1. שפירית קוצנית זנבקרנית (Burmagomphus chaukulensis)
כשהצלם האמנט אוגלה צילם את השפירית הזו בזרם מים ליד כפר צ׳אוקול שבהודו, הוא ניסה לפענח מה מינה ולא הצליח, לכן שיתף את התמונה עם חבריו חוקרי הטבע, שהיו אובדי עצות גם הם. אחרי ניתוח מעמיק והשוואה למינים אחרים התגלה שהסימנים הייחודיים על איבר המין של זכר השפירית הזו, כולל צורתו, מעידים על כך שהוא מין ייחודי וחדש. המקום שבו התגלתה השפירית נחשב לאתר מורשת עולמית של אונסק״ו, והוא ביתם של לפחות 5,000 מינים של בעלי חיים וצמחים שונים. יש שם כ-190 מינים של שפיריות, כש-40% מהן אנדמיות לאזור זה.
המילה ״chaukulensis״ בשמה המדעי של השפירית נובעת משמו של הכפר שלצדו נמצאה – צ׳אוקול.
2. ינשוף פרינסיפה שעיר (Otus bikegila)
זהו ינשוף חדש מסוג שעיר, שאחד הרמזים העיקריים שהובילו לגילויו הוא קריאתו הייחודית – מעין ״טוו״ קצר שהינשוף קורא באופן חוזר ונשנה ושנשמע מעט כמו קריאת חיזור של חרקים. זוגות ינשופים משמיעים את הקריאה הזו כדואט בחשכה.
שמו של הינשוף מעיד על מיקומו – פרינסיפה הוא שמו של החלק הקטן והצפוני ביותר באי של מדינת סאו טומה ופרינסיפה, שהיא מדינה קטנה המורכבת משני איים ושוכנת ממערב לאפריקה, במפרץ גינאה. אוכלוסיית הינשופים התגלתה רק באזור מיוער בחלקו הדרומי של האי פרינסיפה, ומסיבה זו החוקרים החליטו לסווג את המין בסכנת הכחדה חמורה. השם המדעי ״bikegila״ נבחר כמחווה לאחד משומרי הפארקים הטבעיים באי פרינסיפה, שזה הוא כינויו, ובזכות מאמציו נחשפה התעלומה בנוגע לקולות שהובילו לגילוי הינשופים.
3. פיונית רעולת-ורוד (Cirrhilabrus finifenmaa)
בתחילה חשבו החוקרים שמדובר בפרט בוגר של פיונית אחרת, אך בדיקות נוספות, הן בפרטים בוגרים והן בפרטים צעירים, הראו שהדג היפהפה הזה הוא מין אחר משל עצמו, אשר שייך למשפחת השפתוניים ומאופיין בצבע ורוד בוהק. המין הזה נמצא לא רחוק מחופי המלדיביים, והוא הראשון שזוהה ותואר במלואו על ידי חוקר מלדיבי – ששמו הוא אחמד נג׳יב.
השם המדעי ״finifenmaa״ הגיע משפת הדיבהי המקומית, כשמשמעותה היא ״ורד״. זו מחווה הן לפרח הלאומי של המלדיביים והן לצבע הוורוד המקסים של הפיונית הזו. זהו גם אחד המינים הראשונים שקיבל את שמו משפת הדיבהי.
4. צפרדע טפירית (Synapturanus danta)
הצפרדע הזו היא מין של צפרדע מתחפרת, ועל כן לא היה קל בכלל למצוא אותה. היא התגלתה בנהר פוטומאיו שבפרו על ידי חוקרים שעשו בדיקות זריזות באזור. הם חקרו אזורים רבים – כל אחד למשך מספר ימים בודדים – ונתקלו בצפרדע הזו בלילה הראשון שבו חקרו את שטחי הכבול שבאמזונס, אשר נחקרו מעט מאוד עד היום. נמצאו 3 צפרדעים שכאלה והגילוי הזה מיד יצר הד ברשתות החברתיות, כשאנשים רבים השוו אותם לצפרדעי השוקולד מסדרת הספרים והסרטים של הארי פוטר.
