print header

תאי עצב מלאכותיים – המצאה שעשויה לעזור בריפוי מחלות כרוניות

מכירים אנשים שסובלים מאי ספיקת לב או מאלצהיימר? למרות שיש טיפולים שונים למחלות כרוניות שכאלו ואחרות, עדיין לא נמצאה התרופה שעוזרת להחלים מהן לחלוטין. אנו אמנם שומעים מדי פעם על המצאה מהפכנית שנועדה בדיוק לשם מטרה זו, עולמות המדע והרפואה עדיין מחפשים כיצד להשתפר ולהפוך את חיינו לבריאים וקלים יותר. היום נציג בפניכם המצאה זעירה אך מהפכנית בדמות תאי עצב (נוירונים) מלאכותיים שמושתלים בלב, ויכולים לסייע לסובלים ממחלות כרוניות שונות כמו אלו שציינו מעלה.
תאי עצב מלאכותיים: שבב של תאי עצב מלאכותיים
מחלות שונות בלב ובעצבים, כמו אי ספיקת לב ואלצהיימר, נובעות מתפקוד לקוי או מהידרדרות מצבם של תאי העצב שבמוח, שלהם תפקידי מפתח בתהליכי עיבוד והולכת מידע לכל הגוף. לאחר שנים שבהן מדענים שונים התחקו אחר חיפוש התרופה היעילה ביותר, צוות מאוניברסיטת באת' שבבריטניה, יחד עם שותפים מרחבי העולם, מצאו והמציאו פתרון מהפכני וחדשני שכדאי שתכירו ושמוצג במחקר הבא מדצמבר 2019מדובר ב"שבבי מוח" מהפכניים מסיליקון שמחקים את פעולת תאי העצב שבמוח, ומהווים תאי עצב מלאכותיים שמסוגלים להחליף ברחבי הגוף את תאי העצב הטבעיים, שעברו הידרדרות והובילו למחלות כרוניות כמו אלו שציינו לעיל. 
תאי עצב מלאכותיים: בחורה ועליה השתקפות של מוח ותאי עצב

איך תאי עצב מלאכותיים עובדים וכמה הם יעילים?

על מנת להבין כיצד השבבים הללו עובדים, חשוב להבין תחילה מה קורה בגופנו. במוחנו ישנם נוירונים שמקושרים אחד לשני במעין רשת, ושולחים זה לזה זרמים חשמליים בתהליך לא ליניארי כדי להביא לגירוי ולתקשורת מסוימים. בדיוק את הפעולה המסובכת, שמובילה לתגובות שונות ומגוונות, שבבי הסיליקון האלו מנסים לחקות. "עד כה, תאי עצב היו כמו קופסאות שחורות, אך הצלחנו לפתוח אותן ולהציץ פנימה", כך אמר מוביל המחקר אליין נוגארט, "עבודתנו היא כזו המשנה פרדיגמות, כי היא מספקת שיטה איתנה לשעתוק התכונות החשמליות של נוירונים אמיתיים ברגע". כמו פתרונות מהפכניים וחדשניים אחרים, שכבר הספיקו להציל חיי אדם, גם תאי העצב המלאכותיים הללו נבדקו על עכברים ועד כה נרשמה הצלחה.  
 

החוקרים עובדים כרגע על פיתוח קוצבי לב חכמים, שבעזרת הנוירונים המלאכותיים שבתוכם יוכלו לעורר את הלב, לגרום לו להגיב כראוי באופן מידי, ובסופו של דבר להחזירו למסלולו הנכון. המדענים מתמקדים באי ספיקת לב, בידיעה שהטכנולוגיה החדשנית הזו יכולה לשפר באופן משמעותי את חיי הסובלים ממנה. בנוסף, היא עשויה לסייע לאנשים הלוקים במחלות הכוללות התקפים שונים, אלצהיימר ופרקינסון. היא גם יכולה לעזור לכאלו הסובלים מבעיות בתעלת היונים - מבנה עשוי חלבונים הממוקם בקרום התא של כל אחד מתאי גופנו, ומהווה מרכיב חשוב בתהליכים פיזיים רבים כמו הולכה עצבית, ויסות קצב הלב והפרשת הורמונים. אם תהיתם לגבי בטיחות השבבים האלו, הם מצריכים כמות מזערית במיוחד של זרם חשמלי, מה שהופך אותם לנוחים יחסית להשתלות בלב, ועל אחת כמה וכמה בהחלט אפשרי לחיות איתם. 

תאי עצב מלאכותיים: בחורה מחזיקה מנורה בצורת לב

מה צופה העתיד?

קודם כל, השבבים האלו הם פתרון נפלא שעשוי לשפר משמעותית את חייהם של אנשים הסובלים ממחלות כרוניות כמו אלו שציינו מעלה. בשל כך, הם מהווים פריצה מדעית מדהימה וצעד אדיר בעולם הרפואה המודרנית. אם אתם מכירים מישהו שלוקה בכל אחת מהמחלות הכרוניות שציינו מעלה, או סובלים ממנה בעצמכם, כדאי לכם להמשיך להתעדכן אודות ההמצאה המדהימה הזו, שעשויה להפוך את החיים להרבה יותר פשוטים ובריאים.
 
מקור התמונה: bbc

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.