print header

6 פיתוחי הבריאות והרפואה המרתקים ביותר של שנת 2021

בכל שנה המתקרבת לקיצה אנחנו מתחילים לחשוב על כל הדברים שקרו במהלכה ושיכולה להיות להם השפעה לטווח הקרוב והרחוק, לשנים הבאות שלפנינו ולאחריהן. אז כשאנחנו על סף הכניסה לחודש האחרון של שנת 2021, אנו כבר בהחלט יכולים לומר שהשנה היה סיפור רפואי אחד שתפס את הכותרות בעולם כולו, וזהו כמובן חיסוני הקורונה. אז אל דאגה, אנחנו כמובן נדבר גם עליהם בכתבה הבאה שהכנו עבורכם, אך יש עוד שלל פיתוחים מדהימים שקרו השנה ושאולי זכו לקצת פחות יחסי ציבור או הד תקשורתי נרחב – וזה לא אומר שלא מגיע להם שתכירו אותם, כי הם בהחלט עשויים להשפיע בקרוב מאוד על החיים של כולנו. אז אתם מוזמנים להכיר את 6 פריצות הדרך הבריאותיות והרפואיות הגדולות והמרתקות של השנה, שללא ספק יספקו לכם לא רק חומר למחשבה ולשיחה, אלא גם תקווה לעתיד טוב יותר בהרבה תחומים שוודאי מדאיגים אתכם.

1. החיסונים היעילים במיוחד כנגד קורונה

למרות שמגפת הקורונה שפרצה לחיינו בשנה שעברה (והתגלתה בסין כבר בסוף 2019) הפכה את העולם שלנו ושינתה אותו לחלוטין, היא גם הובילה לכמה פיתוחים רפואיים מדהימים במיוחד: יש לנו כבר עכשיו ערכות ביתיות לבדיקות קורונה שנותנות תוצאות תוך 15 שניות, טיפולים חדשניים שמצליחים לשמור על אלו שנדבקו בנגיף מפני התפתחות מחלה קטלנית, וכמובן שהחדשות הגדולות ביותר שיצאו מן השנה הזו הן שמיליונים ברחבי העולם כבר הפשילו את שרווליהם כדי לקבל את אחד מחיסוני הקורונה שהוכחו כבעלי יעילות גבוהה במניעת הידבקות ומחלה קשה. כפי שאמדו זאת מומחי הבריאות של בית הספר לרפואה ציבורית של אוניברסיטת ייל - החיסונים כבר הספיקו להציל עשרות אלפים, אם לא מיליונים, של חיים.

הפיתוח הזה עשוי בהחלט להדהד לעוד שנים רבות קדימה: חוקרים כבר בוחנים זה עתה האם טכנולוגיות ה-mRNA  החדשה שכלולה בשניים מהחיסונים המובילים כיום (זה של פייזר וזה של מודרנה) תוכל יום אחד גם להגן עלינו מפני מחלות מדבקות כזיקה, כלבת ואיידס – ואפילו כנגד סוגי גידולים שונים כסרטן העור, סרטן השד, סרטן המעי הגס ועוד.

פיתוחים מדעיים של 2021: "2021" כתובה בגיר ועם מסיכה ומזרק חיסון

2. חומרים פסיכדליים בשירות הפסיכולוגיה

כ-50 שנים לאחר ששימוש עצמי בסמים פסיכדליים כגון LSD ופטריות הזיה למטרות הנאה הוצא מחוץ לחוק, השימוש בחומרים האלו מרקיע שחקים דווקא בתחום המחקר הפסיכולוגי. בתוך כשנה, מוסדות מובילים, כולל אוניברסיטת ניו יורק ואוניברסיטת קליפורניה, פתחו מרכזי חקר יעודיים לכך, ויותר מ-100 מחקרים שנערכים כעת בוחנים את היעילות של חומרים כ-LSD,MDMA  ופסילוציבין (הקיים בפטריות הזיה) לסיוע בפתרון מגוון רחב של בעיות - משיכוך כאבי ראש תכופים, דרך שיפור איכות חיים ועד טיפול בהפרעות קשות כגון אנורקסיה. התוצאות שעלו ממחקרים אלו כבר השנה מצביעות על כך שלחומרים הללו יש פוטנציאל טיפולי, כשבמחקר אחד נמצא ש-MDMA יכול לסייע בהצלחתו של טיפול בהפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD), ובאחר התברר כי פסילוציבין מצמצם ביעילות את הופעתם של תסמיני דיכאון מרכזיים באופן יומיומי.

