print header

שאלות ותשובות בנושא השקעה פסיבית

מגוון אפשרויות ההשקעה בכלל ובשוק ההון בפרט, הן רבות, מגוונות ודורשות מאיתנו לגבש אסטרטגיית השקעה שתהיה תואמת לטווח זמן ההשקעה הרצוי, וכן לרמת הסיכון המועדפת. כך, אחת מאפשרויות ההשקעה בשוק ההון היא השקעה פסיבית, המעוררת שאלות רבות, אותן נסקור במאמר זה.

מהי השקעה פסיבית?

השקעה בשוק ההון הפכה לנפוצה ופופולרית בקרב אנשים רבים, אשר הבינו כי כל אחד יכול, באופן עצמאי או בעזרת גופים מקצועיים, לנהל תיק השקעות וליהנות מתשואות. יחד עם זאת, השקעות בשוק ההון הן נושא רחב, הכולל בתוכו מגוון סוגי השקעה, אסטרטגיות ניהול, תכנון טווח זמן ההשקעה ועוד, כאשר אחת הסוגיות הנפוצות והמעניינות היא האם להשקיע באופן אקטיבי או פסיבי.
 
מדריך להשקעה פאסיבית: אישה מחזיקה ציור של גרף
לפני שנענה על שאלת העדיפות, כדאי שנבין קודם כל מהי בכלל השקעה פסיבית. השקעה פסיבית כוללת למעשה השקעה במגוון מוצרים פיננסיים שונים, דוגמת קרנות נאמנות או תעודות סל, הכוללות בתוכן מספר ניירות ערך (למשל מניות של חברות גדולות או לפי סקטור מסוים). אותם מוצרים פיננסיים עוקבים אחר או מחקים את המדדים של אותן מניות, מבלי לבחור מניות באופן מדויק ולהמר עליהן שיעלו או ירדו, כפי שמבצעים באופן ההשקעה האקטיבי.

מה העיקרון העומד מאחורי רעיון ההשקעה הפסיבית?

העיקרון העומד מאחורי רעיון ההשקעה הפסיבית טמון למעשה בנקודת ההבדל שבין ההשקעה הפסיבית לבין ההשקעה האקטיבית. בעוד שבדרך ההשקעה האקטיבית, מנסים המשקיעים 'להכות את השוק' ולמעשה להמר (גם אם לאחר ניתוח ובחירה מושכלת) על מניה מסוימת, שתניב תשואה עודפת, הרי שהעיקרון המנחה בהשקעה פסיבית הוא שלא ניתן 'להכות את השוק' לאורך זמן.
 
היות ולאף אחד מאיתנו אין כדור בדולח בבית או יכולת לחזות את העתיד, הרי שכל ניסיון 'להכות את השוק', גם אם הוא מבוצע בצורה מושכלת, מהווה סוג של הימור. גם אם הימור כזה יצליח פעם אחת או פעמיים, הסבירות שהוא יצליח לאורך זמן נמוכה מאוד.

האם השקעה פסיבית עדיפה על השקעה אקטיבית?

ניתן להבין אם כן, כי לא ניתן לחזות אילו מניות ספציפיות יעלו ואילו ירדו. גם כשמדובר במנהל תיקים מוכשר במיוחד, המספרים מראים כי שיעור ההצלחה לאורך זמן בהצגת תשואות טובות יותר מהמדדים הנבחרים הוא אפסי. עובדה נוספת המחזקת את עדיפותה של ההשקעה הפסיבית, היא היותה שיטת ההשקעה המועדפת על משקיעים מצליחים רבים ברחבי העולם.

למי מתאימה שיטת ההשקעה הפסיבית?

על אף שמדובר בשיטת השקעה מומלצת ויעילה במיוחד, שיטת ההשקעה הפסיבית אינה מתאימה לכל האנשים היות והיא דורשת מהמשקיעים שני מאפיינים עיקריים:
 
סבלנות
אחד העקרונות המנחים בשיטת ההשקעה הפסיבית הוא ההנחה כי השוק בסופו של דבר עולה לאורך זמן. לכן, גם אם נראה כי השוק חווה משברים וירידות בנקודת זמן מסוימת, את המשקיע הפסיבי זה פחות יעניין, היות ומדובר בשיטת השקעה המיועדת לטווח זמן ארוך.
 
חוסר לחץ
התמודדות פסיכולוגית ובעיקר היעדר לחץ כתוצאה מתנודתיות רבה בשוק ההון, במיוחד במקרים של משברים וירידות זמניות, הם משתנים נוספים ומהותיים הנדרשים מהמשקיע הפסיבי.

מהם היתרונות של ההשקעה הפסיבית?

מלבד עצם העובדה כי שיעור מנהלי התיקים שהצליחו 'להכות את המדד' לאורך זמן הוא אפסי, הרי שלשיטת ההשקעה הפסיבית קיימים מספר יתרונות נוספים, ביניהם:
 
עלויות נמוכות
היות ומדובר במוצרים פיננסיים העוקבים אחר המדד, ולמעשה עובדים באופן פסיבי, הרי שניהול תיק פסיבי אינו מחייב התעסקות רבה וביצוע פעולות רבות כמו בניהול אקטיבי, באופן המשפיע על העמלות ודמי הניהול, שנחשבים לנמוכים יחסית.
 
השקעה פשוטה
השקעה פסיבית היא השקעה פשוטה למדי, אשר אינה כוללת נוסחאות וחישובים מתמטיים מסובכים בניסיון 'להכות את המדד'.
 
פיזור סיכונים
רכישת סל מניות כוללת מגוון תחומים וחברות, באופן המהווה פיזור סיכונים יעיל וצמצום הסיכון הכרוך בהשקעה.  
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.