print header

טכנולוגיית הדור ה-5 (5g) בסלולר: מה פשר הדיון שמסעיר את העולם כיום?

יכול להיות שכבר יצא לכם לשמוע על המושג 5g או "דור 5", כי בתקופה האחרונה הטכנולוגיה החדשה הזו נמצאת במרכזו של דיון ציבורי ער בין תומכיה למתנגדיה. יכול להיות גם שהמושג הטכנולגי הזה והמחלוקת לגביו טרם הגיעו אל אוזניכם, אך דעו כי זהו נושא שבהחלט עולה יותר ויותר למודעות הציבורית. אם אתם עדיין לא ממש מבינים במה מדובר זה בסדר, אתם לא לבד, כי מדובר בטכנולוגיה סלולרית שרובנו אמנם יודעים שהיא קיימת, אך ממש לא מבינים כיצד היא עובדת ומה מהות הטיעונים בעדה וכנגדה. כדי לעזור לכם ולעשות לכם סדר בכל העניין, להבהיר לכם מה הם אותם דורות שעליהם בנויה הטכנולגיה הסלולרית, וכן מהם בכלל הטיעונים של המתנגדים ל-5g ושל התומכים, הכנו לכם הסבר מאיר עיניים ותמציתי ככל הניתן, שאנו מקווים שיסייע לכם להבין את כל העניין.

טכנולגיית ה-5g: איור של קרני אור היוצרות את מספרי הדורות בסלולר עד 5g

אז אלו דורות יש בהתפתחות הטכנולוגית הסלולרית, ומהו הדור החמישי?

כיום אין כמעט אדם בארץ ובעולם שלא מחזיק ברשותו טלפון סלולרי, כשרובנו כבר מצוידים בטלפונים חכמים – כלומר כאלו שיכולים להתחבר לרשת האינטרנט ושניתן להתקין עליהם אפליקציות שונות שמבוססות על הרשת. אך לא תמיד זה היה כך – הטלפון הסלולרי והרשת הסלולרית עברו מספר גלגולים עד שהגיעו למה שהם כיום, חלקכם ודאי זוכרים זאת, והפיתוחים האלו הם אותם ה"דורות" (Generations) שמדברים עליהם עד להגעה ל-5g.

דור 1 (1g)

חלקכם אולי עדיין זוכרים את ימיהם הראשונים של הטלפונים הסלולריים, אי שם בשנות ה-80, בהם ניתן היה למצוא אותם רק בחו"ל (בארץ הם עוד לא היו ממש זמינים). אותם מכשירים היו גדולים, כבדים ועם סוללה חלשה, פעלו בצורה אנלוגית לחלוטין, הם לא היו מאובטחים כלל וכל מה שהיה ניתן לעשות דרכם זה להוציא ולקבל שיחות קוליות. הרשת הסלולרית בדור הראשון הייתה בחיתוליה, ורמתה הייתה נמוכה – איכות העברת הקול בשיחה הייתה משובשת, ולרוב לא היה אפשר להשלים שיחה שלמה מבלי שהיא תתנתק באמצע.

טכנולגיית ה-5g: טלפון סלולרי בטכנולגיית 1g

דור 2 (2g)

בתחילת שנות ה-90 קיבלנו את הדור ה-2 של הרשתות הסלולריות, שהפכו מאנלוגיות לדיגיטליות, מה שאפשר להתחיל להצפין שיחות ולהעביר הודעות טקסט (SMS) ומדיה (MMS) בין הטלפונים; אמנם קצבי ההעברה היו איטיים מאוד בתחילה אך זה כבר היה שדרוג לעומת הדור ה-1. בנוסף אפשרה הטכנולוגיה המתקדמת את התפתחותם של שירותים חדשים כמו שיחות ועידה דרך הנייד, שירות שיחה ממתינה, נדידת נתונים (שימוש בטלפון הסלולרי בחו"ל) וחיוב משתמשים לפי השירותים שהם צורכים. בשלב זה החלו הטלפונים הסלולריים להיות יותר ויותר נפוצים כאן בארץ, וראינו כיצד עוד ועוד אנשים מצטיידים במכשירים, שכונו בזמנו על ידי רבים כ"לבנים" בשל גודלם הפיזי.

