print header

ביל גייטס חוזה: מתי נחזור לשגרה אמיתית ומה האסון הבא שמחכה לעולם?

כשמגפת הקורונה רק החלה, מצאנו את עצמנו במצב של הלם והיסטריה. חיינו התהפכו, עסקים נסגרו, בתי ספר הפסיקו לעבוד כסדרם, רשימת הקניות של כולנו הפכה לרשימת הזמנות מהרשת ועוד כהנה וכהנה תהפוכות כבדות. בתחילה חשבנו שכל השינויים האלה יהיו קצרי טווח, ואפילו סיפרו לנו שתוך שבועיים אחרי הסגר הראשון נוכל כבר לחזור לשגרה, אך כעת לכולנו עדיין יש מסכות בכל כיס ותיק, ולא ידוע מתי כל זה ישתנה. ובכל זאת, החיסונים שזכינו להם בהחלט גורמים לנו לראות אור בקצה המנהרה, אך האם הוא קרוב כמו שהוא נראה? ביל גייטס – האיש שטוענים כי חזה את מגפת הקורונה עוד בשנת 2015 – אומר שחיינו לעולם לא ישובו להיות בדיוק כפי שהיו, אך יש תקווה לחזרה מסוימת לשגרה נורמלית, והיא לא רחוקה.
 

מתי העולם יחזור לשגרה נורמלית?

"אם משהו יגרום למוות של מעל 10 מיליון אנשים בעשורים הבאים, סביר להניח שזה יהיה וירוס מדבק מאוד ולא מלחמה", כך אמר מייסד מיקרוסופט, ביל גייטס, לפני 6 שנים בלבד. לטענתו אף מדינה לא השקיעה אי אז מספיק משאבים כדי לעצור את אותה מגפה עתידית קטלנית, שכפי שידוע לכולנו הגיעה והטילה קשיים עצומים על העולם כולו. ביל גייטס ורעייתו מלינדה עוסקים בפעילות פילנטרופית מזה שנים רבות, והם עצמם תרמו 1.75 מיליארד דולר למאבק העולמי בקורונה. זה כולל תרומות לייצור החיסונים ולפיתוח טיפולים פוטנציאלים לחולים במצב חמור. 
ביל גייטס מדבר על עתיד הקורונה והעולם: ביל גייטס מחזיק חיסונים
כיום מעריך גייטס שהעולם יחזור למצב נורמלי עד סוף שנת 2022. זה נשמע כמו הרבה זמן, אך אל דאגה. התחזית הזו של גייטס מתחשבת בכך שעד אז החיסונים יהיו זמינים לקהל הרחב גם במדינות המתפתחות, ואילו נדמה שאנחנו בישראל משיגים כעת את העולם בצעדי ענק בתחום זה. אך האם זה באמת זה יהיה הסוף לכל הצרות? לטענתו של גייטס, על אף שנחזור בעתיד לשגרה נורמלית, עדיין לא נצא מכלל סכנה – ולא בגלל הקורונה...

אילו אסונות עלולים לפקוד את עולמנו בשנים הבאות?

כשהמלחמה בקורונה תיפסק לחלוטין ונוכל להכריז שחזרנו לחלוטין למצב שגרה, העולם עדיין לא יוכל לנוח על זרי דפנה. יש שיטענו כי מה שהמגפה הזו לימדה אותנו זה שהגענו אליה לא מוכנים, ושחוסר המוכנות הזה הוא מה שבסופו של דבר פגע בנו וגרם לקטסטרופה בקנה מידה כלל עולמי. עם זאת, הקורונה היא רק שיעור קטן לקראת עתיד שעלול להיות קודר אף יותר – זאת לפחות על פי ביל גייטס, כפי שתוכלו לראות בסרטון הבא (להפעלת כתוביות בעברית, לחצו על גלגל השיניים ובחרו בכתוביות בעברית).
לטענתו, עלולים לפקוד את עולמנו עוד שני אסונות שיהיה לנו קשה מאוד להתמודד איתם ושיובילו להרבה יותר מקרי מוות מאשר הקורונה אם לא נתכונן אליהם בהתאם: ביו-טרוריזם ושינויי האקלים. הטרור הביולוגי, לדברי גייטס, יציב אותנו למעשה במצב קרוב מאוד לזה שאנו נמצאים בו היום, אלא שבמקום שהטבע יחשוף אותנו למגפה חדשה, אלו יהיו אנשים שיהנדסו מחלות וישחררו אותם על מנת ליצור לחץ על מדינות או ממשלות. כדי להתמודד עם בעיה שכזו עלינו כמובן ללמוד את השיעורים החשובים שהקורונה העבירה לנו ולהיערך לכך בהתאם.
שינויי האקלים לעומת זאת הם נושא שעליו דיבר גייטס עוד הרבה לפני הקורונה, כשלטענתו הסכנה לא טמונה רק בשיטות שלנו להפקת אנרגיה – כפי שרבים מאמינים – אלא גם בתחומים שלא רבים חושבים עליהם, כמו חקלאות למשל. אם לצטט את דבריו הישירים מאוד: "עלינו לעצור את הפלוצים של הפרות כדי להאט את ההתחממות הגלובלית". גייטס מסביר שהקיבה של החיות שאוכלות עשב מכילה בקטריות שמשחררות גזים טבעיים שתורמים לאפקט החממה- ומהווים למעשה 24% מתכולת גזי החממה בכדור הארץ. לצורך השוואה – 25% מתכולת  גזי החממה מגיעים מתעשיית האנרגיה.
ביל גייטס מדבר על עתיד הקורונה והעולם: פרות

איך העולם יכול להתמודד עם הבעיה הזו?

הפתרון לפי גייטס נעוץ בבשר סינתטי, אשר מיוצר במעבדה. חברות רבות מפתחות מוצרים שכאלו כבר בימים אלו ובהצלחה רבה – אפילו כאן בישראל – כשהאתגר העיקרי בתחום זה הוא הפיכת תעשיית הבשר החדשה הזו למשתלמת מבחינה כלכלית, שכן ייצור רכיב המזון הזה באופן שכזה הוא לא חסכוני. מעבר לכך, צריך כמובן יהיה לשכנע אנשים להעדיף בשר שיוצר במעבדה על פני הדבר הטבעי והמוכר. 
 
כמובן שצריך לחכות גם לרגולציה בתחום, אך סביר להניח שבישראל אנחנו נראה בשר סינתטי בסופר שליד הבית ובמסעדות כבר בעתיד הקרוב – בעוד שנתיים-שלוש לפי ההערכות של המומחים. עם זאת, זה לא יהיה פתרון קסם; ה'טריק' עם גזי החממה הוא שלא מספיק רק לצמצם אותם במעט, אלא שיש להפחיתם לאפס. עד שזה לא יקרה, כדור הארץ ימשיך להתחמם, ואמנם פתרון שכזה יסייע להאט את קצב התפשטות התופעה, אך בסופו של דבר נגיע לנקודת אל חזור שתסכן את העתיד של כולנו - אפילו יותר ממגפת הקורונה.
 
המעט שאנחנו יכולים לעשות כרגע זה לתת קצת יותר זמן לעולם להגיע למצב של מוכנות להתמודד עם הבעיה הזו, ובזה כל אחד מאיתנו יכול לעזור במידת מה, לא רק על ידי צריכת פחות בשר: 
  • העדיפו להשתמש בנורות לד – הן צורכות 80% פחות חשמל מאשר נורות וואט רגילות.
  • חסכו במים – הרבה אנרגיה מושקעת בהזרמת המים לבתים.
  • סעו ברכב חסכוני בדלק – כיום ההמלצה היא לרכוש מכונית היברידית או אף חשמלית.
  • לכו יותר וסעו פחות – באופן כללי, העדיפו ללכת ברגל במקום לנסוע ברכב.
מקור התמונות: UN Geneva
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.