print header

אילו מוצרי מזון חייבים לשטוף ואילו אסור?

האם מותר לשטוף פירות וירקות במים עם סבון, או להרטיב חזה עוף בטרם הבישול? כשהייתי קטנה, אימי לימדה אותי לשטוף כל מוצר מזון לפני השימוש בו – חלק אפילו עם סבון, זאת מכיוון שמרכיבים רבים כנראה מלאים בלכלוכים, זיהומים וריסוס שאף אחד לא רוצה בגופו. בגלל זה כשגיליתי השבוע שההרגל הזה שירשתי ממנה הוא בכלל לא נכון ואף מזיק בחלק מהמקרים, החלטתי לבדוק את העניין לעומק, וגיליתי המון פרטים מפתיעים, כמו למשל שלא נהגתי נכון עם פחיות השתייה שצרכתי עד היום. בשל כך החלטתי לשתף את המידע עמכם, ולהכין לכם מדריך שיחשוף בפניכם 6 מוצרי מזון ושתייה שאתם חייבים לשטוף במים, ו-4 שעבורם הפעולה הנכונה היא דווקא להימנע מכך.
 

6 מוצרי ומרכיבי מזון ושתייה שחייבים לשטוף במים

את מוצרי המזון והשתייה האלו אתם חייבים לשטוף במים וללא סבון:

1. פירות וירקות

כשאנחנו אוכלים פירות וירקות מבלי לשטוף אותם, אנחנו אמנם עדיין זוכים ביתרונות הבריאותיים הרבים שיש להם, אך מכניסים לגוף גם את שלל המזיקים שנמצאים על קליפתם. בשל כך, עלינו להסיר את כל אותם חיידקים וזיהומים על ידי שטיפת הפירות והירקות במים קרים. אם אתם כבר נוהגים כך ואף מגדילים לעשות ומקרצפים אותם כמוני עם סבון, דעו שהתוספת הזו דווקא מזיקה, זאת מכיוון שהחומר הכימי הזה עלול לחדור לתוכם דרך הנקבוביות שנמצאות בקליפה, ובכך לפגוע בגופכם. במקום זאת, שטפו אותם עם מים קרים בלבד, ונגבו אותם עם מגבת יבשה. ומה באשר לפירות עם קליפה שלא נאכלת, כמו בננה, מלון, אבוקדו ופרי הדר? ובכן, מתברר שגם אותם עליכם לשטוף מבחוץ, זאת מכיוון שכאשר אתם חותכים אותם – אתם עלולים להחדיר לחלקם הפנימי חיידקים שנמצאים על גבי הקליפה. לכן בכל הקשור לפירות וירקות טריים, אל תחשבו פעמיים ושטפו אותם.

2. פחיות שתייה ושימורים

כמה מכם חשבו לשטוף את פחית השתייה או השימורים בטרם השימוש בה? כנראה מעטים, אך בין אם הן שומרות על אוכל או שתייה, גם אותן עליכם לרחוץ במים. יש בכך היגיון רב – הן לעיתים מלאות באבק, חיידקים ושאר לכלוכים, ובאופן כללי אינכם יודעים מי נגע בהן לפניכם. בנוסף, ברגע שתכולתן נוגעת בזיהומים הללו, היא מתלכלכת בעצמה, וזוהי סיבה נוספת לשטיפה הנחוצה. אם אין ברשותכם דרך לנקותן עם מים,  לפחות נגבו אותן עם מגבת נייר רטובה, ואז שפכו את תכולתן לכלי מתאים. אם אתם משתמשים בפחיות עם סגירה חוזרת, הקפידו לנקות את המכסה שלהן בין שימוש לשימוש.
 
מוצרי מזון שמותר ושאסור לשטוף: פחיות צבעוניות ממבט על

3. שעועית משומרת

אם בשימורים עסקינן, נמשיך אל שעועית משומרת, שהכי נוח וקל להשתמש בה מכיוון שהיא כבר מבושלת ומוכנה עבורנו. עם זאת, רגע לפני שאתם מוסיפים אותה למנה שלכם, מומלץ לכם לשטוף גם אותה, זאת מכיוון שהיא נשמרת בנוזל עשיר בנתרן בכמויות שעלולות להזיק לכם. כדי לרחוץ את השעועית כראוי, הניחו לה להתייבש לחלוטין, ואז שטפו אותה היטב עם מים קרים כדי להסיר שאריות מלוחות. אם אתם מתכננים להקפיץ או לצלות אותה, מומלץ גם לנגב אותה עם מגבת נייר לאחר הרחצה. 

4. אורז

לא בטוחים האם צריך להשרות במים את סוג האורז שאתם משתמשים בו? התשובה לכך פשוטה מאוד – והיא חיובית באופן גורף, זאת מכיוון ששטיפה יסודית מסירה מקליפת גרגרי האורז סיבים וחיידקים מזיקים, ובכך מעניקה למנה שלכם מרקם רך וטעם נהדר. כדי ליהנות מהיתרונות הללו, שטפו את גרגרי האורז במים קרים, יבשו אותם ובצעו את התהליך 2-3 פעמים במידת הצורך.
מוצרי מזון שמותר ושאסור לשטוף: גרגרי אורז מ-3 סוגים וצבעים

5. עשבי תיבול

בין אם קניתם את עשבי התיבול שלכם בחנות ירקות או בשוק איכרים, ובין אם קטפתם אותם מעציץ שיש לכם בבית – חשוב שתנקו אותם היטב ובזהירות. עליכם לעשות זאת לא רק לפני השימוש, אלא גם רגע לפני שאתם מכניסים אותם למקרר, זאת מכיוון שהם מכילים כל מיני לכלוכים שאתם ממש לא רוצים להכניס לתוכו. במקרים של צרורות גבעולים קטנים – שטפו אותם מתחת לזרם מים קרים, נערו אותם מעט ונגבו אותם עם מגבת נייר כדי להיפטר מרטיבות עודפת. אם מדובר בצרורות גדולים יותר, השרו אותם בכלי עם מים קרים, ועסו את הצמחים בעדינות כדי לשחרר את הלכלוכים שמתחבאים בתוך העלים. אם יש הרבה לכלוך – חזרו על התהליך הזה שוב ורק אז נגבו אותם באותו אופן שציינו מעלה.

