print header

שירותים מונגשים: פועלים לשיוויון בכל התחומים

נראה שמחאת הנכים היא ממש לא טרנד חולף, והרי אפשר להבין אותם, כי מדובר על אנשים עם מגבלה פיזית שבסך הכל רוצים להתנייד וליהנות מאותם תנאי מחייה כמו כל אחד ואחת מאיתנו. ובאמת שמגיע להם כי למרות המגבלות יש ביניהם ספורטאים מצליחים, אמנים בעלי שם, קצינים בכירים וגם בעלי תפקידים חשובים מאוד במשק הישראלי. המשותף ביניהם הוא לא המגבלה, אלא הלב הענק שלהם, אשר מאפשר להם לתת מעצמם למדינה ולעולם כולו למרות המגבלות. על מנת שעוד ועוד אנשים בעלי מוגבלויות יוכלו לגלות את עצמם ולתת מעצמם למדינה, אנו צריכים לדאוג לכך שהעולם שלנו יהיה נגיש עבורם. אנו צריכים להנגיש, להנגיש ולהנגיש, אך איך נדע מה ואיך צריך להנגיש למען ציבור בעלי המוגבלויות? על כך בכתבה שלפניכם...
 
שירותים מונגשים: איש בכיסא גלגלים בסביבה משרדית
 

חשיבותה המוסרית והאנושית של ההנגשה

תתארו לעצמכם את המצב הבא: אישה צעירה, מרותקת לכיסא גלגלים, יוצאת לסידורים ברכבה המותאם לבעלי מוגבלויות. גאה בעצמאותה שעולה לה במאמצים, אך שומרת על כבודה ותחושת הערך העצמי שלה, היא מנווטת את דרכה בבטחה, באמצעות מנגנון היד המכאני, למרכז המסחרי. שם היא חונה בחניית הנכים (היא בוחרת במרכז המסחרי הזה, כי יש חנויות בהן אין חניית נכים ואליהן היא לעולם אינה מגיעה) אבל... אחרי כל המאמצים, היא מגיעה לחנות ומספר מדרגות מפרידות בינה לבין רחבת הכניסה.
 
מתוסכלת, היא מוותרת על האפשרות לרכוש את המוצרים שרצתה, שהרי בקשת עזרה מאדם זר מהווה משימה משפילה שלא באה בחשבון. 
לפחות אכנס רגע לשירותים לפני שאחזור הביתה בידיים ריקות, היא חושבת, אך כשהיא  מגיעה אליהם, מתברר שהם לא מונגשים, ואין שום סיכוי שתצליח להידחף עם כיסא הגלגלים שלה לתא הקטן והדחוס. עם דמעות בעיניה היא עושה את דרכה הארוכה חזרה לרכבה...

התחומים עליהם חל חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ותקנות הנגישות

חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, על תקנות הנגישות שנוספו לו בשנים האחרונות, נועד להבטיח שסיפורים כגון זה לא יתרחשו בחברה הישראלית המתוקנת. לפיכך, מפרטת לשון החוק באופן מדויק ומקיף את התאמות הנגישות המחייבות, אותן יש ליישם בכל בית עסק הפועל במרחב הציבורי. להלן מספר סעיפים מרכזיים, עליהם מומלץ לשים דגש כשאתם מתכוונים להנגיש את בית העסק שלכם, כך שישרת באופן שוויוני את כלל האוכלוסייה, לרבות ציבור בעלי המוגבלויות: 
 
  • חניית נכים: יש להבטיח את קיומם של מקומות חנייה מונגשים לציבור בעלי המוגבלויות, כך שיהיו במידה מספקת ובמרחק המינימאלי האפשרי מהכניסה לבית העסק או למבנה המדובר. על מנת שמקום חנייה יהיה מונגש לנכה, עליו להיות לא רק מסומן, אלא גם רחב מספיק כדי לאפשר לרכב ואן שמותאם לנכים להיכנס באופן מרווח, בדגש על כך שיישאר מספיק שטח לפתיחת דלתותיו. בהקשר זה יש לזכור כי חלק מרכבי הנכים מצוידים בדלתות הזזה חד או דו כנפיות, ואילו אחרים מאובזרים בדלתות רגילות, דו או רב כנפיות, שחשוב להשאיר די מקום לפתיחתן.