התברר לאורך הזמן שהמקומיים כבר הכירו את הצפרדע הזו, וכינו אותה ״ראנה דאנטה״, כשהמילה ״דאנטה״ משמעותה טפיר בשפתם, ומכאן הגיע שמה המדעי.
5. חשופית ענקית גב-שדרית (Limax pseudocinereoniger)
הכירו את מין החשופיות החדש ביותר באירופה, שגודלו הוא כגודל גזר קטן! צבעה של החשופית הזו הוא חום-אפור, אורכה כ-20 ס״מ ויש לה גב שדרתי בעל רכסים. זה אולי נראה קצת מוזר שחיה כה גדולה לא התגלתה במשך כל כך הרבה זמן במקום מאוכלס כמו אירופה, בו עולם החי והצומח נחקר לעומק כבר במשך מאות שנים, אך החשופית הזו הצליחה להתחמק בתחפושת של מין אחר שדומה לה - Limax cinereoniger. צוות בינלאומי של מדענים לקח חלק במשלחת יחידת מיון שחקרה את קניון נהר טארה במונטנגרו, ושם, על גבי רפסודות מתנפחות, הם מצאו את החשופית החדשה הזו. ניתוח גנטי ומורפולוגי הראה שאכן מדובר במין חדש ושונה מזה של החשופית המקורית, כשאפילו היו לחדשה איברי רבייה שונים.
השם המדעי של החשופית הזו – ״pseudocinereoniger״ – כולל את התחילית ״pseudo״, שמגיעה מהמילה הלטינית ״pseudes״, שמשמעותה היא ״לא נכון״ או ״כוזב״, והוא ניתן לה עקב דמיונה השטחי לחשופית Limax cinereoniger.
6. דג Poecilocharax callipers
הדג הזה עדיין לא קיבל כינוי מעבר לשם מדעי, והוא התגלה באזור אפוי שבברזיל, בזרם מים שעובר לאורך 40 ק״מ מהעיר אפוי ועד לגבול יער האמזונס שאותו אסור לבני האדם לחצות. הזרם שבו נמצא הדג הוא שחור לחלוטין, והמים נצבעים בצבע זה עקב התאנין שבעלים שנושרים מהעצים שמעליו. לדג עצמו יש סנפירים בצבע כתום-אדמדם ונקודה שחורה בקצה הזנב.
אותו סנפיר ייחודי זיכה לו את שמו המדעי, כשהמילה ״callipterus״ היא הגרסה הלטינית של המילה היוונית ״kalli", שמשמעותה היא ״יופי״, והיא מתייחסת לסנפיר בעל מבנה הנוצה שעל גבו.
7. לטאה קוצנית (Sceloporus huichol)
קבוצת Sceloporus מכילה מספר לטאות שדומות מאוד אחת לשנייה, אך גם שונות במקצת, והחדשה ביותר בה היא הלטאה הקוצנית הזו. היא חיה באזור שחציו יבש וחציו יער אלונים בהרי נאיאריט וחליסקו שבמרכז-מערב מקסיקו – אזור שמדענים כמעט ולא חקרו עד לא מזמן. בשנת 2007 התגלה שם גם נחש חדש, ומשערים שיש עוד מינים רבים של בעלי חיים שעדיין לא התגלו שם.
הכינוי ״huichol״ ניתן כמחווה לשבט ההויצ׳ול המקסיקני שחי באזור שבו התגלה המין.
8. סלמנדרה כתומה צ׳יריקווית (Bolitoglossa cathyledecae)
הסלמנדרה הבוהקת הזו התגלתה במהלך משלחת של מדענים מפנמה, בה הם הבחינו בסלמנדרה כתומה, אולם היא הייתה נבדלת מהמינים המוכרים בזכות צבעה הייחודי, הקרום שעל אצבעות רגליה ומספר שיניה העליונות. המדענים סיווגו אותה בסכנת הכחדה חמורה, מאחר שהיא חיה באזור מצומצם מאוד שאט אט נהרס על ידי האדם – בצד הפנמי של קורדילרה דה טלמנקה, רכס הררי בדרום-מזרח קוסטה ריקה, ממערב לפנמה. זהו אחד האזורים שנחקרו הכי פחות באזור מרכז אמריקה, ובו התגלו כבר עד היום כמויות רבות של מיני סלמנדרות.