"מנה אחת או שתיים בלבד של חומרים פסיכדליים בסביבה תומכת יכולה לספק שיפור מהיר ועמוק" אומרת ד"ר נטלי גוקאסיאן, המנהלת הרפואית של מרכז המחקר לחומרים פסיכדליים ומודעות במרכז הרפואי ג'ונס הופקינס בייוויו בבולטימור, ארה"ב. המומחית הזו מדגישה שהתוצאות הללו מתייחסות לפסילוציבין כאשר משתמשים בו בהקשר הטיפולי; חשוב לזכור לא רק שהחומרים הפסיכדליים אינם חוקיים כמעט בכל מקום מחוץ לסביבה המחקרית, אלא גם שרק ליווי מקצועי מיומן יכול לעזור להקל על ההשפעות השליליות של התנסות רעה בחומרים האלו.     

פיתוחים מדעיים של 2021: מחקר על גלולה ותמיסת LSD

3. דרך מהירה לאיתור מוקדם של סוגי סרטן רבים

אנחנו שומעים כל הזמן שגילוי מוקדם הוא הדרך לשרוד את מחלת הסרטן, אך רק מספר מועט יחסית של בדיקות (כולל פאפ, ממוגרפיה, CT ריאות וקולונוסקופיה) קיימות על מנת לתפוס את הגידול בשלבים הכי ניתנים לריפוי שלו. זאת הסיבה לכך שטכנולוגיה חדשה שסוקרת דגימות דם כדי למצוא שברירי DNA המעידים על התפתחות של יותר מ-50 סוגי סרטן מעוררת התרגשות רבה. "בדיקת גאלרי" Galleri test)), כך היא נקראת, וביכולתה להתריע בפני הרופא שלכם אם יש סימן למחלה בקרבכם ואפילו לאותת על האיבר ממנו היא מגיעה.

תוצאות ראשוניות מניסוי קליני שנערך בקרב 6,000 נבדקים מעל גיל 50 הראו שהבדיקה עזרה לאתר 29 מתוכם שלא ידעו שהם לקו בסרטן בריאות, בשחלה, בפי הטבעת, בראש ובצוואר, בשד או בלבלב – כשלמרבית הסוגים הללו אין כיום בדיקת רקע לגילוי מוקדם. ה"ביופסיה הנוזלית" הזו, כפי שהיא מכונה, מיועדת להתווסף לכלי סקירה ואיתור אחרים ונמצאת כעת על המסלול המהיר לאישור ממנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA).  

פיתוחים מדעיים של 2021: רופא בודק שומה בעור של מטופל

4. אפשרות חדשה לבחון פוריות

כשזוג צעיר רוצה להיכנס להיריון בפעם הראשונה, כל וסת שמופיעה אצל האישה לאחר קיום היחסים יכולה להוביל לשברון לב. בדיקות פוריות ביתיות שאמורות לשפר את הסיכויים לכניסה להיריון נמצאות בסביבה כבר זמן מה, אך רבות מהן בודקות רק הורמון אחד בשתן ונראה שלא יכולות לחזות את הסיכויים ביתר דיוק. ערכה חדשה ופשוטה לשימוש בשם OOVA, המגובה בידי מומחים מבית החולים הר סיני שבניו ניו יורק, מאבחנת שני הורמונים ומאפשרת לזהות טוב יותר את חלון ההזדמנויות לכניסה להיריון.

ההורמון הראשון הוא המחלמן, שגדל לפני שביצית משתחררת; השני הוא הפרוגסטרון, שמתעורר לחיים ממש אחרי הביוץ. מעקב אחר שניהם משפר את הדיוק, כך שהבדיקה מגיעה לאותה רמת אמינות כמו זו שיש לבדיקת דם, כך אומרת ד"ר סרנה ה. צ'ן, פרופסורית עמיתה ללידה וגניקולוגיה בבית הספר לרפואה רוברט ווד ג'ונסון בניו ג'רזי ויועצת רפואית לחברה המפתחת את הערכה. ואם זה לא מספיק, אז דעו כי גם אפליקציה ייעודית שמגיעה עם הערכה ומותקנת בסמארטפון שלכם קוראת בכל יום את התוצאות המתקבלות וחושפת בפניכם את הזמן הטוב ביותר להתפנות ל"מלאכת ייצור התינוק".