טכנולגיית ה-5g: מכשירי סלולר מדור 2

דור 3 (3g)

לקראת סוף שנות ה-90 ראינו קפיצה נוספת בטכנולוגיית הטלפונים הניידים, עם המעבר לרשתות סלולריות מהדור ה-3. כאן כבר הייתה עלייה משמעותית בקצב העברת המידע בין טלפונים, מה שאפשר להתחיל לקיים שיחות וידאו דרך המכשיר הנייד ואפילו להתחבר לאינטרנט בצורה כזו או אחרת. בנוסף בדור הזה עלתה רמת האבטחה של המכשירים הסלולריים, שהיו יכולים לוודא ולאמת את זהות הרשת שאליה הם מתחברים ולמנוע התחברויות לרשתות מזויפות.

טכנולגיית ה-5g: טלפונים סלולריים מהדור ה-3

דור 4 (4g

עשור לאחר הצגת דור 3, בשנת 2008, הרשתות הסלולריות קפצו בעוד מדרגה והגיעו אל הדור ה-4 (4g) שהביא איתו קצב העברת מידע גבוה בהרבה וגישה נוחה ופשוטה של הטלפונים הניידים שלנו לרשת האינטרנט. כל זה הוביל אותנו להתפתחות הטלפונים החכמים ועולם האפליקציות והאינטרנט הסלולרי הפשוט, הנוח והמהיר שאנו מכירים כיום.

טכנולגיית ה-5g: טלפון חכם מהדור ה-4

דור 5 (5g)

עכשיו, עם כניסת העשור השלישי של המאה ה-21, העולם מתקרב בצעדי ענק לדור 5 של הרשתות הסלולריות, כשהתשתיות לשם כך הולכות ונפרשות במדינות שונות ברחבי הגלובוס – לרבות בארצנו, שמתכוננת לקראת קליטתו. מה עוד הדור הזה יכול לחדש לנו, אתם בטח שואלים? תומכי המעבר לטכנולוגיה החדשה מבטיחים לנו ערוצי קליטה גדולים יותר – כלומר עלייה עוד יותר חדה במהירות העברת הנתונים לטלפון שלנו, זמני המתנה קצרים יותר (במקום כ-30 שניות שאתם צריכים לחכות היום עד שעולה ומתעדכנת לכם אפליקציה מסוימת, זה ייקח שנייה אחת), ויכולת להתחבר ליותר מכשירים בבת אחת. כל אלו יעזרו לחבר את העולם שלנו עוד יותר לרשת האינטרנט, כך שנוכל להפוך עוד ועוד דברים בחיינו ל"מוצרים חכמים" – כך לפחות טוענים הדוברים בעד שדרוג טכנולוגי זה.  

טכנולגיית ה-5g: איור של טלפון סלולרי הפועל על טכנולגיית 5g

בעד ונגד: מהם עיקרי הטענות בנוגע לטכנולוגיית הדור ה-5 בסלולר?

על פניו, אם בוחנים את טענותיהם של התומכים ואלו המובילים את המהלך להעברת הרשת הסלולרית לדור ה-5, נראה כי היא בטוחה, מועילה ואף נחוצה כדי לאפשר התקדמות טכנולגית רצינית. אך ישנה קבוצת אנשים, בארץ ובעולם, המתנגדים למהלך – וקולם הולך וגובר בתקופה האחרונה. הבאנו לכם כאן את תמצית דבריהם, כדי שתבינו סביב מה נסוב הדיון בעניין, ונתחיל דווקא עם המתנגדים:

טענות המתנגדים ל-5g

הדאגות של קבוצות המתנגדים לדור החמישי מתמקדות בהשפעות הבריאותיות והסביבתיות של הטכנולוגיה, והתשתית שבבסיס הפעלת הרשת הסלולרית מהדור החמישי (5g). קודם כל צריך להבין כי הרשתות הסלולרית, גם אלו של דור ה-4 הפועל כיום, מבוססת על גלי רדיו, שהם למעשה סוג של קרינה אלקטרומגנטית. גלים שכאלו מצויים בין השאר במיקרוגל הביתי שיש כמעט לכולנו, באור הנפלט ממסך הטלוויזיה שלנו ואפילו בקרני השמש.