המדענים נתנו לסלמנדרה את השם ״cathyledecae״ כמחווה לשוחרת איכות הסביבה, קתי לאדק.
9. צפרדע עצים אינסולרית (Litoria insularis)
המין החדש הזה של צפרדע התגלה על ידי שני מדענים אוסטרליים באזור הרי הנאקאנאי בבריטניה החדשה, אי שנמצא בפפואה גינאה החדשה. הוא נצפה במקום אחד בלבד על אי, ומאחר שידוע עליו כל כך מעט, המדענים המליצו להוסיף אותו לרשימת ה״מינים ללא מספיק נתונים״ ברשימה האדומה של IUCN (הספר האדום), מה שמעניק לו מצב שימור, שכן לא ניתן להעריך את האכולוסיה או לקבוע את סיכויי ההישרדות של המין.
השם ״אינסולרית״ ניתן לצפרדע זו מכיוון שבלטינית ״אינסולה״ זה ״אי״, וכאמור המין התגלה וככל הנראה חי באופן בלעדי באי המדובר.
10. טרנטולה Taksinus bambus
בתאילנד התגלה לאחרונה מין חדש לחלוטין של טרנטולה על ידי יוטיובר עם יותר מ-2.5 מיליון עוקבים שעונה לכינוי JoCho Sippawat, אשר שיתף פעולה עם שני ארכנולוגים שיחדיו זיהו את העכביש ונתנו לו את שמו. בעוד שהיה ידוע שטרנטולות בדרום-מזרח אסיה יכולות לחיות על האדמה או על עצים, זהו המקרה הראשון שבו תועדה טרנטולה שחיה באופן בלעדי אך ורק על עצים, ובפרט בגזעי במבוק. מאחר שהיא לא יכולה ליצור בעצמה חורים בבמבוק, היא משתמש בחורים שיצרו יצורים אחרים, או שמחפשת במבוק שנסדק. הארכנולוגים שסיווגו אותה טוענים שמדובר באחת הטרנטולות הנדירות ביותר בתאילנד כולה.
שמה ״Taksinus״ ניתן לה כמחווה למלך תאילנד, טקסין הגדול, ששלט בין השנים 1734-1782, והיה לפני כן המושל של האזור שבו נמצאה הטרנטולה.
11. סרטן ספוג (Lamarckdromia beagle)
ראיתם פעם ספוג ים פרוותי עם כובע בארט? יתכן שזה הסרטן הכי אופנתי באוקיינוס, והוא התגלה כמין חדש אחרי שנשטף לחופי העיר דנמרק במערב אוסטרליה. המשפחה שמצאה את הסרטן הזה שלחה אותו מיד למוזיאון מערב אוסטרליה לזיהוי, והמדענים הבינו שמדובר במין חדש לחלוטין שעוד לא תואר בשום מקום. הסרטן שייך למשפחת Dromiidae, שהיא משפחה של סרטנים שמשתמשים בספוגי ים ובאיצטלנים להגנה. הספוג מועיל להם במיוחד, מכיוון שהוא משחרר כימיקלים לא נעימים שדוחים טורפים, אולם הם לא מחברים אותו ישירות לגופם, אלא מחזיקים אותו עליהם בעזרת רגליהם.
השם ״beagle״ מגיע מצבעו השזוף של הסרטן, שדומה לצבעו של החום האופייני של כלב הביגל, אך הוא גם אזכור לאה״מ ביגל – הספינה שבה הפליג צ׳רלס דרווין בין השנים 1831-1836, כשביקר באוסטרליה, איי גלאפגוס וארץ האש, ובעקבות מסע זה העלה את תיאוריית האבולוציה.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: