print header

10 עובדות מדעיות שתתקשו להאמין שהן נכונות

לא מספיק אנשים מעריכים את המדע, וכשרובנו שומעים את המילה הזו, אנחנו חושבים על תחום שמעניין רק את מי שעוסק בו או שמלמדים בבית הספר ושוכחים בעתיד. אך האמת היא שהמדע יכול לחשוף אותנו לכל הדברים המרתקים ביותר שקיימים בעולמנו, ושאיש לא ידע מהם עד לפני כמה עשרות או מאות שנים. כיום יש לנו את ההזדמנות האדירה להתוודע לפרטי מידע שאף אחד לא היה מאמין להם אם לא היו חוקרים אותם לעומק, והנה לפניכם 10 שכאלה, שגם אתם תתקשו להאמין בהם בתחילה, אך אנחנו מבטיחים לכם שהם מהווים את המציאות שבה אתם חיים.
 

1. אפשר למתוח את הדנ"א בגופו של אדם בין כדור הארץ לירח – 300,000 פעמים

עובדות מדעיות: דנ"א
הקוד הגנטי שמרכיב את גופנו מכיל 23 זוגות של מולקולות דנ"א שנקראות כרומוזומים, וכל אחת מהן מכילה בין 500,000-2,500,000 צמדי נוקלאוטיד. אם מותחים את המולקולות האלה, אורכן מגיע ל-1.8 מטר, ואם נציב את כל מולקולות הדנ"א שבגופנו אחת לצד השנייה כשהן מתוחות, הן יגיעו למרחק של 107.8 מיליארד ק"מ - מרחק ששווה לזה שנעבור אם נבצע 300,000 טיסות מכדור הארץ לירח.

2. בגוף האדם יש פי 10 יותר בקטריות מאשר תאים אנושיים

עובדות מדעיות: בקטריות
מצחיק לחשוב שאנחנו נוהגים לשטוף ידיים באופן קבוע כדי להיפטר מחיידקים, כשלמעשה אנחנו בעצמנו צלחת פטרי מהלכת. אם ניקח את כל החיידקים שחיים בתוכנו נוכל למלא איתם דלי בנפח 1.9 ליטר, אך אל דאגה – רובם הם חיידקים טובים שמועילים לגופנו, ולמעשה לא היינו שורדים בלעדיהם. לדוגמה, יש בגופנו חיידקים שמייצרים כימיקלים שעוזרים לנו להפיק אנרגיה מחומרי ההזנה שבמזון שאנו אוכלים – אלו ידועים כחיידקים פרוביוטיים

3. לפוטון לוקח כמיליון שנה לנוע מליבת השמש עד לפני השטח שלה, ורק 8 דקות להגיע מפני השטח של השמש לכדור הארץ

עובדות מדעיות: איור דיגיטלי של פוטון
המרחק בין ליבת השמש לפני השטח שלה הוא 696,000 ק"מ, ואילו המרחק שבין השמש לכדור הארץ הוא גדול הרבה יותר – כ-150 מיליון ק"מ בממוצע. עם זאת, כדי שפוטון  חלקיק אור  יגיע מליבת השמש לפניה השטח שלה, עליו לעבור התנגשויות כה רבות, כשעל פי החישובים, לוקח לו כמליון שנה להגיע כך לפני השמש. כשהפוטון כבר על פני השטח של השמש, קל לו הרבה יותר לברוח לחלל ולהגיע כך עד אלינו, ולוקח לו רק 8.3 דקות לעשות זאת. אם חושבים על זה כך, זה אומר שחלק מהאור שמגיע אלינו היום נוצר לפני מיליוני שנים!

4. שונית המחסום הגדולה היא המבנה החי הגדול ביותר בעולם – באורך של 2,300 ק"מ

עובדות מדעיות: שונית אלמוגים
שונית אלמוגים מכילה מספר עצום של פוליפי אלמוגים שמקושרים יחדיו בעזרת רקמה. בשונית האלמוגים הגדולה מקושרות מערכות של כ-3,000 שוניות ו-900 איי אלמוגים שמפולגים על ידי מעברים צרים וממוקמים מתחת לים האלמוגים. המערכת הזו נעה לאורך 2,300 ק"מ על שטח בגודל כ-344,000 קמ"ר, וזה למעשה המבנה החי הגדול ביותר על כדור הארץ, והיחיד שניתן לראותו מהחלל. 

5. בכפית מים יש פי 8 יותר אטומים מאשר כפיות מים באוקיינוס האטלנטי

עובדות מדעיות: כפית מים
כפית מים היא כ-5 מ"ל, ועל כן מכילה מולקולות מים בכמות ששווה ל-10 בחזקת 23 כפול 2. כל מולקולת מים מורכבת מ-3 אטומים: שני אטומי מימן ואטום אחד של חמצן. אם ננסה לבדוק כמה כפיות מים יש באוקיינוס האטלנטי, נגיע לתוצאה שקטנה פי 8 מכמות האטומים בכפית מים אחת. יתרה מכך, אם היינו מניחים את כל מולקולות המים שבכפית מים אחת לצד השנייה, היינו מגיעים לאורך של 50 מיליארד ק"מ, שזה פי 10 מהמרחק שבין השמש לפלוטו.