באופן כללי הקרינה הזו לרוב אינה מסוכנת לנו, אך זה תלוי בנסיבות ובעיקר בתדירות שלה – ככל שהתדירות גבוהה יותר, כך קיים הסיכון שכשהיא תפגוש את גוף האדם, היא תשבש ואף תהרוס את פעילות הרקמות המרכיבות אותו. יש אף כאלו הטוענים כי הם סובלים מרגישות בריאותית לקרינה זו, כשהתסמינים שהם מונים הם סחרחורות, קשיי נשימה, בעיות זיכרון, כאבי פרקים ועוד.

אז האם סכנות אלו קיימות בטכנולוגיית ה-5g? מתנגדיה טוענים שכן, ולדבריהם, האנטנות והמשדרים שמוצבים כיום כתשתית לדור החדש חזקים פי כמה מאלו המשמשים לדור ה-4 הנוכחי, והם יפלטו גלי רדיו בעלי קרינה אלקטרומגנטית בתדירות משמעותית שעלולה לסכן את שלום הציבור ובריאותו לטווח הארוך. יש אף כאלו שהולכים רחוק יותר וטוענים כי כבר עתה הטכנולוגיה הזו גרמה לנזקים בריאותיים רבים, לרבות התפרצות מגפת הקורונה.

טכנולגיית ה-5g: אנטנות סלולריות שמיועדות לטכנולוגיית 5g

טענות התומכים ב-5g

על פי תומכי הטכנולוגיה, וכן על פי גורמי הבריאות והמדע הרשמיים – אין בטענות המתנגדים ממש. קודם כל, מכיוון שאין כמעט שום הוכחה מדעית להשפעות המזיקות של הקרינה הסלולרית – עולם הרפואה לא מכיר ברגישות אלקטרומגנטית כתסמונת בריאותית, והרופאים משייכים את התסמינים שחווים אלו המדווחים עליהם לעלייה בלחץ הפיזי והנפשי ולא באמת לקרינה.

מלבד זאת, אין כמעט שום הוכחה מדעית כי הקרינה הסלולרית, שנמצאת איתנו כבר מעל ל-30 שנים, מובילה לעלייה בתחלואה כלשהי או להתפתחות גידולים סרטניים אצל אנשים, גם לא ברמתה הנוכחית בדור ה-4 הקיים כיום. גם בכל מה שקשור להתפרצות מגפת הקורונה, אין ואף לו בדל של הוכחה מדעית הקושרת את הדבר ל-5g, ומעולם לא נמצא כי נגיף מסוים התפתח בגלל קרינה אלקטרומגנטית.  

בנוסף, מעלים התומכים בטכנולוגית הדור ה-5 טיעונים נוספים המפריכים את אלו של המתנגדים בנוגע למסוכנות הפיתוח:

  • בשלב הראשון, קרינת גלי הרדיו של האנטנות והמשדרים של ה-5g לא אמורה לעלות על פי 2 בלבד מזאת של קרינת אנטנות דור 4.
  • משדרי ה-5g יוצבו במרחק מספק מבני אדם כדי שהקרינה האלקטרומגנטית כלל לא תשפיע עלינו (אפילו לא כשהאנטנות מוצבות באזורים עירוניים ומאוכלסים).
  • האנטנות של הדור ה-5 אמורות לשדר את גלי הרדיו ישירות אל הטלפון הסלולרי של כל משתמש ומשתמש, ולא לפזרם בסביבה, כך שהספק הקרינה שלהן בכלל יקטן לעומת אלו של ה-4g.
טכנולגיית ה-5g: איור של רשת 5g "משוגרת" ממבנה למבנה

לסיכום, כדי להתוודע יותר לעניין הציבורי שמעלה הטכנולגיה הסלולרית החדשה, לחזות בהדמיה שמבהירה מה היא למעשה קרינת גלי רדיו ולשמוע את דעת המומחים מפי האנשים העוסקים בתחום, אנחנו ממליצים לכם לצפות בסרטון המקיף והמעמיק הבא שהופק על ידי תאגיד השידור "כאן 11" ומסכם היטב את כל מה שדיברנו עליו בכתבה זו:

מקור התמונות: Garry Knight, Gagandeep SapraCannedTuna

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.