print header

האם שפעת עונתית יכולה להגן מפני קורונה?

 בבוא עונת החורף מומחי הרפואה ברחבי העולם מתחילים להילחץ מחדש בנוגע לנגיף הקורונה – האם תסמיני המחלה יחמירו ויפגעו בנו יותר לאור הימצאות נגיף השפעת הרגיל שחוזר אלינו מדי שנה, ומה בנוגע למחלות החורף האחרות שתוקפות אותנו כמו הצטננות פשוטה? התשובות בנוגע לשאלות אלו עדיין אינן ידועות לנו במלואן, אך אם חליתם בשנים הקודמות בשפעת עונתית, יכול להיות שזה פעל לטובתכם, שכן ממצאי מחקרים עדכניים מראים כי מי שחלה בשפעת עונתית בעבר חסין יותר מפני מקרים חמורים של קורונה – בהחלט חדשות מרעישות ומעודדות!

איך שפעת עונתית מגנה על הגוף מפני קורונה?

במחקר שפורסם בכתב העת המדעי mBio בספטמבר 2020 ואשר נערך במרכז הרפואי של אוניברסיטת רוצ'סטר, נראה לראשונה כי הנגיף שגורם למחלת הקורונה – SARS-CoV-2 – מפעיל תאי זיכרון של מערכת החיסון. מדובר בתאי B, שמטרתם לזהות פתוגנים, ליצור נוגדנים כדי להרוס אותם ולזכור אותם לעתיד. כך בפעם הבאה שפתוגן זהה חודר לגוף, תאי ה-B יכולים להיכנס לפעולה מהר יותר ולנקות את הזיהום לפני שהוא מתחיל לפגוע בגוף.
 
מה מושך עכברים לבית: חוקרת קורונה
מאחר שתאי B יכולים לשרוד למשך עשורים רבים, הם כביכול מסוגלים להגן על אנשים שחלו בקורונה והבריאו למשך זמן רב, אולם עדיין יש לערוך מחקרים רבים בנושא זה. עם זאת, המחקר הנוכחי מראה שתאי ה-B שקיימים בגוף יכולים לפעול נגד קורונה גם אם לא חלינו במחלה, זאת כל עוד הם זוכרים מתקפות של נגיפים בעלי צורה דומה, כמו אלו שגורמים לשפעת.
 
על פי מחברי המחקר, זה אומר שמי שנדבק בעבר בנגיף פשוט בצורת קורונה – וזה כמעט כולנו – חסין ברמה מסוימת מפני נגיף הקורונה הנוכחי שהתפשט בעולם. "כשהסתכלנו על דגימות מדמם של אנשים שהבריאו מקורונה, נראה שלרבים מהם היה מאגר תאי B שזיהה את נגיף SARS-CoV-2 ויצר נגדו נוגדנים במהירות", כך מספר מנהל המחקר, פרופסור מארק סנגסטר.
מה מושך עכברים לבית: דגימת דם עם קורונה

כיצד התגלו הממצאים האלה?

הממצאים של סנגסטר התבססו על השוואה בין דגימות דם של 26 אנשים שהבריאו ממקרים קלים עד בינוניים של קורונה, ו-21 תורמי דם בריאים שהדם שלהם נלקח מהם לפני 6-10 שנים – הרבה לפני שיכלו להיחשף לנגיף הקורונה הנוכחי. מדגימות אלה נמדדו רמות תאי ה-B והנוגדנים לחלקים ספציפיים בחלבון S, שקיים בכל נגיף בצורת קורונה ואשר הכרחי עבורו להדבקת תאים בגוף האדם.
 
אף על פי שחלבון ה-S נראה ומתנהג בצורה שונה בכל זן של נגיף קורונה, אחד המרכיבים שלו – תת-היחידה S2 – נשאר אותו דבר אצל כולם. תאי ה-B מזהים את תת-היחידה S2 ועל כן לא מבדילים בין נגיפי הקורונה השונים, ותוקפים כל אחד מהם באופן מידי, כך לפחות התגלה במחקר בנוגע לזני קורונה שגורמים לשפעת, וכן אלו שגורמים ל-SARS, MERS וSARS-CoV-2-.
מה מושך עכברים לבית: נגיף קורונה

האם זה באמת אומר שמי שחלה בעבר בשפעת חסין?

המחקר מעיד על כך שמי שחלה בעבר בשפעת חסין במידת מה מפני תסמינים חמורים של וירוס הקורונה הנוכחי, אולם לא מראה את רמת ההגנה שמספקים תאי ה-B ואת השפעתם על כל החולים, שכן הוא נערך על קבוצה קטנה יחסית של אנשים.
 
"זה הצעד הבא שלנו", כך אומר הפרופסור למיקרוביולוגיה ואימונולוגיה דיוויד טופם, שמנהל את המעבדה שבה נערך המחקר. "כעת אנחנו צריכים לראות האם מאגר תאי ה-B הקיים בגוף אכן קשור למקרים לא חמורים של מחלת הקורונה ולתקופת מחלה קצרה, או יתרה מכך – האם הוא יעזור לשפר את היעילות של החיסון שיהיה ל-Covid-19".
 
אז לפי שעה, עדיין כדאי להתמגן ככל הניתן מהמחלה ולעשות כל דבר אפשרי כדי להימנע ממנה, אולם אם חליתם בשנים האחרונות בשפעת, לפי מחקר זה ייתכן כי אין לכם יותר מדי מה לדאוג בנוגע לתסמינים חמורים של המחלה – זאת כמובן כל עוד אתם כעת אנשים צעירים ובריאים. 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.