print header

המחקר הזה בדק מהו צליל השעון המעורר הטוב ביותר

אם גם אתם מתקשים להתעורר, ולפעמים סובלים מתחושת עצבנות או אפילו מדיכאון למשך זמן ארוך אחרי שהשעון המעורר מקים אתכם מהמיטה בבוקר, יכול להיות שמחקר חדש שנערך בשנת 2020 מצא את הסיבה לבעיה. זה אמנם נכון שמרבית האנשים רוצים לישון עוד כמה שעות לפני שהילדים, העבודה והסידורים יגרמו להם לעזוב את חיק השמיכה החמה, אך אם שומרים על שגרת שינה קבועה ומספקים לגוף את שעות המנוחה שהוא זקוק להן, התסמינים האלו לא אמורים להופיע - אז למה בכל זאת זה קורה? זאת הייתה השאלה שהובילה חוקר אוסטרלי בשם סטיוארט מקפרלן לערוך ניסוי שבהחלט רצוי להכיר את מסקנותיו ולנסות לאמץ אותן...
 
מחקר על שעונים מעוררים: טלפון חכם עם שעון מעורר על שידת לילה

עיקרי המחקר

במסגרת מחקרו של מקפרלן, התמקדו החוקרים בגורם שלמעשה עוזר לרוב האנשים לפקוח עיניים ולצאת מהמיטה, שהוא הצליל של השעון המעורר שלהם. המשתתפים התבקשו למלא שאלון אנונימי בביתם, שכלל שאלות על אופי הצליל המועדף עליהם, כיצד הוא גורם להם להרגיש והאם הוא הופך אותם ליותר עצבניים או רגועים כשהם שומעים אותו אחרי שהם מתעוררים. לא מפתיע לגלות שמרבית האנשים הפגינו העדפה לאופי "מלודי" של צלילים ולא לרעשים חזקים בטון אחיד ולא משתנה. בנוסף לכך, מקפרלן מספר שנחשפו גם רבדים אחרים של מידע, כאלה ששופכים אור על אופי צליל השעון המעורר הטוב ביותר.
על פי מסקנות המחקר הזה, מאפייני השעון המעורר הטוב ביותר הם לפחות שני תווים שונים שמשתנים בתדירות ואין להם מבנה של חזרה קבועה. רוב השעונים המעוררים וצלילי ההשכמה בטלפונים החכמים הם פשוט רעשים שחוזרים על עצמם שוב ושוב, לפעמים בעוצמה עולה ולפעמים לא, ולפי מקפרלן אלו הם בדיוק המאפיינים שאנחנו לא רוצים לשמוע בבוקר. הם אולי גורמים לנו להתעורר, אך הם גם מעודדים את התפתחות העצבנות, הדיכאון והעייפות שמלוות רבים מאיתנו בבוקר, אפילו אם זכינו בשנת לילה ארוכה ומספקת. לפי דבריו, עדיף לבחור בצליל שעון מעורר שיש לו מהות וביטוי מוזיקלי בעל נפח, ולא רק תו אחד או שניים. הוא אפילו מספק דוגמה מפתיעה, כמו השניות הראשונות של השיר Borderline של הזמרת מדונה:

הקשר בין המסקנות לחיים שלנו

מחקרים כמו זה של מקפרלן וצוותו, מדגישים את החשיבות של צלילי השכמה נכונה במיוחד עבור אנשים שצריכים להיות מרוכזים וערניים כמה שיותר מהר אחרי שהם קמים, כגון רופאים בכוננות, טייסים, אנשי צבא ועוד. קביעת צליל שעון מעורר שמתאימה לממצאי המחקר, היא אחת מהדרכים הטובות ביותר להתמודד עם תופעה בשם אינרציית שינה (Sleep Inertia), שגורמת לירידה בתפקודים קוגניטיביים ולפגיעה ביכולות המוטוריות של אנשים לאחר שהם מתעוררים משינה. כפי שכבר נאמר, הפגיעות האלו לרוב מלוות בתחושת דכדוך, עצבנות ובלבול, שלרוב נמשכת כחצי שעה לאחר ההתעוררות, אך לפי מחקרים מהעבר, הן ואינרציית שינה שגורמת להיווצרותן, נעלמות רק אחרי 2-4 שעות!
גם הורים שמטפלים בילדים שלהם בבוקר, אנשים שמתארגנים במהירות ומתחילים לנהוג ברכב זמן קצר לאחר שהתעוררו, או כל מי שבאופן כללי סובל מאינרציית שינה ארוכה, יכול להפיק תועלת ממסקנות המחקר הזה. הרי אין ספק שכל מי שאי פעם שבר כוס קפה אחרי שהתעורר, שכח מסמך חשוב בבית כשיצא לעבודה או חלילה היה מעורב בתאונה רק בגלל שהוא לא היה מרוכז בבוקר, היה רוצה למנוע את המצבים האלו. לצד שמירה על שגרת שינה קבועה ומספקת, מתברר שגם החלפת צליל השעון המעורר היא חשובה, וכדאי לעשות זאת בהתאם לממצאי המחקר עם נעימה בעלת אופי מוזיקלי ומלודי עשירה משתנה.
מחקר על שעונים מעוררים: אישה שמחה במיטה

ביקורת על המחקר וסיכום

לפי מספר מומחים מהתחום, כמו למשל פרופסור ג'ניפר דורינג אוניברסיטת ויסקונסין-מילווקי שבארה"ב, אחת מהבעיות הגדולות ביותר בניסוי של מקפרלן היא שהוא בדק רק קבוצה קטנה של אנשים שלא עברו בדיקות וסינונים כדי לשלול הטיות של הפרעות שינה בקרב הנסיינים. יחד עם זאת, גם אם לא מדובר במסקנות חד משמעיות, זהו בסיס למחקר עתידי בעל חשיבות. גם מומחים מהמרכז הרפואי המפורסם מאיו קליניק טוענים שמוקדם מדי לצאת בהצהרות רחבות היקף ולהכריז על הנחיות חדשות ליצירת שעונים מעוררים טובים ובטוחים יותר. בנוסף לכך, הם מזכירים שניתן להילחם באינרציית שינה גם בדרכים אחרות, כמו למשל להקפיד על פעילות גופנית במהלך היום ולהימנע משתיית אלכוהול סמוך לשעת השינה. כך או כך, בזכות המחקר הזה יש לנו מסקנות מגובות מדעית ועדכניות בקשר לאופי צליל השעון המעורר הטוב ביותר, ויכול להיות שבזכות אימוצן, הבקרים שלכם יהיה הרבה יותר רגועים ונעימים.

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.