print header

יד רובוטית חדשה שנשלטת ישירות על ידי המוח

בעבר הלא כל כך רחוק, ידיים תותבות מתקדמות ורובוטיות נראו כמו המצאות מתוך סיפורי המדע הבדיוני, וגם היום קשה לדמיין ידיים מתקדמות שכאלה, על אף שכבר יש כמה שפועלות בעזרת אלקטרודות חיצוניות שמקבלות פקודות מהשרירים. עדיין לא מדובר בהמצאה מושלמת, ויש עוד הרבה לאן לשאוף, אך בעזרת טכנולוגיית הבינה המלאכותית ואלקטרודות שנמצאות בתוך הגוף, מדענים הצליחו לגרום ליד תותבת לנוע בעזרת פיענוח ישיר של פקודות מהמוח, ויש אישה אחת שכבר זכתה ליד שכזו! הכירו את קארין בת ה-50 משוודיה, שחייה השתנו מקצה לקצה בזכות היד הביונית החדשה שלה, אשר מהווה פריצת דרך מדעית וטכנולוגית שנותנת תקווה חדשה לכל מי שאיבד גפיים ותהה האם אי פעם יחזור לתפקד כמו פעם.
 

המהפך של קארין: יד ביונית שאין שנייה לה

קארין העבירה 20 שנה מחייה ללא ידה הימנית עקב תאונה טרגית בעבודתה בחווה. התאונה הזו פגעה ביכולתה לבצע פעולות יומיומיות פשוטות שכולנו רגילים אליהן, אך זו לא הייתה הצרה היחידה שלה, מכיוון שקארין סבלה גם מכאבי פנטום בלתי נסבלים שהיו כמעט זהים לאלו שסבלה מהם במהלך התאונה. עם זאת, שיתוף פעולה של מומחים משוודיה, איטליה ואוסטרליה הוציא לפועל פרויקט ששינה את חייה. כעת עבודתם פורצת הדרך של המדענים פתחה פרק חדש בהתפתחות טכנולוגיית הגפיים התותבות.
יד רובוטית שנשלטת על ידי המוח: קארין אוכלת שוקולד עם היד הרובוטית שלה

מהפכה בעולם התותבות: מה כל כך מיוחד ביד של קארין?

היד החדשה של קארין מתחברת באופן ישיר לעצמות, לשרירים ולעצבים שלה בעזרת שני מוטות טיטניום שמחוברים לעצם שביד ואלקטרודות שמקושרות לעצבים ולשרירים, מה שלמעשה הופך אותה לחלק אמיתי ומתפקד מהגוף שלה, בדיוק כמו יד רגילה. בעזרת טכנולוגיית בינה מלאכותית ״לימדו״ את היד לתרגם את הפקודות שמגיעות מהמוח לתנועות מדויקות, וזוהי יכולת ראשונה מסוגה לטכנולוגיה שכזו, כשזו הפעם הראשונה שהצליחו לגרום ליד רובוטית לפעול כך מקטיעה שמתחת למרפק. 
 
יתרה מכך, היד התותבת הזו הצליחה להפחית באופן משמעותי את כאבי הפנטום שמהם סובלת קארין, והיא מאפשרת לה לבצע 80% מהפעולות היומיומיות שלה בקלות, כמו סיבוב ידיות של דלתות, סגירת רוכסנים ואף בישול ארוחות, זאת עם תלות נמוכה מאוד בתרופות נוגדות כאבים. מאחר שהיא מתחברת בעזרת מוטות, התותבת החדשה גם נוחה הרבה יותר מידיים תותבות אחרות שמצריכות תושבת, שלעיתים אינה נעימה או מתאימה בצורה מושלמת לאלו שמשתמשים בה.

אוסיאואינטגרציה: הטכניקה שאפשרה את פריצת הדרך

מקס אוריץ קטלן, מהנדס רובוטיקה והחוקר שניהל את הפרויקט הזה, ציין כי פריצת הדרך שעומדת מאחורי היד החדשה התאפשרה בעזרת אוסיאואינטגרציה. בשיטה זו משתמשים בעוגנים כדי לחבר את התותבת לעצמות, מה שמאפשר לתותבת למעשה לקבל חיבור ישיר למערכת השלד, השרירים והעצבים. בניגוד לתותבות אחרות, בהן משתמשים באלקטרודות עם חיישנים חיצוניים, האלקטרודות שכאן נמצאות בתוך היד עצמה ומקושרות באופן ישיר למערכות הגוף. עקב כך איכות האותות שמועברים ממערכת העצבים לתותבת היא גבוהה יותר, מה שמאפשר תנועה מדויקת ומהירה יותר.
 
החוקרים מאמינים שהנוחות והיעילות שמראה קארין לאורך השנים בהפעלת היד, עוד משנת 2019 כשהתחילה להשתמש בה, הם עדות למהפכה שהתותבת הזו תעשה, במיוחד בהפחתת כאבי פנטום שמהם סובלים קטועי גפיים.
 
בסרטון הבא תוכלו לראות כיצד בדיוק היד של קארין מתחברת למערכות הגוף שלה, איך היא אימנה אותה לעבוד ומה היד מאפשרת לה לעשות:

מקור התמונות: people.com

 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.