print header

מחקר חדש גילה שאנו לא היחידים שצוחקים כשטוב לנו – גם חיות!

חיוכים וצחקוקים הם מבין ההתנהגויות החברתיות הראשונות שמציגים תינוקות, כשהם מתחילים לצחוק כבר מגיל 12 שבועות – עוד הרבה לפני שהם יכולים אפילו לזחול. הסיבה לכך היא שהצחוק הוא היבט חשוב מאוד בחייהם של בני האדם, כשהוא עוזר לנו להתחבר אחד שני ולהעביר לאחרים רגשות חיוביים. עם זאת, מתברר שאנחנו לא שומרים את המאפיין הזה רק לעצמנו, אלא גם חיות מביעות שמחה בעזרת צחוק – וזה הוכח מדעית! במחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס נחשף כי 65 מינים של בעלי חיים הם בעלי צחוק ייחודי משלהם, שאמנם שונה משלנו, אך הם מביעים אותו כמונו – כשהם באמת מאושרים.
 
מבין החיות שהציגו את המאפיין הזה ניתן למנות פרימיטים (קופים), שועלים, אריות ים וחולדות, ובטח לא יפתיע אתכם לגלות שגם כלבים נכללים ברשימה זו. את הרשימה המלאה של כל 65 מיני בעלי החיים תוכלו לראות במאמר המדעי המלא – לחצו כאן כדי לגשת אליו.
מחקר גילה שבעלי חיים צוחקים: שועל עם פרפר על האף
רוב בעלי החיים יוצרים קולות שניתן לפרש כצחוק כשהם משחקים אחד עם השני, זאת על מנת להעביר את המסר שיש להם כוונות טובות והם לא תוקפניים, או שהם פשוט נהנים אחד עם השני ורוצים להמשיך את אותה הפעילות או אינטראקציה. למרבה ההפתעה, הצלילים האלה שונים מאוד מצחוק של אדם ונבדלים אחד מהשני בעוצמת, טון ואורך הצחוק. רק צחקוק של שימפנזות ופרימיטים אחרים יישמע לכם מוכר – כפי שתוכלו לראות בסרטון הבא, בו תינוקת הקוף בונובו צוחקת כשמדגדגים אותה. הסיבה לכך היא שהם קרובים אלינו יותר מבחינה אבולוציונית, ולכן קל לנו לקלוט ולעבד את הצלילים שהם מפיקים כשהם משמיעים צחוק.
על אף שהרשימה מכילה רק 65 מיני בעלי חיים, אין זה אומר שמינים אחרים - או אפילו ציפורים - אינם מסוגלים לצחוק. פרות ותוכים לדוגמה מופיעים כחיות צוחקות במחקר המדובר, וזה יכול להצביע על כך שהצחוק הוא תופעה ביולוגית עתיקה שאותה כנראה חולקים הרבה יותר בעלי חיים מאשר רק אלו שברשימה.
במינים מסוימים של בעלי חיים קשה מאוד לזהות את הצחוק. כדי לאתר אותו אצל חולדות לדוגמה, חוקרים מאוניברסיטת הומבולדט של ברלין היו צריכים להיעזר בציוד אקוסטי מיוחד. זאת מכיוון שחולדות צוחקות בצלילים אולטרה סוניים, כלומר בתדרים גבוהים במיוחד שהאוזן שלנו אינה מסוגלת לקלוט. כדי לגרום להם לצחוק החוקרים פשוט דגדגו אותם, ותוכלו לראות את הניסוי המשעשע בסרטון הבא.
החולדה שבסרטון ממש רודפת אחרי היד של החוקר כדי לקבל עוד דגדוגים, קופצת במקום מרוב אושר, ואף רואים שהיא מעדיפה דגדוגים בבטן, מאחר שדגדוגים בזנב למשל לא גרמו לה לצחוק. החוקרים קבעו שהחולדות מייצרות את הצלילים האלה – הצחוק שלהן – רק כשהן מאושרות או מתקשרות עם פריטים אחרים מבני מינן. גם ממצאים נוספים ממחקרים שנעשו על בעלי חיים אחרים מציעים שהצחוק הוא ביטוי שמביע שמחה באופן כוללני בממלכת החיות.
 
אז צחוק אולי לא הופך אותנו למיוחדים ביחס לשאר היצורים החיים בעולם, אך הממצאים האלה דווקא מעודדים מאוד, כי הם מראים שזה דבר טבעי שצריך לשמר ולהשתמש בו ללא חשש. גם בעלי החיים – בדיוק כמונו – צוחקים כשטוב להם, והם אפילו מנסים לרדוף אחרי אינטראקציות שיספקו להם עוד ועוד צחוק. בקרב בני אדם שיחות עם צחוק נמשכות זמן רב יותר מאשר כאלו שלא צוחקים בהן, ויש לצחוק עוד שלל יתרונות בריאותיים נהדרים שמוכיחים כי הוא באמת טוב לבריאות. אז צחקו יותר, ולא רק עם אנשים אחרים, אלא אפילו עם חיית המחמד שלכם – עכשיו זה מוכח שגם היא אוהבת לעשות זאת.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.