print header

3 גורמים נפוצים לבעיות זיכרון והפיתוח הישראלי שעוזר להימנע מהן

אתם מסתובבים בכל הבית כדי למצוא את הארנק,  תמיד שוכחים להביא משהו מהסופר או מאחרים לפגישות שברחו לחלוטין מזיכרונכם ושואלים למה? היום תקבלו תשובה לשאלה וגם תגלו כיצד להימנע מאירועים כאלו, בעזרת פיתוח ישראלי מיוחד שיעילותו כבר הוכחה על ידי רבים והוא אף אומץ על ידי מספר בתי החולים בארץ. אך לפני שנגיע אליו, בואו נכיר 3 גורמים נפוצים למצבי השכחה שתיארנו ורבים אחרים - כשלי זיכרון שעלולים להשפיע על כל אחד ובכל גיל, במיוחד ככל שהשנים עוברות.
 

כשלים באחסון הזיכרון

אחד מכשלי הזיכרון הכי נפוצים הוא "דעיכה" המתרחשת לאורך זמן כאשר אנחנו לא עושים שימוש במידע לאורך תקופה ארוכה. לכן ככל שהשנים עוברות אנו מתקשים יותר להיזכר במידע הקשרי, בעוד שהמידע המוכר או האוטומטי בדרך כלל נשמר היטב במוח. כשלים שכאלו הם טבעיים ויש דרך קלה להתמודד איתם, פשוט להקדיש תשומת לב למידע שחשוב לנו ולעשות בו שימוש כמה שיותר כדי שהוא לא ייפגע.
 
כשל מסוג אחר באחסון הזיכרון עלול להופיע כאשר המוח משנה מידע כדי להתאים אותו למה שהוא כבר מכיר ויודע. הכשל הזה עלול להתרחש ברגע שבו הזיכרון נוצר, וגם אם אנחנו מעלים פרט מידע מסוים לתודעה שלנו באופן תכוף והוא בטעות "מתערבב" עם פרטי מידע כוזבים. למשל, אם אנחנו שומרים מסמכים חשובים בכספת, אבל צילום של תעודה חשובה הונח דווקא במקום אחר, אנחנו עלולים להתבלבל ולהיות בטוחים בכך שהצילום נמצא עם שאר המסמכים, כי המוח שלנו "ערבב" את המידע הזה. אגב, זאת גם הסיבה לכך שלפעמים סיפור שאנשים מספרים שוב ושוב משתנה עם הזמן ופרטים מסוימים נעלמים, מופיעים או עוברים שינוי.
 
הסיבות לבעיות זיכרון ואיך לטפל בהן: איור של מוח מוקף בברקים ומספרים

קשיי שליפה

זיכרון העבודה הוא חלק ממרכיבי הזיכרון לטווח הקצר ולפעמים כאשר מידע צריך לעבור אל "המערכת" הזאת מהזיכרון ארוך הטווח שבו הוא אוחסן, מתרחש כשל ואנחנו כביכול לא זוכרים משהו. למה כביכול? מפני שאם מישהו שואל אותנו שאלה פתוחה בקשר למשהו שאנו אמורים לדעת, אבל אנו לא יודעים את התשובה, יש סיכוי גבוה מאוד שנדע אותה אם השאלה תוצג לנו בשנית בצורה של שאלה "אמריקאית" עם אפשרויות בחירה. במילים אחרות, המוח מזהה את התשובה הנכונה והמידע בנוגע אליה אכן מאוחסן בו, אבל ללא הגירוי של התשובות האפשריות - בהן גם הנכונה - לא היינו נזכרים בו.
 
בחיים אף אחד לא ישאל אותנו שאלות אמריקאיות או יציע לנו רמזים כדי להתגבר על קשיי השליפה, אך יש דברים אחרים שניתן לעשות. כאשר אתם נתקלים במידע שחשוב לכם לזכור, נסו לספק לעצמכם רמזים עתידיים בנוגע אליו. לדוגמה, נניח שמדובר בשם של אדם שכרגע פגשתם במקום עבודה חדש. אם שמו מתחרז עם שם של אדם אחר שקרוב אליכם או עם מילה בעלת משמעות חשובה, השקיעו זמן במחשבה על החרוז הזה כדי להטמיע אותו בזיכרון, וכך תוכלו לעזור לעצמכם לזכור את המידע טוב יותר.
הסיבות לבעיות זיכרון ואיך לטפל בהן: אדם מבוגר שראשו מתפרק לחתיכות בצורת פאזל