פיתוחים מדעיים של 2021: אישה מסתכלת על בדיקת היריון

5. מכשירי שמיעה נגישים יותר

כשאתם שוב ושוב לא מצליחים לשמוע מה לקוח, חבר, בן משפחה, ילד או נכד אומר לכם בזמן שיחת טלפון או אפילו פנים מול פנים, כדאי להפנים שמכשיר שמיעה הוא זה שיכול לעשות את כל ההבדל – אם כי נכון לעכשיו המכשירים הללו עולים סכום לא קטן של כסף. אם אתם צריכים לראות מומחה פרטי לשמיעה, כפי שקורה לא מעט פעמים, והוא גובה מכם כסף על הביקור ומתאים לכם מכשיר באופן פרטני – ההוצאה יכולה לעלות עוד יותר, וזה לא תמיד מכוסה על ידי הביטוח שלכם. לכן התחזית לכך שאפשרויות זמינות יותר למכשירי שמיעה במחירים נגישים הולכות ומתקרבות לפתחנו היא כמו מוזיקה לאוזניהם של אלו הסובלים מאיבוד שמיעה קל עד בינוני.

בארה"ב, הבית הלבן כבר העביר בקשה למנהל המזון והתרופות לחבר את הכללים הנדרשים כדי לאפשר למכשירי שמיעה להיות מופצים ישירות מהחברות לצרכנים, ללא צורך בתיווך מומחי בריאות השמיעה למיניהם. הרחבת אפשרויות הרכישה של המכשירים האלו חשובה, אומרת ברברה קלי, מנהלת אגודת איבוד השמיעה של אמריקה, מכיוון שהאוזניים שלנו הכרחיות עבורנו כדי לטפח הצלחה בעבודה כמו גם חיי חברה משמעותיים וביטחון עצמי כללי. אפשר להעריך שהמגמות הללו, להוזלת מכשירי השמיעה והפיכתם לנגישים יותר, יגיעו גם הנה בקרוב.

פיתוחים מדעיים של 2021: אישה מחייכת בזמן שהיא מתקינה לעצמה מכשיר שמיעה

6. תנועה חשובה קדימה בתחום פיתוח פתרונות לאלצהיימר

השנה הושגה פריצת דרך בתחום התרופות החדשות כנגד מחלת האלצהיימר: לראשונה מזה 20 שנים אישר מנהל המזון והתרופות האמריקאי תרופה חדשה שנועדה להילחם במחלה, Aducanumab של חברת Biogen; על ההתפתחות הבאמת מרתקת הזו כבר סיפרנו לכם בכתבה שהוקדשה לה ולגישת טיפול חדשנית נוספת שמתבססת על הבזקי אור. עוד חדשה מעניינת בתחום הזה מגיעה מכיוון חברת התרופות האמריקאית אלי לילי, שפיתחה נוגדן לאלצהיימר בשם donanemab; במחקר שנעשה עליו ופורסם בגיליון חודש מאי של כתב העת לרפואה של ניו אינגלנד נמצא שאצל חולים שטופלו באינפוזיה חודשית של התרופה הזו במשך שנה וחצי חל שיפור בתפקוד במבחנים קוגניטיביים שנעשו להם, לעומת כאלו שקיבלו תרופת דמה.

על אף שאנחנו עדיין רחוקים מפתרון כולל ומקיף לתופעה "לא היה מעולם זמן מלהיב יותר למחקר עבור טיפול באלצהיימר מאשר עכשיו", אומרת ד"ר מריה קריו, מנהלת מחקר בכירה באיגוד האלצהיימר, שמציינת כי אישור היסטורי של תרופה בקטגוריה חדשה מעורר ומפיח רוח חיים בתחום ומעלה את ההשקעות בו, מה שוודאי יוביל בעתיד הקרוב לעוד פיתוחים.

מקור התמונות: canva.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.