6. אגוזים ופירות יבשים

כשאתם קונים אגוזים, אתם לא תמיד יודעים מי נגע בהם לפניכם, כיצד הם אוחסנו ואיך הם הועברו – דבר שנכון על אחת כמה וכמה כשהם מסודרים בחנות בתפזורת. בשל כך, מומלץ לשטוף אותם גם אם קניתם אותם בשקית סגורה וגם אם הם עם קליפתם. מעבר לכך שתכניסו לגופכם מוצר נקי ובריא יותר, פעולת השטיפה תסייע לכם להיפטר מהחומצה הפיטית שיש בהם – חומר שאמנם מגן על האגוזים מטפילים, אך עלול להזיק לגופנו. באשר לפירות יבשים, מומלץ לשטוף ולהשרות אותם במים למשך כמה שעות, מכיוון שמדובר באחד ממוצרי המזון המלוכלכים ביותר, ודאי אם הם נמכרים בתפזורת.
מוצרי מזון שמותר ושאסור לשטוף: סוגים שונים של אגוזים על שולחן

4 מאכלים שאסור לשטוף

את מוצרי המזון האלו רבים מאיתנו רגילים לשטוף במים, מבלי לדעת שמדובר בטעות:

1. סלטים ועלים בשקית

רבים מעדיפים לקנות סלטים ועלים חתוכים ושטופים בשקית סגורה בשל קלות ונוחות השימוש במוצר זה. עם זאת, למרות שכתוב בפירוש על גבי השקית של המוצרים הללו שהם נקיים – רבים מעדיפים לשטוף את תכולתה, ליתר ביטחון. לפי מנהל התרופות והמזון האמריקאי, מוצרים שכאלו באמת נשטפו בטרם סגירתם בשקית, זאת על מנת שתוכלו פשוט לשים אותם במנה שלכם. אתם יכולים כעת לשאול – מה יקרה אם בכל זאת תחליטו לשטוף אותם שוב? ובכן, אתם עלולים להעלות את הסיכוי לזהם אותם עם חיידקים שכבר נמצאים על משטחי המטבח שלכם, לכן פשוט סמכו על מה שכתוב על גבי השקית.

2. פטריות

שוטפים את הפטריות שלכם בטרם הכנסתן למקרר? הגיע הזמן להפסיק עם ההרגל הזה, מכיוון שבמקום לנקות אותן – כפי שאתם שואפים לעשות, אתם מוסיפים להם לחות שעלולה לגרום להן להירקב יותר מהר, בעיקר אם אתם שומרים אותן בכלי אטום. בנוסף, אם אתם שוטפים אותן, יהיה לכם קשה יותר להשיג את המרקם הפריך והנהדר שנוצר לאחר הקפצתן על מחבת. אם אתם בכל זאת רוצים לוודא שהפטריות שקניתם נקיות, הברישו אותן עם מברשת אפייה או נגבו עם מגבת נייר. אתם יכולים לעשות שטיפה מהירה וקצרה רגע לפני שאתם מבשלים אותן – אך להימנע מהשרייתן, זאת מכיוון שיש להן יכולות ספיגה מדהימות, ואם הן יהיו יותר מדי זמן במים, זה יהרוס לכם את המנה.
מוצרי מזון שמותר ושאסור לשטוף: פטריות על שולחן

3. ירקות קפואים

יש המקפידים לשטוף ירקות קפואים לפני השימוש בהם, בין אם מדובר בגזרים, ברוקולי או אפילו שעועית. אם גם אתם נוהגים כך, נגלה לכם היום שאתם יכולים להפסיק לעשות זאת – מכיוון שהירקות הקפואים כבר עברו תהליך שטיפה והסרת לכלוך ממש רגע לאחר שהם נקצרו או נקטפו. כמובן שכל ירק נוקה בדרך המתאימה לו, למשל השרייה, ובמקרים מסוימים הוא גם נשטף במסגרת תהליכים אחרים שהוא עבר בדרך לשקית – ושלא נועדו דווקא להסרת זיהומים. בנוסף לכך, הטיפול בירקות מהרגע שנקטפו או נקצרו ועד לכניסתם לשקית נעשה בסביבה שהיא יחסית סטרילית, ולכן אתם יכולים להסיר דאגה מלבכם, ופשוט להוסיף אותם למנה שלכם בלי לחשוש.

4. בשר, עוף ודג

גם אתם ממהרים לשטוף את המוצרים האלו מן החי בטרם בישולם? למרות שאתם חושבים שמדובר בצעד הכרחי להסרת חיידקים ושאר גורמי מחלות מהמזון שלכם, ההפך הוא הנכון. הסיבה לכך היא שמי הברז שעימם אנחנו מנקים את המאכלים הללו, לא מספיק חמים כדי לטפל בזיהומים אפשריים שמצויים על מוצרי בקר, עוף ודגים, ומה שהם עושים בפועל הוא לפזר ולהפיץ אותם. אז כיצד עליכם לנהוג? פשוט מאוד, הפסיקו לשטוף אותם לפני השימוש, ובמקום זאת נקו היטב בין בישול לבישול את המשטחים השונים שבמטבח שלכם.
 
מקור תמונה ראשית: canva
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.