6. האדם הממוצע הולך בחייו בממוצע מרחק ששווה לפי 5 מהיקף כדור הארץ

עובדות מדעיות: אדם הולך על כדור הארץ
אדם ממוצע הולך מדי יום כ-7,500 צעדים. אם הוא שומר על הממוצע היומי הזה לאורך 80 שנה, הוא ילך 216,262,500 צעדים. אם תעשו את החישובים, תגלו שאותו אדם צעד לאורך חייו כ-164,792 ק"מ, שזה קצת יותר מפי 4 מהיקף כדור הארץ, שהוא 40,075 ק"מ. 

7. יש יותר מ-20 מצבי צבירה שונים שידועים למדע

עובדות מדעיות: פלזמה
כולם מכירים את שלושת מצבי הצבירה הידועים – מוצק, נוזל וגז – ואילו מי שממש מתעניין במדע מכיר גם את הפלזמה – מצב שמתנהג כמו גז, אך שומר על נפח קבוע ותכונותיו שונים לחלוטין מבחינה חשמלית וכימית (קיים למשל בנורות פלורסנט). אך פרט למצבי הצבירה הבסיסיים האלה, מדענים גילו עוד שלל מצבי צבירה אקזוטיים שנוצרים תחת תנאים מיוחדים. 
 
אחד מהם למשל הוא עיבוי בוז-איינשטיין, שבו האטומים מקוררים ל-0.000001 מעלות מעל ל-0 ומתחילים להתנהג כמו גלים במקום חלקיקים. מצב צבירה אקזוטי ומעניין אחר מיוצג על ידי Time Crystals – קריסטלי זמן. בניגוד לקריסטלים רגילים (גבישים), להם יש מבנה שחוזר על עצמו ב-3 ממדים והם דוממים לחלוטין, קריסטלי זמן משתנים, נעים ויוצרים מבנים שחוזרים על עצמם גם בממד הרביעי – זמן – כלומר הם תמיד בתנועה.

8. אי אפשר לטעום מזון ללא רוק

עובדות מדעיות: אישה אוכלת קיווי
כדי שלמזון שאנחנו אוכלים יהיה טעם, הכימיקלים שבו צריכים להתמוסס ברוק שבתוך הפה שלנו, שבסופו של דבר מעביר אותם לבלוטות הטעם שבלשון. תוכלו לנסות זאת בעצמכם ולהיווכח אם תיקחו מגבת נקייה ותשפשפו עליה את הלשון עד שתהיה יבשה לחלוטין. לאחר מכן קחו מזון יבש כמו עוגייה או בייגלה ותטעמו אותו. שתו כוס מים וקחו ביס נוסף – האם הרגשתם בהבדל? 
 
באותה נשימה נספר לכם פרט מעניין על תינוקות – הפה שלהם מלא בבלוטות טעם, כשהן מצויות גם על השקדים, החלק הפנימי של הלחיים והחך. עקב כך, לתינוקות יש חוש טעם חזק פי 3 משל אדם מבוגר. למעשה, אנחנו ממשיכים לאבד בלוטות טעם גם ככל שאנחנו מתבגרים, מה שמסביר למה ילדים כל כך בררניים עם מזון, וכשאנחנו מתבגרים אנו מצליחים להתרגל למאכלים שלא אהבנו כילדים.

9. לתא דם לוקח כדקה לעבור דרך כל הגוף

עובדות מדעיות: תאי דם
בגופנו יש כ-5 ליטר דם, והלב מזרים בממוצע 70 מ"ל של דם בכל פעימה. לב בריא פועם כ-60 פעמים בדקה בממוצע, ואם נחשב את כל המספרים האלה נגלה שבכל דקה הלב מזרים 4.9 ליטר דם, כלומר תאי הדם מספיקים לעבור כמעט בכל הגוף תוך דקה אחת ולהשלים מחזור שלם. 

10. אם כוכב העל-ענק האדום ביטלג'וז יתפוצץ, השמיים יהיו מוארים למשך חודשיים

עובדות מדעיות: סופרנובה
ביטלג'וז הוא כוכב על-ענק אדום שנמצא במרחק 430 שנות אור ממערכת השמש, והוא הכוכב העשירי הבוהק ביותר בשמי הלילה. האנרגיה שהוא מייצר חזקה פי 7,500 מהאנרגיה שמייצרת השמש, והרדיוס שלו גדול פי 887 מהרדיוס של השמש. אם הכוכב הזה היה ממוקם במרכז מערכת השמש שלנו, ההיקף שלו היה מגיע עד למאדים ואף יותר – עד כדי כך הוא עצום!
 
מכיוון שמדובר בכוכב גוסס, הוא ככל הנראה יתפוצץ בסופר נובה ענקית, וזה יכול לקרות בכל רגע – היום, מחר או בעוד אלפי שנים. כשזה יקרה, הוא יאיר את שמי הלילה כמו ירח נוסף ללא הפסקה למשך חודשיים לפחות.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.