print header

מחקר חדש מצא את הגן שאחראי לשגשוג מחלת הסרטן

התפתחותו המסתורית של הסרטן הגרורתי בגוף האדם הופכת אותו לאויב שקשה מאוד להשגיח עליו ולעצור אותו. אך צוות חוקרים מאוניברסיטת פרינסטון בניו ג'רזי הצליח למצוא קצה חוט משמעותי במיוחד לאחר מחקר שארך למעלה מ-15 שנים, שממקד את שורש הבעיה בגן אחד שמסייע לרוב סוגי הסרטן הקשים והנפוצים להתפתח ולשגשג. התגלית הגדולה שלהם היא למעשה תרכובת שמסוגלת לנטרל את פעילותו של הגן הזה בעכברים ובבני אדם ובכך לשבש את תהליך היווצרות הגרורות. מתי הטיפול הזה יגיע לבתי החולים? כל התשובות וממצאי המחקר המרתק מחכות לכם ממש כאן. 

חשיבות המחקר של סרטן גרורתי

הסרטן הגרורתי, הזדוני והחמקמק, הוא מושא מחקר מרכזי בעולם הרפואה הגלובלי ויש לכך סיבה טובה - הוא הגורם העיקרי שמוביל למוות מהמחלה. הטיפולים הרגילים שרוב חולי הסרטן עוברים, כמו ניתוחים וכימותרפיה, עשויים להיות יעילים בשלבים הראשונים של התפתחות הגידול, אך חלק מהתאים הסרטניים שמנוטרלים בטיפולים אלה מצליחים לעשות את דרכם בחשאיות למקום אחר בגוף ומובילים להתפתחות של גידול חדש חודשים או אפילו שנים מאוחר יותר. "סרטן השד קוטל כ-40,000 נשים מדי שנה בארה"ב בלבד ואנשים לא תמיד מגיבים טוב לטיפולים הקונבנציונליים כמו כימותרפיה, טיפולים ממוקדים או אימונותרפיה", אמר מינהונג שן, מוביל המחקר הנוכחי, "אך הצלחנו לזהות תרכובות כימיות שמסוגלות להגביר את יעילותם של טיפולי הכימותרפיה והאימונותרפיה".
מחקר פורץ דרך על סרטן גרורתי: הסמל הבינלאומי למודעות לסרטן השד

פריצת הדרך הראשונית

שורשי התגלית הגדולה של המחקר הנוכחי שפורסם בנובמבר 2021 הם בשנת 2004, כאשר צוות חוקרים מאוניברסיטת פרינסטון חשף גן בשם Metadherin (או בקיצור MTDH) שמסייע בדרך עקיפה להתפתחות הסרטן הגרורתי. בשנת 2009 הוכיח אחד מאנשי צוות המדענים, ייבין קאנג, שהגן הזה ייצר כמות בלתי רגילה של חלבוני MTDH בכשליש מגידולי סרטן השד והיווה גורם מרכזי בהתפתחות הגרורות, ואף תרם לחסינות תאי הסרטן מפני טיפולי הכימותרפיה. 
 
לאחר גילוי הגן הזה ניסה צוות המחקר לבחון את הדרכים לעצור אותו, אך מאמציהם הרבים לא הבשילו לכדי פתרון. כאשר התגלה ה-MTDH, הידע על אופיו ודרך פעולתו של היה מאוד מעורפל ולוקה בחסר מאחר שהרכבו לא היה דומה לשום חלבון אחר בגוף האדם, ולא היה ברור האם נטרולו עלול לפגוע בתהליך חיוני אחר. מחקר עוקב שבדק את חיוניותו ונחיצותו של גן MTDH אימת את ההשערה שהוא תורם לשגשוג הסרטן הגרורתי וכי הוא אינו נחוץ לפעילות התקינה של הגוף. במסגרת המחקר, עכברי מעבדה הונדסו בצורה שמנעה מהם לפתח את הגן הזה, ומי מהם שהתפתחה אצלו מחלת הסרטן הראה פחות גידולים מהרגיל, וגם אלה שהיו קיימים לא התפתחו לגרורות. הממצאים הללו נמצאו נכונים לסוגים שונים ונפוצים של המחלה, כמו סרטן הערמונית, הריאות, המעי הגס, הכבד ועוד. כמו כן, התברר כי העכברים הצליחו לשרוד ולהביא צאצאים גם ללא קיומו של הגן הזה.
מחקר פורץ דרך על סרטן גרורתי: רופאים מתבוננים בצילום

כיצד פועל גן MTDH?

במסגרת המחקר הנוכחי בוצעה בחינה מקרוב של מבנה הגן המדובר, והתגלה כי יש לו זוג בליטות שנראות כמו שתי אצבעות אשר משתלבות בדיוק בשני שקעים שקיימים על פני חלבון אחר בשם SND1 - שגם הוא, בדיוק כמו MTDH, מתנהג כאונקוגן (גן שפגם בו עלול לגרום להתמרה סרטנית), קיים בסוגי סרטן רבים ולמעשה מעודד את התפתחותם. לדברי החוקרים, MTDH מסייע להיווצרות סרטן בשתי דרכים עיקריות: ראשית הוא מעניק לגידולים חסינות מפני טיפולים כימותרפיים, וכן הוא משבש את מערכת ההתרעה שמסייעת לתאים ולמערכות הגוף להבין שגידול עומד לפלוש אליהם. החיבור של MTDH עם SND1 לא מאפשר למעשה למערכת החיסון לזהות את איתותי הסכנה שמייצרים תאי הסרטן, ובשל כך מונע את התגוננותה מפניהם.

"פתרון הקסם"

צוות המחקר חשד בקשר ה"אינטימי" שבין שני החלבונים MTDH ו-SND1, והאמין שאם יצליח להפריד ביניהם - כך גם תיעלם השפעתו ההרסנית של ה-MTDH. הם ידעו בדיוק מהי צורתם של השקעים הללו וכל מה שנותר הוא להתאים את המולקולה הנכונה שתמלא אותם ותמנע את החיבור בין החלבונים. לאחר שנתיים שבהן לא הצליחו החוקרים לאתר את המולקולה הנכונה, הם לבסוף מצאו את מה שהם מכנים "פתרון הקסם" - המולקולה שהתחברה בצורה מושלמת אל שני השקעים, מנעה את הקשר בין החלבונים והוכחה כבעלת השפעות אנטי-סרטניות, בדיוק כפי ששוער לראשונה ב-2004. "באמצעות התרופה הזו הצלחנו לעורר מחדש את מערכת ההתרעה של הגוף", אמר קאנג.
מחקר פורץ דרך על סרטן גרורתי: אדם ממלא מבחנה במעבדה
כעת, החוקרים ממשיכים לעבוד בשיא המרץ כדי לשפר את יכולותיה של התרכובת הזו לשבש את החיבור בין MTDH ל-SND1, ונכון לימים אלה נראה כי יעילותה הולכת וגוברת, בעיקר כאשר הטיפול בה ניתן לצד המשך הכימותרפיה והאימונותרפיה. לדברי החוקרים, ההערכה היא שבשלוש השנים הקרובות יחלו בהדרגה הטיפולים להגיע אל בתי החולים, בהנחה שהתוצאות ימשיכו להיות זהות.
 
מחלת הסרטן היא ללא ספק אחת המחלות הקשות שהאדם נאלץ להתמודד איתן, והיא גובה אינספור קורבנות מדי שנה ברחבי העולם. הסרטון שבקישור הזה יסביר לכם את הקשר בין התפתחות הסרטן לתזונה ואילו שינויים תזונתיים יסייעו למנוע גרורות סרטניות.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.