כשלי זיכרון בשל הזדקנות

בעיית זיכרון נפוצה ומטרידה במיוחד מופיעה לרוב ככל שהזמן חולף, כחלק מתהליכי ההזדקנות של הגוף. במסגרתה יש ירידה באיכות הקשרים המוחיים ("החומר הלבן"), וכתוצאה מכך הזיכרון נחלש והיכולת שלנו לספוג ידע במהירות יורדת. הירידה באיכות הקשרים המוחיים מובילה לכך שלמוח קשה יותר לרכז מידע בקשר לאירוע או דבר מסוים והוא לפעמים משלים פרטים שלא ידועים במידע שאינו בהכרח נכון, או משאיר אותנו עם "חורים" בזיכרון.
 
במרכז הרפואי מאיו קליניק (Mayo Clinic) שבארה"ב ממליצים מומחים על שורה של פעולות שעוזרות להילחם בכשלי זיכרון המתרחשים בשל מעבר הזמן, הנלחמות בסיבות השונות להופעתם: הקפדה על פעילות גופנית שבין השאר ממריצה את מעבר הדם בגוף אל המוח, שמירה על תזונה בריאה - לרבות צריכת ויטמין B12 - שדואגת לכל מה שהמוח צריך. עוד חשוב לספק למוח שינה מספקת כדי לאפשר תהליכי הטמעת זיכרון שונים כחלק מסדר יום יחסית קבוע, וכן לקיים מפגשים קבועים עם אנשים אינטראקציות חברתיות בתדירות גבוהה כאשר זה אפשרי. יש גם כמובן להימנע מגורמים שפוגעים במוח ובזיכרון כמו צריכת אלכוהול,  תזונה עמוסה במזון תעשייתי, דיכאון מתמשך ולא מטופל, ובאופן כללי אורח חיים שעלול להוביל למחלות כרוניות שונות הפוגעות בין השאר גם בזיכרון. ההמלצה האחרונה של אנשי מאיו קליניק היא לבצע באופן קבוע אימונים לשמירה על כושר מנטלי, ואם מעולם לא עשיתם זאת אז חשוב שתמשיכו לקרוא…
 
הסיבות לבעיות זיכרון ואיך לטפל בהן: איור של מוח מרים משקולת

הפתרון לשיפור הזיכרון של אפקטיבייט

הכירו את אפקטיבייט - חברת הזנק ישראלית שפיתחה תוכנה לחיזוק ושימור הזיכרון והכושר המנטלי, ומותאמת במיוחד לגילאי 55+. הצוות שעומד מאחוריה, המרכז בתוכו שנים של ניסיון הן בתחום היזמות והן בתחום המחקר הקוגניטיבי, הציב לעצמו מטרה: לקחת את עולם האימון המוחי לשלב הבא, וזאת תוך התמקדות ביצירת כלי מתאים לאוכלוסיה המבוגרת ולצרכיה הספציפיים. תוכנית האימונים מותאמת אישית ולוקחת רק דקות ספורות ביום. האימון הזה מבוסס על עקרונות מוכחים והוא עזר כבר לאינספור ישראלים להתגבר על כשלי הזיכרון שתוארו ולהגיע לכושר מנטלי גבוה מתמיד. את האימון ניתן לבצע בעזרת מחשב או טאבלט דרך אתר האינטרנט של אפקטיבייט. האימון הוא למעשה סוג של מקבץ משחקים העובדים על יכולות קוגניטיביות שונות, ולאט לאט הוא לומד את קצב ורמת המשתמש ומרכיב לו אימונים מותאמים אישית המסייעים להאט, לעצור ואולי אף להפוך את הירידה בתפקוד שמרגישים עם השנים.
 
ה"אני מאמין" של החברה דוגל באימון קוגניטיבי כחלק משמירה על אורח חיים בריא ופעיל, ושואף לאימוץ ההרגל של האימון המוחי כפי שאנו שואפים לשמור על בריאותנו על ידי אימון הגוף.
 

לפרטים נוספים על התוכנה לחיזוק יכולות המוח, מלאו פרטיכם:

 
בלחיצתך "שלח" הינך מאשר להעביר את הפרטים לחברת אפקטיבייט
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.