maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

מזונות שלא זקוקים לחותמת כשרות - חשוב!

מאת מומחה הכשרות, הרב יוסי שטיינברגר

בדרך כלל רגיל אני להחמיר ולמנוע מאכילת מאכלים ללא הכשר מוסמך ומהודר. שונה הדבר בכל הקשור לפירות יבשים קטניות ומיני שקדים ואגוזים, בהם ניתן לפתוח את הרסן, ולאכלם ללא כשרות כלל, או בכשרות הנחשבת שלא מהודרת וכך נוכל לאכלם גם אולי במחיר מוזל יותר, ומה שבטוח באיכות טובה יותר.

מאכלים כשרים בתחום הפירות היבשים.

משמש מיובש: המשמש המיובש הקיים בארץ אינו צריך כשרות. המשמשים באים כולן מטורקיה. שם לאחר שהורדו מהעץ, משטחים אותן על האדמה למשך כ-4 ימים לייבוש בשמש, לאחר מכן מובאים למפעל האריזה, שם מוצא מהם הגלעין ע"י לחיצה בבסיס המשמש,  מכאן גן צורתו המעוכה. במפעל האריזה נשטפים המשמשים במברשות ובמים חמימים, מחולקים לגדלים ולאיכויות, מוסף להם חומר משמר שכולו כשר. ונארזים בקרטונים של כ10 ק"ג. בארץ נמכרים בתפזורת או באריזה קמעונאית. ללא כל תוספת.

צימוקים, ושזיפים מיובשים: הצימוקים הקיימים בארץ מיובאים רובם בקליפורניה ארה"ב, בקניה בתפזורת, ניתן לבקש לראות את האריזה המקורית, על רוב האריזות בארץ יש את ההכשרים ou ok,  כףk משולשK כמו"כ כל הצימוקים של חברת 'דרקו' הינם כשרים למהדרין.

תאנה מיובשת: התאנים הקיימים בארץ אינם זקוקים לכשרות, התאנים באים כולן מטורקיה, שם לאחר שהורדו מהעץ משטחים אותם על האדמה כשבוע וחתי לייבוש בשמש, לאחר מכן מובאים למפעל האריזה, נשטפים, וממוינים ידנית, המעיכה הינה ידנית, כל ארץ לפי צורת המעיכה העדיפה על תושביה. בתאנה קיימת בעיה של תולעים, שקשה מאד לבדקם, אשר על כן הדרך המומלצת לאכילתה היא או ע"י הוצאת כל תוכן התאנה או ע"י טחינתה, או ע"י השרייתה במים לאחר פתיחתה, ובדיקת המים מהמצאות תולעים צפים.

אגוזי מלך קלופים: אין בארץ כלל ייצור של אגוזי מלך קלופים וכולם מיובאים מקליפורניה ואינם זקוקים להכשר כלל.

אגוז ברזיל טבעי: אינם תוצרת הארץ ואינם זקוקים לכשרות כלל

אגוזי פקאן טבעי: רוב הפקאנים הינם תוצרת חוץ ואינם צריכים כשרות כלל. אך מיעוט הינו תוצרת ישראל, בקניה בתפזורת, ניתן לבקש לראות את האריזה המקורית עליה מצוין ארץ הייצור.

גרעיני דלעת: אינם תוצרת הארץ וניתן לאכלם ללא כשרות.

אגוז קשיו טבעי: אגוז הקשיו אינו גדל בארץ ואינו זקוק לכשרות כלל, הקשיו מקורו בג'ונגלים של המזרח הרחוק, הקשיו הוא קוצו של פרי כעין תפוח, בעבר התעוררה שאלה כשרותית כי קילוף הקשיו מתאפשר רק לאחר חימומו, והחשש היה כי החימום בג'ונגלים נעשה בכלי האוכל של המקומיים, אך לאחר בדיקה התברר כי יש להם כלים מיוחדים לשם כך כיון שהרוטב של הקשיו הינו מר מאד ולא מצוי שישתמשו באותו כלי לבישול מאכלים ערבים.

אגוזי לוז טבעי: אינם גדלים בארץ ואינם זקוקים לכשרות.

צנובר טבעי: אינו גדל בארץ ואינו זקוק לכשרות.

