכם או לקשר אותו עם מכר שלמד את התחום הזה, כך שהוא יוכל לקבל ממנו הערכה לגבי העתיד ואפשרויות התעסוקה. אם למשל הילדה ניגשת לראיון למשרה חדשה, תוכלו לשאול אותה לגבי תנאי ההעסקה הצפויים לה ולהאיר את עיניה אם משהו נראה לכם לא תקין, על סמך הניסיון האישי שלכם. בתהליך הזה חשוב להראות לילדים שאתם מגיעים ממקום של סיוע ולא שיפוטיות, כדי להזכיר להם שיש עם מי להתייעץ בשעת הצורך. הדבר הזה יבנה אצלם ביטחון ויעזור להם למקד את רצונותיהם לגבי העתיד.
 
איך לעזור למתבגרים לתכנן את העתיד: פוקוס

תנו להם להיכשל - אבל דעו את הגבול!

אחת מהיכולות החשובות שאנחנו צריכים לפתח כהורים היא לדעת מתי אנו נדרשים להתערב ומתי עלינו להניח לילדינו ללכת בדרכם, גם אם נראה לנו שהיא תוביל לכישלון. אתם ודאי זוכרים מתקופת הילדות או הבגרות את הרגעים בהם התעקשתם לעשות משהו מסוים, שמאוחר יותר התברר לכם כטעות - אבל מה שאתם כנראה לא תשכחו זה שהטעות הזו היא הלקח החשוב ביותר שלמדתם. כך גם צריך לנהוג עם הילדים, לתת להם לטעות כדי שידעו להפיק את הלקחים ולתקן את דרכם בשלב מאוחר יותר.
 
עם זאת, עלינו לדעת גם לזהות את המקרים שבהם מחובתנו לצעוד פנימה ולהתערב כדי למנוע תוצאות חמורות שעלולות לסכן את העתיד או את שלומם של הילדים. כל עוד הורה מרגיש בנוח לתת לילד שלו לעשות משהו, גם אם הדבר הזה עלול להתברר כטעות, אז כנראה שזה מה שצריך לקרות. אך אם עולות נקיפות מצפון קשות וישנה מחשבה שהמחיר של הטעות הזו עלול לעלות על התועלת - כנראה שזהו הגבול! אל הקו הזה יש לדבוק בכל פעם שאנחנו תוהים האם עלינו להתערב בחיי ילדינו.
 
איך לעזור למתבגרים לתכנן את העתיד: אמא ובת

קבלו את זה שהעתיד הוא בלתי ידוע

כפי שהזכרנו כבר בסעיף הראשון, עבור הילדים שלנו העתיד הבלתי ידוע עלול להיות מרתיע. אך עם זאת, תכנונים לעתיד הרחוק בשלב כל כך מוקדם בחיים, עלולים להוסיף מסה משמעותית של לחץ נפשי ולכן זהו לא תמיד צעד חכם, כיוון שזהו גיל לא יציב שבו הם עדיין חוקרים את העולם ולומדים על רצונותיהם בחיים. אם נדבר בכנות, אנחנו לא תמיד צריכים לדעת מה טומן לנו בחובו העתיד הרחוק. לעיתים התקופה שבה הם יהרהרו בשלווה על תחומי העניין, התשוקות, השאיפות והמטרות שלהם בחיים, היא זו שתאפשר להם להגיע להחלטה הנכונה שאיתה הם ירגישו שלמים, ולא יצטרכו לשאת בהשלכות של החלטה רעה שהתקבלה תחת לחץ. למעט מקרים שבהם לילד או לילדה שלכם יש תשוקה עזה לתחום מסוים שנשתמרה כבר מימי צעירותם, תנו להם את הזמן להחליט בנוגע לרצונותיהם ושאיפותיהם לעתיד.

למדו אותם להיות גמישים

הורים צריכים לעודד את הילדים שלהם "לפתוח את הראש" ולהתנסות בדברים שונים, אפילו כאלה שנמצאים מחוץ לאזור הנוחות שלהם. הדרך הכי טובה בעינינו היא לעשות איתם הסכם, שאנחנו אוהבים לכנות אותו "חוק השלוש" - ההסכם הזה יחייב אותם להתנסות בכל דבר חדש לפחות שלוש פעמים לפני שהם מחליטים האם הם אוהבים אותו או לא. אם אחרי שלושה ניסיונות הם הגיעו למסקנה שהם לא מתחברים אליו, תוכלו כמובן לשוחח איתם על זה ותוך כדי לבחון האם הם לא נהנו או שמא הם הרגישו שהם לא היו מספיק טובים. אם הסיבה לכך הייתה הדבר השני, תוכלו לעודד אותם להתאמן ולתרגל כדי להצליח בפעם הבאה - זה יעזור להם להסתכל אחרת על אתגרים ולא לוותר בקלות רבה.
 
איך לעזור למתבגרים לתכנן את העתיד: אישה מתוסכלת
 
כפי שביססנו קודם לכן, הניסוי והטעיה הם הדרך הכי טובה להתחשל ולהגיע לשגשוג אישי ומקצועי. עם זאת, חשוב שתלמדו את הילדים שלכם להציב לעצמם מטרות ריאליות מלכתחילה, כאלה שמתחילות בצעדים קטנים ומתונים, מתוך כוונה למנוע מראש כאבי לב ואכזבות קשות. גם אם החלטתם לתת להם להחליט בעצמם לעשות דברים נועזים, הגמישות המחשבתית שתעניקו להם תבוא לעזרה בעת צרה, כי היא תעזור להם להסתכל על הכישלון לא כנקודת שפל וכתם שלא ניתן להסירו, אלא על כשיעור חשוב ומעצים.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.