  • עלייה למדרכה: על מנת להבטיח נגישות נוחה ומוכבדת לציבור בעלי המוגבלויות בדרך מהחנייה לבית העסק המונגש, יש להקפיד על רום ושלח מדרגה כמפורט בחוק, וליצור גישור או כבש קטן שיאפשר מעבר לכיסאות גלגלים בשיפוע מתון ככל האפשר.

  • דרכי גישה (מהחניה ו/או הרחוב ועד דלת הכניסה לבניין): לאחר שעלו למדרכה, צריכים בעלי המוגבלויות להגיע בבטחה ובנוחות לפתח הבניין. לשם כך הם זקוקים לדרך נגישה, רצוי גם מקורה, שרוחבה אינו פחות מ- 75 ס"מ, והיא אינה חסומה על ידי מתקני חוץ כדוגמת ספסלים, פחי אשפה או ברזיות, על מנת לאפשר מעבר נוח לכיסאות גלגלים.

  • כבש (רמפה) / מדרגות: במידה והכניסה לבניין או המעברים בשטח הפנימי שבו לא נמצאים באותו המפלס, יש צורך להתקין כבש (רמפה), שיהיה נגיש לכיסאות גלגלים. כבש תקין הוא כזה ששיפועו אינו עולה על 8%, ואשר גובהו הכולל לא עובר את רף ה-75 ס"מ, ובמקרה של מספר כבשים המחוברים זה לזה – עליהם להגיע יחדיו עד לגובה של מטר וחצי בסך הכל. כמו כן, לכבש יש להתקין מאחז יד או מעקה תקני, וכן סף הממוקם בסופה של הרמפה.

  • דלת הכניסה לבניין: על מנת לאפשר נגישות בכניסה למבנה לכיסאות גלגלים, יש להקפיד על כך שרוחבה של דלת הכניסה לא יפחת מ- 85 ס"מ, ויהיה מספק למעבר כיסא גלגלים. על מנת שדלת הכניסה תהיה נגישה לכיסאות גלגלים כראוי, יש לוודא שלא קיים סף אשר משנה את מפלס הרצפה באזור, וכן שהיא ניתנת לפתיחה בקלות גם מגובה ישיבה. בנוסף, אם הדלת עשויה זכוכית או חומר שקוף אחר, יש להדביק על גביה מדבקות על מנת למנוע מלקויי ראייה התנגשות.

  • מסדרונות בתוך הבניין: המסדרונות בתוך המבנה צריכים להיות רחבים דיים, נעדרי מכשולים, ובעלי תאורה מספקת, שאינה מסנוורת.

  • מעלית / מעלון: בכל בית עסק או מבנה ציבורי שכולל גרמי מדרגות, מפלסים או קומות, במקומות בהם לא ניתן לשלב רמפה, יש להוסיף מעליות או מעלונים תקניים, שמותאמים הן ללקויי ראייה והן לנעזרים בכיסאות גלגלים.

שירותים מונגשים: אישה על כיסא גלגלים מחכה למעלית
 
שרותי נכים: שירותי נכים מהווים את אחד האלמנטים הקריטיים בנגישות ובשמירה על שוויון וכבוד קיומי בסיסי של ציבור בעלי המוגבלויות. 
שירותים מונגשים הם כאלה שמשולטים באופן מאיר עיניים, ועונים על כל התקנות בנושא, לרבות רוחב התא, מיקום האסלה ומאחזי היד ופתיחת הדלת כלפי חוץ.

הרחבה בנושא שירותים מונגשים

על מנת לקבל מושג טוב יותר אודות שירותים המונגשים לנכים, שמהווים את אחד הקריטריונים החשובים ביותר בהנגשה, שוחחנו עם יוסי אררה, הבעלים של חברת גו-רסט שירותים ניידים, המשכירה ומשווקת תאי שירותים ניידים מפוארים ומונגשים לנכים. "מהניסיון שלי, השירותים המונגשים הם ללא ספק השלב החשוב ביותר שיש לדאוג לו בכל תהליך ההנגשה שיש היום בישראל", מסביר מר אררה ומוסיף: "נוחיות משרתת את אחד הצרכים הבסיסיים של האדם, והעובדה שעדיין יש מקומות בהם אין שירותים כאלו פוגעת מאוד בביטחון ובחופש של האדם המוגבל". כשאנו שואלים אותו לגבי ההיבטים שחשוב להקפיד עליהם בשירותים מונגשים, פורש בפנינו יוסי אררה רשימה סדורה של מאפיינים תקניים:
 

שילוט: על השירותים המונגשים להיות מצוידים בשילוט מאיר עיניים, על מנת להקל על מציאתם באופן פשוט ונוח. 

מאחזי יד: על השירותים המונגשים לכלול מספר מאחזי יד, במיקום ובגובה המוגדרים בחוק השוויון לאנשים בעלי מוגבלות, שיהיו חזקים דיים לעמוד במשקלו של אדם בוגר הנשען עליהם. 

דלת הכניסה: על דלת הכניסה לתא השירותים המונגשים או לבית השימוש בכללותו להיות כזו שנפתחת כלפי חוץ, או לחלופין דלת הזזה, ובלבד שהמרווח שנוצר עם פתיחתה מרווח דיו למעבר כיסא גלגלים ולא פחות מ- 75 ס"מ.

שירותים מונגשים: חדר שירותים גדול לנכים

האסלה: על האסלה בשירותים המונגשים להיות בגובה של 45-50 ס"מ מפני הרצפה, במידת הצורך ניתן להשתמש בהגבהה. בנוסף, יש לוודא שנותר מרווח פנוי מספק באחד מצדי האסלה, שרוחבו לא פחות מ-75 ס"מ.

הברז: בשירותים מונגשים חייב להיות ברז המופעל ללא מגע יד אדם.

כיור הרחצה: על כיור הרחצה להיות מוצב בגובה של 80-90 ס"מ מפני הרצפה, כשמתחתיו מוכרח להיות חלל פנוי בגובה של 68 ס"מ לפחות, כך שאדם הנעזר בכיסא גלגלים יוכל להניח את ברכיו מתחת לכיור.

אביזרים וריהוט: בנוסף לאסלה לכיור ולמאחזי יד, על השירותים המונגשים לכלול גם ראי ומתקנים לנייר טואלט, לסבון ולייבוש הידיים, וכן פח אשפה ומתלה לביגוד או תיקים.

אנחנו מתבוננים על מר אררה בהערכה מהולה בחשש, ומציינים שזו נשמעת רשימה ארוכה. "בוודאי!" הוא עונה לנו בבטחה, "וזה עוד כלום ביחס לתקנות המלאות בלשון החוק, אני ממליץ לכל בעל עסק שעדיין לא התקין שירותים מונגשים, לבחור בפתרון התקני, החוקי והפשוט, ולרכוש תא שירותים נייד מונגש, שעומד בקפדנות בכל דרישות החוק".

לסיכום

הנגשה אינה רק אינטרס של בעלי המוגבלויות אלא של כל כולנו כחברה מתוקנת וערכית. כי הרי ברגע שניצור את התנאים האופטימליים שיאפשרו לאנשים עם מוגבלויות לפרוח, הם אכן יפרחו ונוכל כולנו ליהנות מהתוצאה!
 
מקור התמונות: bigstock
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.