ערמונים בקליפה: אינם גדלים בארץ ואינם זקוקים לכשרות.

שאר הפירות המיובשים כמו בננה צ'יפס, אפרסק מיובש, חמוציות, תפוח עץ, מנגו, אננס, פפאיה, אגס, חבוש, בננה. זקוקים לכשרות מהודרת, כיוון שמוספים להם: שמנים, צבעי מאכל, ותמציות, כמו"כ חלקם מיובשים בתנורים.

1. במשמש מיובש אין קמח. (ישנו מוצר הנקרא פתיתי משמש בו יש תערובת של קמח אורז.)

2. הובהר ע"י הצמדת המילה 'טבעי' לכל מוצר כי המדובר על המוצר במצבו הטבעי ללא קלייה.

3. מותר לטחון תאנה כיוון שכל זמן שלא רואים את התולעת, אין זה נחשב לבטל איסור לכתחילה כי ייתכן שאין כלל תולעת.

4. הקשיו כן נאכל חי, (ואף בריא יותר בצורתו החיה) כמובן שלאחר קלייה זקוק הוא להכשר.

5. מאמר זה אכן מיועד גם למחמירים על קלה כבחמורה והוא באחריות של 100% (ואף לא של 99,9%...) וברור הדבר כי כל רב מכל גוף כשרות יחתום אף הוא על דברים אלו.

6. הזכרת הכשרויות האמריקניות אינה באה להורות על רמת כשרותן אלא רק בהתייחס לצימוקים ושזיפים.

7. בתאנים אין כל תוספת ממתיקה, התוספות קיימות בשאר המוצרים כמו פפאיה בננה צ'יפס וכו' וכפי שנכתב במפורש בסוף המאמר.

8. זה שיש הכשר סמל בד"צ על מוצר מסוים, אינו מורה כי בהיעדרו, המוצר אסור באכילה, ראה ערך מים מינראליים בחותמת הבד"צ.

9. אין כל חשש לפרצה, הדברים לא נאמרו באופן כוללני, אלא פורטו אחד לאחד, וכל בר דעת מבין שאין להשוות ולהסיק מכשרות המשמש על כשרות השמן והחלב והבשר והעופות.

מאכלים נוספים שאינם זקוקים להכשר:

• אורז לסוגיו הכולל את האורז החום המלא, אורז הפרסי, אורז בסמטי, אורז יסמין, אורז פראי, אורז שחור, אורז עגול, אינו זקוק לכשרות כלל וכלל ואין בו חשש לציפויים של שמנים אסורים, (כמובן שיש לבדקו מתולעים)

• סוכר לבן וסוכר חום אינם זקוקים להכשר.

• מלח שולחני רגיל ומלח עבה לבישול אינם זקוקים לכשרות כלל.

• פלפל שחור שלם ופלפל אנגלי שלם. אינם זקוק לכשרות כלל.

• סויה יבשה גולמית אינה זקוקה לכשרות כלל.

• וודקה ללא טעמים של החברות: פינלנדיה אבסולוט סמירנוף (למעט תוצרת אנגליה ללא הכשרות) הינם ללא חשש כשרות.
• בנדיקטין D M O הינו כשר.

• ספרייט של חברת קוקה קולה רגיל ודייאט. (למעט המיוצר באנגליה) אינו זקוק לחותמת כשרות בכל העולם.

• סודה ללא טעמים. אינה זקוקה לכשרות.

• מים מינראליים. אינם זקוקים לכשרות.

• זרעי פשתן. אינם זקוקים לכשרות.

• שומשום רגיל ומלא. אינו זקוק לכשרות.

• גרעיני מלון. אינם זקוקים לכשרות.


קימל. אינו צריך כשרות,

• קצח. אינו צריך כשרות.


מוצרי מזון נוספים עם הגבלות.

• גרעיני חמנייה קלופה תוצרת חוץ בלבד, אינם צריכים הכשר.

• תמר ישראלי מסוג מג'הול הינו ללא חשש ערלה וניתן להסתפק בהפרשת תרומות ומעשרות, ואין בו חשש מריחות ותוספות. (רק לשנה זו שנה שישית)

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
תכנים קשורים: יהדות, כשרות, אוכל
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: