print header

פריצת דרך מדעית: בדיקת דם לזיהוי מוקדם של 50 סוגי סרטן

כיום קיימות לא מעט שיטות לזיהוי מחלת הסרטן אצל חולים פוטנציאליים, כשברובן משתמשים יחדיו כדי לגלות את סוג הגידול, מיקומו, גודלו וכדומה. לוקח זמן לבצע את כל הבדיקות הנדרשות, אשר בצוותא מספקות תמונה ברורה יותר בנוגע לסרטן שממנו סובל החולה; אך יתכן שבקרוב כל אלה יהפכו למיותרות, או לכל הפחות – לא נצטרך להשתמש בכולן כדי להגיע לתוצאות שהן מספקות, ונוכל לזהות את הסרטן בשלב מוקדם יותר מתמיד. זאת מכיוון שממחקר שפורסם ב-24 ליוני 2021 התקבל אישור קליני לבדיקת דם חדשה היעילה באבחון 50 סוגים שונים של סרטן. הבדיקה נמצאה כמדויקת מספיק כדי שניתן יהיה להתחיל להשתמש בה לזיהוי סרטן  אצל אנשים עם סיכון גבוה למחלה, כמו מטופלים מעל גיל 50 – אפילו אם אין להם תסמינים!

בדיקת דם לזיהוי סרטן – כעת זה אפשרי

אמנם גם היום משתמשים הרופאים בבדיקות מעבדה שונות, כמו בדיקות דם ושתן, לזיהוי סימנים שונים שעלולים להעיד על הימצאות תאים סרטניים בגוף או בתגובת הגוף לסרטן, אך התשובות שניתנות מהן אינן מספיקות כדי לקבוע באופן חד משמעי שאכן המטופל לוקה במחלה הקשה. גם בדיקת הדם המדוברת מן המחקר הנוכחי שסיפרנו לכם עליו מצריכה שילוב של מספר בדיקות נוספות כדי לטפל בכל חולה באופן המומלץ לו ביותר - אך בניגוד לבדיקות המעבדה האחרות, אפשר לזהות בעזרתה את המחלה אפילו לפני שהיא מראה תסמינים, וזאת ברמת דיוק גבוהה מאוד.
בדיקת דם חדשה לזיהוי סרטן: מבחנות עם דם
"אבחון הסרטן בשלב מוקדם, כשסביר יותר להניח שהטיפול יהיה מוצלח, הוא ההזדמנות המשמעותית ביותר שיש לנו כדי להפחית את נטל המחלה. הממצאים האלה מראים שאם משתמשים בבדיקה הזו, יחד עם בדיקות נוספות, יכולה להיות לה השפעות משמעותיות על הדרך שבה מזהים את הסרטן, ובסופו של דבר, על בריאות הציבור כולו", כך סיפר ד"ר אריק קליין, מנהל מכון האורולוגיה והכליות גליקמן שבקליבלנד, ארה"ב.
 
הבדיקה נעשית על ידי מכונה המופעלת על בסיס אינטליגנציה מלאכותית, שנעזרת בדגימת דם שנלקחה מהמטופל על מנת למצוא תאי דנ"א שנקראים cfDNA, אשר גידולים (ותאים אחרים) מפרישים אל מערכת הדם. על ידי ריצוף דנ"א ניתן לזהות שינויים כימיקליים בחלק הדנ"א שמשפיע על התבטאות הגנים, והמכונה משתמשת בתוצאות האלה כדי לזהות דפוסים לא שגרתיים שמצביעים על כך שישנה אפשרות לנוכחות סרטן. המכונה אף יכולה לוודא איפה בגוף נמצא הגידול, והתוצאות מתקבלות תוך 10 ימי עסקים בלבד מיום הבדיקה.

אחוזי ההצלחה לזיהוי סרטן גבוהים מאוד

במחקר נבדקו 2,823 אנשים שכבר אובחנו בסרטן ו-1,254 אנשים שלא חלו בסרטן. המכונה זיהתה נכון 50 סוגים שונים של סרטן ב-51.5% מהמקרים, ואילו נתנה תשובה שגויה רק ב-0.5% מהמקרים, בהם היא טענה כי האדם חולה בסרטן על אף שלא חלה במחלה. אמנם האחוזים לא נשמעים כה גבוהים, אך יש לזכור שמדובר בסוגים רבים של סרטן, וחלקם קשים יותר לזיהוי מאחרים. 
בדיקת דם חדשה לזיהוי סרטן: סרטן ריאות
עם זאת, המכונה הצליחה לזהות 67.6% ממקרי הסרטן הקטלניים ביותר, שגורמים ל-2/3 ממקרי המוות מסרטן, בשלבים מוקדמים מאוד – 1 עד 3. אלו למעשה היו כ-40% מבין כל 50 סוגי הסרטן שנבדקו. ככל ששלב המחלה היה מתקדם יותר, כך המכונה זיהתה אותה בדיוק רב יותר:
  • שלב 1: 16.8%
  • שלב 2: 40.4%
  • שלב 3: 77%
  • שלב 4: 90.1%
החידוש המפתיע הנוסף שמספקת הבדיקה הזו היא האפשרות לאבחון גידולים שאין עבורם דרכי זיהוי אחרות שאינן פולשניות, כמו למשל סרטן הוושט, הכבד והלבלב. היא עשתה זאת ביעילות גבוהה פי 2 מאשר בזיהוי גידולים אחרים שניתנים לבדיקות שנחשבות פשוטות יחסית, כמו סרטן השד, המעיים או הערמונית – 65.6% לעומת 33.7%; זאת ועוד, המכונה זיהתה נכונה את מיקום הגידול ב-88.7% מהמקרים.
 
"אנחנו מאמינים שסוגי הסרטן שמפרישים יותר cfDNA למחזור הדם הם קלים יותר לזיהוי עבור המכונה, ואלו הם גם ככל הנראה הסוגים הקטלניים יותר. עם זאת, סוגי סרטן שונים, כמו למשל סרטן הערמונית, אינם מפרישים כמות גבוהה של cfNDA כמו גידולים אחרים, ולכן עדיין חשוב לבצע בדיקות אחרות עבור סוגי סרטן שכאלה", כך אומר ד"ר קליין.
בדיקת דם חדשה לזיהוי סרטן: מבחנה עם דם

הפחתת התמותה מסרטן באופן משמעותי

"הממצאים האלה מתווספים למספר רב של מחקרים שתומכים בדור הבא של ריצוף הגנים לזיהוי cfDNA, ככלי לזיהוי מוקדם של סוגי סרטן נפוצים אשר גורמים למוות ולבעיות בריאותיות בכל רחבי העולם. בנוסף, בדיקה שדורשת רק דם מהמטופל יכולה לספק אפשרות שזמינה אפילו למרכזים רפואיים במדינות עניות. אני נרגש מאוד בנוגע להשפעה הפוטנציאלית שתהיה לבדיקה הזו על בריאות הציבור", כך מספר ד"ר קליין.
 
החוקרים עדיין אוספים מידע נוסף בנוגע לשיטת הבדיקה הזו, כשבהמשך השנה הם יבדקו אותה על עוד 165,000 איש מאוכלוסיות שונות ברחבי העולם. עדיין צריך לוודא את יעילותה בבדיקת חולים שאינם מצפון אמריקה וחשוב לא פחות – כאלו שעוד לא עברו ביופסיה. זאת מכיוון שהחוקרים טוענים כי תהליך הביופסיה עצמו גורם ליותר cfDNA להגיע אל מחזור הדם, מה שכאמור משפיע על רמת הדיוק של האבחון. כך או כך, סביר מאוד להניח כי כבר בשנים הבאות הבדיקה הזו תהיה זמינה אפילו כאן בישראל, וניתן יהיה לזהות איתה סרטן קטלני בשלב מוקדם, עוד כשאפשר לטפל בו ביעילות המרבית - וזה בהחלט עשוי להציל לא מעט חיים.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.